Медична арахноентомологія. Павукоподібні та Комахи, збудники й переносники збудників захворювань людини. Тип Членистоногі. Клас Павукоподібні.

Додано: 10 травня 2022
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 181 раз
19 запитань
Запитання 1

У дитячому садку при огляді дітей виявлено захворювання на коросту. Як попередити розповсюдження цієї хвороби? 

варіанти відповідей

=

.

Запитання 2

Які види іксодових кліщів мають найбільше епідеміологічне значення: ті, що розвиваються на тілі одного, двох або трьох хазяїв? Чому? 

варіанти відповідей

Найбільше епідеміологічне значення мають кліщі Ixodes ricinus Linnaeus, 1758, які одночасно можуть містити декілька видів збудників, внаслідок чого є висока ймовірність, що у результаті присмоктування кліща відбудеться мікстінфікування збудниками КВЕ, ІКБ, кліщового рикетсіозу, ерліхіозів або бабезіозу.

МОЗ України; Наказ, Рекомендації від 13.05.2013 № 369

.

Запитання 3

При обстеженні хворого виявлено захворювання на кліщовий поворотний тиф. Яким чином заразився хворий? 

варіанти відповідей

передається інокулятівно (через прямий укус)

.

Запитання 4

До лікарні привели дитину, в якої до спини присмоктався кліщ. Зясувалось, що напередодні дитина була у лісі. Визначити, до якої родини відноситься кліщ і яким захворюванням він може заразити дитину

варіанти відповідей

кліщовий інцефаліт

хвороба лайма

.

Запитання 5

У дитячому садку під час медичного огляду у деяких дітей на волосяних ділянках голови були знайдені личинки вошей. До якого виду вони належать і яке захворювання переносять? 

варіанти відповідей

педикульоз

головні воші

.

Запитання 6

При профілактичному огляді групи людей у трьох була знайдена лобкова воша. Чи передає вона збудників інфекційних хвороб?

варіанти відповідей

збудник фтіріозу, ектопаразит, інфекційних хвороб не переносить. 

.

Запитання 7

Група мандрівників ночувала в сільській хаті з земляною долівкою. Вночі вони звернули увагу на безкрилих стрибаючих комах темного кольору зі сплющеним тілом. Зранку вони виявили у себе на тілі сліди укусів. Що це за комахи? Переносниками яких хвороб вони можуть бути?

варіанти відповідей

Епідеміологічне значення має людська блоха (Pulex irritans) та щуряча блоха (Xenopsylla cheopis). Вони є переносниками чумних бактерій. Зараження може відбутися як контамінацією, так і при укусах бліх. Джерелом зараження чумними бактеріями для бліх є гризуни. Блохи можуть переносити збудників висипнотифозних лихоманок та туляремії. 

.

Запитання 8

Назвіть хворобу, яку переносить головна воша:

варіанти відповідей

висипний тиф

.

Запитання 9

Визначте тип ротового апарату головної воші:

варіанти відповідей

колючо - сисний

.

Запитання 10

З'ясуйте, як відбувається зараження людини висипним тифом:

варіанти відповідей

при втиранні фекалій вошей в місці укусу

.

Запитання 11

У хворого на обличчі вугри. Під час мікроскопії зішкрібів з враженої ділянки виявлено живих членистоногих розміром 0,2-0,5 мм, які мають витягнуту червоподібну форму, чотири пари коротких кінцівок, що розміщені в середній частині тіла. Який лабораторний діагноз?

варіанти відповідей

демодикоз

.

Запитання 12

Під час обстеження пацієнта, що мешкав у Середній Азії, був установлений діагноз – кліщовий поворотний тиф. Збудник цієї хвороби міг потрапити до організму хворого через укус

варіанти відповідей

селищного кліща

.

Запитання 13

У лабораторіях рикетсіозів із метою вивчення біології збудника висипного тифу існують добровольці – донори-годувальники вошей. Живлення вошей, заражених збудником висипного тифу, здійснюється через спеціальну сітку, у комірках якої саджають вошей. Прикладаючи сітку до стегна донора, вошам дають можливість живитися його кров'ю, однак зараження людини висипним тифом при цьому не відбувається. Це пояснюється:

варіанти відповідей

відсутністю механізму зараження – втирання випорожнень у пошкоджену шкіру

.

Запитання 14

Пацієнт, що прийшов на прийом, скаржиться на свербіж між пальцями. Лікар поставив діагноз – скабієз. Який представник членистоногих може спричиняти це захворювання?

варіанти відповідей

коростяний свербун

.

Запитання 15

У 1910 році в Одеський порт на кораблі, який прибув із Делі, випадково було завезено щурів - резервуарних хазяїв бактерій-збудників чуми. Які комахи були переносниками збудників цієї хвороби від щурів до людини?

варіанти відповідей

блохи

.

Запитання 16

На півдні Одеської області та в Криму мешкає велика кількість різних видів членистоногих. Укус якого з них може бути смертельним для людини саме в цих регіонах?

варіанти відповідей

каракурт

.

Запитання 17

Геологічна партія на початку літа виїжджає на роботу у лісові райони півночі Європи. Появи яких трансмісивних захворювань потрібно оберігатись і які профілактичні заходи необхідно провести?

варіанти відповідей

хвороба Лайма (кліщі), кліщовий вірусний енцефаліт (кліщі), дирофіляріоз (комарі), туляремія (кліщі), лейшманіоз (москіти), марсельська гарячка (кліщі), Ку-гарячка (кліщі).

Для хвороби Лайма, кліщового вірусного енцефаліту, туляремії, марсельської та Ку-гарячки, - це запобігання нападу кліщів, а в разі присмоктування необхідно їх своєчасне видалення.

Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

.

Запитання 18

У хворого, який звернувся до лікаря зі скаргами на болі в грудях, кашель з мокротою, був діагностований парагонімоз. Які членистоногі, що використовуються в їжу, могли передати інвазійну стадію паразита?

варіанти відповідей

Зараження людини відбувається через вживання погано термічно обробленого зараженого м'яса прісноводних крабів, раків, креветок.

.

Запитання 19

Житель м. Донецька через місяць після повернення з Азербайджану захворів, у нього кожні 48 годин з'являвся гарячковий стан і підвищувалась температура. У анамнезі хворий зазначив, що, будучи у відрядженні, неодноразово вночі зазнавав укусів літаючих комах. На що захворів пацієнт? Укусами яких комах передалася йому хвороба?

варіанти відповідей

ку - гарячка кліщі

.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест