мікра

Додано: 23 квітня
Предмет: Біологія, 11 клас
41 запитання
Запитання 1

Третій етап виділення чистої культури аеробних бактерій передбачає:



варіанти відповідей

Мікроскопічне дослідження матеріалу

Посів суміші (матеріалу) на щільне поживне середовище;

Перевірку чистоти виділеної культури

Вивчення ізольованих колоній і посів їх на скошений агар

Запитання 2

Уреаза, яку продукують бактерії, руйнує сечовину з виділенням аміаку, під впливом якого середовище, що містить індикатор (феноловий червоний), змінює колір. Якого кольору набуває середовище?



варіанти відповідей

Чорного

Червоного

Жовтого

Залишається без змін

Запитання 3

Назвіть склад середовища Ендо :



варіанти відповідей

МПА, глюкоза, індикатор

МПБ, глюкоза, індикатор

МПА, сахароза, індикатор

МПА, лактоза, індикатор

Запитання 4

За яким продуктом розпаду білків виявляють наявність пептолітичних ферментів бактерій?



варіанти відповідей

H202, CO2



Індол, Н2Ѕ

Вуглекислоти та азоту

H20, 02



Запитання 5

Пристінковий ріст мікроорганізмів при виділенні чистої культури аеробних бактерій проявляється:



варіанти відповідей

Утворенням пластівців

Утворенням плівки на поверхні середовища

Середовище залишиться без змін

Утворення газу

Запитання 6

Під час третього етапу виділення чистої культури аеробних бактерій проводиться:



варіанти відповідей

Визначення морфологічних властивостей

Посів на ряд Гісса, слайд-аглютинація, визначення чутливості до антибіотиків, фаготипування

Перевірка рухомості бактерій

Визначення тинкторіальних властивостей

Запитання 7

Трицукровий агар із сечовиною Олькеницького дозволяє визначити ферментацію вуглеводів та наявність у бактерій ферменту:



варіанти відповідей

Протеази

Амілази

Дегідрогенази

Уреази

Запитання 8

Яке середовище і з яким індикатором треба використати для визначення здатності бактерій розщеплювати пептон з утворенням сірководню?



варіанти відповідей

Гісса з індикатором ВР.

МПБ з індикатором ацетатом свинцю

МПБ з індикатором щавлевою кислотою.

МПБ з лакмусовим папірцем

Запитання 9

Виділення чистих культур бактерій та їх ідентифікація складають суть



варіанти відповідей

Біохімічного методу дослідження

Серологічного методу дослідження

Бактеріологічного методу дослідження

Імунологічного методу дослідження

Запитання 10

Яке середовище і з яким індикатором треба використати для визначення здатності бактерій розщеплювати пептон з утворенням аміаку?



варіанти відповідей

Гісса з індикатором ВР.

МПБ з індикатором щавлевою кислотою.

МПБ з індикатором ацетатом свинцю

МПБ з лакмусовим папірцем

Запитання 11

Яке середовище і з яким індикатором треба використати для визначення здатності бактерій розщеплювати пептон з утворенням індолу?



варіанти відповідей

МПБ з індикатором щавлевою кислотою

МПБ з індикатором ацетатом свинцю

Гісса з індикатором ВР.

Гісса з індикатором Андреде

Запитання 12

В яких умовах можливе культивування облігатних аеробних бактерій ?



варіанти відповідей

Для них характерна наявність анаеробного нітратного дихання

Енергію отримують бродінням

Кисень для них токсичний

Можуть рости тільки при наявності кисню

Запитання 13

При посіві випорожнень хворого на черевний тиф на середовищі Ендо виросли колонії, які мають різне забарвлення і розміри: одні червоні великі, інші - безбарвні, середніх розмірів. До яких за призначенням середовищ відноситься зазначене в умові живильне середовище?



варіанти відповідей

Елективних

Диференційно діагностичних

Спеціальних

Вибіркових

Запитання 14

В лабораторії приготували середовище Ендо і розлили в чашки Петрі. Коли через 2 дні його повинні були використати для виділення кишкових бактерій, виявилося, що середовище має червоний колір. Яка найбільш імовірна помилка зроблена при приготуванні середовища?



варіанти відповідей

Неправильно обраний засіб стерилізації

Не було перевірено рН середовища

Не дотримано співвідношення глюкози і лактози

Надлишкова кількість індикатора

Запитання 15

Для росту і розвитку мікроорганізмів необхідні поживні середовища. Виберіть серед


наведених диференціально-діагностичне середовище, яке використовується для культивування ентеробактерій :



варіанти відповідей

Ендо

М'ясо-пептонний агар

Печінковий бульйон



Кітта-Тароцці

Запитання 16

При рості мікроорганізмів на МПБ індикаторні папірці вставлені біля пробки зафарбувалися: просячений щавелевою кислотою в рожевий колір, просочений оцтово-кислим свинцем в чорний, лакмусовий B синій. Якого типу ферменти визначаються даними методами?



варіанти відповідей

Сахаролітичні

Ліполітичні

Окисно-відновні

Протеолітичні типу трипсину

Запитання 17

Діагностика захворювань, які спричиняються бактеріями кишкової групи, включає вивчення здатності виділеної чистої культури ферментувати вуглеводи. Які середовища необхідно використовувати для цього?



варіанти відповідей

Середовище Ендо

Середовище Сабуро

ΜΠΑ

Середовище Гісса

Запитання 18

Назвіть ознаки, які характеризують чисту культуру:



варіанти відповідей

Однотипність лише за біохімічними властивостями



Однорідність лише за культуральними властивостями

Всі відповіді вірні

Однорідність лише за антигенними властивостями

Запитання 19

З якою метою виділяють чисту культуру мікроорганізмів?



варіанти відповідей

З метою встановлення видової належності бактерій

З метою встановлення бактеріоносійства



З метою отримання антибіотиків і інших біологічно активних продуктів мікробної життєдіяльності

Для дослідження мікробного забруднення об'єктів навколишнього середовища

Запитання 20

Для визначення здатності бактерій ферментувати вуглеводи з утворенням, крім кислоти, ще й газу використовують середовище:



варіанти відповідей

Ендо

мпб

мпа

Гісса

Запитання 21

У дитини з гострою кишковою інфекцією швидко розвинулись ознаки зневоднення, з'явилась кров у випорожненнях. Педіатром було запідозрено коліентерит. Яким методом необхідно скористатись для діагностики ентерального ешерихіозу?



варіанти відповідей

Алергічним

Біологічним

Мікроскопічним

Бактеріологічним

Запитання 22

В інфекційне відділення надійшов хворий з підозрою на дизентерію. Який основний із наведених методів лабораторної діагностики необхідно назначити?



варіанти відповідей

Біологічний

Бактеріологічний

Серологічний

Мікроскопічний

Запитання 23

При ідентифікації збудника харчової токсикоінфекції з'ясувалося, що за своїми біохімічними властивостями він відноситься до роду Salmonella. Які ознаки збудника дозволять найбільш точно встановити його видову належність?



варіанти відповідей

Фаготип

Антибіотикограма

Патогенність для різних видів лабораторних тварин

Серологічний тип токсину, який виділяється збудником

Запитання 24

При посіві на середовище випорожнень хворого на черевний тиф виросли колонії, які мають різне забарвлення і розміри: одні червоні великі, інші безбарвні, середніх розмірів. Вкажіть, яке диференціально-діагностичне середовище було використано:



варіанти відповідей

Плоскірєва

Ендо

Ресселя

Левіна

Запитання 25

Який колір набуває середовище Гіса при його підлужуванні з індикатором водного голубого з розоловою кислотою?



варіанти відповідей

Червоний

Не змінюється

Лимонно-жовтий

Синій

Запитання 26

Назвіть ферменти, синтез яких індукується відповідним субстратом:



варіанти відповідей

Непостійні

Індуцибельні

Постійні

Репресибельні

Запитання 27

назвіть ферменти, синтез яких пригнічується в результаті надлишкового накопичення продуктів реакцій, які каталізують ферменти:



варіанти відповідей

Індуцибельні

Постійні

Конститутивні

Репресибельні

Запитання 28

Вкажіть внутрішньовидову систематичну категорію, різновидність штамів мікроорганізмів, яка відрізняє їх від інших варіантів цього ж виду за спектром чутливості до типових фагів.



варіанти відповідей

Серовар

Біовар

Хемовар

Фаговар

Запитання 29

З якою метою використовують диференціально-діагностичні середовища?



варіанти відповідей

Нагромадження мікробної біомаси

Визначення чутливості бактерій до антибіотиків

Визначення патогенності мікроорганізмів

Визначення ферментативної активності бактерій

Запитання 30

Як називається група мікроорганізмів одного виду, які характеризуються спільною антигенною структурою?



варіанти відповідей

Фаговар

Морфовар

Хемовар

Серовар

Запитання 31

Після посіву бактерій на середовище Гіса відмічено утворення пухирців і розриви середовища. Про що це свідчить?



варіанти відповідей

Гемолітична активність бактерій



Утворення газу, протеолітична активність

Утворення лише кислоти, ферментація цукрів

Утворення газу, ферментація цукрів

Запитання 32

Яке середовище використовують для визначення гемолітичної активності мікроорганізмів?



варіанти відповідей

Жовтково-сольовий агар



Середовище Гіса

Кров'яний МΠΑ

МПА, МПБ

Запитання 33

У зв'язку з підозрою на внутрішньо лікарню інфекцію проведені мікробіологічні дослідження у відділенні новонароджених пологового будинку. У декількох дітей, а також на деяких предметах вжитку виявлено золотистий стафілокок. Які властивості виділених культур дають можливість встановити їхнє походження з одного джерела?



варіанти відповідей

Біохімічна активність

Антибіотикограма

Фаготип

Пігментоутворення

Запитання 34

У хірургічному стаціонарі почастішали випадки гнійних післяопераційних ускладнень стафілококової природи. Яким чином визначити джерело стафілококової інфекції в стаціонарі?



варіанти відповідей

Визначення гемо токсинів



Визначення фаговарів



Визначення антибіотикочутливості

Визначення біоварів

Запитання 35

Вкажіть внутрішньовидову систематичну категорію, різновидність штамів мікроорганізмів, яка відрізняє їх від інших варіантів цього ж виду за біохімічними чи фізіологічними ознаками.



варіанти відповідей

Фаговар

Біовар

Морфовар

Серовар

Запитання 36

Назвіть


диференціально-діагностичне середовище, яке дозволяє виявити розкладання лише лактози бактеріями:



варіанти відповідей

Ендо, Левіна

Жовтково-сольовий агар, печінковий бульйон

Гіса, Ендо

Ресселя, Олькельницького

Запитання 37

При дослідженні лікарського препарату виділена чиста культура грамнегативних бактерій. Яке середовище слід використати для вивчення біохімічних властивостей бактерій і здійснити їх диференціювання за ферментативною активністю?



варіанти відповідей

Селективне

М'ясо-пептонний агар



Диференційно-діагностичне

Елективне

Запитання 38

Ферменти бактерій


характеризуються високою специфічністю дії. Для чого використовується ця їх властивість на практиці?



варіанти відповідей

Для ідентифікації бактерій



Для культивування бактерій

Для виготовлення імуноглобулінів

Для серотипування бактерій

Запитання 39

Як можна назвати фазу розвитку бактеріальної популяції, яка характеризується рівновагою між кількістю загиблих, знову утворених і перебуваючих у стані спокою клітин?



варіанти відповідей

Фаза негативного прискорення



Стаціонарна фаза

Лаг-фаза (затримки розмноження

Лог-фаза (експоненціальна)



Запитання 40

В бактеріологічній лабораторії при


дослідженні молочного харчового продукту виявлені збудники дизентерії виду S. flexneri. Бактеріологу необхідно визначити серовар виділеного збудника. За якими властивостями проводиться це дослідження?



варіанти відповідей

За біохімічними властивостям

За тинкторіальними властивостям

За антигенними властивостями

За морфологічними властивостями

Запитання 41

Від хворого з підозрою на черевний тиф була виявлена грамнегативна рухлива паличка. З метою ідентифікації виділену культуру засіяли на напіврідке середовище Гісса. Яку ознаку необхідно враховувати під час обліку розкладання мікроорганізмами вуглеводів до кислоти?



варіанти відповідей

Утворення пухирців газу



Зміна забарвлення індикатора



Помутніння поживного середовища

Утворення осаду

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест