Крок 20р

Додано: 29 січня 2021
Предмет: Біологія
Тест виконано: 17 разів
150 запитань
Запитання 1

5-річний хлопчик випадково ковтнув з пляшечки рідину, на якій було зазначено «аміак». Яким антидотом скористується медсестра при наданні першої допомоги дитині до приїзду швидкої медичної допомоги при отруєнні лугами?

варіанти відповідей

5°о розчином глюкози

Перевареною водою

Дистильованою водою

Розчином лимонної кислоти

Содовим розчином

Запитання 2

Ви працюєте медсестрою в протитуберкульозному диспансері. У хворого почалась легенева кровотеча. Приготуйте кровоспинний препарат:

варіанти відповідей

 Діонін

Дроперидол

Делагіл

Допегід

Дицинон

Запитання 3

Сімейна медсестра бере участь в проведенні вторинної профілактики ревматоїдного артриту: контролює прийом базисних препаратів (делагілу), нестероїдних протизапальних препаратів. До нестероїдних протизапальних препаратів належать:

варіанти відповідей

Еритроміцин

Біцилін


Преднізолон

Пеніцилін

Диклофенак

Запитання 4

Медична сестра, виконуючи підшкірну ін'єкцію олійного розчину, не перевірила, чи не потрапила у судину. Яке може виникнути ускладнення?

варіанти відповідей

Некроз тканин

Інфільтрат

 Медикаментозна емболія

Алергічна реакція

Гематома

Запитання 5

До патронажної медичної сестри амбулаторії сімейної медицини звернулась жінка 25-ти років зі скаргами на біль і набряк великої статевої губи, незручність під час ходьби. При огляді: права статева губа збільшена, гіперемована, болюча при дотику. Для якої патології характерні дані клінічні ознаки?

варіанти відповідей

Бартолініту

Гематоми

Ліпоми

Вульвіту

Гемангіоми

Запитання 6

Ви - медсестра дитячої інфекційної лікарні. До стаціонару надійшла дитина 12-ти років, хворіє 2-гу добу. Захворювання почалось раптово, підвищилась температура тіла до 39°С, багаторазове блювання, не пов’язане з прийомом їжі, турбує сильний головний біль в ділянці чола, потилиці, який посилюється при поворотах голови. Лікар діагностував менінгіт. До якого дослідження Ви підготуєте пацієнта?

варіанти відповідей

Ехоенцефалографія

Загальний аналіз крові

Комп’ютерна томографія

Люмбальна пункція

Посів крові на стерильність

Запитання 7

 У хворого скарги на сильний біль, почервоніння та набряк шкіри в ділянці лівої гомілки. Захворювання почалось гостро. Температура тіла - 39,5°С. В ділянці середньої третини лівої гомілки відмічається набряклість, почервоніння шкіри з чіткими фестончатими краями. З чим пов’язані проблеми пацієнта?

варіанти відповідей

Флегмоною

Бешихою

Лімфангоїтом

Фурункульозом

Гострим тромбофлебітом

Запитання 8

Пацієнтка 42-х років звернулася до Вас з такими проблемами: різкий біль в правому підребер’ї, який іррадіює в праве плече, шию, під праву лопатку, виник після вживання жирної, смаженої їжі. Вкажіть, які препарати найбільш доцільно застосовувати за призначенням лікаря для усунення даного нападу:

варіанти відповідей

Цефтриаксон, церукал

Неграм, невіграмон

Маалокс, вікалін

Но-шпа, анальгін

Хенофальк, урсофальк

Запитання 9

При обстеженні потерпілого в ДТП, медична сестра припускає перелом основи черепа. Які симптоми при обстеженні підтвердять цій діагноз? 



варіанти відповідей

Нудота, блювання

Наявність патологічних рефлексів

Головний біль, головокружіння

Кровотеча та лікворея з носу, вух

Розлади координації

Запитання 10

У хлопчика 3-х років захворювання почалося раптово вночі: значно погіршився загальний стан, дитина стала неспокійна, весь час плаче, температура тіла піднялася до 38°С. Дихання стало глибоким і частим, його чути на відстані; з’явився нападоподібний гавкаючий кашель. Як називається такий невідкладний стан?

варіанти відповідей

Гострий стенозуючий ларинготрахеїт

Астматичний стан

 Іострий бронхіт

Пневмонія

Ангіна

Запитання 11

 З метою швидкої компенсації крововтрати пацієнту через катетер у підключичну вену перелито 1000 мл одногрупної резус-сумісної донорської крові. Наприкінці гемотрансфузїї у пацієнта з’явились занепокоєння, біль за грудиною, блідість шкіри, тахікардія, судоми м’язів, зниження артеріального тиску. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

Алергійна реакція

Геморагічний шок

Цитратний шок 

Повітряна емболія

Гостре розширення серця

Запитання 12

До Вас звернувся хворий 38-ми років. Скаржиться на біль у ділянці правого плеча, підвищення температури тіла до 38"6'. Об’єктивно: у верхній третині плеча на внутрішній поверхні спостерігається набряк, шкіра червоного кольору, у центрі щільний, різко болючий інфільтрат з великою кількістю гнійних утворювань. Вкажіть захворювання, для якого характерні ці ознаки:


варіанти відповідей

Карбункул

Фурункул

Лімфаденіт

Флегмона

Абсцес

Запитання 13

У хворого внаслідок критичного зниження температури розвинувся колапс. Який з препаратів Ви введете хворому?

варіанти відповідей

Еуфілін

Корглікон

Димедрол

Папаверин

Кордіамін

Запитання 14

Хворий скаржиться на раптовий гострий нестерпний біль у поперековій і правій паховій ділянках, статевих органах, правому стегні, а також на нудоту, блювання. Зазначені симптоми виникли після тривалої їзди на велосипеді. Об’єктивно: хворий збуджений, різко виражений неспокій, часто змінює положення тіла. Для якого захворювання характерні дані ознаки?

варіанти відповідей

Радикуліту

Ниркової кольки

Гострого холециститу 

Гострого панкреатиту

Гострого апендициту

Запитання 15

Пацієнтка 58-ти років надійшла у ендокринологічне відділення у тяжкому стані. При медсестринському обстеженні виявлено: свідомість відсутня, шкіра суха, очі запалі, ціаноз, запах ацетону з рота. Який медикамент за призначенням лікаря найбільш доцільно підготувати медсестрі для надання невідкладної допомоги?


варіанти відповідей

 Інсулін пролонгованої дії

40% р-н глюкози

Фізіологічний розчин 

Інсулін короткої дії

5% р-н глюкози

Запитання 16

Ви - медична сестра комбустіологічного відділення, де перебуває пацієнт з опіками передньої поверхні обох стегон та тулуба, а також промежини. Визначте % площі опіку:

варіанти відповідей

28

36

27

18

25

Запитання 17

Вагітна 20-ти років прийшла на прийом в жіночу консультацію для взяття на облік. Проведено обстеження. Встановлено: термін вагітності 10 тижнів. Проведена пельвіометрія. Розміри тазу - 26-28- 30-20. Дайте оцінку отриманим даним:

варіанти відповідей

Нормальний таз

Простий плоский таз

Загальнорівномірнозвужений таз

Плоскорахітичний таз

Косозвуженин таз

Запитання 18

Хворий 43-х років, працівник м’ясокомбінату, захворів раптово. Скаржиться на головний біль, високу температуру, різь в очах, біть у м’язах, особливо литкових, попереку, жовтутпний колір шкіри обличчя, темну сечу. Об’єктивно: на губах - герпетичні висипання, збільшені печінка та селезінка, олігурія. Температура тіла - 37,8°С, АТ- 90,50 ч\: рт.ст. Дані ознаки характерні для:

варіанти відповідей

Вірусного гепатиту

Висипного тифу

Черевного тифу 

 Бруцельозу

  Лептоспірозу

Запитання 19

Яку терапію в першу чергу потрібно проводити хворим з черепно-мозковою травмою при підвищенні внутрішньочерепного тиску?

варіанти відповідей

Протишокову

Десенсибілізуючу

 Седативну

  Дегідратаційну

 Антибіотикотерапію

Запитання 20

У хворого 55-ти років, що страждає на гіпертонічну хворобу протягом 10-ти років, вночі раптово з'явилася інспіраторназадишка, кашель з виділенням рожевого пінистого мокротиння. Шкіра бліда, ціанотична, ЧДР- 36/хв., пульс - 100/хв., АТ- 160/110 мм рт.ст. Який патологічний стан розвинувся у пацієнта?

варіанти відповідей

 Серцева астма

Бронхіальна астма

Набряк Квінке

  Набряк легень

Легенева кровотеча

Запитання 21

В жіночу консультацію звернулась вагітна (32 тижні) зі скаргами на сильний головний біль, миготіння перед очима, набряки на ногах. АТ- 170/100 мм рт.ст. При дослідженні сечі виявлено білок. До якої патології належить даний стан пацієнтки?


варіанти відповідей

Еклампсія 

Пієлонефрит

 Прееклампсія

Гіпертонічна хвороба

Мігрень

Запитання 22

Ви - сімейна медсестра, приймаєте пацієнта. При обстеженні живота відзначається посилення болю при раптовому віднятті руки від живота. Виберіть, який цей симптом:


варіанти відповідей

Пастернацького

Ортнера

 Ситковського

  Щоткіна-Блюмберга

 Ровзінга

Запитання 23

Пацієнтка 36-ти років звернулася до медичної сестри з приводу появи впродовж останніх декількох місяців швидкої втомлюваності, постійного серцебиття, дратівливості, пітливості, схуднення. Зі слів пацієнтки, вказані зміни з’явились після стресу. Об’єктивно: стовщення шиї в нижній третині, екзофтальм, тремор пальців рук. Яке захворювання може припустити медсестра?


варіанти відповідей

Гіпотиреоз

 Ендемічний зоб

 Акромегалія

 Хвороба Аддісона

Тиреотоксикоз

Запитання 24

Хворий 42-х років госпіталізований бригадою ШМД в інфекційну лікарню з діагнозом: черевний тиф. Назвіть можливе джерело інфекції:

варіанти відповідей

Хворі тварини 

 Інфікована вода

Інфіковані м’ясопродукти 

 Хвора людина або бактеріоносій

 Хворі щурі та миші

Запитання 25

При дослідженні пульсу медична сестра виявила, що у пацієнта частота пульсу - 110/хв. 

Як вона повинна оцінити такий результат?


варіанти відповідей

Гіпертензія

Аритмія

 Брадикардія

Тахікардія

 Ниткоподібний

Запитання 26

У пацієнта, що працює у сільському господарстві, де протруюють насіння пестицидами, розвинулось отруєння ртутьорганічними сполуками. Який антидот слід використати для надання невідкладної медичної допомоги пацієнту, якого доставлено у відділення інтенсивної терапії?

варіанти відповідей

15% розчин дипіроксиму

10% розчин тетацину кальцію

0,1% розчин атропіну сульфату 

 5% розчин унітіолу

 5% розчин пентацину

Запитання 27

Хворий 35-ти років звернувся до приймального відділення зі скаргами на біль при дефекації, підвищення температури тіла до 38,5°С, безсоння. Відзначається гіперемія, інфільтрат з розм’якшенням навколо ануса, різка болючість при пальцевому дослідженні. Яке захворювання можна припустити у хворого?


варіанти відповідей

 Тріщина прямої кишки 

Гостра кишкова непрохідність

 Гострий парапроктит

Геморой

 Рак прямої кишки

Запитання 28

 Медсестра проводить постановку газовідвідної трубки для пацієнта, який страждає на метеоризм. Яке ускладнення може виникнути у пацієнта, якщо газовідвідна трубка буде знаходитися в кишечнику більше 2-х годин?

варіанти відповідей

Випадання прямої кишки 

Тріщини заднього проходу

Пролежні кишечника

Геморой

 Кишкова кровотеча

Запитання 29

Ви - медсестра палати новонароджених, вимірюєте обвід голови новонародженої доношеної дитини, яка народилася з вагою 3300 г, довжиною тіла - 52 см. Який в нормі має бути обвід голови у даної дитини?

варіанти відповідей

27-29 см 

37-39 см

28-30 см 

34-36 см

30-32 см

Запитання 30

Під час медсестринського обстеження у хворого 42-х років виявлено посмикування м’язів і болючість в ділянці рани, яку отримав 3 дні тому, а також тризм, дисфагію, ригідність потиличних м’язів. Ознаки якого захворювання спостерігаються у пацієнта?


варіанти відповідей

Вивиху щелепи

  Правця

 Остеомієліту

Гангрена

Сепсису

Запитання 31

До інфекційної лікарні надійшла дитина 6-ти років зі скаргами: біль при ковтанні, підвищення температури тіла до 38°С. Загальний стан середньої важкості. При огляді: мигдалики гіперемовані, набряклі, вкриті фібринозною плівкою. При реалізації плану медсестринських втручаньпершочерговими діями медсестри будуть:

варіанти відповідей

Взяття мазку з носоглотки для дослідження на наявність менінгокока

Взяття матеріалу для бактеріологічного дослідження на кашлюк

 Збирання мокротиння для бактеріологічного дослідження

Взяття мазку із зіву та носу для дослідження на наявність збудника дифтерії 

 Взяття слизу з носової частини глотки для дослідження на наявність вірусів

Запитання 32

Швидка допомога приїхала на місце ДТП. Чоловік 30-ти років скаржиться на біль, відсутність рухів в правій нозі. При огляді: у середній третині гомілки набряк, деформація, патологічна рухомість. Що застосувати для транспортної іммобілізації?

варіанти відповідей

 Шину Дітеріхса

 Шину Белера

 Еластичний бинт 

Шини Крамера

 Шину Ентіна

Запитання 33

У дівчинки 12-ти років ювенільна кровотеча. Складіть план медсестринських втручань:

варіанти відповідей

Ввести кровоспинні засоби, викликати лікаря

 Визначити групу крові, виміряти АТ, холод на низ живота

Холод на низ живота, ввести спазмолітики

Викликати лікаря, холод на низ живота

 Забезпечити суворий ліжковий режим, викликати лікаря

Запитання 34

У приймальне відділення доставлений хворий, який лежить на правому боці з приведеними до живота ногами. З розмови з супроводжуючими виявлено, що чоловік на вулиці випадково відчув різкий біль у животі, впав. Перехожими доставлений у лікарню. Стан важкий. Хворий блідий. Живіт ’’дошкоподібний’.’ Вкажіть Ваші дії:


варіанти відповідей

Ввести знеболювальні, направити хворого на рентгенографію

Покласти тепло на живіт, ввести знеболювальні

Покласти холод на живіт, викликати хірурга

 Покласти тепло на живіт, викликати хірурга


Ввести спазмолітики, викликати хірур­га

Запитання 35

  Хлопчику 3 дні. При сповиванні дити­ни медсестра помітила на пелюшці чер­вонуватий осад, який лишився після се­човипускання. Об’єктивно: шкіра роже­ва, активні рухи кінцівками, виражений м’язовий тонус, фізіологічні рефлекси, активно ссе з грудей молоко. Кількість сечовипускань - 10 разів на добу, сеча темно-цегляного кольору, каламутна. Ці симптоми характерні для:


варіанти відповідей

 Гострого циститу

 Гострого пієлонефриту

Сечокислого інфаркту

 Гострого гломерулонефриту

 Хронічного пієлонефриту

Запитання 36

У пацієнта, хворого на гострий гло­мерулонефрит, який не дотримувався водно-сольового режиму при лікуванні, раптово виникла втрата свідомості та су­доми спочатку тонічного, потім клонічного характеру. Яке небезпечне ускла­днення виникло у пацієнта?


варіанти відповідей

Гостра печінкова недостатність


Непритомність

Колапс

Еклампсія

Гостра серцева недостатність

Запитання 37

До жіночої консультації звернулась вагітна у терміні 28 тижнів. Після про­ведення зовнішнього акушерського об­стеження за Леопольдом-Левицьким бу­ло визначено, що голівка розташована у дні матки, спинка з лівого боку та по­вернута допереду. Визначте вид позиції плода в цьому випадку:


варіанти відповідей

  Головний

      


Боковий

 Передній

Задній

Тазовий

Запитання 38

 У дитини 10-ти місяців дисбактеріоз кишечника. Із анамнезу відомо, що дів­чинка тривалий час отримувала антибіо­тики. Дитина неспокійна, живіт роздутий, стілець нестійкий. Яке незалежне втру­чання необхідно запланувати медсестрі для полегшення стану дитини?


варіанти відповідей

Ввести газовідвідну трубку

   Провести відволікальну терапію  


 Провести промивання шлунка

Зібрати кал для дослідження

 В/м ввести спазмолітики

Запитання 39

Пацієнтка 41-го року звернулася у травматологічний кабінет через 5 днів після отримання травми - розрізала ру­ку залізним предметом. Лікар встановив інфікування рани. Виберіть ознаки інфі­кованої рани

варіанти відповідей

 Зуд у ділянці рани

 Посмикування м’язів у рані     

 Набряк та почервоніння країв рани

Напруження м’язів навколо рани

 Гарячка, ознаки анемії


Запитання 40

    До сімейної медичної сестри зверну­лась мати з дитиною віком 1 місяць зі скаргами на постійні закисання право­го ока з народження. При натисканні на область слізного мішка із нижньої слізної точки виділяється гній. Яке захворюван­ня може припустити медична сестра?


варіанти відповідей

   Гострий іридоцикліт


Дакріоцистит новонароджених

  Гострий кератит

 Гострий кон’юнктивіт

Гострий дакріоденіт

Запитання 41

 Чоловік 30-ти років внаслідок бій­ки отримав тілесні ушкодження. Під час обстеження діагностовано перелом ни­жньої щелепи. Вкажіть вид пов’язки, яку слід застосувати медсестрі з метою транс­портної іммобілізації:


варіанти відповідей

    Восьмиподібна пов’язка

Неаполітанська пов’язка

«Вуздечка»

 Шапочка Гіппократа

«Чепець»


Запитання 42

  Перед проведенням ревакцинації про­ти туберкульозу дитині 7-річного віку провели проби Манту. Оцінка проби - па­пула 4 мм. Ваші висновки щодо результа­ту:

варіанти відповідей

Суперрергічна реакція

Сумнівна реакція

Позитивна реакція

 Гіперергічна реакція

 Негативна реакція


Запитання 43

    У чоловіка 57-ми років, який протягом 10-ти років страждає на ішемічну хворо­бу серця, годину тому раптово виник ін­тенсивний стискаючий біль за грудиною, який іррадіює в ліву руку. Після прийому З таблеток нітрогліцерину біль не зник. Об’єктивно: шкіра бліда, вкрита холо­дним потом; пульс - 100/хв., АТ- 100/60 мм рт.ст. Яку патологію може припусти­ти медсестра?

варіанти відповідей

  Міокардит

 Серцева астма

Прогресуюча стенокардія

Інфаркт міокарда

  Атеросклероз аорти


Запитання 44

Пацієнт 60-ти років перебуває на ліку­ванні в терапевтичному відділенні з при­воду7 бронхіальної астми. Займає таке по­ложення: сидить на ліжку з опущеними ногами і руками спирається в край ліжка. Як називається таке положення хворого?

варіанти відповідей

   Сімса

Вимушене

  Фаулера

  Активне

Пасивне

Запитання 45

До Вас звернувся хворий з пораненням грудної клітки справа в ділянці IV міжребер’я по середньоключичній лінії. З рани виділяється піниста кров. Хворий неспо­кійний, блідий, дихання прискорене. Яку допомогу медсестра повинна надати?

варіанти відповідей

 Накласти клеолову пов’язку

Накласти оклюзійну пов’язку

Накласти пов’язку Дезо

 Виконати знеболення, іммобілізацію

Накласти давлячу пов’язку


Запитання 46

Жінка 35-ти років скаржиться на від­чуття свербіння, печіння в ділянці зовні­шніх статевих органів, надмірні піхвові виділення із запахом ’’гнилої риби’.’ При бактеріологічному дослідженні виділень із піхви виявлено велику кількість гарднерел. Про яке захворювання йде мова?

варіанти відповідей

 Вульвовагініт


Дріжджовий кольпіт

Бактеріальний вагіноз

 Трихомонадний кольпіт

 Гонорейний кольпіт


Запитання 47

 У новонародженої з внутрішньочере­пною травмою спостерігаються пробле­ми - підвищення внутрішньочерепного тиску, набряк мозку, судоми. Які препа­рати доцільно ввести при цьому?


варіанти відповідей

 Адреналіну гідрохлорид

Метамізол

Норадреналіну

Лазикс

 Седуксен

Запитання 48

 Якого співвідношення вдихів та компресій під час проведення СЛР у дорослих необхідно дотримуватись як однією, так і двома особами згідно з рекомендаціями 2010 року Європейської Ради ресусцитації?


варіанти відповідей

  2:10


   2:15

 2:30

 1:15

1:30

Запитання 49

Ви працюєте в акушерському стаціо­нарі. Які дві тактики ведення III періоду пологів існують на сучасному етапі веден­ня  пологів?

варіанти відповідей

 Відділення плаценти та виділення по­сліду

     

 Активна та пасивна


Активна та очікувальна

  За Шульце та Дунканом

Очікувальна та пасивна

Запитання 50

Жінка скаржиться на біль у надчерев­ній ділянці, що виникає через 3-4 години після їжі, вночі. Полегшення настає після прийняття їжі. Що може припустити ме­дична сестра?


варіанти відповідей

 Виразкова хвороба шлунка

Виразкова хвороба 12-палої кишки

Хронічний холецистит


Хронічний гастрит

Хронічний панкреатит

Запитання 51

Пацієнт 16-ти років отримав трав­му при падінні з висоти. Скаржиться на біль у черевній порожнині, більше зліва, слабкість, нудоту, Рэ- 102/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. При обстеженні виявлено позитив­ний симптом Іванця-Киванця. Яка такти­ка медичної сестри при цьому стані?


варіанти відповідей

Ввести наркотики

  Терміново доставити хворого до лікарні     

Ввести спазмолітики

Покласти грілку на живіт


Ввести знеболювальні засоби

Запитання 52

 Який з наведених препаратів призна­чають пацієнту для попередження тром­боутворення в післяопераційному періо­ді?

варіанти відповідей

Дицинон

Гепарин

 Хлористий кальцій

Етамзилат

 Вікасол

Запитання 53

Медсестра оглядає пацієнта з закритим переломом правого стегна. Яка ознака перелому вважається абсолютною?

варіанти відповідей

Біль

Набряк

Патологічна рухливість

Гематома

Порушення функції

Запитання 54

Ви медична сестра дитячого дошкіль­ного закладу. В одній з груп захворіла ди­тина на епідемічний паротит. Карантин триватиме:


варіанти відповідей

7 днів

9 днів

10 днів

21 день 

25 днів


Запитання 55

У хворого 48-ми років після швидкої ходи, підйому по сходах на 2-й поверх ви­ник біль за грудиною, тиснучого характе­ру, тривалістю 5 хвилин, який віддавав у ліве плече і ліву руку. Після прийому ні­трогліцерину біль зменшився. Що можна припустити?


варіанти відповідей

 Інфаркт міокарда


  Міокардит

 Напад аритмії

 Стенокардія

 Перикардит

Запитання 56

Лікар призначив лежачому хворому який перебуває в стаціонарі олійну клізму. Що з запропонованого є показанням до використання олійної клізми?

варіанти відповідей

. Гострі запальні процеси в ділянці заднього проходу

Запальні та виразкові процеси в товстій кишці

Випадіння прямої кишки 

Парез кишок після хірургічних втручань на органах черевної порожнини

Універсальні набряки

Запитання 57

 До гінекологічного відділення звер­нулась жінка 30-ти років зі скаргами на затримку менструації на 8 тижнів, мажу­чі кров’янисті виділення зі статевих шля­хів, тест на вагітність позитивний. При бімануальному дослідженні: розміри матки не відповідають терміну вагітності, матка щільноеластичної консистенції, при УЗД картина ’’снігової бурі'.’ Ці симптоми ха­рактерні для:


варіанти відповідей

Міхурцевого занеску

Хоріонепітеліоми

Аборту, що не відбувся

 Аборту в ходу

Загрози переривання вагітності

Запитання 58

 Хворому 56-ти років, який лікується в кардіологічному відділенні з приводу ін­фаркту міокарда, лікар призначив 10000 ОД гепарину. Яку кількість гепарину тре­ба набрати в шприц ємністю 2 мл, якщо в 1 мл міститься 5000 ОД?

варіанти відповідей

1,5 мл

 0,5 мл

2 мл

 0,2 мл

 1 мл

Запитання 59

 Роділля у другому періоді пологів з вузьким тазом. Положення плода пов­здовжнє, голова притиснута до входу в таз. Серцебиття плоду приглушене 160/хв. Перейми стали болючі. Матка у вигляді ’’піщаного годинника’.’ Контракційне кільце на рівні пупка. Нижній се­гмент матки болючий при пальпації. Яке ускладнення виникло у пологах?


варіанти відповідей

Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

  Розрив промежини

 Центральне передлежання плаценти

 Загроза розриву матки   

Повний розрив матки

Запитання 60

Хворому який надійшов в приймаль­не відділення зробили рентгенологічне дослідження. Про яке захворювання свід­чить наявність чаш Клойбера на оглядо­вій рентгенограмі?


варіанти відповідей

Перфоративна виразка шлунка

 Гострий панкреатит

Гостра кишкова непрохідність

 Гострий холецистит

 Гострий апендицит

Запитання 61

Дитина виписана з пологового будин­ку додому. В даний час дитині 6 днів: за­гальний стан задовільний, груди смокче активно, спить на добу 22 години, рефле­кси відповідають даному періоду. Якому періоду відповідає даний вік?



варіанти відповідей

Ранньому неонатальному

Інтранатальному

Грудному

 Пубертатному

Пренатальному

Запитання 62

Медична сестра обстежує пацієнта з бронхіальною астмою. Якого характеру харкотиння виділяється у пацієнта?


варіанти відповідей

Гнійне

Склоподібне

Слизисте

Кров’янисте

«Малинове желе»

Запитання 63

Перед початком антибіотикотерапії медична сестра пульмонологічного від­ділення провела внутрішньошкірну про­бу на чутливість до антибіотика. Протя­гом якого часу потрібно спостерігати за пацієнтом?

варіанти відповідей

10-15 хвилин

40-60 хвилин

20-30 хвилин

1-2 години

5-10    хвилин

Запитання 64

 Першовагітна прийшла на черговий прийом до жіночої консультації. З анам­незу: перші рухи плода відчула 4 тижні тому. Дно матки на рівні пупка. Визначте термін вагітності:   


варіанти відповідей

24 тижнів

 32 тижні

28 тижні

 16 тижнів

20 тижнів

Запитання 65

У роділлі 24-х років ЗО хвилин тому народилася дитина масою 4200 г. Озна­ки відділення посліду відсутні. Кровоте­ча досягла 450 мл. Яка першочергова по­дальша тактика?


варіанти відповідей

Ввести кровоспинні засоби


Видалити послід за Креде-Лазаревичем

Ввести скорочувальні засоби

 Провести ручне відшарування та вида­лення посліду

Видалити послід за Абуладзе

Запитання 66

Медсестрі, яка працює в дитячому сад­ку, потрібно провести розрахунок маси тіла дітей середньої групи. Яку форму­лу вона використає, щоб вирахувати при­близну масу тіла дітей віком 4-5 років?


варіанти відповідей

100-8•(4-п)

Маса тіла одразу після народження + (800•п)

10+(2•п)

75+(5•п

100+6•(п-4)

Запитання 67

Жінку на вулиці покусав бездомний пес. При огляді: в ділянці правого пере­дпліччя кілька ран з нерівними краями, незначна кровотеча. Які першочергові незалежні сестринські втручання?


варіанти відповідей

Провести туалет рани

Промити рани мильним розчином


Накласти суху асептичну пов’язку 

Накласти пов’язку з фурациліном

Виконати ПХО рани

Запитання 68

Жінці 30-ти років в жіночій консуль­тації встановлений діагноз: ерозія шийки матки. Який метод обстеження потрібно використати?

варіанти відповідей

Цистоскопія

Лапароскопія

Кольпоскопія

Гістеросальпінгографія

Гістероскопія

Запитання 69

Пацієнт 36-ти років з метою зняття болю прийняв таблетку спазмалгону. Не­забаром став відчувати оніміння язика та губ, зростання задишки. Об’єктивно: хво­рий загальмований; ніс, губи, вуха набря­клі, дихання шумне, видих значно подов­жений. ЧД- 38/хв. Який стан розвинувся у пацієнта? 


варіанти відповідей

Напад бронхіальної астми

Набряк Квінке

Анафілактичний шок

  Колапс

 Кропив’янка


Запитання 70

 У пацієнтки 34-х років виникло шумне дихання, з утрудненим видихом, яке чути на відстані, блідість шкіри з синюшним відтінком, набряклість шийних вен, во­на стоїть спершись руками на підвіконня. Для якого стану характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

Абсцесу легені

Нападу бронхіальної астми

 Пневмонії

Нападу серцевої астми

Туберкульозу легенів

Запитання 71

Роділля в III періоді пологів. При ві­зуальному контролі за роділлею через 10 хвилин дно матки відхилилося у бік пра­вого підребер’я. Вкажіть ознаку відділен­ня плаценти:

варіанти відповідей

 Кюстнера-Чукалова

Шредера

 Альфельда

Креде-Лазаревича

Довженка

Запитання 72

У стаціонар надійшов пацієнт з кліні­чними симптомами отруєння фосфорор­ганічними речовинами. Лікар призначив антидотну терапію. Який препарат введе медична сестра пацієнту?

варіанти відповідей

 Кальцію хлорид

  Адреналіну гідрохлорид

Цитітон

Атропіну сульфат

 Кофеїн

Запитання 73

У терапевтичному відділенні перебу­ває пацієнт 45-ти років з хронічною недо­статністю кровообігу. Визначивши кіль­кість виділеної сечі за добу (добовий діу­рез) та порівнявши її із кількістю випитої рідини та введеної парентерально, меди­чна сестра визначила, що пацієнт виділив більше сечі, ніж отримав рідини. Як нази­вається цей діурез?


варіанти відповідей

Позитивний

Незбалансований

 Негативний

  Від’ємний

Нормальний

Запитання 74

У пацієнта, який працює в друкар­ському виробництві, виник переймистий біль у животі, закрепи, солодкий при­смак у роті, головний біль, запаморочен­ня. Навколо ясен і зубів - бузково-сіра смужка. Для якого отруєння характерні ці симптоми? 


варіанти відповідей

Ртуттю

Хлорорганічними сполуками

 Пестицидами

Свинцем

 Фосфорорганічними сполуками

Запитання 75

 Дитині 1 місяць. На 2-му тижні життя з’явилось блювання. Останній тиждень блювання виникає після кожного году­вання у вигляді ’’фонтану’.’ Об’єм блюво­тних мас перевищує об’єм висмоктаного молока. Дефіцит маси тіла - 8%. Яке за­хворювання можна припустити?

варіанти відповідей

Пілороспазм

Пілоростеноз

Гіпотрофія

Кишковий токсикоз

Проста диспепсія

Запитання 76

Медична сестра ендокринологічного відділення після медсестринського обсте­ження виявила у хворого проблеми, хара­ктерні для цукрового діабету. Назвіть їх:

варіанти відповідей

Набряки, задишка, тахікардія

Тахікардія, екзофтальм, дратівливість

Полідипсія, поліурія, поліфагія

Гіркота у роті, нудота, блювання

Блідість, запаморочення, слабкість

Запитання 77

Пацієнт 46-ти років надходить в пуль- монологічне відділення з приводу пнев­монії, скаржиться на кашель. Лікар при­значив зібрати харкотиння для визначен­ня чутливості до антибіотиків. Які осо­бливості збирання матеріалу для даного дослідження?

варіанти відповідей

Почекати, поки пацієнт почне відка­шлювати мокротиння 

До початку курсу антибіотикотерапії

Протягом 2-3 діб

Після проведення курсу антибіотикоте­рапі

Протягом доби

Запитання 78

Медична сестра, спостерігаючи за па­цієнтом 60-ти років, який лікується в нев­рологічному відділенні, відзначає зміну ритму дихання, яке характеризується хви­леподібним збільшенням і зменшенням амплітуди дихальних рухів з наявністю пауз між хвилями тривалістю 40-50 с. Як називається такий тип дихання?

варіанти відповідей

Куссмауля

Стридорозне

Експіраторне

Біота

Чейна-Стокса

Запитання 79

Пацієнту, який перебуває на лікуванні в хірургічному відділенні, лікар призна­чив рентгенологічне дослідження товстої кишки. Що повинна включити медична сестра в план підготовки пацієнта до об­стеження?

варіанти відповідей

 Безбілкову дієту

Безшлакову дієту

Безгемоглобінову дієту

Молочнокислу дієту

   Обмеження рідини

Запитання 80

У дитини 6-ти місяців на тлі тяжкого перебігу грипу і підвищення температури тіла до 39,9°С розвинулися фебрильнісудоми. Які препарати першого ряду за призначенням лікаря застосує медична сестра у комплексному наданні медичної допомоги дитині?

варіанти відповідей

Седуксен 0,5% р-н, анальгін 50% р-н

Антилепсин, фенобарбітал

Глюконат кальцію 10% р-н, анальгін 50% р-н

Лазікс 1% р-н, фінлепсин

Інгаляційний фторотановий наркоз 

Запитання 81

В літній період хворий з накладеним артеріальним джгутом транспортується в лікарню. Вкажіть максимальний термін накладання джгута в літній період:

варіанти відповідей

До прибуття в лікарню

Не більше ЗО хвилин

Не більше 3 годин

Не більше 2 годин

Не більше 2,5 годин

Запитання 82

У дитячій дошкільній установі медична сестра у 2-х дітей виявила ознаки, характерні для краснухи. Які саме?

варіанти відповідей

Геморагічну висипку на нижніх кінцівках

Дрібноцяткову висипку на гіперемова- ному тлі шкіри

Крупноплямисту поетапну висипку

Еритематозну висипку на обличчі

Рожеву дрібноплямисту висипку на шкірі

Запитання 83

Хворий 53-х років звернувся до лікаря зі скаргами на схуднення, рідкі випорожнення (7-8 разів на добу), біль внизу живота. Був запідозрений хронічний коліт. Який ендоскопічний метод діагностики призначить лікар?


варіанти відповідей

Фіброгастродуоденоскопія

Колоноскопія

Рентгенографія органів травного каналу

Цистоскопія

Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

Запитання 84

Зі станції переливання крові доставили флакон консервованої крові для термінової гемотрансфузії. При огляді вмісту флакону помітні згустки крові. Дайте оцінку придатності крові до переливання:

варіанти відповідей

Кров можна перелити тільки після фільтрації

Кров придатна до переливання

Кров можна перелити після збовтування

Кров не придатна до переливання

Кров можна перелити після нагрівання

Запитання 85

Медсестра хірургічного відділення пояснює медсестрі, яку щойно взяли на роботу, про порядок проведення генерального прибирання. Як часто повинно проводитись генеральне прибирання в операційному блоці?


варіанти відповідей

2 рази на тиждень

1 раз на місяць

1 раз на 7 днів

Кожний день

1 раз на 2 тижні

Запитання 86

Пацієнт скаржиться на схуднення, загальну слабкість, біль в правій підреберній ділянці, здуття живота, нудоту, свербіж шкіри. При огляді: асцит, розширена венозна сітка навколо пупка, жовтяничний відтінок шкіри і склер. В анамнезі: вірусний гепатит. Дієти не дотримувався, зловживав алкоголем. Яке захворювання можна припустити?


варіанти відповідей

Хронічний холецистит

Хронічний ентероколіт

Хронічний гепатит 

Цироз печінки

Хронічний панкреатит

Запитання 87

У пацієнта скарги на тупий ниючий біль під правим підребер’ям з іррадіацією під праву лопатку, відчуття гіркоти у роті. Лікарем призначене сліпе зондування з холекінетиками. Підготуйте необхідні лікарські засоби:


варіанти відповідей

Супрастин

Гастроцепін

Сорбіт

Анальгін

Неогемодез

Запитання 88

При наданні невідкладної допомоги у разі травматичного шоку пацієнту необхідно ввести наркотичний анальгетик. Який з препаратів НЕ РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ для введення внаслідок пригнічення дихання?


варіанти відповідей

Промедол

Морфін

Кодеїн

Фентаніл

Омнопон

Запитання 89

Хворий 20-ти років зі скаргами на підвищення температури, слабкість, головний біль, переймоподібний біль у лівій половині живота, часті випорожнення з прожилками слизу, крові, тенезми, звернувся до лікувальної установи. Який імовірний діагноз?



варіанти відповідей

Сальмонельоз

Амебіаз

Ієрсиніоз

Неспецифічний виразковий коліт

Шигельоз

Запитання 90

Хвора скаржиться на біль у спині та кінцівках, посилений ріст волосся на обличчі й тулубі, розлади менструального циклу. За останні 1,5 місяця маса тіла збільшилася на 8 кг. При лабораторному дослідженні в крові хворої виявлений підвищений вміст кортизолу. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Цукрового діабету

Хвороби Іценка-Кушинга

Феохромоцитоми

Гігантизму

Дифузного токсичного зобу

Запитання 91

У роділлі масою 50 кг у III періоді пологів почалася кровотеча. Визначте фізіологічну крововтрату:

варіанти відповідей

250 мл

600

350

400

500

Запитання 92

При обстеженні важкохворого пацієнта медсестра виявила, що на фоні сповільненого та рівномірного за глибиною дихання з’являються тривалі паузи (до 30 секунд). Який тип дихання виявила медсестра?


варіанти відповідей

Дихання Куссмауля

Експіраторна задишка 

Дихання Біота

Інспіраторна задишка 

Дихання Чейна-Стокса

Запитання 93

 Пацієнту 44-х років, який лікується в терапевтичному відділенні з приводу пневмонії, призначено курс антибіоти- котерапії. При підготовці до виконання чергової внутрішньом’язової ін’єкції медсестра помітила на сідниці гіперемію, набряк, ущільнення м’яких тканин. Пацієнт поскаржився на біль в даній ділянці. Яке ускладнення виявила медсестра?

 


варіанти відповідей

Некроз тканини

Тромбофлебіт

Інфільтрат

Медикаментозна емболія 

Абсцес

Запитання 94

До стаціонару госпіталізований пацієнт зі скаргами на високу температуру тіла, підвищену пітливість, біль у горлі при ковтанні. При обстеженні - шкірні покриви бліді, біль при постукуванні по кістках і грудині, збільшення усіх груп периферійних лімфатичних вузлів, печінки, селезінки. Лікар запідозрив розвиток у хворого гострого лейкозу. До якого обстеження підготує пацієнта медична сестра?


варіанти відповідей

Стернальна пункція

Рентгенографію ОГК

Біохімічне дослідження крові 

Загальний аналіз сечі

Бактеріологічне дослідження крові

Запитання 95

Хворий перебуває в стані клінічної смерті. З чого потрібно розпочати реанімаційні заходи?


варіанти відповідей

ШВЛ

Непрямого масажу серця

Не має суттєвого значення

Потрійного прийому Сафара

Прямого масажу серця

Запитання 96

До жіночої консультації звернулась жінка зі скаргами на періодичний переймоподібний біль у здухвинній ділянці, затримку менструацій. При проведенні бімануальногодослідження з’явився різкий біль внизу живота, короткочасна втрата свідомості, блідість шкіри, пульс частий, слабкого наповнення. Якому діагнозу відповідає зазначена картина?


варіанти відповідей

Розрив піосальпінкса

Апоплексія яєчника 

Перекрут ніжки кісти

Прогресуюча позаматкова вагітність

Порушена позаматкова вагітність

Запитання 97

Дитина 2-х років захворіла раптово, з підвищенням температури тіла до 39°С, головним болем, занепокоєнням. При огляді: важкий загальний стан, тахікардія, геморагічний зірчастий висип на зовнішній поверхні стегон, гомілках, сідницях. Яке захворювання можна припустити?

варіанти відповідей

Сепсис

Менінгококову інфекцію

Скарлатину

Тромбоцитопенічну пурпуру 

Токсичний перебіг грипу

Запитання 98

Під час ДТП надають першу медичну допомогу жінці 30-ти років, у якої у нижній третині плеча спостерігається рана 3x3 см з якої пульсуючим струменем витікає кров. Який вид кровотечі у потерпілої?

 


варіанти відповідей

Артеріальна

Варикозна

Паренхіматозна

Капілярна

Венозна

Запитання 99

Хворий 56-ти років після полювання розробляв тушку вбитого зайця. Скаржиться на інтенсивний головний біль, запаморочення, збільшення пахвинного лімфатичного вузла справа до розмірів волоського горіха, кон’юнктивіт. Печінка і селезінка збільшені, на шкірі - розеольозно-папульознависипка. Температура тіла - 39°С. Ці симптоми характерні для:


варіанти відповідей

Бруцельозу

Менінгококцемії

Туляремії, бубонної форми

Лептоспірозу

Чуми

Запитання 100

Пацієнт 42-х років лікується в пуль- монологічному відділенні, скаржиться на сухий малопродуктивний кашель, задишку, сильний біль у грудній клітці, який посилюється під час дихання, нахилу тулуба; підвищення температури тіла до 37,6°С. Об’єктивно: ЧДР- 36/хв., дихання поверхневе; при аускультації шум тертя плеври. Характерні ознаки спостерігаються при:


варіанти відповідей

Туберкульозі легень

Сухому плевриті

Емфіземі легень

Раку легень

Пневмонії

Запитання 101

Ви, медична дільнична сестра, прийшли до дитини 6-ти місяців, яка лікується з приводу рахіту. Мати скаржиться, що дитина неспокійна, дратівлива, спостерігається підвищена спрага, анорексія, зригування. При огляді медична сестра відмітила раннє закриття швів і тім’ячок. Яке захворювання може припустити медична сестра?


варіанти відповідей

Спазмофілія

 Гострі розлади травлення

Гострий перебіг рахіту 

Гіпервітаміноз D

Підгострий перебіг рахіту

Запитання 102

Пацієнт лікується у гастроентерологічному відділенні з діагнозом спастичний коліт. Впродовж трьох днів не мав випорожнень. Йому призначено очисну клізму. Що має приготувати медсестра для цієї процедури?

варіанти відповідей

Шприц Жане, гумова трубка, вода 200 мл ЗО °С

Кухоль Есмарха, вода 1,5 л 24°С

Кухоль Есмарха, вода 1,5 л 39°С

Гумовий балончик, гумова трубка, вода 300 мл 35"С

Гумовий зонд довжиною 1,5 м з лійкою, вода 5 л 24°С

Запитання 103

На прийомі в жіночій консультації вагітній проводять обстеження за допомогою прийомів Леопольда-Левицького. Що визначають другим прийомом зовнішнього акушерського обстеження?


варіанти відповідей

Висоту стояння дна матки

Відношення голівки до входу в малий таз

Ступінь вставлення голівки в малий таз 

Передлежання плода

Позицію плода

Запитання 104

В терапевтичному відділенні хворому з набряком легень призначена оксигенотерапія. Яку речовину треба додати в апарат Боброва в якості піногасника?


варіанти відповідей

Етиловий спирт

Розчин хлораміну

Розчин натрію хлориду 

Дистильовану воду 

Розчин кальцію хлориду

Запитання 105

Вас викликали на місце автопригоди. Потерпілий скаржиться на біль внизу живота і неможливість рухати ногами. При пальпації визначається болючість в проекції лобкового зрощення, навантаження на вісь посилює біль. Визначається позитивний симптом прилиплої п’яти. Як необхідно виконати транспортну іммобілізацію?


варіанти відповідей

Стоячи

Напівсидячи

Лежачи на животі

В положенні «жаби»

Лежачи на спині

Запитання 106

У потерпілого шахтаря дві нижні кінцівки перебували під завалом 11 годин. На місці травми на стегна були накладені джгути. Які подальші дії медичної сестри при транспортуванні потерпілого в лікувальний заклад?


варіанти відповідей

Зняти джгути, ввести знеболювальні

Джгути не знімати, ввести знеболювальні

Зняти джгути, положити транспортні шини

Джгути не знімати, дати кисень

Зняти джгути, обкласти кінцівки міхурами з льодом

Запитання 107

У пацієнта в ділянці лопаток, хребта, ліктів, п’яток є поверхневе (неглибоке) порушення цілісності шкіри з поширенням ураження до підшкірної клітковини. Стійка гіперемія, відшарування епідермісу. Як характеризувати стан пацієнта?


варіанти відповідей

Пролежні III ступеня

Ризик розвитку пролежнів 

Пролежні IV ступеня

Пролежні II ступеня

Пролежні І ступеня

Запитання 108

До медичної сестри звернулась мама з дитиною віком 10 років. У дитини з’явився виражений біль в епігастральномувідділі живота, який виникає після вживання їжі, відрижку кислим, печію. Періодично виникає нудота, блювання. При огляді: язик обкладений білим нашаруванням, при пальпації живіт м’який, болючий в надчеревній ділянці. Печінка не збільшена. Яке захворювання можна припустити?


варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Хронічний гастрит

Хронічний панкреатит

Хронічний холецистит 

Хронічний ентероколіт

Запитання 109

Медична сестра ревматологічного відділення за призначенням лікаря накладає водний зігрівальний компрес на ліктьовий суглоб. Термін накладання компресу становить:


варіанти відповідей

0,5-1 година

1-2 годин

 3-4 години

4-5 годин

 8-10 години

Запитання 110

Пацієнту за призначенням лікаря необхідно внутрішньовенно ввести розчин кальцію хлориду 10% - 10 мл. Медична сестра в асептичних умовах підготувала все необхідне для ін’єкції, провела психологічну підготовку пацієнта, вибрала ділянку для внутрішньовенного введення ліків. Яка наступна дія медичної сестри?

варіанти відповідей

Обробити анатомічну ділянку 70% розчином етилового спирту

Попросити хворого затиснути кулак

Витиснути зі шприца повітря 

Накласти венозний джгут

Перевірити наявність повітря у шприці

Запитання 111

Пацієнт 48-ми років. Діагноз: остеохондроз поперекового відділу хребта. Призначено озокеритові аплікації на поперековий відділ хребта. Тривалість - ЗО хвилин. Якою має бути температура озокериту при проведенні фізіотерапевтичної процедури?


варіанти відповідей

80°С

50°С

70°С

20° С 

30°С

Запитання 112

Дитина 8-ми років була госпіталізована до реанімаційного відділення з діагнозом гостра лівошлуночкова недостатність. Яке положення треба надати цій дитині в ліжку?


варіанти відповідей

Горизонтальне з поверненою набік головою

Колінно-ліктьове

Напівлежаче з підвищеним на 30° головним кінцем

На лівому боці з приведеними до живота ногами

Горизонтальне з піднятим ніжним кінцем

Запитання 113

У пацієнта, хворого на бронхіальну астму, почався сухий кашель, дихання утруднилось, видих здійснюється зі свистом і чутний на відстані. Який препарат за призначенням лікаря потрібно приготувати медичній сестрі для надання невідкладної допомоги?


варіанти відповідей

Розчин еуфіліну

Розчин строфантину

Розчин гентаміцину

Розчин дибазолу

 Розчин корглікону

Запитання 114

Жінка 30-ти років, яка хворіє на бронхіальну астму, дізналась про можливість самоконтролю прохідності бронхів за допомогою приладу індивідуального користування, який можна використовувати в домашніх умовах, але не знає, як ним користуватися. Якому методу діагностики навчить жінку медична сестра?

 


варіанти відповідей

Визначення ЖЄЛ

Спірометрії

рН-метрії

Пневмотахометрії

Пікфлоуметрії

Запитання 115

У новонародженої дитини медична сестра помітила набряк м’яких тканин в ділянці лобної кістки, не флюктує, без чітко окреслених меж. Сформулюйте медсестринський діагноз:


варіанти відповідей

Парез лицевого нерва 

Пологова пухлина 

Набряк мозку

Гідроцефалія

Кефалогематома

Запитання 116

У хворої 32-х років при медсестрин- ському обстеженні на шкірі правої гомілки виявлено вогнище еритеми та набряку на тлі яких розташовуються папули, мікровезикули, точкові ерозії; на їх поверхні виступають крапельки серозного ексудату у вигляді роси. Якому захворюванню відповідають наведені дані об’єктивного обстеження? 


варіанти відповідей

Себорейна екзема

Професійна екзема 

Справжня екзема 

Мікробна екзема

Паратравматична екзема 

Запитання 117

Дитині 18 місяців. На яке щеплення медична сестра дитячої поліклініки повинна запросити маму з дитиною?

варіанти відповідей

АКДП + поліомієліт 

БЦЖ

Проти кору краснухи, паротиту 

Проти поліомієліту 

Пробу Манту

Запитання 118

У пологовому будинку народилась доношена, здорова дівчинка з масою тіла 3,500 кг. Оглядаючи дитину, медсестра визначає частоту дихання. Яка нормальна частота дихання в новонародженої дитини за 1 хвилину?


варіанти відповідей

40-60

16-18

30-40 

 80-90

120-140

Запитання 119

У потерпілого площа опіків ІІ-ІІІ ступенів складає 20%, розвивається опіковий шок. Вкажіть заходи протишокової терапії:

варіанти відповідей

Знеболювання, корекція ОЦК

ШВЛ, непрямий масаж серця

Знеболювання, гемотрансфузія

Первинна обробка опіку, асептична пов’язка

ПХО рани, іммобілізація опікової ділянки

Запитання 120

Пацієнт 48-ми років скаржиться на постійну задишку періодично біль в грудній клітці, кашель. Хворіє 15 років. Тривалий час працював шахтарем. Грудна клітка діжкоподібноїформи. Над легенями коробковий звук, місцями притуплений. Яке захворювання можна припустити?

варіанти відповідей

Хронічний бронхіт

Рак легень

Пневмоконіоз

Туберкульоз легень

Бронхоектатична хвороба

Запитання 121

У хворого з напруженим пневмотораксом з’явились симптоми порушення гемодинаміки. Яка причина цього порушення?


варіанти відповідей

Метаболічний ацидоз

Повітряна емболія

Гіповолемія

Зміщення органів середостіння

Метаболічний алкалоз

Запитання 122

Медична сестра за призначенням лікаря готує стерильну пробірку з консервантом і ректальною петлею для збирання калу на:

варіанти відповідей

Загальний аналіз

Наявність прихованої крові

Дослідження на яйця гельмінтів

Копрологічне дослідження

Бактеріологічне дослідження

Запитання 123

Положення плода повздовжнє, голівка над входом в малий таз. Спинка плода повернута до лівої стінки матки. Вкажіть позицію плода та передлежання:


варіанти відповідей

Друга позиція, головне передлежання

Перша позиція, поперечне положення 

Перша позиція, тазове передлежання 

Друга позиція, тазове передлежання

Перша позиція, головне передлежання      

Запитання 124

Дитина 5-ти років хворіє 5 добу. Скарги на підвищення температури тіла до 37,5°С, неспокій, висипку, яка супроводжується свербінням. При огляді збільшення шийних і завушних лімфовузлів, папульозно-везикульозний висип на волосистій частині голови, обличчі, тулубі. Яке захворювання можна припустити?


варіанти відповідей

Алергічну реакцію 

Вітряну віспу

Краснуху

Кір

Скарлатину

Запитання 125

Чоловік 56-ти років перебуває на лікуванні в ендокринологічному відділенні з діагнозом мікседема. Які ознаки характерні для цього захворювання?


варіанти відповідей

Поліурія, поліфагія, полідипсія

Загальмованість, зниження AT, тахікардія, головний біль

Озноб, тахікардія, головний біль, загальна слабкість 

Маскоподібне обличчя, загальмованість, брадикардія, мерзлякуватість

Тахікардія, екзофтальм, втрата маси тіла, підвищена збудливість


Запитання 126

Чоловік 45-ти років під час бійки отримав сильний удар важким предметом в живіт. В результаті травми відбувся розрив кишечника. Яке ускладнення розвинеться у потерпілого?



варіанти відповідей

Геморагічний шок

Перитоніт

Хронічна кишкова непрохідність

Гостра кишкова непрохідність 

Гемотрансфузійний шок 

Запитання 127

Дитині 5 місяців. Була в контакті з хворим на кашлюк. Хворіє 2 тижні, за останній тиждень стан дитини погіршився. Напади кашлю зросли до 15 разів на добу, супроводжуються репризами, часто закінчуються блюванням. Назвіть потенційну проблему:

 


варіанти відповідей

Сухий кашель

Блювання

Апное

Репризи

Анорексія

Запитання 128

Медична сестра маніпуляційного ка­бінету урологічного відділення проводить стерилізацію металевих лотків по­вітряним методом. Який режим стерилі­зації вона повинна обрати?

варіанти відповідей

 432°С, 20 хв

120°С, 60 хв.

160°С, 60 хв.

180°С, 60 хв.

180°С, 30 хв.

Запитання 129

Хворий 56-ти років потрапив в ДТП, при огляді: нерухомий, на питання не від­повідає, обличчя бліде з синюшним від­тінком. Тіло вкрите холодним потом, ми­мовільне сечовипускання. Визначте стан хворого:

варіанти відповідей

Кома

  Оглушення


Астенія

Ступор

   Сопор

Запитання 130

Хворому, який лікується в гастроен­терологічному відділенні з приводу хро­нічного гастриту, лікар призначив шлун­кове зондування. Для отримання стиму­льованої секреції медична сестра викори­стає:



варіанти відповідей

10% розчпн хлориднатрію

0,1 % розчин гістаміну

25% розчин магнію сульфату

 5 ОД пітуїтрину

75 ОД холецистокініну

Запитання 131

 Під час ожеледиці потерпілий впав і відчув біль в ділянці лівого передпліч­чя, який посилюється під час рухів. Який симптом повинна перевірити медична се­стра на місці пригоди для підтвердження перелому кінцівки?         


варіанти відповідей

 Симптом Лагеса

 Симптом западини або щілини

Симптом осьового навантаження

 Симптом Мацкевича

Симптом прилиплої п'ятки

Запитання 132

Мама дитини 6-ти місяців цікавиться у патронажної медичної сестри: ”3 яко­го віку можна давати дитині яєчний жов­ток?”

варіанти відповідей

 З 10 місяців

  З 5 місяців

 З 9 місяців

З 7 місяців

Не давати до 1 року

Запитання 133

У жінки 28-ми років після фізичного навантаження скарги на гострий біль вни­зу живота, запаморочення. АТ- 90/60 мм рт.ст., пульс - 100/хв., шкіра бліда. Остан­ня менструація 2 тижні тому. Тест на вагі­тність негативний. Яку патологію можна припустити?   


варіанти відповідей

Позаматкова вагітність

Аборт в розпалі

Апоплексія яєчника

Гострий аднексит

 Перекрут ніжки пухлини

Запитання 134

У хірургічному відділенні пацієнту 50-ти років з виразковою хворобою шлунку, ускладненою кровотечею, про­ведено гемотрансфузію. Яке лаборатор­не обстеження необхідно планувати на наступний день?


варіанти відповідей

Клінічний аналіз крові і сечі

Аналіз крові на цукор

 Аналіз крові на


  Пробу за Зимницьким 

 Коагулограму

Запитання 135

Хвора 56-ти років вагою 120 кг звер­нулась зі скаргами на ниючий біль в ко­лінних, гомілкових та кульшових сугло­бах, який виникає під час рухів і в стані спокою, підсилюється під вечір, при змі­ні погоди і при фізичному навантаженні, кульгавість при ході. Колінні суглоби де­формовані. Рухи супроводжуються хру­скотом. Це характерно для:

   

варіанти відповідей

 Ревматоїдного артриту

Деформуючого остеоартрозу

 Реактивного артриту

Псоріатичного артриту

Подагричного артриту


Запитання 136

Після падіння і удару головою об асфальт пацієнт звернувся до травмато­лога. У нього була короткочасна втрата свідомості. Лікар обстежив потерпілого, дав рекомендації і відправив його додому. Ввечері стан хворого погіршився: з’яви­лося оглушення, правосторонній геміпа­рез, афазія. Який вид черепно-мозкової травми можна припустити? 


варіанти відповідей

Перелом основи черепа

Травматичний субарахноїдальний кро­вовилив

Забій головного мозку

Здавлення головного мозку

Струс головного мозку

Запитання 137

До дільничної медичної сестри звер­нулась хвора 53-х років зі скаргами на головний біль переважно у потиличній ділянці, нудоту, блювання. При огляді: пульс - 89/хв., ритмічний, АТ- 210/120 мм рт.ст. Який препарат введе медсестра хво­рій за призначенням лікаря?


варіанти відповідей

Магнію сульфат

 Кордіамін

 Адреналін

 Корглікон

  Анальгін

Запитання 138

Ви медсестра кабінету функціональ­ної діагностики. Для запису ЕКГ еле­ктрод якого кольору Ви накладете на ліву руку?

варіанти відповідей

Білого

 

 Чорного  

Жовтого

Червоного

 Зеленого

Запитання 139

У пацієнта 40-ка років, який перебу­ває на стаціонарному лікуванні, виникла гіпоглікемічна кома. Яке залежне медсе- стринське втручання повинна здійснити медсестра першочергово?

 


варіанти відповідей

Ввести в/м 1% р-н димедролу


Ввести в/м 1 % р-н дибазолу

Ввести в/м 50% р-н анальгіну

 Ввести в/в 0,06% р-н корглікону

Ввести в/в 40% р-н глюкози

Запитання 140

 До хірургічного відділення госпіта­лізовано хворого 35-ти років з гострим апендицитом. Операція виконуватиме­ться під інгаляційним наркозом. Хворий вдома поїв. Як у цьому випадку медична сестра повинна підготувати травний ка­нал пацієнта?

варіанти відповідей

Зробити очисну клізму

Зробити сифонну клізму

Зробити премедикацію

Відсмоктати шлунковий вміст через зонд

Дати проносні засоби

Запитання 141

У терапевтичному відділенні перебу­ває на стаціонарному лікуванні пацієнт, якому призначена пункція черевної по­рожнини. Назвіть інструментарій, який повинна приготувати медична сестра:

варіанти відповідей

 Голка з гумовою трубкою та затискачем

Троакар

Голка Біра

Голка Касирського

Голка Дюфо

Запитання 142

Медична сестра ревматологічного відділення провела мед сестринське об­стеження дитини 7-ми років і виявила у неї ознаки малої хореї. Вкажіть, які об’є­ктивні проблеми вказують на це:


варіанти відповідей

 Сухі, свистячі хрипи під час видиху


 Гіперкінези, розлади координації рухів

Підшкірні крововиливи, петехіальний висип на шкірі

 Пульс частий, слабкий, артеріальна гіпотензія

Експіраторна задишка, акроціаноз

Запитання 143

 У дитини 5-ти років скарги на не­жить, кашель, світлобоязнь, температуру тіла - 38°С. На шкірі обличчя і за вухами плямисто-папульозний висип, який місця­ми зливається. Лікар діагностував кір. На який термін слід ізолювати дитину?



варіанти відповідей

 До 3-го тижня

До 5-го дня від моменту появи висипки

 До 9-го дня від початку хвороби

 До 25-го дня від початку хвороби

До 22-го дня від початку хвороби

Запитання 144

 Вранці при огляді дітей в дитячо­му садочку медична сестра виявила у 6- річної дитини підвищення температури тіла до 38,2°С, на шкірі дрібноточковий висип на гіперемованому фоні, висипки немає на носо-губному трикутнику, язик яскраво-малинового кольору, прояви ка­таральної ангіни. Яке захворювання мо­жна припустити?

варіанти відповідей

 Кір

Скарлатина

 Вітряна віспа

Кропивниця

Краснуха

Запитання 145

При якому інфекційному захво­рюванні дитини у продромальному пе­ріоді характерні енантема та симптом Філатова - Бельського - Копліка?

варіанти відповідей

Кір

Скарлатина

Дифтерія

Краснуха

Менінгококцемія

Запитання 146

 У пацієнта після перенесеної ангіни виникли набряки на обличчі, головний біль, сеча кольору ’’м’ясних помиїв’.’ АТ- 160/100 мм рт.ст., добовий діурез - 800 мл. Яке захворювання можна припустити?

варіанти відповідей

Хронічну серцеву недостатність

Гіпотиреоз

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Гіпертонічну хворобу

Запитання 147

Пацієнт гематологічного відділення скаржиться на зниження апетиту, пеку­чий біль в язиці, відчуття ’’повзання мура­шок” та оніміння нижніх кінцівок. При обстеженні медсестра визначила: блі­дість шкіри, одутлість обличчя, яскраво- червоний язик з атрофією сосочків, тахі­кардію. Який патологічний стан виявить медична сестра?


варіанти відповідей

 Хронічний лейкоз     

В12-фолієводефіцитна анемія

 Гіпопластична анемія

Залізодефіцитна анемія

  Хронічний гепатит

Запитання 148

У пацієнта, який лікується з приводу бронхоектатичної хвороби, виявлені такі симптоми: слабкість, пітливість, субфебрильна температура, кашель із виділен­ням гнійного мокротиння до 100 мл на до­бу, особливо зранку. Що виявить медична сестра при загальному огляді пацієнта?

варіанти відповідей

Виразки слизових оболонок

Серцевий горб

Наявність висипу на шкірі

Пальці у вигляді «барабанних паличок»

Дихання Куссмауля

Запитання 149

Хворий 30-ти років впав з дерева і отримав перелом лівого стегна. Викли­кана машина швидкої допомоги. Що слід використовувати для транспортної іммо­білізації?

варіанти відповідей

Шину Дітеріхса

Шину Шанца

 Шину Еланського

  Гіпсову пов’язку

 Шини Крамера


Запитання 150

  Пацієнтка 58-ми років надійшла в хі­рургічне відділення з ознаками гострої за­тримки сечі. Для катетеризації сечового міхура медична сестра приготувала: гу­мовий катетер Фолея, 2 пінцети стериль­ні, стерильні марлеві серветки, тампони, шприц ємністю 10 мл, корнцанг, гумові рукавички стерильні і нестерильні, кле­йонку, сечоприймач, судно. Що повинна додати медична сестра для проведення процедури?

варіанти відповідей

 Стерильний шприц Жане

Стерильний гліцерин

Пробірки стерильні

3% розчин перекису водню

 2% розчин борної кислоти

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест