Мікроба 3 (2 частина)

Додано: 4 грудня 2022
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 76 разів
138 запитань
Запитання 1

Враховуючи скарги хворого, дані об'єктивного дослідження й епідситуацію, лікар виставив попередній клінічний діагноз "Черевний тиф" і направив досліджуваний матеріал у бактеріологічну лабораторію. Хворий хворіє 2 дні. Яким методом мікробіологічної діагностики можна підтвердити діагноз у даного хворого?

варіанти відповідей

Мікроскопічним

Бактеріологічним

Алергологічним

Серологічним

Запитання 2

Хворий з підозрою на черевний тиф був госпіталізований в інфекційне відділення на 11-й день захворювання. Який основний матеріал для дослідження найкраще взяти від хворого в цей період?

варіанти відповідей

Сироватка крові

Сечу

Випорожнення

Жовч

Запитання 3

До лікаря-інфекціоніста на прийом прийшов хворий зі скаргами на гарячку, яка триває три дні, загальну слабкість, безсоння, погіршення апетиту. Лікар запідозрив черевний тиф. Який метод лабораторної діагностики найдоцільніше призначити для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Виділення гемокультури

Виділення копрокультури

Вид... уронокультури

Вид... білікультури

Запитання 4

Хворий поступив в інф лікарню на 8-й день зі скаргами на головний біль, недомагання,слабкість.Для серологічного дослідження взято кров.При проведення р-її аглютинації Відаля встановлена, що вона позитивна в розведення 1:200 з О-діагностикумом черевного тифу. Діагноз?

варіанти відповідей

Дизентерія

Холера

Черевний тиф

Лептоспіроз

Запитання 5

Хворому 50 років з метою лікування черевного тифу призначений левоміцетин, але на наступний день стан хворого погіршився, температура підвищилася до 39,6°С. Чим по¬яснити погіршення стану хворого?

варіанти відповідей

Реінфекцією

Приєднання вторинної інфекції

Алергічною р-єю

Дією ендотоксинів збудника

Запитання 6

Хворому з підозрою на черевний тиф лікар-інфекціоніст призначив бактеріологічне дослідження крові. Доцільність цього призначення пояснюється тим, що на першому тижні захворювання тифо-паратифами спостерігається

варіанти відповідей

Бактеремія

Вірусемія

Токсинемія

Септицемія

Запитання 7

Який матеріал необхідно брати для проведення бактеріологічного обстеження з метою виділення збудника на ранніх етапах хвороби для діагностики черевного тифу?

варіанти відповідей

Кров з ліктьової вени – 5мл на середовище

Випорожнення-на Ендо

Сеча-на середовище Чапека

Сироватка крові-р-я Відаля

Запитання 8

У дитячому садку протягом 4-х днів занедужало 10 дітей з різних вікових груп із клінічними ознаками гострої кишкової інфекції. При бактеріологічному дослідженні випорожнень цих хворих виділені збудники дизентерії Sonnеі. У зв'язку із несприятливою епідеміологічною ситуацією у даному дитячому колективі серед контактних дітей необхідно провести профілактичні заходи. Який препарат для специфічної профілактики необхідно призначити дітям, що були в контакті з цими хворими?

варіанти відповідей

Сульфаніламіди

Антибіотики

Дизентерійний бактеріофаг

Імуноглобуліни

Запитання 9

В інфекційне відділення лікарні госпіталізований хворий зі скаргами на нудоту, рідкі випорожнення зі слизом і прожилками крові, підвищення температури, слабкість. Лікар запідозрив дизентерію. Який метод лабораторної діагностики найдоцільніше призначити для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Мікологічний

Серологічний

Бактеріологічний

Мікроскопічний

Запитання 10

Від хворого в лабораторії виділена чиста культура збудника дизентерії. Які дослідження слід провести з метою її остаточної серологічної ідентифікації?

варіанти відповідей

РПНГ

Поставити реакцію аглютинації із стандартними сироватками

р-ю молекулярної гібридизації ДНК

термостабільний антиген в р-ї кільцепреципітації

Запитання 11

Від хворого з діагнозом дизентерія було виділено шигелу зі здатністю продукувати екзотоксин. Про який вид шигел йде мова?

варіанти відповідей

Шигела дизентерії

Шигела Зоне

Шигела Флекснера

Шигела Бойда

Запитання 12

Для вирішення питання ретроспективної діагностики перенесеної бактеріальної дизентерії було призначено провести серологічне дослідження сироватки крові з метою встановлення титру антитіл до шигел. Яку з перерахованих реакцій доцільно використовувати для цього?

варіанти відповідей

РЗК

Гемолізу

Пасивної гемаглютинації

Преципітації

Запитання 13

До інфекційного відділення звернувся хворий 36 років зі скаргами на біль внизу живота, часті випорожнення із домішками слизу та крові. Лікар запідозрив дизентерію. Яке середовище слід використати для біохімічної ідентифікації збудника?

варіанти відповідей

Олькерницького

МПА

Кітта-Тароцці

Сабуро

Запитання 14

З фекалій хворого виділено шигели Зонне. Які потрібно провести додаткові дослідження для встановлення джерела інфекції?

варіанти відповідей

РЗК

Р-ю Преципітації

Провести фаготипування виділеної чистої культури

РН

Запитання 15

При бактеріологічному дослідженні випорожнень хворого на кишкову інфекцію була виділена Shigella sonnei. Яку з перерахованих серологічних реакцій було застосовано для ідентифікації виділеної чистої культури?

варіанти відповідей

Реакція преципітації

Реакція аглютинації

РЗК

Реакція лізису

Запитання 16

При вивченні копрокультур від хворого на дизентерію встановлено присутність грамнегативних нерухомих паличок, які за серологічними ознаками віднесені до Sh. sonnei. Вкажіть цукролітичні властивості Sh. sonnei відносно лактози на середовищі Ендо?

варіанти відповідей

Повільно розкладають лактозу

Не розкладають лактозу

Розкладають лактозу до кислоти та газу

Не висіваються на середовище Ендо

Запитання 17

У хворої симптоми запального процесу сечостатевих шляхів. У мазку із слизової оболонки піхви виявлено великі одноклітинні організми грушоподібної форми з загостреним шипом на задньому кінці тіла, великим ядром та ундулюючою мембраною. Які найпростіші знайдені в мазку?

варіанти відповідей

Trichomonas vaginalis

тріхомонас гомініс

тріхомонас букаліс

лямблія інтерстіналіс

Запитання 18

У пацієнта з ознаками коліту виділена чиста культура бактерій, яка за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями віднесена до роду шигел. Яку з названих реакцій доцільно застосувати для серологічної ідентифікації культури?

варіанти відповідей

Зв.язування комплементу

Преципітації

Аглютинації з діагностичними сироватками

Затримки гемаглютинації

Запитання 19

У хворого з типовою клінічною картиною шигельозу внаслідок раннього застосування антибіотиків під час бактеріологічного дослідження випорожнень шигели не виявлені. Титр антишигельозних антитіл у РПГА у парних сироватках у цього хворого виріс у 4 рази. Про що це свідчить

варіанти відповідей

Підтверджує діагноз шигельозу

Вакцинальну реакцію

Неспецифічну реакцію

Переніс шигельоз раніше

Запитання 20

В інф відділення госпіт хворого зі скаргами на багаторазовий пронос, блювання,біль у м.язах ніг, слабкість, запаморочення.Діагностували холеру. Досліджувати матеріал від хворого для експрес діагностики?

варіанти відповідей

РІФ

РА

Бактеріологічним методом

Алергологічним методом

Запитання 21

В лабораторію особливо небезпечних інфекцій поступили випорожнення хворого з діагнозом “холера”. Який метод мікробіологічної діагностики потрібно використати, щоб підтвердити або відхилити діагноз?

варіанти відповідей

Бактеріологічний

Алергічний

Біологічний

Вірусологічний

Запитання 22

У матеріалі (блювотні маси) хворого з підозрою на холеру було виявлено грамнегативні злегка зігнуті палички. Використовуючи який метод мікроскопії можна досліджувати рухливість бактерій

варіанти відповідей

Імерсійний

Фазовоконтрасний

Світловий

Люмінісцентний

Запитання 23

В селищі зареєстрований спалах діарейного захворювання. В зв'язку з підозрою на холеру випорожнення хворих направлені в бактеріологічну лабораторію для підтвердження цього припущення. Якими експрес-методами можна скористатись в даному випадку?Реакція імунофлюоресценції

варіанти відповідей

Реакція імунофлюоресценції

Р-я преципітації

Р-я аглютинації

РЗК

Запитання 24

До інф відділення зі скаргами на багаторазовий понос, біль у м.язах, запаморочення.Діагноз- холера.Досліджувати для експрес-діагностики?

варіанти відповідей

РА

Пряма і непряма РІФ

Серологічним методом

Біологічним методом

Запитання 25

До інфекційної лікарні надійшов пацієнт з діареєю. Під час бактеріоскопічного дослідження фекальних мас виявили грамм-негативні зігнуті палички. Яке захворювання можна припустити у хворого?

варіанти відповідей

Черевний тиф

Холера

Дифтерія

КИшкова форма чуми

Запитання 26

З блювотних мас хворого виділено дуже рухливі, злегка зігнуті грамнегативні палички, що дають позитивну реакцію з діагностичною сироваткою Інаба. Які симптоми, найімовірніше, з'являться в хворого за відсутності лікування?

варіанти відповідей

Виразки кишечника

Бактеремія

Висип на шкірі

Зневоднення організму

Запитання 27

З випорожнень хворого на гострий гастроентерит виділена чиста культура рухливих дрібних, дещо зігнутих грам негативних паличок, які впродовж 6 годин дають ріст на лужній 1 % пептонній воді у вигляді ніжної голубуватої плівки. Яким мікроорганізмам притаманні такі властивості?

варіанти відповідей

спірохетам

вібріонам

клостридіям

спірилам

Запитання 28

З калу та блювотних мас від хворого з підозрою на холеру були виділені культури вібріонів. Проведення якої реакції дозволить визначити вид мікроба, що викликав це захворювання?

варіанти відповідей

Аглютинація Відаля

Аглютинації з сироватками, що містять О-антитіла

Преципітація

Пасивної аглютинації з еритроцитарними діагностикумами

Запитання 29

При мікроскопічному дослідженні мікропрепарату крові, зафарбованому за Романовським-Гімза лікар виявив мікроорганізм у вигляді тонких ниток синьо-фіолетового кольору з кількома великими завитками довжиною від 10 до 30 мкм і більше. Для якого інфекційного захворювання характерна така мікроскопічна картина?

варіанти відповідей

Поворотного тифу

Висипного тифу

Сифілісу

Трипаносомозу

Запитання 30

У хворого на висоті чергового нападу гарячки взятий мазок крові, забарвлення за Романовським-Гімзою. При мікроскопії виявлені звивисті бактерії з 8-12 глибокими нерівномірними завитками. Які бактерії були виявлені?

варіанти відповідей

Лептоспіри

Спірили

Боррелії

Вібріони

Запитання 31

В ендемічній зоні лептоспірозу населення хворіє на цю небезпечну недугу. Яке джерело інфекції становить найбільшу небезпеку?

варіанти відповідей

Молочні продукти

ВРХ

М.ясні продукти

Гризуни

Запитання 32

У померлого від гострого інфекційного захворювання, яке супроводжувалось гарячкою, жовтяницею, геморагічними висипаннями на шкірі і слизових оболонках, а також гострою нирковою недостатністю, при

гістологічному дослідженні тканини нирки (забарвлення за Романовськом-Гімзою) виявлені звивисті бактерії, які мають вигляд букв С и S. Які бактерії були виявлені?

варіанти відповідей

Лептоспіри

Трепонеми

Спіролли

Кампілобактерії

Запитання 33

Хворого чоловіка госпіталізували на 5-й день хвороби з проявами жовтяниці, болем у м'язах, ознобом, носовою кровотечею. Під час проведення лабораторної діагностики бактеріолог виконав темнопільну мікроскопію краплини крові хворого, у результаті чого виявлено рухливі звивисті форми мікроорганізмів. Назвіть збудника хвороби.

варіанти відповідей

Борелія дутоні

Бартонела бацілоформіс

Рикетсія музері

Leptospira interrogans

Запитання 34

У лікарню надійшов хворий 55 років з характерною висипкою, лихоманкою, запамороченням. Поставлено попередній діагноз - “висипний тиф”. Більше схожих випадків захворювання не зареєстровано. В юності (15 років) переніс висипний тиф в інтернаті. Про яке захворювання може йти мова?

варіанти відповідей

Хвороба Брила

Висипний тиф

Везикульозний рикетсіоз

-

Запитання 35

чоловік 67 років зі скаргами на головний біль, підвищення температури,слабкість.на бічних ділянках тіла є рідка висипка,селезінка збільшена.у віці 35 років хворий переніс висипний тиф.проведені серологічніі реакції аглютинації з рикетсіями Провачека позитивна 1:160 з протеєм ОХ19-негативна.Діагноз?

варіанти відповідей

-

Везикульозний висипний тиф

Блошиний висипний тиф

Хвороба Брила

Запитання 36

У лікарню поступив хворий з підозрою на рикетсіоз.Метод діагностики?

варіанти відповідей

Серологічний

Мікроскопічний

КУльтивування на штучних поживних середовищах

Культивування в курячому ембріоні

Запитання 37

Для профілактики зараження кон.юктивітом викликаним Хламідіє трахоматіс в новонароджених закапують в очі:

варіанти відповідей

Препарати тетрацикліну

Сульфаміди

Пеніцилін

Срібло

Запитання 38

При мікроскопічному вивченні мікоплазм визначають особливість,яка відрізняє їх від бактерій, рикетсій,хламідій

варіанти відповідей

Відсутність спор

Наявність ДНК і РНК

Поліморфізм

Відсутність кл стінки і наявність тришарової цитоплазматичноої мембрани

Запитання 39

Працює на птахофабриці,звернувся до лікаря зі скаргами на ураження верх дих шляхів,підвищення температури.ренгенологічно-бронхопневмонія.Кашель,задишка,біль у грудній клітині відсутній.Діагноз-орнітоз,для лікування призначили антибіотики:

варіанти відповідей

Стрептоміцин

Левоміцетин

Тетрациклінового ряду

Пеніцилін

Запитання 40

При огляді хворої лікар-гінеколог відмітив симптоми запалення статевих шляхів. У мазку, взятому із піхви виявлено овально-грушоподібні найпростіші з шипом, з передньої частини яких відходять джгутики; наявна ундулююча мембрана. Яке захворювання підозрює лікар у хворої?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

Урогенітальний трихомоноз

Банатидіаз

Лямбліоз

Запитання 41

Антитоксичні сироватки використовують для профілактики та лікування:

варіанти відповідей

Коколюшу

Дифтерії

Туберкульоз

Гонореї

Запитання 42

У лікарню надійшла дитина з діагнозом дифтерія.Препарати для специфічної терапії:

варіанти відповідей

Протидифтерійною антитоксичною сироваткою,антибіотиками

Дифтерійними вакцинами

Дифтерійним бактеріофагом

Дифтерійним анатоксином,антибіотиками

Запитання 43

У закритому колективі неоюхідно перевірити стан імунітету проти дифтерії,щоб обгрунтувати необхідність вакцинації.Дослідження?

варіанти відповідей

Перевірити мед документацію до дифтерійної палички

Рівень АТ проти дифтерійної палички

Встановити титр антитоксинів в РНГА

Стан імунітету щодо дифт палички

Запитання 44

Поступила дівчинка 7 років з високою температурою,скаргами на біль у горлі,загальну слабкість.Запідозрив дифтерію і дав вказівку взяти матеріал із зіву і виділити чисту культуру збудника.вирішальним для підтвердження "дифтерія"?

варіанти відповідей

Проба на токсигенність

Фаголізабельність

Проба на цистиназу

Виявлення зерен волютину

Запитання 45

В мазках слизу з поверхні мигдаликів хворого з підозрою на дифтерію

виявлено паличкоподібні мікроорганізми жовтуватого кольору, з

булавовидними потовщеннями і гранулами волютину на полюсах синього кольору. Який

метод було використано для забарвлення мазків?

варіанти відповідей

Нейссера

Леффлера

ЦИль-Нільсена

Козловського

Запитання 46

Виділики чисту культуру коринебактерій дифтерії.Імунологічну реакцію для виявлення токсигенності бактерій?

варіанти відповідей

РА

Реакцію преципітації в агарі

РЗК

РНГА

Запитання 47

Виділено коринебактерію дифтерії.Дослідження необхідно провести, щоб переконатися, що даний мікроб є збідником дифтерії?

варіанти відповідей

Перевірити токсигенність мікроба

Заразити кролика

Провести РА

Фарбування за Буррі-Гінсом

Запитання 48

Групу військовослужбовців проімузовано асоційованою вакциною, що містила правцевий і дифтерійний анатоксини.Проте, в імунізованих виявили 2 випадки носійства дифтерійних токсигенних паличок.Як пояснити такий факт?

варіанти відповідей

Зараження відбулося до вакцинації

Дифтерійний анатоксин не створює протимікробного імунітету

Доза вакцини була недостатньою

Вакцина була неякісною

Запитання 49

Для визначення токсигенності дифтерійних паличок на щільне поживне середовище поклали смужку фільтрувального паперу просочену антитоксичною дифтерійною сироваткою,а поруч із нею підсіяли у вигляді бляшок досліджувану культуру мукробів і завідомо токсигенний штам.Якщо досліджувана культура мікробів продукує екзотоксин, то утв:

варіанти відповідей

Зони дифузного помутніння

Лінії преципітації

Зони гемолізу

Кільце преципітації

Запитання 50

Дитині віком 2 роки,яка була у контакті з хворим на дифтерію,в/шк в ділянці передпліччявведено дифтерійний токсин в дозі 1/40Dlm для морської свинки.З якою метою введено дифтерійний токсин?

варіанти відповідей

для створення активного імунітету

для створення пасивного штучного імунітету

для перевірки наявності протидифтерійного антитоксичного імунітету

для виявлення стану алергії

Запитання 51

Для визначення рівня протидифтерійного імунітету в дитини вирішено було поставити РПГА,чим необхідно стабілізувати еритроцити?

варіанти відповідей

дифтерійним анатоксином

дифтерійним антитоксином

гемолітичною сироваткою

-

Запитання 52

З метою встановлення токсигенності виділених від пацієнтів збудників дифтерії культури висіяли на чашку Петрі з поживним агаром по обидва боки від розташованої в центрі смужки фільтрувального паперу, змоченого протидифтерійною антитоксичною сироваткою. Після інкубації посівів в агарі між окремими культурами і смужкою фільтрувального паперу виявлено смужкоподібні ділянки помутніння середовища. Яку імунологічну реакцію було виконано?

варіанти відповідей

Реакцію кільцепреципітації

РА

Реацію Кумбса

Реакцію преципітації в гелі

Запитання 53

З носової частини глотки дитини 5 років, виділено мікроорганізми за морф та біохім ознаками ідентичні до коринебактерії дифтерії, але не утв екзотоксину.Внаслідок якого процесу цей м/о може стати токсигенним?

варіанти відповідей

Фагову конверсію

Пасажу через організм чутливих тварин

Культивування на телуритовому середовищі

-

Запитання 54

На спеціальному живильному середовищі після посіву виділень гною з уретри виросли ніжні блакитні колонії. При мікроскопії препаратів з них виявлені грамнегативні бобоподібні диплококи. Збудником якої хвороби вони є?

варіанти відповідей

Гонореї

Хламідіозу

Сифілісу

Мієлоїдозу

Запитання 55

Лікар отоларинголог при огляді хворого відмітив гіперемію, значний набряк мигдаликів з сірим нальотом на них. При мікроскопії нальоту було виявлено грампозитивні палички розташовані під кутом одна до одної. Про яке захворювання слід думати?

варіанти відповідей

Ангіна

Скарлатина

Дифтерія

ПАротит

Запитання 56

На глоткових мигдаликах хлопчика,який не отримував щеплення АКДП виявлені м/о,що за морф та біохім ознаками ідентичні до коринебактерії дифтерії.Але р-я преципітації в гелі з антитоксичною сироваткою дала негативний резалт.Яка форма інфекційного процесу?

варіанти відповідей

Легка нетоксична форма

токсична ускладнена форма

Безсимптомне бактеріоносійство

хронічне захворювання

Запитання 57

В дитини підвищена температура до 38, біль у горлі при ковтанні,одутливість особи, ажинамія,грянозні білі плівки на мигдаликах,лікар запідозрив дифтерію.Мікробіологічні методи?

варіанти відповідей

Мікроскопічний+бактеріологічний

Мікроскопічний+алергічний

МІкроскопічний+серологічний

Алергічний+серологічний

Запитання 58

Дитина 6 років, на глоткових мигдаликах сірувата плівка, при спробі видалення якої виникла помірна кровотеча.Біктеріоскопія-Гр+ бактерії булавоподібної форми.Симптоми,які з.являться в найближчі дні,якщо не буде лікування?

варіанти відповідей

Хвилеподібна лихоманка

Токсичні ураження серцевого м.яза,печінки,нирок

Набряк легень

Нападоподібний кашель

Запитання 59

При огляді дівчинки 5-ти років лікар помітив на мигдаликах сірувату плівку. Мікроскопія мазків, пофарбованих за Нейссером показала наявність коринебактерій дифтерії. Яка морфологічна особливість була найбільш суттєвою для встановлення виду збудника?

варіанти відповідей

Полярно розташовані гранули волютину

Спори

Капсула

Джгутики

Запитання 60

В яких одиницях визначається активність антитоксичної протидифтерійної сироватки?

варіанти відповідей

Міжнародних

Флокуляційних

Летальних

Гемолітичних

Запитання 61

При час мікроскопії мазків з мигдаликів,поіарбованих за методом Нейссера,виявлено тонкі палички жовтого кольору з томно-коричневими зернами на кінцях, що розміщуються у вигляді римської цифри V.Яка інфекція?

варіанти відповідей

Скарлатина

Лістеріоз

Дифтерія

Тонзиліт

Запитання 62

Матеріал засіяно на кров.яно-телуритове середовище, на якому виросли колонії чорного кольору із нерівними краями.Пофарбовано за методом Нейсера виявлено палочки коричневого кольору із темно-синіми потовщеннями на кінцях.Довести роль палочок у розвитку хвороби?

варіанти відповідей

Виначити біохімічні властивості

Поставити пробу на токсигенність

РНГА

Реацію Шика

Запитання 63

Діагностовано дифтерію.Який препарат потрібно ввести?

варіанти відповідей

Протидифтерійну антитоксичну сироватку

АДП

АКДП

Дифтерійний анатоксин

Запитання 64

Специфічну профілактику дифтерії.Препарат?

варіанти відповідей

Анатоксин

Антибіотики

Імунну сироватку

Пробіотики

Запитання 65

Випадок дифтерії потрібно провести запобіжні щеплення.Препарат для створення штучного активного імунітету?

варіанти відповідей

-

АКДП

Дифтерійний анатоксин

антидифтерійна сироватка

Запитання 66

Хворого з важким загальним станом,високою температурою,затрудненим диханням.Бактеріоскопічне дислідження матеріалу із зіву та дихальних шляхів дозволило діагностувати дифтерійний круп.Метод фарбування?

варіанти відповідей

Нейссера

Пешкова

Ожешки

Циля-Нільсена

Запитання 67

Підозра на дифтерія,виявлено палички синього кольору з потовзеннями на полюсах.Фарбування?

варіанти відповідей

Леффлера

Нейссера

Грама

Гінса

Запитання 68

У хворого з підозрою на дифтерію під час бактеріоскопічного дослідження мазка з зіву виявлені паличкоподібні бактерії з зернами

волютину. Який етіотропний препарат препаратом вибору в даному випадку?

варіанти відповідей

Бактеріофаг

Протидифтерійна антитоксична сироватка

Інтерферон

Еубіотики

Запитання 69

У баклабораторії під час мікроскопії мазків з харкотиння хворого на хронічне легеневе захворювання, забарвлених за Цілем-Нільсеном, виявлені червоні палички. Яка властивість туберкульозної палички виявлена при цьому?

варіанти відповідей

Лугостійкість

Спороутворення

Кислостійкість

Спиртостійкість

Запитання 70

В мазку приготовленому з мокротиння хворого туберкульозом мікобактерії (БК) не виявлені. Чи можна підвищити ймовірність бактеріоскопічного виявлення збудника в мокротинні? Якщо так, то якими методами:

варіанти відповідей

Біологічним методом

Серологічними методами

Методами збагачення досліджуваного матеріалу (центрифугуванням, флотацією)

-

Запитання 71

Дитині віком 5 років, у якої запідозрено активний туберкульозний процес, проведено діагностичну реакцію Манту. Через 30 хвилин після проведення реакції відзначено незначне почервоніння шкіри в місці ін’єкції. Через 24 години явища гіперемії шкіри зникли. Про що свідчить результат реакції?

варіанти відповідей

Пасивний процес

Активний процес

Поствакцинальний імунітет

Реакція негативна

Запитання 72

Дитині віком 6 років, у якої запідозрено активний туберкульозний процес, проведено діагностичну реакцію Манту. Який імунобіологічний препарат при цьому було введено?

варіанти відповідей

БЦЖ

Туберкулін

АКДП

АДП

Запитання 73

Для створення активного імунітету використовуються численні вакцинні препарати. Який препарат представлено живими атенуйованими бактеріями?

варіанти відповідей

Вакцина ТаbTe 

Вакцина проти гепатиту А

Вакцина Солка

Вакцина БЦЖ

Запитання 74

До ПТУ вступив юнак 16 років з сільської місцевості. При плановому проведенні реакції Манту виявилося, що у цього юнака вона негативна. Яка найбільш раціональна тактика лікаря?

варіанти відповідей

Повторити через 1 місяць

Зробити щеплення БЦЖ

Серодіагностику туберкульозу

ізолювати юнака

Запитання 75

Віддиференціювати Мікобактерії туберкульозу від інших мікобактерій?

варіанти відповідей

за пігментоутворюванням

За утворенням ніацину

по забарвленню за цілю-нільсеном

-

Запитання 76

Після введення вакцини БЦЖ немовлятам імунітет до туберкульозу триває доти, доки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найбільш правильно назвати такий вид імунітету?

варіанти відповідей

Перехресний

Природжений

Нестерильний

Типоспецифічний

Запитання 77

З центрифугату порції сечі, одержаної від хворого з підозрою на туберкульоз нирок, приготували препарат для мікроскопії. Який метод фарбування препарату використовують для виявлення збудника?

варіанти відповідей

За Цілем-Нильсеном

За Бурі

За Граммом

За Ожешко

Запитання 78

При дослідженні харкотиння (мокротиння) хворого з використанням методу Прайса в препаратах виявлено паличкоподібні бактерії, розташовані у вигляді звивистих тяжів. Яка речовина зумовлює склеювання цих бактерій та ріст їх у вигляді джгутів?

варіанти відповідей

Корд-фактор

Туберкулін

РРД

Фтіонова к-та

Запитання 79

При вивченні харкотиння, узятого у хворого з підозрою на туберкульоз, приготували препарат і пофарбували його за Цилем-Нільсеном. Яка мікроскопічна картина при підтвердженні передбачуваного діагнозу?

варіанти відповідей

Червоного кольору овоїдні бактерії

Паличкоподібні м/о у вигляді ланцюжків,фіолетового кольору

Коковидні м\о червоного кольору

Тонкі бактерії червоного кольору

Запитання 80

При оформленні дитини в школу для вирішення питання про необхідність ревакцинації поставлена проба Манту, яка виявилася негативною. Про що свідчить даний результат проби?

варіанти відповідей

-

Про відсутність антитіл до туберкульозу

Про наявність клітинного імунітету

Про відсутність клітинного імунітету до туберкульозу

Запитання 81

При фарбуванні за методом Ціля-Нільсена виготовлених з мокротиння бакпрепаратів виявлено яскраво-червоні палички, які розміщувалися поодиноко або групами, не чутливі до дії кислот. На живильних середовищах перші ознаки росту з'являються на 10-15-ту добу. До якого виду належать ці мікроорганізми?

варіанти відповідей

Micobacterium tuberculosis

Коксієла брунеті

Клебсієла ріносклероманіс

Єрсінія псевдотуберкулосіс

Запитання 82

Результати мікробіологічних досліджень у хворого з ексудативним плевритом, з ексудату: тонкі, злегка вигнуті кислотостійкі палички; результат посіву на спеціальні середовища через 5 днів негативний. Який засіб етіотропної дії є найбільш доцільним?

варіанти відповідей

Антимікобактеріальні препарати

Антибіотики широкого спектру

Цефалоспорини

Антимікотичні антибіотики

Запитання 83

У дитини 10-ти років поставлено пробу Манту (з туберкуліном). Через 48 годин на місці введення туберкуліну з’явилаcя папула розміром до 8 мм у діаметрі. Який тип реакції гіперчутливості виник після введення туберкуліну?

варіанти відповідей

Реакція гіперчутливості IV типу

Феномен Артюса

Сироваткова хвороба

Атопічна реакція

Запитання 84

У першому класі було прове-дено медичне обстеження учнів з метою відбору дітей для ревакцинації проти туберкульозу. Яку з наведених нижче проб при цьому використали?

варіанти відповідей

Манту

Шика

Бюрне

з тулярином

Запитання 85

Імунізація немовлят проти туберкульозу?

варіанти відповідей

БЦЖ

АДП

АКДП

СТІ

Запитання 86

У хворого з гнійничковими ураженнями шкіри виділений збудник, який на кров’яному агарі утворює жовті колонії округлої форми, середніх розмірів, оточені зоною гемолізу. У мазках з колоній - коки, розташовані скупченнями неправильної форми, грампозитивні. Виділена культура оксидазо- і каталазопозитивна, ферментує маніт, синтезує плазмокоагулазу. Який вид збудника виділений?

варіанти відповідей

Стафілококус піогенес

Стафілококус агалактіє

Staphylococcus aureus

Стафілококус сапрофітікус

Запитання 87

У хворого після комплексного обстеження встановлено діагноз: лепра. Яка шкірно-алергічна реакція має вирішальне значення у встановленні діагнозу

варіанти відповідей

Р-я КУмбса

Р-я Шика

Реакція Мітсуда

Р-я Діка

Запитання 88

У чоловіка 36 років з підозрою на туберкульоз нирок було проведене дослідження осаду сечі. При мікроскопії знайдено кислотостійкі бактерії, але за методом Прайса корд-фактор не виявлений. Яке дослідження дозволить найбільш надійно підтвердити або спростувати попередній діагноз?

варіанти відповідей

Зараження лабораторних тварин

Вивчення токсигенності

Серологічна ідентифікація

Фаготипування

Запитання 89

Хворий тривалий час лікується з приводу хронічної пневмонії. При мікроскопічному дослідженні мокротиння в мазках, зафарбованих за методом Ціля - Нільсена, виявлено червоні палички розмірами 0,25х4 мкм, розташовані поодиноко, іноді невеликими скупченнями. Яке захворювання у пацієнта?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень

Пневмококова пневмонія

Кандидоз легень

Актиномікоз

Запитання 90

Хворому на туберкульоз , в анамнезі якого була відкрита легенева форма

захворювання , проведено мікроскопічне дослідження мокротиння , з

метою виявлення збудника . Який метод забарвлення доцільно

використати при цьому?

варіанти відповідей

Метод Нейссера

Метод Буррі-Гімса

Метод Ціля-Нільсена

Метод Грама

Запитання 91

У хворого впродовж 10 днiв мае мiсце пiдвищена температура, напади характерного кашлю. Лiкар призначив посiв слизу з носоглотки на середовище КУА. Який мiкроорганiзм передбачається виявити?

варіанти відповідей

Паличку коклюшу

Лістерію

Клебсієлу

Стафілокок

Запитання 92

У дитини 4 років спостерігаються клінічні ознаки коклюшу. З метою серологічної діагностики була поставлена розгорнута реакція з коклюшним та паракоклюшним діагностикумами. На дні пробірок, до яких було внесено діагностикум з Bordetella parapertussis, утворився зернистий осад. Які антитіла виявила ця реакція?

варіанти відповідей

Опсоніни

Антитоксини

Преципітини

Аглютиніни

Запитання 93

З метою активної профілактики дифтерії, правця і коклюшу застосовується вакциина АКДП. Вкажіть, що із нижченаведеного входить до складу цієї вакцини забезпечує захист від коклюша?

варіанти відповідей

коклюшний ендотоксин

коклюшний екзотоксин

Інактивована Bordetella pertussis

анатоксин

Запитання 94

Вакцинація проти кашлюку.Препарат?

варіанти відповідей

Вакцина АКДП

Типоспецифічна сироватка

Вакцина БЦЖ

АДП анатоксин

Запитання 95

У хворого виявлена виразка шлунка. При бактеріологічному дослідженні біоптату, взятого із ушкодженої ділянки шлунку, на 5-й день на шоколадному агарі виросли дрібні колонії грамнегативних оксидоредуктазопозитивних звивистих бактерій. Який із перерахованих мікроорганізмів є найбільш вірогідним збудником в даному випадку?

варіанти відповідей

Ешеріхія колі

Helicobacter pylori

Сальмонела тифі

Протеус мірабіліс

Запитання 96

У пацієнта з виразковою хворобою шлунка із підвищеною кислотністю після ендоскопічного і бактеріологічного досліджень у слизовій шлунку було знайдено бактерії. Завдяки якій властивості ці мікроорганізми не гинуть у кислому середовищі шлунку?

Запитання 97

У пацієнта з виразковою хворобою шлунка із підвищеною кислотністю після ендоскопічного і бактеріологічного досліджень у слизовій шлунку було знайдено бактерії. Завдяки якій властивості ці мікроорганізми не гинуть у кислому середовищі шлунку?

варіанти відповідей

Уреазній активності

Каталазній активності

Оксидазній активності

Здатності утв капсулу

Запитання 98

У хворого на виразкову хворобу шлунка при проведенні фіброгастроскопії взятий біоптат слизової оболонки в області виразки. З біоптату виготовлений мазок-відбиток, пофарбований за методом Грама; з рештою біоптату проведена проба на уреазну активність. Під час мікроскопії мазка-відбитка виявлені грам- спіралеподібні мікроорганізми, тест на уреазну активність - позитивний. Які бактерії були виявлені?

варіанти відповідей

Спірила мінор

Шигела флекснері

Трепонема палідум

Helycobacter pylori

Запитання 99

Хворому запропонували виконати бактеріологічний аналіз для встановлення етіології виразки шлунка. Які мікроорганізми сподіваються виявити?

варіанти відповідей

Сальмонели

Лептоспіри

Шигели

Хелікобактер

Запитання 100

Після дослідження біоптату, взятого у хворого при езофагогастродуоденоскопії, був поставлений бактеріологічний діагноз: хелікобактеріоз. Яка з особливостей бактерій, виділених у даного хворого, була обов’язково врахована при культивуванні?

варіанти відповідей

наявність шести полярних джгутиків

відсутність спор та капсули

мікроаерофільність

фермент уреаза

Запитання 101

Для серологічної діагностики сифілісу у реакції Вассермана лікар-лаборант підготував такі реактиви: кардіоліпіновий антиген, спиртовий екстракт ліпоідів із серцевої м‘язи бика з холестерином, антиген з трепонем, зруйнованих ультразвуком, гемолітична система, фізіологічний розчин, досліджувані сироватки. Який ще компонент необхідний для постановки реакції?Комплемент

варіанти відповідей

Комплемент

Живі трепонеми

Еритроцити барана

-

Запитання 102

При плановому обстеженні вагітної у жіночій консультації взята кров з вени для постановки реакції Васермана. Реакція виявилася позитивною. Позашлюбні статеві зв’язки вагітна та її чоловік заперечують. Що треба зробити для підтвердження або відхилення діагнозу сифілісу?

варіанти відповідей

Мазок уретри зробити

Поставити реакцію іммобілізації блідих трепонем

повторити р-ю Вассермана

поставити РЗК

Запитання 103

При профілактичному дослідженні сироватки крові у вагітної жінки з 8-місячною вагітністю реакція Вассермана виявилась позитивною. Як довести достовірність серологічного дослідження на сифіліс?

варіанти відповідей

повторне 2-кратне дослідження з інтервалом 10-15 днів

повторне дослідження зразу

осадова реакція Кана

осадова реакція Закса-Вітебського

Запитання 104

Реакція Васермана у хворого 30 років різко позитивна (++++). Для діагностики якого інфекційного захворювання використовується реакція Васермана?

варіанти відповідей

Сифіліс

Бруцельоз

Грип

Полімієліт

Запитання 105

В дерматологічне відділення звернувся пацієнт з виразкою у вигляді твердого шанкру на слизовій оболонці статевих органів. Який метод діагностики необхідно використати для підтвердження діагнозу – сифіліс?

варіанти відповідей

Використання РА

Реакцією Вассермана

Мікроскопія за Грамом

Темнопольна мікроскопія матеріалу із шанкру

Запитання 106

У пацієнта з попереднім діагнозом "сифіліс" лаборант взяв сироватку крові для постановки імунної реакції, яка основана на виявленні антитіл, які припиняють рух трепонем і призводять до їх загибелі. Яку реакцію було використано для діагностики?

варіанти відповідей

РПГА

РЗК

Реакція іммобілізації

РА

Запитання 107

Хворий на епідемічний поворотний тиф.Який матеріал треба дослідити?

варіанти відповідей

Ліквор

Сеча

Кров

Випорожнення

Запитання 108

У хворого з підозрою на поворотний тиф узята кров у період підйому температури. З крові приготували мазок „товста крапля” для бактеріоскопічного дослідження. Який метод фарбування варто використовуватидля виявлення збудника?(є ще такий самий тест тільки там треба поставити діагноз!)

варіанти відповідей

По Романовському – Гімзі

По Граму

За цильом-нільсеном

По Буррі-Гімсоном

Запитання 109

У мазку з випорожнень хворого з проносом виявлено грамнегативні бактерії у формі коми. Які властивості насамперед необхідно вивчити за допомогою мікроскопа, щоб отримати додаткову інформацію про виявлені мікроби?

варіанти відповідей

рухливість

капсула

спори

цисти

Запитання 110

У патогенезі холери значну роль відіграють екзо- і ендотоксини, ферменти агресії. Основним синдромом цієї хвороби є дегідратація. Виберіть, які з перерахованих патогенетичних впливів є основною причиною зневоднення.

варіанти відповідей

деструкція муцину

деструкція гіалуронки

активація аденілатциклази

дефект фосфоліпідів мембрани

Запитання 111

У результаті посіву випорожнень хворого на 1 % пептонну лужну воду через 8 год інкубації при температурі 37 °С виявлено ріст у вигляді ніжної голубуватої плівки. При мікроскопії знайдено грамнегативні зігнуті палички. Для збудників якого захворювання характерні такі ознаки?

варіанти відповідей

холери

чуми

черевного тифу

шигельозу

Запитання 112

Після висіву на МПА дослідного матеріалу з опікової рани лікар бачить колонії середніх і малих розмірів, неправильної форми, напівпрозорі, плоскі з нерівними краями, мають синьо-зелений пігмент. Поверхня колоній має металевий відблиск. Культура мікроорганізмів виділяє запах, який нагадує запах жасмину. Про який мікроорганізм слід подумати лікарю впершу чергу судячи лише з культуральних властивостей

варіанти відповідей

Psedomonas аeruginosa

Стафілококус ауреус

Ешіріхія колі

Клостридія перфрігенс

Запитання 113

Вкажіть збудника інфекції, що може вражати слизові, викликати запалення внутрішніх органів, сепсис, утворення синьо-зеленого гною, як правило, стійкий до більшості антибіотиків:

варіанти відповідей

стафілококус мутанс

стафілококус ауреус

протеус вульгаріс

Pseudomonas aeruginosa

Запитання 114

При бактерiологiчному дослiдженнi сечi хворого пiєлонефритом видiленi мiкроорганiзми, що утворюють на м'ясо-пептонному агарi жовто-зелений пiгмент i характерний запах. Як вони називаються?

варіанти відповідей

Псевдомонади

Ешеріхії

Азотобактерії

Клебсієли

Запитання 115

При дослідженні підозрілих харчових продуктів було виявлено рухомі грамнегативні палички, які після 18-годинного культивування на МПА виявили повзучий ріст у вигляді вуалеподібного напилу. Бактеріологічно було доведено, що виділені бактерії відносяться до представників родини:

варіанти відповідей

Псевдомонас

Ешеріхіє

Proteus

Шигела

Запитання 116

При бактеріологічному дослідженні гною з післяопераційної рани виділені мікроорганізми, які дали ріст на цукрово-кров’яному агарі через 7-10 днів в анаеробних умовах: колонії S-форми, блискучі, чорного кольору з неприємним запахом. При мікроскопії виявлені поліморфні грамнегативні палички. Які мікроорганізми могли ви-кликати цей нагнійний процес?

варіанти відповідей

Кишкова паличка

Бактероїди

Фузобактерії

Вейлонели

Запитання 117

В одному з гірських селищ мала місце масова загибель гризунiв. Одночасно хворіло населення цієї мiсцевостi. Хвороба супроводжувалася швидким підвищенням t до 40 С, вираженою інтоксикацією, збільшенням пахових лiмфовузлiв. У препаратах-мазках з трупного матеріалу виявлені грам-негативні палички овоїдної форми з біполярним забарвленням. Якi мікроорганізми є збудниками цього інфекційного захворювання?Паличка чуми

варіанти відповідей

Збудник сибірки

Збудник туляремії

Клостридії

Паличка чуми

Запитання 118

В селищі К. у декількох господарствах було виявлено масову загибель щурів. Виникла підозра, що причиною може бути чума. Які постмортальні дослідження тварин слід провести з метою екстренного встановлення збудника інфекції?

варіанти відповідей

РЗК

Реакція кільцепреципітації

РПГА

РН

Запитання 119

Вірогідність бактеріологічного дослідження при діагностиці чуми підвищується при застосуванні реакції імунофлуоресценції. Опишіть отриману при цьому мікроскопічну картину

варіанти відповідей

Дрібні кокоподібні бактерії рожевого кольору

Дрібні овоїдні палички з яскраво-зеленим світінням

Дрібні палички із заокругленими кінцями рожевого кольору

Злегка вигнуті червоні палички, рохташовані під кутом

Запитання 120

В лабораторію для дослідження поступило мокротиння хворого з діагнозом “гостра пневмонія”. При мікроскопічному дослідженні в мокротинні виявлено хаотично розташовані мікроорганізми овоїдної форми, Грам-негативні, інтенсивніше забарвлені по полюсах. При посіві мокротиння на поживний агар через 24 год. виросли колонії R-типу у вигляді “мереживної хутинки”. Який попередній діагноз можна поставити на підставі одержаних результатів?

варіанти відповідей

Легенева форма чуми

Пневмококова пневмонія

Стафілококова пневмонія

Клебсієльозна пневмонія

Запитання 121

У хворого із симптомами – головний біль, висока температура, озноб, кашель, з мокротиння виділили палички овоїдної форми з біполярним фарбуванням, Грам-негативні, у мазку з бульйонної культури розташовуються ланцюжками, на агарі утворюють колонії R-форми. Це характерно для збудника

варіанти відповідей

Чуми

Туберкульозу

Дифтерії

Стрептококової ангіни

Запитання 122

В інфекційну лікарню поступив лікар - ветеринар з підозрою на бруцельоз. На підставі якого серологічного тесту можна підтвердити (або відкинути діагноз)?

варіанти відповідей

Відаля

Реакції аглютинації Райта

Асколі

Вейгля

Запитання 123

Ветеринарний фельдшер, який працює на тваринницькій фермі звернувся до лікаря зі скаргами на болі в суглобах, лихоманку, нездужання, пітливість ночами. Хворий близько місяця. Враховуючи, що хворий працює на тваринницькій фермі й відповідні скарги, лікар запідозрив у нього бруцельоз. Який матеріал узятий у цього хворого, підлягає дослідженню у звичайній мікробіологічній лабораторії?

варіанти відповідей

Сироватка крові

Спинномозкова рідина

Блювотні маси

сеча

Запитання 124

Дитині поставили діагноз “бруцельоз”. У контакті з хворими тваринами вона не була. Як дитина могла інфікуватися?

варіанти відповідей

брудні руки

воду

через сире молоко

немиті овочі та фрукти

Запитання 125

Для остаточного підтвердження попереднього діагнозу бактеріологом проведений: 1) Посів патологічного матеріалу на печінковий і цукровий бульйони; 2) Перевірка чутливості изолятів до дії анілінових барвників; 3) Серологічні реакції Райта і Хеддельсона; 4) Шкірноалергічна проба Бюрне. Який діагноз був підтверджений за допомогою вищеперерахованих бактеріологічних досліджень?

варіанти відповідей

Туляремія

Бруцельоз

Черевний тиф

Лихоманка Ку

Запитання 126

лікар запідозрив у хворого чабана бруцельоз. Для підтвердження діагнозу він запропонував використати наступні дослідження

варіанти відповідей

Серологічні (реакція Райта і Хеддельсона)

Виділення з крові

Виділення з сечі

Виділення з випорожнень

Запитання 127

Доярка у розпал епідемії грипу до інфекціоніста звернулася із скаргами на високу температуру, загальну слабість, відсутність апетиту, болі в суглобах. Протягом 10 діб вона лікувалася з діагнозом “грип”. Інфекціоніст запідозрив в неї бруцельоз. За допомогою якої серологічної реакції можна підтвердити діагноз?

варіанти відповідей

Райта

Вейгля

Кунса

Оухтерлоні

Запитання 128

У чоловіка 44 років, мисливця на ондатр, підвищилася температура тіла до 38℃, з'явилися головний біль, набряк вій, гіперемія кон'юнктив, на шкірі в області шиї утворилася неглибока виразка. Вкажіть імовірного збудника захворювання:

варіанти відповідей

Єрсінія псевдотуберкулосіс

Лептосіра інтероганс

Francisella tularensis

Бруцела свіс

Запитання 129

У чоловіка 42 років, що працює мясником, при зовнішньому огляді лікар виявив конусоподібний інфільтрат яскраво-червоного кольору з різко вираженим набряком тканин. У центрі інфільтрату - чорного кольору скоринка. Про яке захворювання можна думати?

варіанти відповідей

Сибірка

Абсцес

Флегмона кисті

Чума

Запитання 130

Мікробіологічна лабораторія одержала завдання підготуватись до дослідження матеріалів, підозрілих на зараження спорами збудника сибірки. Який з перерахованих нижче діагностичних препаратів дозволить провести швидке їх виявлення?

варіанти відповідей

Люмінесцентна протисибіркова сироватка

Протисибірковий імуноглобулін

Стандартний сибірковий АГ

-

Запитання 131

На шкірообробний завод доставили шкіру тварин з району, де реєструється сибірка. Яка реакція застосовується для виявлення термостабільного антигена збудника сибірки в шкіряній та хутровій сировині?

варіанти відповідей

Преципітації

РЗК

РА

РГА

Запитання 132

При постановці біологічної проби в мазках-відбитках з органів тварини стрептобактерій, оточених капсулою, дозволяє беззаперечно поставити діагноз:

варіанти відповідей

Бруцельозу

Чуми

Сибірки

Туляремії

Запитання 133

Територію старого худобомогильника, який не використовувався більше 50 років, планується відвести під житлове будівництво. Однак дослідження грунта показало наявність життєздатних спор збудника особливо небезпечного захворювання. Який із вказаних мікроорганізмів найбільш імовірно міг зберігатися у грунті протягом такого тривалого часу?

варіанти відповідей

Bacillus anthracis

Франсієла туляренсіс

Бруцела абортус

Єрсінія пестіс

Запитання 134

Під час експертизи шкір тварин була використана реакція преципітації по Асколі. При обліку результатів через декілька хвилин після поєднання імунної сироватки та екстракту шкіри було відмічено утворення білуватого кільця. Про що свідчить даний результат?

варіанти відповідей

-

Наявність антигенів сибірки

Наявності токсину анаеробної інфекції

Наявності збудника бруцельозу

Запитання 135

Випадки сибірки.Яку серологічну реакцію потрібно поставити?

варіанти відповідей

термопреципітація

преципітація в агарі

РЗК

РНГА

Запитання 136

У приймальний покій інфекційної лікарні звернувся чоловік, який за його

словами, одержав поштою конверт з підозрілим порошком. Чоловіка

госпіталізували в ізолятор, а порошок з конверта скерували в лаболаторію з

метою дослідити на наявність спор збудника. Який метод дослідження дає

можливість якнайшвидше виявити можливого збудника?

варіанти відповідей

Імунолюмінесцентний метод.

РЗК

Біопроба на мишах

Виділення чистої культури

Запитання 137

Хворий 34 роки звернувся з приводу карбункулу на обличчі. Під час огляду: нещільний, без болю набряк підшкірної клітковини, у центрі карбункулу чорний струп, по периферії везикулярні висипання навколо карбункулу. Мікробіологічне дослідження з’ясувало наявність нерухомих стрептобацил, які здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками даної хвороби?

варіанти відповідей

Bacillus antracis

Бацілюс субтіліс

Бацілюс мегатеріум

Стафілококус ауреус

Запитання 138

З метою перевірки тваринницької сировини (шкіри, шерсті) на наявність збудника сибірки, виявляють розчинний термостабільний антиген у водно-сольовому екстракті із сировини. Яку реакцію застосовують для цієї мети?

варіанти відповідей

Реакція преципітації в агарі

РН

Кільцепритації

РА

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест