крок М Внутрішня медицина 1

Додано: 30 березня 2021
Предмет:
Тест виконано: 349 разів
60 запитань
Запитання 1

Пацієнт 40 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, часте сечовипускання вночі,  свербіння шкіри, погіршення зору. Захворювання нирок спостерігається

протягом 22 років.Шкіра сіро-бліда, язик сухий, обкладений бурим нальотом, відчувається аміачний запах  із рота.Тони серця глухі, акцент ІІ тону на аорті, пульс - 92/хв., АТ- 180/90 мм рт.ст. Живіт м’який. Рівень сечовини та креатиніну крові підвищений. Який діагноз у хворого?

варіанти відповідей

Хронічна ниркова недостатність

Гостра ниркова недостатність  

Хронічна печінкова недостатність 

Гіперглікемічна кома 

Ускладнений гіпертонічний криз 

Запитання 2

Чоловік 20 років скаржиться на нездужання, головний біль, задишку, які виникли через 2 тижні після ангіни. Шкіра звичайного кольору, обличчя одутле. Дихання  везикулярне. Тони серця звучні, шумів немає. Пульс - 58/хв., напружений, ритмічний, АТ- 170/110  мм рт.ст.  В загальному аналізі сечі: питома вага - 1028, білок - 1,05 г/л, лейк. 10-12 в полі зору, еритр. 20-25 в полі зору, змінені, циліндри гіалінові 2-3 в полі зору. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит 

Гіпертонічна хвороба  

Ревматична хвороба

Гострий пієлонефрит 

Сечокам’яна хвороба 

Запитання 3

Хвора 30 років скаржиться на біль у поперековій ділянці ліворуч, часте болісне

 сечовипускання, підвищення температури тіла до 38,7оС. Захворіла після переохолодження. Живіт м’який, болючий в лівій половині. АТ- 100/60 мм рт.ст., пульс - 90/хв. Симптом Пастернацького позитивний ліворуч. Які зміни в сечі можна очікувати?

варіанти відповідей

Гіпостенурія

Гематурія 

Лейкоцитурія

Глюкозурія  

Ізостенурія

Запитання 4

  Хворий 60 років скаржиться на високу температуру - 39оС, кашель із слизисто-гнійним  мокротинням, задишку, біль у грудній клітці. Лікується у відділенні з приводу пневмонії.  Стан хворого погіршився : біль у грудній клітці зменшився, але з’явилась задишка змішаного характеру з частотою дихань 40/хв. Права половина грудної клітки  відстає в диханні, перкуторно визначається тупий звук. Фельдшер запідозрив розвиток  ексудативного плевриту. Яка аускультативна картина характерна?

варіанти відповідей

Вологі хрипи

Дихання відсутнє

Сухі хрипи

Шум тертя плеври

Амфоричне дихання 

Запитання 5

Хвора 35 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, задишку, біль у лівій  половині грудної клітки, сухий кашель, підвищену температуру тіла - 39оС.Хворіє другий  день. Стан тяжкий, на губах герпес. Ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання.  Над нижнею долею лівої легені перкуторно визначається притуплено-тимпанічний звук, аускультативно крепітація. Про ураження яких структур свідчить крепітація?  

варіанти відповідей

Плевральних листків 

Мілких бронхів 

Середніх бронхів 

Крупних бронхів  

Альвеол

Запитання 6

  Пацієнт 48 років звернувся зі скаргами на біль у ділянці серця, що виникає у відповідь на фізичне навантаження. Зараз після підняття по сходах у нього з’явився стискаючий біль за  грудиною, оніміння4-5 пальців лівої руки. На ЕКГ: зміщення сегмента ST нижче ізолінії, від’ємний зубець Т. Після больового приступу змін на ЕКГ не виявлено. Який  імовірний  діагноз?

варіанти відповідей

  Стенокардія Принцметала

Стабільна стенокардія напруження

Гостра серцева недостатність

Інфаркт міокарда 

Гостра судинна недостатність

Запитання 7

У чоловіка після значного фізичного навантаження виник гострий біль у правому  підребер’ї, з іррадіацією у праве плече, метеоризм, нудота, блювання жовчю. При  обстеження виражена “жовтяниця”, позитивні симптоми Кера та Ортнера. Живіт болючий при пальпації у правому підребер’ї. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Ниркова коліка 

Хронічний панкреатит

Печінкова коліка

Цироз печінки 

Хронічний гепатит

Запитання 8

  Хворий 28 років скаржиться на задишку, біль у ділянці серця. В анамнезі ревматична хвороба. При обстеженні виявлено акроціаноз, загальна блідість, рум’янець  на щоках. На верхівці серця “котяче муркотіння”, розширена верхня межа серця.  Аускультативно вислуховується ритм “перепілки”. Яку набуту ваду серця можна запідозрити?

варіанти відповідей

Аортальна недостатність 

Комбінована аортальна вада 

Мітральна недостатність 

Мітральний стеноз

Аортальний стеноз 

Запитання 9

  Хвора 18 років звернулася до лікаря зі скаргами: біль в колінних суглобах, задишка при рухах, серцебиття, підвищення температури тіла до 37,5oC. Ці симптоми з’явились через 10 днів після перенесеної ангіни. Яке дослідження необхідно призначити у  першу чергу?

варіанти відповідей

Аналіз крові на глюкозу

Загальний аналіз сечі 

Аналіз крові на протромбін

Аналіз крові на холестерин

Аналіз крові на ревмопроби

Запитання 10

  Хвора 18 років скаржиться на пекучий біль в епігастральній ділянці через 30 хвилин після їжі, яка зменшується після прийому маалоксу; відрижку кислим. Стан  задовільний, язик обкладений білим нальотом. Живіт при пальпації м’який, помірно болючий.  Яке  дослідження призначити для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

Ректороманоскопію

Копрограмму

Дуоденальне зондування

Фіброгастродуоденоскопію

Rо-шлунка 

Запитання 11

  Хворий 32 роки, який страждає на виразкову хворобу шлунка, викликав “швидку  допомогу” у зв’язку з появою “кинджального” болю у верхній половині живота, різку  слабкість. Стан хворого середньої важкості, ноги підтягнуті до живота, шкіра і слизові  оболонки бліді. Язик сухий. АТ- 85/60 мм рт.ст. Ваш попередній діагноз:

варіанти відповідей

Пенетрація шлунка 

Перфорація шлунка

Малігнізація виразки 

Стеноз воротаря 

Шлункова кровотеча 

Запитання 12

  До фельдшера звернувся хворий зі скаргами на сильний стискаючий біль за грудниною, що віддає у ліву лопатку, ліву руку. Фельдшер дав під язик нітрогліцерин. Яке дослідження  слід провести?


варіанти відповідей

Біохімічний аналіз крові

Рентгенографію органів грудної клітки

Електрокардіографію

АналізУЗД серця  крові на глюкозу

Запитання 13

  Хвора звернулась до фельдшера зі скаргами на загруднинний біль з іррадіацією в ліву руку, що виникає щодня під час підйому по сходах на 2-й поверх. Об’єктивно:АТ- 130/90 мм рт.ст., ЧСС- 88/хв., тони серця ритмічні. Яку групу препаратів слід призначити в першу чергу?

варіанти відповідей

Транквілізатори 

Нітрати

Діуретики 

Антикоагулянти 

Інгібітори АПФ

Запитання 14

  Жінка звернулась на здоровпункт промислового підприємства із скаргами на біль у дрібних суглобах кистей, ранкову скутість. При огляді: суглоби пальців обох  кистей рук  деформовані, рухи болісні, обмежені. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Системний червоний вовчак 

Ревматичний поліартрит 

 Ревматоїдний артрит

Склеродермія 

Остеоартроз 

Запитання 15

  Хвора С. 35 років, звернулась до фельдшера із скаргами на погіршення стану здоров’я.  Рік тому був поставлений діагноз: дифузний токсичний зоб. Який препарат призначають при даному захворюванні?

варіанти відповідей

Пітуїтрін

Інтерферон 

Мерказоліл

L-тироксин

Розчин Рінгера 

Запитання 16

  Хвора Р. 54 років, звернулась до фельдшера ФАПу із скаргами на слабкість, сонливість,  мерзлякуватість, загальмованість, збільшення маси тіла, закрепи.

Визначаються набряки на обличчі, шкіра суха, холодна на дотик, випадіння волосся. Пульс - 55/хв.,  ритмічний, АТ- 100/75 мм рт.ст. Який інструментальний метод дослідження необхідно призначити хворій  для визначення захворювання?

варіанти відповідей

УЗД щитовидної залози 

Холецистографію 

Урографію 

Рентгенографію органів черевної порожнини

УЗД органів черевної порожнини 

Запитання 17

  До фельдшера ФАПу звернувся хворий зі скаргами на слабкість, виділення до 10 л сечі  за добу, спрагу, безсоння, втрату маси тіла. Загальний аналіз сечі: питом вага - 1003,  глюкози і білка не виявлено. Лейкоцитів - 3-4 в полі зору. Рівень глюкози в крові 5,0 ммоль/л.

 Визначте найбільш імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Цукровий діабет 

Акромегалія

Гіпотиреоз 

Тиреотоксикоз

Нецукровий діабет

Запитання 18

  Пацієнтка М., 37 років, викликала фельдшера додому. Скаржиться на болі в надчеревній  ділянці, які виникають натще, або через 3-4 години після останнього приймання їжі.  Турбує також печія, відрижка кислим. Біль зменшується після вживанням молока. Під час  огляду: стан середньої важкості. Пульс - 96/хв. АТ- 120/80 мм рт.ст. Пальпаторно відмічається

 болючість в надчеревній ділянці, нижче від мочеподібного відростку дещо праворуч від серединної лінії. Ваш попередній діагноз:

варіанти відповідей

Стеноз воротаря 

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Виразкова хвороба шлунку

Рак шлунку  

Хронічний холецистит

Запитання 19

  До фельдшера звернувся хворий К., 36 років, зі скаргами на лихоманку, тупі болі в  правій поперековій ділянці. Температура тіла піднімається до 39-40 з

остудою.  Симптом Пастернацького різко позитивний справа. Ваш попередній діагноз:  

варіанти відповідей

Нирково-кам’яна хвороба 

Гостра ниркова недостатність


Гострий глумеролонефрит 

 Гострий пієлонефрит 

Хронічний гломерулонефрит 

Запитання 20

  До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 43 років зі скаргами на сильні болі в правому  підребер’ї, які з’являються після вживання жирної та гострої їжі. Біль віддає в праву руку,  лопатку; нудоту, блювоту. Хвора неспокійна, не знаходить собі місця. Живіт здутий. Шкіра звичайного забарвлення. Температура тіла - 36,7. Позитивні симптоми Кера,  Ортнера. Ділянка жовчного міхура чутлива при пальпації. Сеча і кал звичайного  забарвлення. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий гастрит

Жовчокам’яна хвороба 

Хронічний гепатит

Цироз печінки 

Виразкова хвороба

Запитання 21

  До фельдшеру ФАПу звернувся хворий Ф, 44 роки, який скаржиться на напад ядухи з  утрудненим видихом, який закінчується кашлем з відходженням невеликої кількості  склоподібного мокротиння. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий бронхіт 

Емфізема легенів

Напад бронхіальної астми

Напад серцевої астми

Бронхоектатична хвороба  

Запитання 22

  Хвора 26 років звернулася до фельдшера ФАПу зі скаргами на головний біль, біль в  попереку, набряки на обличчі, виділення червоної сечі. Два тижні тому хвора перенесла ангіну. При огляді: блідість шкіри, набряки на обличчі, на ногах. АТ- 160/100 мм  рт.ст.

 Живіт м’який, безболісний. Аналіз сечі: еритроцити покривають все поле зору, білок - 3 г/л.

  Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний пієлонефрит 

Гострий гломерулонефрит 

Хронічна ниркова недостатність

Гострий пієлонефрит 

Нирково-кам’яна хвороба 

Запитання 23

  Фельдшера ФАПу викликали до хворої 25 років, яка знаходиться в непритомному стані. Зі слів родичів стан хворої погіршився декілька днів назад, коли підвищилася температура  тіла до 38,8; появились набряки на обличчі, виділення червоної сечі. В анамнезі: 2 тижні тому хвора перенесла ангіну. Сьогодні стан різко погіршився, появилась нудота,  виникли судоми. Об’єктивно: АТ- 190/110 мм рт.ст. Дихання шумне, запах сечовини з рота.

 Сечовипускання відсутнє. Який найбільш вірогідний діагноз, що зумовлює таку картину?

варіанти відповідей

Хронічна ниркова недостатність 

Гострий пієлонефрит 

Хронічний пієлонефрит

Гостра ниркова недостатність 

Нирково-кам’яна хвороба 

Запитання 24

  Хворий 46 років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на сильні болі в правій половині живота, поперековій ділянці справа, які віддають в калитку, стегно, часте болюче сечовиділення невеликими порціями, блювання. Об’єктивно: хворий стогне,  неспокійний. Шкіра бліда, волога, температура тіла - 36,9. Пульс - 92/хв. Живіт здутий,  болючий при пальпації в правій половині. Симптом Пастернацького позитивний справа.

 Вкажіть найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Ниркова коліка

Хронічний пієлонефрит  

Хронічний гломерулонефрит 

Гострий пієлонефрит 

Гострий гломерулонефрит 

Запитання 25

  До фельдшера ФАПу звернувся хворий К., 30 років, зі скаргами на сухий кашель,  інтенсивний біль у правій половині грудної клітки, що посилюється при кашлі, глибокому диханні, підвищення температури тіла до 38,2. Захворів п'ять днів тому  після переохолодження. Об‘єктивно: лежить на правому боці. Права половина  грудної клітки  відстає в акті дихання. Аускультативно: праворуч вислуховується шум тертя плеври.

 Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

 Ексудативний плеврит  

Сухий плеврит

Туберкульоз легень 

Негоспітальна пневмонія

Гострий бронхіт

Запитання 26

  До фельдшера ФАПу звернувся хворий П., 32 років, який скаржиться на загальну  слабкість, нічну пітливість, підвищену втомлюваність, схуднення, кашель, підвищення  температури тіла до 37,4, задишку напротязі 2 місяців. Визначте найбільш імовірний  попередній діагноз?

варіанти відповідей

Негоспітальна пневмонія

Гострий бронхіт 

Туберкульоз легень 

Бронхіальна астма 

Бронхоектатична хвороба

Запитання 27

Хвора К., 39 років, звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль в суглобах  кистей, загальну слабкість, зниження працездатності, швидку втомлюваність, підвищення  температури тіла до 38,3, висипку на тілі. Об’єктивно виявлено еритематозні висипання, які розташовані по спинці носа і вилицях, що нагадують “крила  метелика”,  ЧД- 18/хв., АТ- 120/80 мм рт.ст. Найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Системна склеродермія 

Ревматоїдний поліартрит 

Деформуючий остеоартроз

Системний червоний вовчак 

Ревматична хвороба

Запитання 28

  Хвора С., 26 років, звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на підвищення температури тіла до 39, біль в грудній клітці, що посилюється під час кашлю, кашель з  “іржавим” мокротинням, задишку, головний біль, загальну слабкість. Захворювання  пов’язує з переохолодженням. Об’єктивно: ЧД- 28/хв. Під час пальпації відзначається  посилене голосове тремтіння в нижніх відділах праворуч, аускультативно - крепітація.

 Найймовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень 

Рак легень 

Гострий бронхіт  

Ексудативний плеврит

Негоспітальна пневмонія

Запитання 29

  До фельдшера ФАПу звернувся хвора Д., 21 року, яка скаржиться на загальну слабкість, випадіння волосся, ламкість нігтів, бажання їсти крейду. Хворіє 6 міс. Шкіра і  слизові  бліді. Тони серця ритмічні, систолічний шум на верхівці. В легенях везикулярне дихання.  Живіт м’який. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний лейкоз 

Гострий лейкоз

Мікседема

Залізодефіцитна анемія

Мітральний стеноз

Запитання 30

  До фельдшера ФАПу звернулась хвора 42 років, зі скаргами на загальну слабкість,  швидку втомлюваність, парестезії пальців кистей, стоп після охолодження та  хвилювання, біль в суглобах кистей, стоп, періодичні болі в ділянці серця, задишку при фізичному навантаженні, перебої в роботі серця. Об’єктивно визначається  гіперемія  пальців кистей, стоп, деформація нігтів, “маскоподібне” обличчя, кисетоподібні складки  навколо рота, трофічні розлади шкіри.

Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Дерматоміозит

Системний червоний вовчак

Системна склеродермія

  Ревматоїдний артрит 

Ревматична хвороба

Запитання 31

До фельдшера ФАПу звернувся хворий П., 69 років, який скаржиться на головний біль,  періодичний біль в ділянці серця. Хворіє близько 6 місяців. Об’єктивно: шкірні покриви  чисті. Аускультативно: тони серця ритмічні, акцент ІІ тону на аорті. АТ- 160/80 мм рт.ст.,  ЧСС- 84/хв. ЕКГ: ознаки гіпертрофії лівого шлуночка. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий міокардит

Гіпертонічна хвороба ІІ ст. 

Вроджена вада серця 

Нейро-циркуляторна дистонія

Гострий перикардит

Запитання 32

  До фельдшера ФАПу звернувся юнак 17-ти рокiв, який скаржиться на рiзкий бiль у колiнних суглобах, що виник 20 хвилин тому пiсля забиття. Хворiє з

 дитинства. В  анамнезi частi ясеннi кровотечi. Дiд по материнськiй лiнii` хворiв на таке саме захворювання. Об’єктвно: на шкiрi верхнiх та нижнiх кінцівок гематоми рiзних розмiрiв, болючi при пальпацiї. Колінні суглоби деформованi. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Гемофiлiя 

Геморагiчний васкулiт 

Апластична анемiя

Гострий лейкоз 

Тромбоцитопенiчна пурпура  

Запитання 33

  Фельдшера викликали до жiнки 22-ох рокiв, яка перебуває у непритомному станi. Зi слiв  родичiв вiдомо, що вона з дитинства хворiє на цукровий дiабет. Об’єктивно: дихання  глибоке, шумне iз запахом ацетону, шкiра суха, холодна на дотик, зiницi звуженнi, очнi яблука м’якi при пальпацiї. Яке ускладнення у хворої?

варіанти відповідей

Алкогольна кома 

Гiперглiкемiчна кома

 Уремiчна кома 

Гiпоглiкемiчна кома 

Печiнкова кома 

Запитання 34

  У хворого Б., 38 рокiв, пiсля iн’єкцiї ампiцилiну раптово з’явилася рiзка слабкiсть, запаморочення, головний бiль, дзвін у вухах, вiдчуття жару, гiперемiя шкірного  покриву,  свербiж, спастичний кашель, прискорене дихання,ЧСС- 100/хв., АТ- 70/30 мм рт.ст. Який  iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Гемотрансфузiйний шок  

Кардiогенний шок 

Анафiлактичний шок 

Синдром Лайєла

Геморагiчний шок 

Запитання 35

Хвора Ф., 45рокiв, скаржиться на бiль у дрiбних суглобах кистей рук i стоп, “ранкову cкутiсть”, пiдвищення температури до 38, загальну слабкiсть. Об’єктивно:  стан середньоi` тяжкостi. Дрiбнi суглоби кистей рук i стоп припухлi, деформованi, шкiра над  ними гiперемiйована, гаряча на дотик, рухи в суглобах обмеженi. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз?  

варіанти відповідей

Ревматичний артрит 

Склеродермiя 

Ревматоїдний артрит

Системний червоний вовчак 

Остеоартроз 

Запитання 36

У хворого на гострий інфаркт міокарда, якого бригада ШМД транспортує у лікарню, виник  напад ядухи, з’явились: інспіраторна задишка, кашель з пінистим, рожевим харкотинням,  стан важкий, шкіра бліда. Яке ускладнення виникло у хворого?

варіанти відповідей

Негоспітальна пневмонія 

Кардіогенний шок 

Легенева кровотеча

Набряк легень 

Напад бронхіальної астми

Запитання 37

Хвора 45 р. доставлена машиною ШМД до приймального відділення лікарні в непритомному стані. Об’єктивно: свідомість порушена, Ps- 130/хв., дихання Куссмауля, запах ацетону з  ротової порожнини, шкіра бліда, суха. Для якого стану характерні дані симптоми?

варіанти відповідей

Гостра судинна недостатність

Печінкова кома 

Гіпоглікемічна кома 

Ниркова коліка

Кетоацидотична кома

Запитання 38

  У хворого 57 р., який зловживає алкоголем, фельдшер ФАПу при огляді виявив такі ознаки: жовтушність шкіри, “судинні зірочки”, гіперемія долонь, “голова Медузи”,     гінекомастія. Для якого захворювання характерні такі симптоми?

варіанти відповідей

Цироз печінки 

Хронічний панкреатит

Хронічний гепатит

Жовчнокам’яна хвороба

Хронічний холецистит

Запитання 39

  У хворого 50 років після надмірного вживання їжі та алкоголю раптово виник інтенсивний  біль в епігастральній ділянці, який супроводжувався нудотою, блюванням та здуттям живота.  Пульс - 100/хв., аритмічний, екстрасистолія. АТ- 90/60 мм рт.ст. Тони серця різко послаблені. Лейкоцитоз - 13,8·109/л. ЕКГ - інтервал ST у відведеннях ІІІ і aVF  вище ізолінії на 6 мм. Яка патологія розвинулась у хворого?

 

варіанти відповідей

Гострий панкреатит 

ІХС. Гострий інфаркт міокарда 

Харчова токсикоінфекція 

Перфорація виразки шлунка 

Гострий холецистит 

Запитання 40

  Хворий 50 років скаржиться на появу три тижні тому сильних ангінозних нападів за  грудниною з іррадіацією в шию та нижню щелепу, тривалістю до 10 хв. За останній час  болі почастішали до 10-15 раз на добу. В анамнезі - зловживання алкоголем. Який  найвірогідніший діагноз?

варіанти відповідей

ІХС. Стенокардія спокою

Нейроциркуляторна дистонія

ІХС. Прогресуюча стенокардія

ІХС. Інфаркт міокарда

ІХС. Стабільна стенокардія напруження

Запитання 41

Хворий 54 роки скаржиться на тривалий кашель з виділенням гнійного харкотиння до150  мл за добу. В останній рік схуд, посилилась задишка, ціаноз губ, пальці у вигляді  ”барабанних паличок”. Над легенями - притуплення перкуторного звуку, дихання  везикулярне послаблене, в нижньо-задніх відділах вологі та розсіяні сухі хрипи. Який  діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Рак легенів

Абсцес легені

Хронічний обструктивний бронхіт

Аспіраційна пневмонія

Запитання 42

  Хворий З., 55 років страждає на виразкову хворобу шлунку протягом 10 років. За останні  6 місяців схуд на 15 кг, посилилась слабкість, з’явилась анорексія, відраза до м’ясної їжі,  блювання. Яке найбільш вірогідне ускладнення хвороби розвинулось у хворого?

варіанти відповідей

  Перфорація

Стеноз воротара

Малігнізація 

Пенетрація 

Шлункова кровотеча

Запитання 43

  До чоловіка 50 років викликали фельдшера ШМД, який скаржиться на інтенсивний пекучий біль за грудниною з іррадіацією у ліву руку, який триває понад годину, не знімається нітрогліцерином. На ЕКГ - ознаки гострого інфаркту. Невідкладна допомога при больовому синдромі включає введення:

варіанти відповідей

Строфантину, корглікону

Еуфіліну, ефедрину

Фентанілу, дроперидолу

Папаверину, лазиксу

Дибазолу, атропіну

Запитання 44

  До фельдшера звернулась жінка 42 років зі скаргами на кровотечі із носа, ясен, різнокольорові геморагії на тілі, які локалізуються під гумками панчіх, у місцях  тертя одягу. Об’єктивно: “шкіра леопарда”, позитивні симптоми щипка та джгута. Найімовірніший попередній діагноз?  

варіанти відповідей

Залізодефіцитна анемія 

Тромбоцитопенічна пурпура 

Гемофілія А

Гострий лейкоз

Гемолітична анемія 

Запитання 45

  До чоловіка 35 років викликали фельдшера ШМД. Скарги хворого на утруднення  носового дихання та ковтання. Обличчя, слизова оболонка носа, гортані та язика набряклі. Ці симптоми з’явились після укусу комахи. Введення димедролу стан не поліпшило. Діагноз: набряк Квінке. Який препарат слід ввести при даному  стані?

варіанти відповідей

  Клофелін 

Мезатон 

Аспірин 

Баралгін 

 Преднізолон

Запитання 46

  До жінки 30 років викликали фельдшера ШМД. Після введення 32 ОД інсуліну через 30  хвилин у жінки з’явились різка слабкість, відчуття голоду, серцебиття. Вона втратила  свідомість. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

Розчин еуфіліну 2,0% - 10 мл в/в

Розчин глюкози 40% - 40 мл в/в

Гепарин 10000 од п/ш

Розчин глюкози 5% - 60 мл в/в 

Інсулін 20 ОД в/м 

Запитання 47

У хворого 55 років під час диспансерного огляду вперше виявлено невеликий лейкоцитоз,абсолютний лімфоцитоз за рахунок зрілих лімфоцитів, тіні Гумпрехта. Скаргхворий не  має. Яке захворювання системи крові можна запідозрити?

варіанти відповідей

  Лімфогранулематоз   

Хронічний мієлолейкоз

Хронічний лімфолейкоз

Гострий лейкоз  

Гіпопластична анемія

Запитання 48

Фельдшер ФАПу спостерігає за пацієнткою з залізодефіцитною анемією. Він визначив,  що у хворої суха шкіра, тріщини у кутиках рота, ламкі нігті, посилене

випадіння волосся. 

 Який синдром характеризує ці ознаки?  

варіанти відповідей

Сидеропенічний 

Анемічний 

Геморагічний 

Астеновегетативний 

  Диспептичний  

Запитання 49

Хворий 72 років, госпіталізований фельдшером “швидкої допомоги” зі скаргами на біль у серці, задишку. Об’єктивно: межі серця зміщені ліворуч на 1 см, тони

 послаблені,  аритмічні. На ЕКГ інтервали R-R різної тривалості, хвилі f. Про яке порушення серцевого ритму йдеться?

варіанти відповідей

Пароксизмальна шлуночкова тахікардія 

Синусова аритмія

Синусова тахікардія 

Миготлива аритмія 

Екстрасистолічна аритмія 

Запитання 50

До фельдшера звернувся хворий 20 років зі скаргами на пігментацію шкіри, яка виникла  недавно, (золотисто-коричневого кольору), потемніння волосся, відсутність апетиту,  нудоту, діарею, біль у животі, схуднення. Дихання везикулярне АД- 100/70 мм рт.ст.,  Рs- 60/хв. Аускультативно - тони серця ослаблені. Живіт при пальпації болісний в  епігастрії. Ніктурія. Зниження функції статевих залоз. Яке захворювання виникло у пацієнта?  

варіанти відповідей

Хвороба Іценко-Кушинга 

Подагра 

 Ожиріння  

Хвороба Аддісона  

Панкреатит 

Запитання 51

  Вас викликали до хворого який скаржиться, на гострий біль в ділянці серця стискаючого характеру, який віддає в ліву руку, тривалістю більш 30 хв. Приймання  нітрогліцерину ефекту не дало. Яке захворювання слід запідозрити?  

варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарда

Госпітальна пневмонія

Сухий плеврит

Набряк легень 

Стабільна стенокардія напруження

Запитання 52

Фельдшера викликали до хворого 45 років, який скаржиться на сильний головний біль, запаморочення, блювання, мерехтіння “мушок” перед очима, АТ- 220/110мм  рт.ст.

 Такий стан характерний для?

варіанти відповідей

Печінкової коми

Гіпертонічного кризу 

Анафілактичного шоку 

Діабетичної коми 

Гіпоглікемічної коми 

Запитання 53

Хвора 40 років скаржиться на інтенсивний біль в поперековій ділянці справа з іррадіацію в стегно, статеві органи, часті болісні позиви на сечовипускання. Який стан   можна запідозрити у хворої? 

варіанти відповідей

Печінкова колька 

Ниркова колька

Гострий пієлонефрит 

Гострий гломерулонефрит 

Кишкова колька

Запитання 54

  У хворого В, 38 р., через 20 хвилин після введення 36 ОД інсуліну виникла загальна  слабкість, пітливість, тремор кінцівок. Це характерно для?  

варіанти відповідей

 Колапсу 

Діабетичної коми 

Печінкової коми

Стану гіпоглікемії 

Гіпертонічного кризу 

Запитання 55

  Бригаду ШД викликали до пацієнта 47 років, який скаржиться на інтенсивний стискаючий біль в ділянці серця, загальну слабкість, запаморочення, нудоту, задишку в спокої. Стан тяжкий, блідість шкірних покривів, акроціаноз. АТ- 70/20 мм рт.ст., пульс - 110/ хв., ЕКГ:  ознаки гострого інфаркту міокарда. Який препарат слід використати фельдшеру для корекції АТ?

варіанти відповідей

Кофеїн  

Мезатон 

Допамін 

Адреналін 

Сульфокамфокаїн 

Запитання 56

Фельдшер викликаний на дім до пацієнтки А., 64 роки, яка страждає на гіпертонічну  хворобу. Після прийому каптопресу і атенололу пацієнтка різко встала з ліжка, втратила  свідомість. Об’єктивно: шкіра бліда, волога. Пульс слабкий, 110/хвилину. Тони серця послаблені, АТ- 70/50 мм рт.ст.. Дихання везикулярне. Вкажіть найбільш  імовірний діагноз  фельдшера:

варіанти відповідей

Серцева астма

Колапс

Гіпертонічний криз

Гострий інфаркт міокарда

Набряк легенів

Запитання 57

  ШМД викликали до хворого С. 69 років, у якого годину тому після фізичного навантаження  раптово виник сильний біль за грудниною з ірадіацією у міжлопаткову ділянку. Під час  огляду: стан тяжкий, свідомість порушена, шкіра бліда, волога. Рs- 100/хв. АТ-100/60 мм рт.ст. Тони серця ослаблені. На ЕКГ: глибокий зубець Q та куполоподібний сегмент SТ у відведеннях ІІ-ІІІ. Яка невідкладна долікарська допомога у цьому випадку?

варіанти відповідей

Створити фізичний та емоційний спокій 

Спокій, атропін 0,5-1 мг в/в 

Спокій, гепарин 4000 ОД болюсно 

Нітрогліцерин 0,0005 г сублінгвально, аспірин 0,25 г розжувати

Спокій, оксигенотерапія 

Запитання 58

  Фельдшера викликали до пацієнтки 30 р, яка мала скарги на напад ядухи з утрудненим  видихом. Напад триває понад добу. ЧДР- 50/хв., над правою легенею дихання не  вислуховується. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз:

варіанти відповідей

Госпітальна невмонія

Бронхоектатична хвороба  

Обструктивний бронхіт  

Серцева астма  

Астматичний статус

Запитання 59

  Фельдшера швидкої допомоги викликано до пацієнта, у якого напад бронхіальної астми  не минає на протязі однієї доби. Оберіть препарати для надання невідкладної допомоги:

варіанти відповідей

    Вікасол, димедрол  

Димедрол, астмопент

Еуфілін, преднізолон 

Димедрол, пеніцилін 

Сальбутомол, адреналін 

Запитання 60

  Фельдшера “швидкої допомоги” викликали до пацієнта, який скаржиться на раптовий,  нападоподібний біль у поперековий ділянці справа. Біль іррадіює у статеві органи, стегно. Хворий неспокійний. Симптом Пастернацького різко позитивний справа.  Фельдшер  підготує для надання невідкладної допомоги:

варіанти відповідей

 Кордіамін 

Баралгін 

Мезатон

Дімедрол 

Ортофен 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест