Контрольна робота з теми: "Обмін речовин та перетворення енергії"

Додано: 7 лютого 2022
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 724 рази
36 запитань
Запитання 1

Ліпіди це

варіанти відповідей

Гідрофобні органічні речовини

Гормони стероїдів

Компонент обміну речовин

Запитання 2

Білки -це?

варіанти відповідей

Великі органічні молекули, біополімери

Органічні молекули

Малі органічні молекули

Запитання 3

Скільки структур має білки?

варіанти відповідей

5

3

4

Запитання 4

Оберіть простий білок

варіанти відповідей

Гемоглобін

Колаген

Феритин

Запитання 5

Оберіть складний білок

варіанти відповідей

Гемоглобін

Глобулін

Інсулін

Запитання 6

Укажіть групу харчових продуктів із найбільшим умістом вітаміну С.

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

яловичина, нирки, яєчний білок

риба, печінка, яєчний жовток

шипшина, цибуля, лимон 

Запитання 7

Прочитайте текст: «Лікар виявив у пацієнта руйнування емалі зубів. До таких наслідків могла призвести нестача (1). Лікар порадив уживати в їжу (2), які містять цей хімічний елемент». Замість цифр у тексті потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.

варіанти відповідей

1- Йоду, 2- бурі водорості

1- Флуору, 2 - молоко, морепродукти, шпинат

1- Феруму, 2 - яблука, петрушку, яйця, печінку

1- Калію, 2 - картоплю, абрикоси, сливи

Запитання 8

Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін

варіанти відповідей

А

В12

С

D

Запитання 9

Антимутагенну дію виявляють

варіанти відповідей

вітаміни А, С, Е

антибіотики, які порушують синтез клітинної стінки бактерій

алкалоїди

ультрафіолетове та рентгенівське випромінювання

Запитання 10

При нестачі вітаміну А розвивається

варіанти відповідей

цинга.

бері-бері.

рахіт.

куряча сліпота

Запитання 11

Укажіть співвідношення білків, жирів, вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:

варіанти відповідей

2:2:1

1:1:4

1:1:2

1:1:6

Запитання 12

Найбільш оптимальним для дорослої людини є чотириразове харчування. Знайдіть правильний відсоток калорійності їжи, який приходиться на перший сніданок : другий сніданок : обід : вечеря

варіанти відповідей

25% : 15% : 35% : 25%

35% : 15% : 25% : 25%

25% : 35% : 15% : 25%

25% : 25% : 35% : 15%

Запитання 13

Хвороби, пов’язані з нестачею чи надлишком певних біоелементів в тій чи іншій географічній місцевості

варіанти відповідей

техногенні

ендемічні

ятрогенні

Запитання 14

В яких органелах клітини синтезуються білки:


варіанти відповідей

хлоропластах

мітохондріях

рибосомах

эндоплазматичній сітці

Запитання 15

Динамічні чинники регуляції метаболізму

варіанти відповідей

стать

хронічні хвороби

спадковість

режим харчування

Запитання 16

Вегетаріанська дієта ефективно знижує 

варіанти відповідей

гемоглобін

рівень холестерину

масу тіла

кількість кисню в крові

Запитання 17

Які речовини забезпечують зв’язування та видалення з організму токсинів, сполук важких металів, радіонуклідів

варіанти відповідей

вітаміни

пектини

клітковина

ксенобіотики

Запитання 18

До хімічних елементів органогенів належать

варіанти відповідей

С

Са

Н

О

N

S

Fe

Запитання 19

Виберіть продукти, які містять значний вміст Са

варіанти відповідей

Молоко

Шипшина

Смородина

Творог

Запитання 20

Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну D

варіанти відповідей

Лосось

Печінка

Яєчний жовток

Пшениця

Запитання 21

Виберіть продукти, які містять значний вміст вітаміну С

варіанти відповідей

Лимон

Шипшина

Смородина

Пшениця

Запитання 22

Укажіть захворювання, яке виникає внаслідок нестачі вітамінів

варіанти відповідей

рахіт

поліомієліт

дизентерія

ендемічний зоб

Запитання 23

Речовини, що спричиняють звикання та залежність за умов систематичного їх вживання, внаслідок чого змінюється поведінка людини

варіанти відповідей

етанол 

наркотичні речовини 

нікотин 

нітрити

Запитання 24

Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.

варіанти відповідей

мити до нарізання

зберігати охолодженими

варити в окропі

Запитання 25

Фолієва кислота - це назва вітаміну

варіанти відповідей

В1

Н

F

В9

Запитання 26

1. Білки -

варіанти відповідей

основний постачальник енергії для тіла людини

речовини, які є основним "будівельним матеріалом" для організму людини

мають властивість накопичуватися в організмі як запас

Запитання 27

Більшу частину тіла людини становить

варіанти відповідей

вода

кров

жири

Запитання 28

На вуглеводи багаті

варіанти відповідей

м'ясо, риба, яйця, молоко, сир

продукти тваринного походження

хліб, картопля, макарони, крупи

Запитання 29

Якщо організму не вистачає води, то

варіанти відповідей

виникає втома, головний біль, знижується активність

підвищується активність

змінюється колір обличчя

Запитання 30

Основою здорового харчування є

варіанти відповідей

цукор та сіль

кондитерські вироби

фрукти та овочі

Запитання 31

Функції білків

варіанти відповідей

Будівельна

Капіталістична

Захисна

Сигнальна

Запитання 32

Ліпіди це....

варіанти відповідей

Низькомолекулярні речовини не розчині у воді

Високомолекулярні речовини розчині у воді

Органічні речовини залишками якими є кислоти

Запитання 33

Фруктоза належить до класу

варіанти відповідей

Білки

Вуглеводи

Ізомери

Гомологи

Запитання 34

Вуглеводи поділяються на

варіанти відповідей

моносахариди

протеїни

дисахариди

протеїди

полісахариди

Запитання 35

Мономерами білків є

варіанти відповідей

нуклеїнові кислоти

карбонові кислоти

мінеральні кислоти

амінокислоти

Запитання 36

Оберіть властивості, які характерні для крохмалю

варіанти відповідей

 білий аморфний порошок

добре розчинний у воді

в гарячі воді утворює клейстер (набрякає)

солодкий на смак

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест