КРОКи хірургія 18-19рр

Додано: 5 березня 2022
Предмет:
Тест виконано: 191 раз
85 запитань
Запитання 1

Фельдшера викликано до пацієнта з гострою затримкою сечовипускання після ниркової кольки. Є підозра на сечокам’яну хворобу. Яку першочергову долікарську допомогу повинен надати фельдшер?

варіанти відповідей

Сидячу теплу ванну

Застосувати сечогінні засоби

Застосувати міхур з льодом

Ніжні гарячі ванни

Поставити постійний катетер

Запитання 2

У хворого після поранення шиї раптово виникла різка блідість шкіри, сильний біль і свистячий звук в рані. На ваших очах зупинились серце та дихання. Що трапилось з хворим?

варіанти відповідей

 Шок

Асфіксія

Повітряна емболія

Жирова емболія

Гостра анемія

Запитання 3

Хвора 76-ти років впала з висоти близько 3-х м на деревину. Доставлена ШМД через 6 годин після травми. Стан тяжкий. АТ- 80/60 мм рт.ст., Рз- 120/хв. Позитивні симптоми подразнення очеревини. В ході оглядової рентгенографії виявлено вільний газ у черевній порожнині під куполом діафрагми. Діагноз: розрив порожнистого органа. Яке ускладнення розвинулося у хворої?

варіанти відповідей

Перелом основи черепа

Тромбоз мезентеріальних судин

 Інфаркт міокарда

Механічна кишкова непрохідність

Перитоніт

Запитання 4

  Фельдшер ФАПу виявив у пацієнта блювання «кавовою гущею», дьогтеподібні випорожнення, слабкість. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гастрит

Шлунково-кишкова кровотеча

Перфоративна виразка

Геморой

Апендицит

Запитання 5

   Пацієнта 40-ка років, готують до оперативного втручання на органах черевної порожнини. Яку клізму необхідно застосувати для підготовки пацієнта?

варіанти відповідей

Олійну

Гіпертонічну

Емульсійну

Поживну

Очисну.

Запитання 6

   Ви фельдшер ФАПу, надаєте невідкладну допомогу хворому в стані клінічної смерті. Вкажіть, яке співвідношення дихання та закритого масажу серця слід проводити хворому?

варіанти відповідей

15:2

15:3

10:2

5:1

30:2

Запитання 7

   Хворому, з приводу кровотечі, розпочато переливання крові. Через 5 хвилин стан хворого погіршився, з’явився біль у попереку, потемніння в очах, мерехтіння ”мушок’’ вкрився холодним потом. Виникло відчуття страху. Пульс - 110/хв., ниткоподібний, АТ- 90/40 мм рт.ст. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

Повторна шлункова кровотеча

Гостре порушення мозкового кровообігу

Пірогенна реакція на переливання крові

Анафілактичний шок

Гемотрансфузійний шок

Запитання 8

   Через 6 діб після ін’єкції у пацієнтки утворився різко болючий інфільтрат з гіперемією шкіри над ним, місцевим підвищенням температури. Температура тіла - 37,8°С. Що у пацієнтки?

варіанти відповідей

Бешихове запалення

Постін’єкційний абсцес

Карбункул

Панарицій

Флегмона

Запитання 9

 На четверту добу після отримання колотої рани правої стопи у хворого підвищилася температура тіла до 38°С, пахвинні лімфатичні вузли збільшилися, стали болючі, шкіра над ними почервоніла. Яке ускладнення рани можна припустити?

варіанти відповідей

Правець

Лімфаденіт

Лімфангоїт

Флегмона

Бешиха

Запитання 10

Хворий 40-ка років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на сильні болі в правій половині живота, поперековій ділянці справа, які віддають в пах, стегно, часте болюче сечовиділення невеликими порціями, блювання. Об’єктивно: хворий стогне, неспокійний. Шкіра бліда, волога, температура тіла - 36,9°С. Пульс - 92/хв. Живіт здутий, болючий при пальпації в правій половині. Симптом Пастернацького позитивний справа. Ваш ймовірний діагноз:

варіанти відповідей

Хронічний гломерулонефрит

Правобічна ниркова колька

Хронічний пієлонефрит

Гострий пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Запитання 11

Ви фельдшер ШМД. Хворий після ДТП має відкритий перелом стегна. Першочергові догоспітальні дії фельдшера полягають в:

варіанти відповідей

Знеболенні, введенні антибіотиків

Виклику швидкої допомоги

Зупинці кровотечі, проведенні іммобілізації

Накладанні джгута, транспортуванні в лікарню

Зупинці кровотечі, знеболюванні, транспортній іммобілізації

Запитання 12

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 34-х років, який отримав різану рану в ділянці підколінної ямки розміром 7x0,3 см. Краї рани зяють, кровоточать. Кров витікає пульсуючим струменем, яскраво-червоного кольору. Визначте обсяг першої допомоги:

варіанти відповідей

Накладання оклюзійної пов’язки

Накладення стискаючої пов’язки

Застосування гемостатичної губки

Іммобілізація шиною Дітеріхса

Накладення джгута

Запитання 13

 Фельдшер ШМД виїхав на місце ДТП, хворий з відкритою травмою грудної клітки та переломом ребер з правого боку. У нього діагностовано: правобічний пневмоторакс. Хворому терміново показано дренування плевральної порожнини. Вкажіть місце проведення плевральної пункції:

варіанти відповідей

 Проекція плеврального синуса

7-ме міжребер’я по лопатковій лінії

Місце найбільшої тупості, визначеної під час перкусії

2 -ге міжребер’я по середньоключичній лінії

6-те міжребер’я по задньопахвовій лінії

Запитання 14

Пацієнт 23-х років знаходиться на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні з приводу захворювання, яке ускладнилось сепсисом. Добові коливання температури тіла становлять 3-4°С. Який тип температурної кривої спостерігається в даному випадку?

варіанти відповідей

Інтермітуюча

Неправильна

Хвилеподібна

Ремітуюча

Гектична

Запитання 15

У пацієнта скарги на ниючий біль у правому підребер’ї, який іррадіює в праву лопатку і виник після психоемоційного стресу. Склери субектеричні, язик обкладений жовтуватим нальотом, при пальпації живота позитивний симптоми Кера, Ортнера. Яке захворювання виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

Хронічний коліт

Цироз печінки

Хронічний гепатит

Хронічний холецистит

Виразкова хвороба шлунка

Запитання 16

 ШМД приїхала на виклик до хворого 63-х років. Об’єктивно: стан важкий, шкіра бліда, пульс - 124/хв. АТ- 85/60 мм рт.ст. Язик сухий, живіт напружений, болісний. Виявлено позитивний синдром Валя, шум плеску. Яку патологію можна запідозрити у даного хворого?

варіанти відповідей

Асцит

Кишкова непрохідність

Гострий панкреатит

Гострий перитоніт

Гострий аппендицит

Запитання 17

До фельдшера ФАПу звернулася пацієнтка зі скаргами на біль у правому підребер’ї, який виник після споживання жирної їжі, нудоту та блювання, яке не принесло полегшення. Об’єктивно: живіт болючий у правому підребер’ї, позитивні Мерфі, Кера. Який з медикаментів необхідно ввести першочергово?

варіанти відповідей

Вікасол

Баралгін

Дицинон

Алохол

Нітрогліцерин

Запитання 18

До Вас звернувся пацієнт, який впав з драбини та скаржиться на біль і неможливість ступати на ліву ногу. Об’єктивно: по передній поверхні середньої третини лівої гомілки зіяння шкіри з незначною кровотечею. При накладанні пов’язки відчувається крепітація та патологічна рухливість. Що з хворим?

варіанти відповідей

Розрив зв’язок

Відкритий перелом

Розтягнення зв’язок

Вивих

Закритий перелом

Запитання 19

Ви фельдшер ШМД, прибули на виклик до пацієнта 40-ка років, який скаржиться на гострий біль в животі, що з’явився раптово після фізичного навантаження. В анамнезі виразкова хвороба шлунка. Об’єктивно: шкіра бліда, холодний піт. Живіт дошкоподібний, болючий при пальпації. Симптом Щоткіна-Блюмберга різко позитивний. Визначте, яке ускладнення розвинулось у хворого:

варіанти відповідей

Перфорація

Пенетрація

Пілоростеноз

Кровотеча

Малігнізація

Запитання 20

До пацієнтки 38-ми років приїхала на ви­клик ШМД. Жінка поскаржилася, що прокинулась вночі від раптового, різкого, швидко наростаючого болю у правому підребер’ї, який іррадіював у праву лопатку. Біль супроводжувався нудотою і повторним блюванням. Позитивні симптоми Ортнера, Кера, Мерфі. Який препарат підготує фельдшер в цій ситуації?

варіанти відповідей

Анестезин

Алохол

Димедрол

Атропін

Церукал

Запитання 21

ШМД приїхала на виклик до хворого 32- х років у якого раптово виникло блювання "кавовою гущею’’ слабкість, втрата свідомості. В анамнезі: виразкова хвороба шлунка. При обстеженні шкірні покриви бліді, холодний, липкий піт, АТ- 90/70 мм рт.ст., пульс - 104/хв. Який препарат слід застосувати?

варіанти відповідей

Платифілін

Етамзилат

Анальгін

Баралгін

Атропін

Запитання 22

Потерпілий 32-х років після падіння скаржиться на біль в лівому плечі в ділянці ключиці. При обстеженні: стан задовільний, шкіра в ділянці травми не ушкоджена, деформація відсутня. При пальпації: визначається локальна болісність та кісткова крепітація у середній третині лівої ключиці. Вкажіть оптимальну транспортну іммобілізацію при даній травмі:

варіанти відповідей

Колосоподібною пов’язкою на плечовий суглоб

Хрестоподібною пов’язкою

Комірцем Шанца

Шиною Дітеріхса

Пов’язкою Дезо

Запитання 23

До фельдшера ФАПу звернулася жінка 54-х років зі скаргами на біль та набряк у ділянці нижньої третини правої гомілки, судоми литкових м’язів уночі. Під час огляду: поверхневі вени розширені, видно зони гіперпігментації шкіри нижньої третини гомілки. Вкажіть діагноз:

варіанти відповідей

Тромбоз поверхневих вен правої нижньої кінцівки

Гостра венозна недостатність правої нижньої кінцівки

Флебіт поверхневих вен правої нижньої кінцівки

Облітеруючий атеросклероз судин правої нижньої кінцівки

Варикозна хвороба правої нижньої кінцівки

Запитання 24

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 37-ми років зі скаргами на підвищення температури тіла, утруднення носового дихання, виділення з носа, біль у лобовій ділянці, який посилюється під час пальпації або постукування по передній стінці лобової пазухи, особливо в разі натискання у верхньовнутрішньому куті очної ямки. Яке захворювання запідозрить фельдшер?

варіанти відповідей

Гострий гайморит

Гострий риніт

Гострий фронтит

Гострий етмоїдит

Гострий сфеноїдит

Запитання 25

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 60-ти років зі скаргами на біль в промежині. Впродовж останніх 6 місяців у хворого порушення акту дефекації, проноси чергуються з закрепами, незначна кровотеча, помітно втратив вагу. Під час пальцевого ректального дослідження фельдшер виявив бугристе ущільнення, малорухоме при пальпації. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Анальна тріщина

Рак прямої кишки

Геморой

Поліп прямої кишки

Парапроктит

Запитання 26

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта 48-ми років з діагнозом виразкова хвороба шлунка. Вдома виникло блювання, виділилося до 2-х літрів "кавової гущі’’. Випорожнення "мелена’’ вмістом до 1 л. Об’єктивно: шкіра холодна, бліда. АТ- 80/40 мм рт.ст., ЧСС- 132,/хв., ЧД- 24/хв., ЦВТ- 0 мм рт.ст. Вкажіть причину гіпотонії:


варіанти відповідей

Гіповолемічний шок

Анафілактичний шок

Гостре отруєння

Перфорація виразки шлунка

Кардіогенний шок

Запитання 27

Жінка 24-х років звернулась на ФАП зі скаргами на біль в лівій половині грудної клітки, який виник після травми. Біль посилюється при кашлі, рухах. Під час огляду в ділянці 4-5 ребер зліва відмічається гематома, набряк м'яких тканин та відставання грудної клітки в акті дихання. При пальпації в ділянці 4-5 ребер різка болючість, відчувається хруст. Визначте діагноз:

варіанти відповідей

Перелом ключиці

Стиснення грудної клітки

Перелом груднини

Перелом 4-5 ребер

Струс грудної клітки

Запитання 28

Перелом якої з перерахованих нижче кісток потребує іммобілізації трьох суглобів?

варіанти відповідей

Надколінка

Променевої

П’яткової

Плечової

Великогомілкової

Запитання 29

При обстеженні дівчинки після народження був виявлений крововилив на голові, який не виходить за межі однієї кістки, не пульсує, не болить. Яка патологія у дитини?

варіанти відповідей

Пологова пухлина

Пухирчатка новонародженого

Септикопіємія

Внутрішньочерепна травма

Кефалогематома

Запитання 30

При обстеженні породіллі виявлено: загальний стан не порушений, права молочна залоза болюча та щільна на дотик. Ваш попередній діагноз:

варіанти відповідей

Мастит

Гіпогалактія

Лактогенез

Лактостаз

Лактопоез

Запитання 31

ШМД приїхала на місце ДТП. Потерпілого збив автомобіль. Він скаржиться на біль, відсутність рухів в правій верхній кінцівці. Об’єктивно: в середній третині правого передпліччя при пальпації відмічається біль, крепітація, патологічна рухомість. Яке ушкодження отримав потерпілий?

варіанти відповідей

Перелом

Розрив

Забій

Вивих

Розтягнення

Запитання 32

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргою на різку болючість в правій здухвинній ділянці. Температура тіла - 37,2° С, нудота, блювання. Позитивні симптоми: Щоткіна-Блюмберга, Воскресенського, Ровзінга. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий панкреатит

Гострий холецистит

Гострий пієлонефрит

Виразкова хвороба

Гострий аппендицит

Запитання 33

У складі бригади швидкої допомоги Ви прибули на місце події. Лікар виявив у потерпілого закритий перелом стегна. Ви набрали у шприц 20мл 0,25% розчину новокаїну, який лікар ввів у ділянку перелому. Який метод знеболювання застосовано?

варіанти відповідей

Блокада місця перелому

Хімічне знеболювання

Інфільтраційна анестезія

Стовбурова блокада

Провідникова анестезія

Запитання 34

Транспортування потерпілого з переломом хребта за відсутності щита проводиться в положенні:

варіанти відповідей

На спині

На животі

Сидячи

На правому боці

На лівому боці

Запитання 35

Хворий 45-ти років скаржиться на біль, почервоніння в ділянці правої нижньої кінцівки, підвищення температури тіла до 39,5°С. В ділянці правої ступні та гомілки відмічається незначний набряк і гіперемія шкіри з чіткими контурами у вигляді язиків полум’я, місцеве підвищення температури. Вкажіть, для якого захворювання характер­ні ці скарги:

варіанти відповідей

Гострий тромбофлебіт

Лімфангоїт

Бешиха

Флегмона

Гострий артрит

Запитання 36

В приймальне відділення лікарні поступив пацієнт з гострою затримкою сечі. Фельдшер приготував все необхідне для катетеризації сечового міхура. Чим слід обробити катетер перед введенням його в сечівник?

варіанти відповідей

Гліцерин

Розчин перекису водню

Стерильна вазелінова олія

Антисептичний розчин

Розчин фурациліну

Запитання 37

Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернувся хворий із пораненням грудної клітки. При огляді рани фельдшер відмітив, що під час видиху із рани виділяється піниста кров, під час вдиху у рану засмоктується повітря. Турбує виражений біль та задишка. Вкажіть, яку пов’язку слід накласти хворому:

варіанти відповідей

Оклюзійна

Пов’язка Дезо

Клейова пов’язка

 Асептична пов’язка

Циркулярна пов’язка на грудну клітку


Запитання 38

До фельдшера ФАПу звернулася хвора, яка годує дитину груддю із скаргами на раптове підвищення температури тіла до 38,5° С, біль в правій молочній залозі. При огляді - залоза збільшена, при пальпації болючість. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Фіброаденома правої молочної залози

Фурункул правої молочної залози

Гіпермастія

 Гострий мастит

Мастопатія

Запитання 39

Які головні реанімаційні заходи проводять при клінічній смерті?

варіанти відповідей

Переведення на апаратне дихання

Штучна вентиляція легень

Забезпечення прохідності дихальних шляхів

Відкритий масаж серця, переведення на апаратне дихання

Закритий масаж серця, штучна вентиляція легень

Запитання 40

Жінка 30 хвилин тому отримала опік полум’ям передньої поверхні грудної клітки. Турбує пекучий біль. При огляді: почервоніння передньої поверхні грудної клітки, у деяких місцях утворилися пухирі, заповнені світло-жовтою рідиною. Яка площа опіку та його ступінь?

варіанти відповідей

15%, ІІІБ ступінь

5%, IIIА ступінь

9%, II ступінь

 2%, І ступінь

 25%, IV ступінь

 

Запитання 41

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до 7-ми річної дитини, у якої під час гри з дрібними іграшками раптово виник сильний кашель, задуха, втрата свідомості. Пульсація на сонних артеріях послаблена, самостійне дихання відсутнє. Що слід фельдшеру виконати в першу чергу?

варіанти відповідей

 Штучну вентиляцію легенів

Прийом Геймліха

Непрямий масаж серця

Прекардіальний удар

Прямий масаж серця

Запитання 42

ШМД приїхала на місце ДТП - потерпілого збив автомобіль. При огляді: свідомість відсутня, зіниці реагують на світло. Шкіра бліда, дихання сповільнене, поверхневе, пульс частий, слабкий, АТ- 80/60 мм рт.ст., зовнішніх пошкоджень нема, 3 носа, вух та рота витікає кров. Яке пошкодження слід запідозрити?

варіанти відповідей

Забій головного мозку

Струс головного мозку

Перелом склепіння черепа

Здавлення головного мозку

Перелом основи черепа

Запитання 43

Під час критичного зниження температури тіла пацієнт відчув різку слабкість, запаморочення. Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки бліді, риси обличчя загострені, пульс ниткоподібний. Назвіть ускладнення, яке виникло у пацієнта:

варіанти відповідей

Сопор

Марення

Колапс

Кома

Шок

Запитання 44

Потерпілий внаслідок ДТП збуджений, голосно кричить, реально не оцінює свій стан. При огляді виявлено: рану середньої третини правої гомілки, в глибині якої видно уламки кісток. Значна артеріальна кровотеча. Що потрібно виконати в першу чергу при наданні першої допомоги потерпілому?

варіанти відповідей

Тимчасова зупинка кровотечі

Асептична пов’язка

Боротьба з шоком

 Рентгенологічне обстеження

Транспортна іммобілізація

Запитання 45

 ”Кинджальний бiль”, виразковий анамнез, напруження м’язiв передньої черевної стiнки це:

варіанти відповідей

Трiада Лаффiте

Трiада Мондора

Трiада Крисчена

Трiада Огюстена

Трiада Кондора

Запитання 46

До ФАПу машиною швидкої допомоги термiново доставили пацiєнта 20-ти рокiв, у якого блювотнi маси мають вигляд ”кавової гущi”. Вкажiть, про що це свiдчить:

варіанти відповідей

Анорексiя

Легенева кровотеча

Стеноз воротаря шлунка

Шлункова кровотеча

Кровотеча з розширених вен стравоходу.

Запитання 47

Фельдшер пiд час дезiнфекцiї шприцiв та голок випадково направив струмiнь дезрозчину собi в очi. Яку першу допомогу потрiбно надати в даному випадку?

варіанти відповідей

Промити очi струменем проточної води

Заспокоїти, забезпечити доступ свiжого повiтря

Промити очi 3% розчином пероксиду водню

Промити очi перевареноюводою

Накласти на очну щiлину асептичну пов’язку.

Запитання 48

Яка клiнiчна ознака характерна для легеневої кровотечi?

варіанти відповідей

Кров, що видiляється, має темне забарвлення

Вiдсутнiсть блювання

Артерiальна гiпертензiя

Блювання ”кавовою гущею”

Видiлення пiнистої кровi яскравочервоного кольору при кашлi.

Запитання 49

До фельдшера ФАПу звернувся пацiєнт зi скаргами на нападоподiбний бiль у правому пiдребер’ї, що iррадiює в праву лопатку, нудоту, блювання, гiркий присмак у ротi. Пацiєнт неспокiйний, живiт болючий у правому пiдребер’ї, позитивнi симптоми Ортнера, Кера. Для невiдкладної допомоги фельдшер приготує:

варіанти відповідей

Ренальган

Холензим

Маалокс

Альмагель

Кордiамi.

Запитання 50

До фельдшера ФАПу звернувся чоловiк 65-ти рокiв, який скаржиться на кашель, наявнiсть прожилкiв кровi в мокротиннi, задишку, загальну слабкiсть, швидку втомлюванiсть, поганий апетит. Цi симптоми з’явилися приблизно мiсяць тому. Iз анамнезу: курить з 20-ти рокiв, за останнi 6 мiсяцiв схуд на 10 кг. Який дiагноз передбачить фельдшер?

варіанти відповідей

Гангрена легень

Хронiчний гастрит

Абсцес легень

Рак легень

Емпiєма плеври.

Запитання 51

Пiсля автомобiльної аварiї потерпiлий скаржиться на бiль у груднiй клiтцi, неможливiсть глибокого вдиху, задишку. Об’єктивно: обличчя блiде, в лiвiй половинi грудної клiтки рана, з якої при видиху видiляється пiниста кров. Вкажiть попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Поранення серця

Вiдкритий перелом ребер

Пневмоторакс

Поранення м’яких тканин

Поранення легенi.

Запитання 52

До фельдшеру ФАПу звернулася пацiєнтка 60-ти рокiв, у якої два мiсяцi тому в дiлянцi лiвої молочної залози з’явилася виразка з сiрим дном. Шкiра навколо неї набрякла, дещо гiперемована. Навколо пальпується щiльний безболiсний iнфiльтрат. Пахвовi лiмфовузли злiва збiльшенi. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?


варіанти відповідей

Первинний сифiлiс

Трофiчна виразка молочної залози i пахвовий лiмфаденiт

Злоякiсне новоутворення молочної залози

Туберкульоз шкiри молочної залози i пахвовий лiмфаденiт

Карбункул молочної залози i пахвовий лiмфаденiт.

Запитання 53

До фельдшера здоровпункту промислового пiдприємства звернувся хворий, який годину тому отримав травму правого плечового суглоба. При оглядi правий плечовий суглоб деформований, вiдмiчається суглобова западина, рухи в суглобi рiзко обмеженi, болючi, носять пружинячий характер. При пальпацiї головка плечової кiстки знаходиться в пахвовiй ямцi. Назвiть попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Вивих правого плеча

Перелом правої плечової кiстки

Розрив м’язiв правого плеча

Перелом ключицi

Розрив зв’язок плечового суглоба.

Запитання 54

У хворого 55-ти рокiв пiд час диспансерного огляду вперше виявлено невеликий лейкоцитоз, абсолютний лiмфоцитоз за рахунок зрiлих лiмфоцитiв, тiнi Гумпрехта. Скарг хворий не має. Яке захворювання системи кровi можна припустити?

варіанти відповідей

Хронiчний мiєлолейкоз

Хронiчний лiмфолейкоз

Гострий лейкоз

Гiпопластична анемiя

Лiмфогранулематоз.

Запитання 55

Фельдшера ФАПу викликали до пацiєнта. При оглядi було виявлено вiдсутнiсть серцевої та дихальної дiяльностi, звуження зiниць у виглядi ”котячого ока”, трупнi плями на спинi, охолодження тiла. Цi ознаки характернi для:

варіанти відповідей

Бiологiчної смертi

Клiнiчної смертi

Коми

Непритомностi

Агонального стану.

Запитання 56

У чоловiка раптово розвинувся напад гострого абдомiнального болюз iррадiацiєюу лiву поперекову i пахвову дiлянки, що супроводжуються нудотою, пiтливiстюi частим сечовипусканням. Хворий неспокiйний, метушиться у лiжку. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Герпес Зостера

Дивертикул сигмоподiбної кишки

Перекрут лiвого яєчка

Ретроперитонеальний крововилив

Лiвобiчна ниркова колька.

Запитання 57

Потерпiла лежить на спинi, блiда, байдужа до присутнiх, на питання не вiдповiдає. Шкiра покрита холодним липким потом, пульс - 130/хв., слабкого наповнення i напруження, ниткоподiбний, АТ- 85/50 мм рт.ст. Тони серця ослабленi, дiяльнiсть серця ритмiчна. На внутрiшнiй поверхнi лiвого стегна рiзана рана розмiром 10х15 см, iз якої поштовхами витiкає кров яскраво червоного кольору. Який вид кровотечi у потерпiлого?

варіанти відповідей

Капiлярна

Венозна

Паренхiматозна

Артерiальна

Ювенiльна.

Запитання 58

Хворому 36-ти рокiв необхiдне переливання еритроцитарної маси. При визначеннi групової приналежностi кровi пацiєнта за системою еритроцитарних антигенiв АВ0 аглютинацiя спостерiгалася в краплях iз сироватками 0(I) i В(III) i не спостерiгалася - з сироваткоюА(II). Еритроцитарну масу якої групи потрiбно перелити пацiєнтовi?

варіанти відповідей

A. В(III)

АВ(IV)

0(I)

А(II)

Запитання 59

У пацiєнта 33-х рокiв туберкульоз легень. Раптово пiд час кашлю з’явилось кровохаркання. Якi дiї фельдшера?

варіанти відповідей

Покласти мiхур iз льодом на грудну клiтку

Зробити масаж грудної клiтки

Поставити банки

Дати зволожений кисень

Поставити гiрчичники на грудну клiтку.

Запитання 60

Пiд час будiвельних робiт на нижнi кiнцiвки працiвника впала бетонна плита. Пiсля звiльнення кiнцiвок з’явилися рiзкий набряк, бiль, обмеження рухiв та чутливостi. Встановлено дiагноз: симптом тривалого стискання. Функцiя яких органiв страждає першочергово при даному синдромi?

 

варіанти відповідей

Головний мозок

Печiнка

Серце

Легенi

Нирки

Запитання 61

Чому НЕ ДОЦIЛЬНО закапувати в очi бiльш 1-2 крапель лiкарських розчинiв?

варіанти відповідей

Очнi краплi мiстять сильнодiючi речовини

У кон’юктивальнiй порожнинi не утримується бiльш 1 краплi розчину

Велика кiлькiсть рiдини шкодить кон’юктивi

Велика кiлькiсть крапель може викликати алергiю

Велика кiлькiсть препарату шкiдливо впливає на зiр.

Запитання 62

Вкажiть, за допомогоюякого реактиву фельдшер здiйснює контроль якостi передстерилiзацiйного очищення iнструментарiюна предмет виявлення залишкiв миючого засобу:

варіанти відповідей

Фенолфталеїновий

Судан-3

Азопiрамовий

Бензидиновий

Фекел-2.

Запитання 63

Дiвчина 15-ти рокiв звернулась до фельдшера зi скаргами на бiль по всьому животi, який з’явився раптово, декiлька годин тому в епiгастральнiй дiлянцi, пiсля чого локалiзувався в правiй здухвиннiй дiлянцi. Температура тiла - 38oC. Живiт болiсний при пальпацiї у правiй здухвиннiй дiлянцi, позитивний симптом Щоткiна-Блюмберга. Якi дiї слiд виконати в першу чергу?

варіанти відповідей

Промити шлунок.

Спостерiгати

Викликати маму

Вiдпустити додому

Термiново госпiталiзувати

Запитання 64

Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернувся хворий iз скаргами на оперiзуючi болi в животi, нудоту, блювання. Зi слiв хворого зловживає алкоголем та жирноюїжею. При пальпацiї живiт болючий, особливо посерединi живота на 6-7 см вище пупка та в лiвих вiддiлах живота. Позитивний симптом Мейо-Робсона. Вкажiть, яке захворювання можна запiдозрити у хворого:

варіанти відповідей

Гострий холецистит

Гострий панкреатит

Гострий апендицит

Кишкова непрохiднiсть

Защемлена кила.

Запитання 65

До фельдшера здоровпункту промислового пiдприємства звернувся працiвник зi скаргами на болi в епiгастральнiй дiлянцi i правому пiдребер’ї. При обстеженнi виявленi позитивнi симптоми Ортнера, Кера, Мерфi. Вкажiть, про яке захворювання можна думати:

варіанти відповідей

Холецистит

Панкреатит

Пiєлонефрит

Гастрит

Виразкова хвороба шлунка.

Запитання 66

Назвiть протипоказання до проведення промивання шлунка:

варіанти відповідей

Отруєння концентрованими кислотами

Отруєння лiками

Шлунково-кишкова кровотеча

Харчова токсикоiнфекцiя

Алкогольна iнтоксикацiя.

Запитання 67

Потерпiлий 50-ти рокiв був збитий автомашиною. Зi слiв оточуючих перебував без свiдомостi близько 10 хвилин. Скаржиться на головний бiль, запаморочення, нудоту. Було одноразове блювання. Об’єктивно: обличчя блiде, Ps-90/хв, ЧДР16/хв, АТ-130/80 мм рт.ст. Який найбiльш iмовiрний характер ушкоджень?

варіанти відповідей

Струс головного мозку

Перелом склепiння черепа

Забiй головного мозку

Стиснення головного мозку

Перелом основи черепа.

Запитання 68

Бригада ШМД обслуговує виклик до хлопчика 14-ти рокiв. При обстеженнi: свiдомiсть дитини збережена, шкiра блiда iз цiанотичним вiдтiнком. На шкiрi правої руки - глибокi опiки. Артерiальний тиск - 125/70 мм рт.ст., пульс - 80/хв. Тонiчне скорочення м’язiв. Знаходився коло трансформаторної будки через кiлька годин пiсля грози. Вкажiть препарати, якi необхiдно ввести дитинi першочергово:

варіанти відповідей

Седуксен, димедрол, амiназин

Кордiамiн, супрастин, анальгiн

Строфантин, адреналiн, тавегiл

Цефазолiн, манiтол, еуфiлiн

Ефедрин, алупент, атропiн.

Запитання 69

На виробництвi чоловiк отримав удар електрострумом кiлька хвилин тому. Без свiдомостi, обличчя блiде, зiницi розширенi, пульс на соннiй артерiї не визначається. Якi Вашi першочерговi дiї?

варіанти відповідей

Чекати приїзду карети ШМД

Приготувати все необхiдне для дефiбриляцiї

Вкрити постраждалого ковдрою

Пiдняти ноги та опустити голову

Негайно розпочати серцево-легеневу реанiмацiю.

Запитання 70

Пiсля визначення груп кровi, резусфактора, проведення проб на iндивiдуальну сумiснiсть та бiологiчної проби цi результати заносять до:


варіанти відповідей

Протоколу переливання кровi

Листа iнтенсивного нагляду

Температурного листка

Листка лiкарняних призначень

Амбулаторної картки.

Запитання 71

До фельдшера ФАПу звернулася мати з дитиною3-х мiсяцiв зi скаргами на асиметрiю шкiрних складок на стегнах у дитини. Яке захворювання припустить фельдшер?

варіанти відповідей

Звичний вивих стегна

Травматичний вивих стегна

Застарiлий вивих стегна

Природжений вивих стегна

Патологiчний вивих стегна.

Запитання 72

До фельдшера ФАПу iз поля, яке оброблене фосфорорганiчними отрутохiмiкатами, доставили пацiєнта 35-ти рокiв. Свiдомiсть пацiєнта потьмарена, спостерiгаються слинотеча, нудота, блювання, порушення дихання, брадикардiя, звуження зiниць. Який препарат необхiдно застосувати як антидот у даному випадку?

варіанти відповідей

Адреналiн

Атропiн

Унiтiол

Прозерин

Пентацин.

Запитання 73

Фельдшер проводить санiтарноосвiтнюлекцiюна пiдприємствi з питань профiлактики онкозахворювань. Що повинен вiдповiсти фельдшер на питання: ”Як часто жiнка повинна проводити самообстеження молочних залоз?”

варіанти відповідей

2 рази на тиждень

1 раз на тиждень

1 раз на рiк

2 рази на рiк

1 раз на мiсяць.

Запитання 74

Дiвчину 12-ти рокiв витягнено з холодної води через 15 хвилин пiсля утоплення без ознак життя. Якi першочерговi заходи необхiдно проводити фельдшеру при наданнi долiкарської допомоги?

варіанти відповідей

Звiльнити дихальнi шляхи вiд води i почати серцево-легеневу реанiмацiю

Не проводити реанiмацiйних заходiв

Транспортувати дитину в найближчий лiкувальний заклад

Розпочати серцево-легеневу реанiмацiю

Ввести кордiамiн 1,0 в/м.

Запитання 75

У потерпiлої 20-ти рокiв констатовано клiнiчна смерть. Проводиться серцеволегенева реанiмацiя. Що з перелiченого свiдчить про ефективнiсть закритого масажу серця?

варіанти відповідей

Розширенi зiницi

Пасивнi рухи грудної клiтки

Зниження температури тiла

Пульсацiя на соннiй артерiї

Вiдсутнiсть свiдомостi.

Запитання 76

До Вас у медпункт заводу доставили потерпiлого 42-х рокiв, який внаслiдок необережностi отримав сильний удар у праву поперекову дiлянку. Непокоїть бiль у поперековiй дiлянцi з iррадiацiєюу сечовiд, травмований помочився сечеюкольору м’ясних помиїв. При оглядi блiдий, пульс - 90/хв., АТ- 120/80 мм рт.ст. Яку першу допомогу Ви надасте?

варіанти відповідей

Ввести катетер у сечовий мiхур

Тепло на поперекову дiлянку, направити хворого до хiрурга

Покласти спиртовий компрес на поперекову дiлянку, викликати терапевта

Розтерти поперекову дiлянку маззю ”Рятiвник”

Холод на поперекову дiлянку, викликати швидку допомогу.

Запитання 77

Ви виїхали на виклик до потерпiлого з переломом основи черепа. Виберiть основний симптом цiєї травми:

варіанти відповідей

Набряк шиї

Наявнiсть крововиливу на потилицi

Кровотеча з лiквореєю з носа та вуха

Головний бiль

Кровотеча з рани на голови.

Запитання 78

Який метод дослiдження найдоцiльнiший для встановлення дiагнозу раку шийки матки?

варіанти відповідей

Кольпоскопiя

Огляд шийки матки в дзеркалах

Проба Шиллера

Гiстологiчне дослiдження

Мазок на онкоцитологiю.

Запитання 79

Вкажiть клiнiчнi ознаки струсу головного мозку:

варіанти відповідей

Апраксiя, атаксiя, розлади мови

Парези та паралiчi, головний бiль, блювання

Головний бiль, блювання, апраксiя

Втрата свiдомостi, головний бiль, блювання

Розлади мови, втрата свiдомостi, парези та паралiчi.

Запитання 80

Хворий 28-ми рокiв звернувся на ФАП зi скаргами на сильний головний бiль, нудоту, блювання, мовнi розлади, порушення слуху, смаку, пiдвищення температури до 39oC, загальну слабкiсть. В анамнезi: гнiйний отит. В неврологiчному статусi: сенсорна афазiя, нюховi, слуховi, смаковi галюцинацiї. В кровi: L- 30 · 109/л, швидкiсть осiдання еритроцитiв - 42 мм/год. Що можна дiагностувати у хворого?

 

варіанти відповідей

Мозковий iнсульт

Абсцес головного мозку

Менiнгiт

Радикулiт

Неврит.

Запитання 81

У пацiєнта при транспортуваннi в реанiмацiйне вiддiлення у коматозному станi, вiдзначається рiдке (6-8 дихальних рухiв за хвилину), шумне, глибоке дихання. Визначте патологiчний тип дихання:

варіанти відповідей

Брадипное

Тахiпное

Дихання Куссмауля

Дихання Бiота

Дихання Чейна-Стокса.

Запитання 82

До фельдшера ФАПу звернувся пацiєнт зi скаргами на нудоту, зниження апетиту, бiль в епiгастральнiй дiлянцi живота оперiзувального характеру, проноси, здуття живота. Об’єктивно: дефiцит ваги 10 кг, при пальпацiї болючiсть в епiгастральнiй дiлянцi живота та лiвому пiдребер’ї. Який попереднiй дiагноз фельдшера?

варіанти відповідей

Хронiчнiй панкреатит

Хронiчний гастрит

Хронiчний гепатит

Хронiчний ентерит

Хронiчний колiт.

Запитання 83

До Вас звернулась пацiєнтка 60-ти рокiв зi скаргами на бiль внизу живота серозно-гнiйнi видiлення iз статевих шляхiв. На шийцi матки виявлено утворення яке має вигляд кольорової капусти, яка кровоточить. Ваш дiагноз:

варіанти відповідей

Рак шийки матки

Крауроз

Полiп шийки матки

Ерозiя шийки матки

Лейкоплакiя.

Запитання 84

Фельдшер швидкої допомоги дiагностував у хворої 29-ти рокiв пароксизмальну тахiкардiю, шлуночкову форму. Який лiкарський засiб повинен ввести фельдшер в першу чергу?

варіанти відповідей

Атропiн

Верапамiл

Еуфiлiн

Лiдокаїн

Анальгiн.

Запитання 85

У дитини 2-х рокiв - IV ступiнь гострого стенозуючого ларинготрахеїту. Який метод невiдкладної допомоги найдоцiльнiший в цьому випадку?

варіанти відповідей

Подавання зволоженого кисню

Трахеотомiя

Вiдволiкальна терапiя

Антигiстамiннi засоби

Паровi iнгаляцiї

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест