Критичне мислення

Додано: 11 квітня 2020
Предмет:
Копія з тесту: Критичне мислення
10 запитань
Запитання 1

Збираючись напасти на мешканців однієї далекої країни, велетень-людожер заглянув в свою темну комору. Там у нього стояли чотири шестимильних і вісім семимильними чобіт.

Скільки чобіт потрібно дістати з комори не дивлячись, щоб взяти пару?

варіанти відповідей

2

3

4

5

Запитання 2

Почувши про грізні плани велетня, володар країни, на яку той збирався напасти, послав своїх двох старших синів до королівського зброяра. У нього в скрині зберігається чарівна зброя - чотири кинджали, три мечі і дві сокири. Принци хотіли отримати тільки однакову зброю.

Яку мінімальну кількість предметів зброї потрібно дістати зі скрині не дивлячись, щоб виконати побажання королівських синів?

варіанти відповідей

3

4

5

7

Запитання 3

Щоб заручитися підтримкою правителя сусідньої держави, король із королевою вирішили запросити його з дружиною на званий обід. Однак король був не дуже багатий - у буфеті знайшлося лише кілька гарних тарілок, і то з різних трьох сервізів:

1) п'ять срібних із птахами;

2) шість кришталевих з мушлями;

3) сім золотих із королівським гербом.

Усі вони впереміш стояли на найвищий полиці буфета. Яку мінімальну кількість тарілок королева має одразу взяти наосліп, щоб серед них виявилося досить однакових - для неї, чоловіка та запрошених короля з королевою із сусідньої країни?

варіанти відповідей

10

5

13

7

Запитання 4

Щоб здобути перемогу над велетнем-людожером, король відправив синів-принців за чарівним настоєм до придворного мага. Маг зберігав у себе в тісній і темній таємній кімнаті:

1) чотири флакони із засобом від велетнів-людожерів;

2) три флакони - для перемоги над драконами;

3) два флакони - для знищення злих привидів.

Яку мінімальну кількість флаконів потрібно наосліп узяти магу за один раз, щоб потів вручити королівським синам саме ті, які їх потрібні?

варіанти відповідей

6

2

3

4

5

Запитання 5

А в цей час людожер виявив, що у сутінках дістав зі своєї комори шестимильні чоботи, і зі злістю жбурнув їх назад. Щоб скоріше дістатися до наміченого пункту, йому були потрібні лише семимильні чоботи.

Якщо в коморі у велетня стояли чотири шестимильні та вісім семимильних чобіт, то скільки всього чобіт йому потрібно витягти наосліп, щоб серед них виявилася пара семимильних?

варіанти відповідей

3

4

5

6

Запитання 6

Джек дивиться на Анну, але Анна дивиться на Джорджа. Джек одружений, а Джордж − ні. Чи дивиться одружена людина на неодружену? 

варіанти відповідей

так

ні

неможливо визначити

Запитання 7

У місті є два пологові будинки: більший та менший. У більшому за розміром пологовому будинку народжується приблизно 45 немовлят кожен день, а в меншому приблизно 15 немовлят. Як відомо, близько 50% від усіх немовлят - хлопчики. Однак точний відсоток щодня змінюється, іноді він може бути вищим за 50%, іноді нижчим.

Протягом одного року кожен пологовий будинок робить облік тих днів, коли більше ніж 60% народжених немовлят були хлопчиками. В якому пологовому будинку, на вашу думку, було відзначено більшу кількість таких днів?

варіанти відповідей

кількість таких днів приблизно однакова в обох пологових будинках

у більшому таких днів було більше

у меншому таких днів було більше

Запитання 8

Є 100 фахівців - група з 70 інженерів і група з 30 юристів. До якої групи найімовірніше належить цей фахівець?

«Володимир - 30-річний одружений чоловік. Дітей поки немає. Дуже здібний і вмотивований співробітник, користується визнанням колег, має значні перспективи»

варіанти відповідей

групи інженерів

групи юристів

важко визначитися

Запитання 9

Керівник високо оцінив ваш проект і збільшив ваш оклад на 10%. Але через два дні прочитав квартальний звіт і знизив оклад на 10%. При цьому він сказав: "Не сумуй! Ти ж нічого не втрачаєш!"

Чи дійсно ви нічого не втрачаєте?

варіанти відповідей

Так. Я просто повернувся до попереднього рівня своєї зарплати

Так. Я навіть трохи виграв

Ні. Моя зарплата стала трохи меншою

Ні. Я сильно втратив у грошах

Запитання 10

Усі охлотушки вміють грати у шашки.

варіанти відповідей

не буває охлотушек, які не вміють грати в шашки

всі, хто вміє грати в шашки, є охлотушками

не буває охлотушек, які вміють грати в шашки

ті, хто навчиться грати в шашки, стане охлотушкою

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест