Крок М.Серцево-судинна система

Додано: 27 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 154 рази
20 запитань
Запитання 1

 До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 47 років, який скаржиться на напади 

 загруднинного болю з іррадіацією в ліву руку, які тривають 2-3 хв, з'являються після фізичного навантаження, знімаються нітрогліцерином. Хворіє 3 роки. Пульс 80/хв, ритмічний. АТ 130/70 мм рт.ст. межі серця в нормі. Шумів немає. Найімовірніший діагноз? 

варіанти відповідей

Стенокардія напруження 

Інфаркт міокарда

Гіпертонічна хвороба, неускладнений гіпертонічний криз

Гіпертонічна хвороба, ускладнений гіпертонічний криз

Прогресуюча стенокардія

Запитання 2

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до пацієнтки В.,37 років, яка страждає на мітральний стеноз. Вночі раптово погіршився стан – швидко зростає задишка, дихання “клокочуче”, кашель із виділенням пінистого рожевого харкотиння. Які Ваші першочергові дії. 

варіанти відповідей

Гірчичник на ділянку серця

Інгаляції піногасниками

Гарячі ножні ванни

ЕКГ

Інгаляції кисню

Запитання 3


 Назвіть препарат, який вводять у разі набряку легенів для зменшення венозного припливу до правого шлуночка: 

варіанти відповідей

Кордамін

Лазикс

Фталазол

Камфора

Фурадонін

Запитання 4

 Хвора звернулась до фельдшера зі скаргами на загрудинний біль з іррадіацією в ліву руку, що виникає щодня під час підйому по сходах на 2-й поверх. Об’єктивно : тони серця ритмічні, АТ – 130/90 мм. рт. ст., ЧСС – 88/хв. Які препарати ліквідують больовий синдром? 


варіанти відповідей

Інгібітори АПФ

Транквілізатори

Діуретики

Антикоагулянти

Нітрати

Запитання 5

До фельдшера ФАПу звернувся хворий Е., 65 років, який скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, набряки на ногах, відчуття важкості в правому підребер’ї. хворіє близько 10 років. Об’єктивно: шкірні покриви з ціанотичним відтінком. Тони серця аритмічні по типу миготливої аритмії. АТ 140/90 мм.рт.ст.. ЧСС – 90/хв. В легенях жорстке дихання. Живіт м’який. Печінка виступає з під краю реберної дуги на 3 см. Периферичні набряки на гомілках. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

 Хронічна серцева недостатність

Хронічний лімфостаз

Гіпертонічна хвороба.

  ВСД 

Цироз печінки

Запитання 6

 На ФАП звернулась хвора С., 54 років, яка скаржиться на біль в ділянці серця стискаючого характеру, з іррадіацією в ліве плече, який виникає при фізичному навантаженні. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові оболонки чисті. Тони серця ритмічні. АТ 130/80 мм.рт.ст. ЕКГ: ознаки ішемії міокарду. Ваш попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Ендокардит.

ІХС.Стенокардія напруги .

Ревматична хвороба. 

Перикардит. 



Запитання 7

 Назвiть типову форму iнфаркту мiокарда: 

варіанти відповідей

Ангінозна

Астматична

Аритмічна

Абдомінальна

Цереброваскулярна

Запитання 8

Під час виклику ШМД був поставлений діагноз: інфаркт міокарда. Який характер болю буде у хворого? 

варіанти відповідей

 Тупий ниючий біль, відчуття важкості в ділянці серц

Ниючий тупий біль в ділянці серця, немає іррадіації 

 Загрудинний тиснучий біль, поширюється в ліву руку, швидко зникає після прийому нітрогліцерину 

 Стискаючий пекучий біль над всією ділянкою серця на протязі 30 хв. і більше, не знімається нітрогліцерином 

Гострий. Стискаючий, пекучий біль, віддає під ліву і праву лопатки, знижується 

спазмолітиками 

Запитання 9

 Фельдшер ШМД при огляді літньою жінки 70 років виявив скарги на затруднений вдих, клекіт у грудях, кашель з виділенням піністого харкотиння. З анамнезу – страждає на ІХС. Перенесла інфаркт міокарда 3 роки тому. Об-но; положення ортопное, обличчя бліде, чдд - 26/хв., Р-72/хв.. при аускультаціі – ритм галопа, акцент ІІ тону над легеневою артерією. АТ -100/60 мм.рт.ст. У легенях – велика кількість різного калібру вологих хрипів (дрібно-, середньо -, та великопухірцевих). На ЕКГ – V3-V6 – QS. Яка клінічна форма інфаркту міокарда розвилась у пацієнтки? 

варіанти відповідей

Колаптоїдна

Астматична

Абдомінальна

Ангінозна

Аритмічна

Запитання 10

Фельдшер ШМД на виклику. Хвора А., 42 років, скаржиться на сильний головний біль, мерехтіння “мушок” перед очима. Такий стан після сварки з чоловіком. При огляді: хвора збуджена, шкіра в червоних плямах, волога. АТ – 190/100 мм.рт.ст. Рs – 92/хв., напружений. Тони серця ритмічні. Ліва межа серця розширена. Часте сечовипускання. Яка невідкладна допомога необхідна цієї хворої? 

варіанти відповідей

Клофелін 0,01% - 1,0 мл внутрішньовенно протягом 5 хвилин у 20 мл фізіологічного розчину натрію хлориду

Анальгін 50% - 2 ,0 мл внутрішньом’ язово 

Баралгін по 1 таблетки 3 рази на добу 

Платифілін гідротартрат 0,2% - 1 ,0 мл підшкірно 

Запитання 11

Фельдшер ШМД на виклику. Хворий М., 63 років, скаржиться на задишку, сухий кашель, відчуття тиснення за грудниною після фізичного перенапруження. Протягом 20 років хворіє на гіпертонічну хворобу. При огляді: стан середньої тяжкості, ортопноє, акроціаноз,тахіпноє, АТ – 180/120 мм. рт.ст.,тахікардія, печінка збільшена на 4 см. В легенях маса різнокаліберних хрипів. Набряки нижніх кінцівок. Який більш імовірний діагноз у хворого?

варіанти відповідей

Гіпертонічний криз

Гіпертонічна хвороба ІІ ст. Атеросклеротичний кардіосклероз, ХНК ІІ – А-Б. 

Гострий інфаркт міокарда

Набряк легень

Мітральний стеноз

Запитання 12

Фельдшер ФАПу діагностував у пацієнтки М., 58 років, неускладнений гіпертензивний криз. Який лікарський засіб потрібно застосувати в даному випадку? 

варіанти відповідей

Ніфедрид

Платифілін

Атропін

Преднізолон

Димедрол

Запитання 13

 До фельдшера ФАПу звернулася пацієнтка К., 47 років, зі скаргами на періодично виникаючі, особливо в нічний час, декілька приступів загруднинного болю з іррадіацією в ліву руку через однакові проміжки часу. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз. 

варіанти відповідей

Прогресуюча стенокардія

Вазоспастична стенокардія

Інфаркт міокарда

Стабільна стенокардія напруження

Запитання 14

У хворого 50 років після надмірного вживання їжі та алкоголю раптово виник інтенсивнийбіль в епігастральній ділянці та правому підребер'ї, який супроводжувався нудотою, блюванням та здуттям живота. Пульс 100/хв, аритмічний, екстрасистолія. АТ - 90/60 мм рт.ст. Тони серця різко послаблені. Пальпаторно: розлите напруження і болючість верхньої половини черевної стінки. Лейкоцитоз -13,8х109/л. ЕКГ - інтервал ST у відведеннях ІІІ і aVF вище ізолінії на 6 мм. Яка патологія розвинулась у хворого? 

варіанти відповідей

Перфорація виразки шлунка

 ІХС. Гострий інфаркт міокарда 

Гострий панкреатит

Гострий холецистит

Харчова токсикоінфекція  

Запитання 15

Пацієнт 53 р., з хронічною недостатністю кровообігу, який лікується серцевими  глікозидами, викликав ШМД з приводу втрати апетиту, нудоти, блювання, “перебоїв” в діяльності серця. Вкажіть, передозування якого препарату, в першу чергу, викликало погіршення самопочуття пацієнта. 

варіанти відповідей

Дигітоксину 

Нітросорбіду 

Рибоксину

Аспаркаму 

Гіпотіазиду 

Запитання 16

Хворий С 47 років, який доставлявся машиною швидкої допомоги, з діагнозом “гострий інфаркт міокарда” став відмічати різке погіршення самопочуття: посилився біль за грудиною, з'явилася задишка, запаморочення. Об'єктивно: пульс 120/хв, тони серця глухі, рясне потовиділення. Яке ускладнення виникло у пацієнта? 

варіанти відповідей

Серцева астма

Кардіогенний шок

Гостра судинна недостатність

Стенокардія

Набряк легень

Запитання 17

Фельдшер викликаний на дім до пацієнтки А., 64 роки. Діагноз: Гіпертонічна хвороба. Вранці після прийому каптопресу і атенололу різко встала з ліжка, втратила свідомість. Об-но: шкіра бліда. Волога. Пульс слабкий, 110/хвилину. Тони серця послаблені, АТ 70/50 мм рт.ст.. Дихання везикулярне. Змін з боку ЦНС немає. ЕКГ – гіпертрофія з перевантаженням лівого шлуночка, на очному дні – симптоми Салюс II, Гвіста. Діагноз фельдшера

варіанти відповідей

Синоаурикулярна блокада

НЦД за змішаним типом 

Синокаротидна непритомність

Колапс

Динамічне порушення мозкового кровообігу 

Запитання 18

На ФАП звернулась хвора Б., 63 років, вона скаржиться на задишку при фізичному навантаженні та біль в ділянці серця. Хворіє близько 20 років. В дитинстві – часті ангіни. Об’єктивно: акроціаноз. Тони серця ритмічні. Грубий систолічний шум на верхівці. АТ 150/100 мм.рт.ст. ЧСС – 96/хв.. ЕКГ: ознаки гіпертрофії лівих відділів серця. Ваш попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Вроджена вада серця

ІХС. Стенокардія напруги. 

Міокардит

Гіпертонічна хвороба

Хронічна ревматична хвороба серця. Стеноз мітрального отвору. 

Запитання 19

У пацієнта 18 років, що хворіє на ревматизм з мітральним стенозом, після гри у футбол з’явились задишка, виділення рожевого пінистого мокротиння. Об’єктивно: над легенями вислуховуються дрібно- та середньоміхурцеві вологі хрипи. Вкажіть, яке ускладнення виникло у пацієнта. 

варіанти відповідей

Гостра судинна недостатність

Гостра дихальна недостатність

Гостра лівошлуночкова недостатність

Легенева кровотеча


Шлунково-кишкова кровотеча

Запитання 20

Ви фельдшер здоровпункту промислового підприємства. На підприємстві працює жінка Н., 50 р., яка хворіє на гіпертонічну хворобу. Яке обстеження необхідно регулярно проходити жінці для попередженя ускладнень хвороби? 

варіанти відповідей

УЗД нирок 

Флюорографію 

Реоенцефалографію

Вимірювання артеріального тиску

Загальний аналіз крові

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест