Методика вивчення і оцінки харчового статусу людини ч2

Додано: 16 травня
Предмет: Біологія, 11 клас
24 запитання
Запитання 1

За індексом Брока маса тіла може бути оцінена як:

варіанти відповідей

нормальна;

дисгармонійна (недостатня);

дисгармонійна (надлишкова);

максимально допустима;

ідеальна.

Запитання 2

Індекс Кетле встановлює залежність між:

варіанти відповідей

масою тіла та обвідом грудної клітини;

обвідом грудної клітини та довжиною тіла;

масою та довжиною тіла;

довжиною тіла та типом конституції;

обвідом грудної клітини і типом конституції.

Запитання 3

За номограмою Воробйова маса тіла оцінюється як:

варіанти відповідей

ідеальна;

максимально допустима;

дизгармонійна (недостатня);

дизгармонійна (надлишкова);

нормальна.

Запитання 4

Тип конституції можна визначити за:

варіанти відповідей

індексом Брока;

номограмою;

таблицею, знаючи стать, зріст, масу тіла;

величиною кута, утвореного реберними дугами;

індексом Кетле (біомасіндексом).

Запитання 5

Для визначення гармонійності морфофункціонального стану організму

потрібно знати довжину тіла та обвід грудної клітини:

варіанти відповідей

на вдиху;

на видиху;

в паузі;

на вдиху і на видиху (різниця);

на вдиху, видиху і в паузі (сума).

Запитання 6

Висновок: «морфофункціональний стан організму адекватний»

визначається величиною (%):

варіанти відповідей

50-55;

45-50;

55-60;

40-50;

35-40.

Запитання 7

Висновок: «морфофункціональний стан організму недостатній»,

визначається величиною (%):

варіанти відповідей

50-55;

менше 50;

менше 45;

45-50;

40-45.

Запитання 8

Висновок: «морфофункціональний стан організму дизгармонійний,

надлишковий», визначається величиною (%):

варіанти відповідей

понад 40;

більше 50;

більше 55;

50-55;

45-50.

Запитання 9

Одна з шкірно-жирових складок, що визначається при встановленні

кількості жирового компоненту маси тіла (%):

варіанти відповідей

в пахвовій западині;

біля пупка (праворуч або ліворуч);

під нижнім кутом лопатки;

над лопаткою;

в центрі ромба Міхаеліса.

Запитання 10

Одна з шкірно-жирових складок, що визначається при встановленні

кількості жирового компоненту маси тіла (%):

варіанти відповідей

- в пахвовій западині;

- біля пупка (праворуч або ліворуч);

- під нижнім кутом лопатки;

- над лопаткою;

- в центрі ромба Міхаеліса.

Запитання 11

Одна з шкірно-жирових складок, що визначається при встановленні

кількості жирового компоненту маси тіла (%):

варіанти відповідей

біля пупка (праворуч або ліворуч);

над лопаткою;

в пахвовій западині;

в центрі ромба Міхаеліса;

на бічній поверхні грудної клітини.

Запитання 12

Одна з шкірно-жирових складок, що визначається при встановленні

кількості жирового компоненту маси тіла (%):

варіанти відповідей

над лопаткою;

в будь-якому межреберії;

вище (нижче) пупка;

на бічній поверхні живота;

над лобком.

Запитання 13

Відносна кількість жирового компонента маси тіла в мм визначається за:

варіанти відповідей

середньою величиною 4-х шкірно-жирових складок;

товщиною найтоншої шкірно-жирової складки з чотирьох;

товщиною наймасивнішої шкірно-жирової складки з чотирьох;

сумою двох шкірно-жирових складок з 4-х: наймасивнішою й найтоншою;

сумою чотирьох шкірно-жирових складок.

Запитання 14

Один з принципів раціонального харчування:

варіанти відповідей

їжа повинна відповідати ферментативному статусу організму;

їжа повинна викликати почуття насичення;

вага добового харчового раціону має становити в середньому 2 кг;

тваринні білки повинні складати не менше 55% від їх загальної кількості;

рослинні жири повинні складати не більше 30% від їх загальної кількості.

Запитання 15

Фізіометричні показники харчового статусу:

варіанти відповідей

довжина та маса тіла;

обвід голови та грудної клітини;

м'язова сила: ручна та станова;

обводи плеча, стегна, голови;

розміри таза, статевий розвиток.

Запитання 16

Клінічні показники харчового статусу:

варіанти відповідей

дані гастроскопії, аналізу шлункового соку;

симптоми хвороб аліментарної етіології;

дані рентгенограми шлунку, аналіз евакуаторної здатності шлунку

(кишечника);

дані ректороманоскопії, симптоми геморою;

дані езофагоскопії, симптоми звуження (розширення) стравоходу.

Запитання 17

Один з принципів раціонального харчування:

варіанти відповідей

калорійність раціону повинна бути на 5% менше добових енерговитрат (в

жаркому кліматі);

калорійність раціону повинна бути на 10% більше добових енерговитрат (в

холодному кліматі);

харчування повинно мати оптимальний режим;

харчування має бути лікувально-профілактичним;

калорійність раціону повинна відповідати типу конституції.

Запитання 18

Один з принципів раціонального харчування - харчування повинно:

варіанти відповідей

відповідати типу конституції;

бути лікувально-профілактичним;

відповідати сезону року;

бути повноцінним за хімічним складом;

відповідати кліматичній зоні проживання.

Запитання 19

Один з принципів раціонального харчування - харчування повинно:

варіанти відповідей

відповідати кліматичній зоні проживання людини;

бути лікувально-профілактичним;

відповідати типу конституції;

відповідати сезону року;

бути збалансованим.

Запитання 20

Один з принципів раціонального харчування:

варіанти відповідей

калорійність раціону повинна бути на 10% більше добових енерговитрат (в

холодному кліматі);

вага добового раціону має становити 2,5 – 3,0 кг;

калорійність раціону повинна відповідати енерговитратам людини;

їжа повинна викликати відчуття насичення;

харчування повинно були лікувально-профілактичним.

Запитання 21

При оцінці харчового статусу людини один з видів маси тіла людини, який

розраховується:

варіанти відповідей

хвороблива;

ідеальна;

надлишкова;

недостатня;

преморбідна.

Запитання 22

При оцінці харчового статусу людини один з видів маси тіла людини, який

розраховується:

варіанти відповідей

нормальна;

хвороблива;

преморбідна;

недостатня;

надлишкова.

Запитання 23

При оцінці харчового статусу людини один з видів маси тіла людини, який

розраховується:

варіанти відповідей

преморбідна;

хвороблива;

максимально-допустима;

надлишкова;

недостатня.

Запитання 24

Залежність між масою тіла та ростом людини встановлюється при

розрахунку та оцінці:

варіанти відповідей

гармонійності статури;

нормальної маси тіла;

індексу Брока;

індексу Кетле;

ідеальної маси тіла.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест