Ліпіди. Білки.

Додано: 6 серпня 2020
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 4 рази
9 запитань
Запитання 1


До складу молекул ліпідів входять жирні кислоти. Їх хімічна активність визначається:

варіанти відповідей

1. Довгим ланцюгом, який утворений із Карбону та Гідрогену.

2. Групою -СООН.

3. Групою -СОН

4. Групою атомів Гідрогену, які розташовані на початку довгого ланцюга.

Запитання 2

Жири характеризуються певними властивостями. Однією із них є здатність:

варіанти відповідей

1. Розчинятися у всіх розчинниках.

2. Розчинятися у полярних розчинниках.

3. Розчинятися у неполярних розчинниках.

4. Не розчинятися у жодних розчинниках.

Запитання 3

Воски та жири належать до ліпідів. Але воски, на відміну від жирів містять у своєму складі :

варіанти відповідей

1. Тільки ненасичені жирні кислоти.

2. Одноатомний спирт.

3. Триатомний спирт.

4. Насичені та ненасичені жирні кислоти.

Запитання 4

Одними із найпоширеніших складних ліпідів у природі є фософоліпіди. Вони характеризуються амфіфільними властивостями (мають гідрофільні та гідрофобні частини молекули). Вони утворюють подвійний шар клітинних мембран. Якими властивостями володіє зовнішня поверхня таких мембран:

варіанти відповідей

1. Гідрофільними.

2. Гідрофобними.

3. Гідрофільними та гідрофобними.

4. Вона не змочується водою.

Запитання 5

Відомо, що верблюд, мандруючи по пустелі, може не пити води близько двох тижнів. Але також добре відомо, що жоден організм не може існувати, якщо до його клітин регулярно не потрапляє вода. То де ж верблюд зберігає в своєму організмі такі великі запаси води:

варіанти відповідей

1. Він носить цю воду у своїй шерсті.

2. Він носить її у своїх горбах і вона звідти переміщується по організму.

3. Він має пристосування до того, щоб його клітини не використовували воду тривалий час.

4. У його горбах міститься жир, який при окисненні утворює воду, яка використовується клітинами тіла тварини.

Запитання 6

Білки утворені із 20 різних амінокислот. Порядок їх розташування у молекулі визначає її властивості. Що визначає цей порядок розташування амінокислот у кожному із видів білків:

варіанти відповідей

1. Це випадкова комбінація.

2. Цей порядок розташування визначається генами.

3. Цей порядок визначається іншими, уже раніше синтезованими у клітині білками.

4. Науці поки що не відомо, що визначає цей порядок розташування амінокислот.

Запитання 7

Відомо, що в молекулі білка є пептидні зв'язки, які утворюються між:

варіанти відповідей

1. Різними частинами однієї молекули.

2. Аміногрупою однієї амінокислоти та радикалом іншої.

3. Карбоксильною групою однієї амінокислоти та радикалом іншої.

4. Аміногрупою однієї амінокислоти та карбоксильною групою іншої.

Запитання 8

Якщо на розчин білка курячого яйця подіяти розчином кислоти, то можна спостерігати, як розчинний білок стає нерозчинним, набуває вигляду довгих білих ниток і осідає на дно пробірки. Як називається такий процес:

варіанти відповідей

1. Адаптація.

2. Денатурація.

3. Ренатурація.

4. Деструкція.

Запитання 9

У клітинах тіла кожного організму при окиснненні певних органічних речовин утворюється пероксид водню Н2О2. Ця речовина є для клітини отруйною. Тому в кожній клітині є фермент каталаза, який розщеплює цю речовину до води та атомарного Оксигену. Саме цей фермент і викликає розщеплення Н2О2, коли ми використовуємо його для знезараження ран. Якщо капнути його на шматок розрізаної картоплі, то ми будемо спостерігати те ж саме явище - виділення Оксигену у вигляді бульбашок газу. Але якщо зробити те жсаме із шматком вареної картоплі, то газ не виділяється. Чому?

варіанти відповідей

1. У вареній картоплі усі ферментні системи розчинилися і перейшли у відвар.

2. У вареній картоплі відбувся процес ренатуріції білків.

3. У вареній картоплі відбувся процес денатурації білків.

4. У вареній картоплі процес виділення Окигену відбувається дуже повільно, тому ми не спостерігаємо бульбашок газу.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест