Мікробіологія 1 модуль

Додано: 28 вересня
Предмет: Біологія, 11 клас
172 запитання
Запитання 1

У посіві гною з фурункулу знайдено кулястої форми мікроби, розташовані як “гроно” винограду. Які мікроби виявлено?

варіанти відповідей

Диплококи

Мікрококи

Стафілококи

Стрептококи

Запитання 2

Із рото-глотки хлопчика, який хворіє на хронічний тонзиліт виділили культуру кокових бактерій. У мазках вони розташовувалися у вигляді ланцюжків. Які це можуть бути бактерії?

варіанти відповідей

Стафілококи

Ешерихії

Клостридії

Стрептококи

Запитання 3

При мікроскопії мікробної культури виявлено спороутворюючі мікроорганізми, які мають форму веретена і за Грамом фарбуються в синьо-фіолетовий колір. Що це за мікроорганізми?

варіанти відповідей

Стрептококи

Клостридії

Спірохети

Актиноміцети

Запитання 4

В бактеріологічну лабораторію доставлені блювотні маси хворого з підозрою на холеру. З пат.матеріалу виготовлений препарат "висяча крапля". Який метод мікроскопії буде використаний для виявлення збудника по його рухливості?

варіанти відповідей

Електронна

Імунна електронна

Люмінесцентна

Фазово-контрастна

Запитання 5

Реакція імунофлюоресценції широко використовується для експрес-діагностики багатьох бактеріальних та вірусних інфекцій. Виберіть умову, без дотримання якої неможливо визначити результат реакції.

варіанти відповідей

Наявність люмінесцентного мікроскопа

Наявність електронного мікроскопа

Наявность імерсійного мікроскопа

Виділеної чистої культури збудника

Запитання 6

З харкотиння, взятого від хворої Ю., 41 року, було виготовлено препарат, мікроскопію якого провели із застосуванням імерсійного мікроскопу. На що саме впливає нанесене на препарат імерсійне масло?

варіанти відповідей

На прозорість препарату

На розмір об’єктів в полі зору

На напрямок ходу променів

Знешкоджує мікрорганізми

Запитання 7

В бактеріологічній лабораторії за допомогою імерсійного мікроскопу проводять вивчення препаратів, що містять бактерії. Що слід зробити для встановлення оптимального освітлення поля зору?

варіанти відповідей

Опустити конденсор у крайнє нижнє положення

Підняти конденсор у крайнє верхнє положення

Встановити конденсор у середнє положення

Максимально закрити діафрагму

Запитання 8

Із гнійного вмісту ураження, локалізованого у хворого у ділянці шиї, виготовлено препарат, в якому були виявлені актиноміцети. До якої групи бактерій слід віднести ці мікроорганізми за морфологічними ознаками?

варіанти відповідей

Коки

Бактерії

Звивисті

Нитчасті

Запитання 9

У мазку з нальоту на мигдаликах хворого з підозрою на дифтерію виявлено палички синього кольору з потовщеннями на полюсах. Який метод фарбування мазків було використано?

варіанти відповідей

Буррі

Гінса

Леффлера

Грама

Запитання 10

В бактеріологічну лабораторію направлено харкотиння хворого на туберкульоз, Для бактеріоскопічного дослідження препаратів – мазків і виявлення туберкульозної палички потрібно використати один із вказаних методів фарбування

варіанти відповідей

Ціля - Нільсена

Буррі - Гінса

Здродовського

Грама

Запитання 11

У баклабораторії при мікроскопії мазків з мокротиння хворого з хронічним легеневим захворюванням, пофарбованих за Цілем-Нільсеном, виявлені червоні палички. Яка властивість туберкульозної палички виявлена при цьому?

варіанти відповідей

Лугостійкість

Спиртостійкість

Кислотостійкість

Капсулоутворення

Запитання 12

На практичному занятті з мікробіології студентам запропоновано пофарбувати готові зафіксовані мазки із мокротиння хворого на туберкульоз. Який метод фарбування треба

використати у данному випадку?

варіанти відповідей

Буррі

Романовського -Гімза

Циля-Нільсена

Гінса

Запитання 13

В препараті,зафарбованому за методом Ожешки видно паличкоподібні мікроорганізми, зафарбовані в синій колір, в яких термінально розміщені компоненти круглої форми, зафарбовані в червоний колір. Як називаються ці компоненти?

варіанти відповідей

Війки

Джгутики

Капсули

Спори

Запитання 14

В бактеріологічну лабораторію доставлені блювотні маси хворого з підозрою на холеру. З пат.матеріал приготовлений препарат "висяча крапля". Який метод мікроскопії буде використаний для виявлення збудника по його рухливості?

варіанти відповідей

Електронна

Люмінесцентна

Фазово-контрастна

Імунна електронна

Запитання 15

В мазку з матеріалу взятого від хворого з підозрою на дифтерію виявлені жовті палички з синіми зернами на кінцях. Який спосіб забарвлення використаний в даному випадку?

варіанти відповідей

Леффлера

Нейссера

Ціль- Нільсена

Козловського

Запитання 16

У хворої дитини з підозрою на дифтерію було взято на дослідження виділення ураженої слизової оболонки зіву. Приготований і пофарбований мазок. При мікроскопії виявлені жовті палички з темно-синіми потовщеннями на кінцях. Який структурний елемент

мікробної клітини визначається у виявлених мікроорганізмів?

варіанти відповідей

Плазміди

Капсула

Спори

Зерна волютину

Запитання 17

Хворий тривалий час лікується з приводу хронічної пневмонії. При мікроскопічному дослідженні мокротиння в мазках, зафарбованих за методом Ціля - Нільсена, виявлено червоні палички розмірами 0,25 х 4 мкм, розташовані поодиноко, іноді невеликими скупченнями. Яке захворювання у пацієнта?

варіанти відповідей

Пневмококова пневмонія

Актиномікоз легень

Туберкульоз легень

Грипозна пневмонія

Запитання 18

При мікроскопії мікробної культури виявлено спороутворюючі мікроорганізми, які мають форму веретена і за Грамом фарбуються в синьо-фіолетовий колір.Що це за мікроорганізми?

варіанти відповідей

Клостридії

Стрептококи

Спірохети

Актиноміцети

Запитання 19

На практичному заняттi з мiкробiологiї студентам запропоновано пофарбувати сумiш бактерiй за методикою Грама та пояснити механiзм фарбування. Якi морфологiчнi структури бактерiй зумовлюють грамнегативне та грампозитивне фарбування бактерiй?

варіанти відповідей

ЦПМ

Капсула

Джгутики

Клiтинна стiнка

Запитання 20

У лабораторії особливо небезпечних інфекцій проводиться мікроскопічне дослідження патологічного матеріалу від хворого з підозрою на чуму, забарвленого за Гінсом-Буррі. Яку властивість збудника дозволяє визначити даний метод?

варіанти відповідей

Спороутворення

Лугостійкість

Капсулоутворення

Кислотостійкість

Запитання 21

В ході копрологічного дослідження у працівників кав’ярні лікарями санітарноепідеміологічної станції були виявлені округлі цисти, характерною ознакою яких є наявність чотирьох ядер. Імовірніше за все у цих працівників безсимптомно паразитує:

варіанти відповідей

Лямблія

Балантидій

Дизентерійна амеба

Кишкова трихомонада

Запитання 22

У мікропрепараті виготовленому з пунктату регіонарного лімфовузла хворого, що зафарбований за Романовським-Гімза, лікар виявив тонкі мікроорганізми з 12-14 рівномірними завитками з гострими кінцями довжиною 10-13 мкм блідо-рожевого кольору. Про збудника якої інфекційної хвороби може йти мова в даному випадку?

варіанти відповідей

Трипаносомозу

Сифілісу

Лептоспірозу

Поворотного тифу

Запитання 23

У дитини на слизовiй оболонцi щiк та на язицi виявленi бiлуватi плями, якi нагадують молоко, що скипілося. У виготовлених препаратах-мазках знайденi Грам+ овальнi дрiжджоподiбнi клiтини. Якi це збудники?

варіанти відповідей

Гриби роду Кандiда

Стафiлококи

Дифтерiйна паличка

Актиноміцети

Запитання 24

При мікроскопічному дослідженні нативного препарату з випорожнень хворого, які мають кров'яно-слизистий характер, виявлені мікроорганізми округлої форми, в цитоплазмі яких містяться еритроцити, а також цисти дрібних розмірів з 4 ядрами. Про який збудник йде мова?

варіанти відповідей

Entamoeba coli

Lamblia intestinalis

Trichomonas intestinalis

Entamoeba hystolitica

Запитання 25

У хворого, що повернувся з однєї країн Півдня виявлено клінічні сиптоми паразитарного ураження товстої кишки. При мікроскопічному дослідженні фекалій виявлено округлої форми утворення розміром біля 10 мкм з 4 ядрами, ідентифікован як цисти збудника. Який діагноз можна поставити на основі даних лабораторного обстеження?.

варіанти відповідей

Балантидіаз

Амебна дизентерія

Ентеробіоз

Ентероколіт

Запитання 26

Зі слизових оболонок і харкотиння хворого, якій тривалий час приймав імунодепресанти, були виділені грампозитивні великі овальні клітини з брунькуванням, що розташовані хаотично та подовжені клітини, розташовані ланцюжками. Який збудник виділений?

варіанти відповідей

Стрептобактерії

Актиноміцети

Кандіди

Стрептококи

Запитання 27

Встановлено, що в клітинах організмів відсутні мембранні органели та їх спадковий матеріал не має нуклеосомної організації. Що це за організми?

варіанти відповідей

Прокаріоти

Найпростіші

Віруси

Аскоміцети

Запитання 28

До лікарні потрапили пацієнти зі скаргами: слабкість, болі в кишечнику, розлади травлення. Після дослідження фекалій були виявлені кулясті цисти з чотирма ядрами. Для якого найпростішого характерні такі цисти?

варіанти відповідей

Амеба дизентерійна

Балантидій

Амеба ротова

Амеба кишкова

Запитання 29

При огляді хворої лікар-гінеколог відмітив симптоми запалення статевих шляхів, у мазку взятому із піхви, виявлено грушоподібні найпростіші з шипом, з передньої частини відходять джгутики, наявна ундулююча мембрана. Яке захворювання підозрює лікар у хворої?

варіанти відповідей

Балантидіоз

Лямбліоз

Урогенітальний трихомоноз

Токсоплазмоз

Запитання 30

У дитини на слизовій оболонці щік та язика виявлені білуваті плями, які нагадують молоко, що скипілося. У виготовлених препаратах-мазках знайдені грампозитивні овальні дріжджоподібні клітини. Які це збудники?

варіанти відповідей

Фузобактерії

Актиноміцети

Гриби роду Кандида

Дифтерійна паличка

Запитання 31

При мікроскопії мікропрепарату з виділень хворої хронічним кольпо-вагінітом лікар виявив округлої форми та еліпсоподібні клітини, що брунькуються, розміром 3-6 мкм. Про збудника якої грибкової хвороби може йти мова в даному випадку?

варіанти відповідей

Кокцидіоз

Кандидоз

Мікроспорія

Криптококоз

Запитання 32

У людини після укусу москітом виникли виразки шкіри. Аналіз вмісту виразки виявив всередині клітин людини безджгутикові одноклітинні організми. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Лейшманіоз вісцеральний

Лейшманіоз дерматотропний

Токсоплазмоз

Трипаносомоз

Запитання 33

При мікроскопії зіскрібку з язика, забарвленого за Грамом, знайдені овальні, округлі, темно-фіолетового кольору, видовжені ланцюжки клітин, що брунькуються. Про збудника якого захворювання може йти мова?

варіанти відповідей

Стрептококова інфекція

Стафілококова інфекція

Дифтерія

Кандидоз

Запитання 34

Чоловік помер від гострого інфекційного захворювання, яке супроводжувалось гарячкою, жовтяницею, геморагічною висипкою на шкірі та слизових оболонках, а також гострою нирковою недостатністю. При гістологічному дослідженні тканини нирки (забарвлення за

Романовським-Гімзою) виявлені звивисті бактерії, які мають вигляд букв С та S. Які бактерії були виявлені?

варіанти відповідей

Спірили

Борелії

Лептоспіри

Кампілобактерії

Запитання 35

У лікарні вирішено проводити контроль якості стерилізації інструменту в автоклаві за допомогою біологічного методу. Які мікроорганізми найбільш доцільно використати як тест - культури?

варіанти відповідей

Капсульні

Спорові

Кислотостійкі

Патогенні

Запитання 36

В бактеріологічній лабораторії необхідно простерилізувати живильні середовища, що містять речовини, що змінюються при температурі вище 100оС (сечовина, вуглеводи).

Який спосіб стерилізації повинен обрати лаборант?

варіанти відповідей

Паром під тиском в автоклаві

Кип'ятінням

Тиндалізація

Текучою парою, дрібно

Запитання 37

При посіві випорожнень хворого на черевний тиф на середовище Ендо вирослі колонії мають різне забарвлення і розміри: одні - червоні великі, інші – безбарвні, середніх розмірів. До яких за призначенням середовищ відноситься зазначене в умові живильне середовище?

варіанти відповідей

Елективних

Спеціальних

Диференційно-діагностичних

Селективних

Запитання 38

Хворого 55-ти років госпіталізовано до хірургічної клініки з підозрою на сепсис. Який матеріал для дослідження необхідно взяти від хворого і на яке середовище його слід засіяти?

варіанти відповідей

Сеча, м’ясо-пептонний бульйон

Кров, цукровий бульйон

Пунктат лімфовузла, цистеїновий агар

Ліквор, сироватковий агар

Запитання 39

У бактеріологічній лабораторії підготували до стерилізації м’ясо-пептонний бульйон. Який із способів стерилізації слід застосувати?

варіанти відповідей

Автоклавування при 121oС 30 хв.

Кип’ятіння 1 год.

Сухим жаром 160oС 2 год.

Фільтрування

Запитання 40

При перевірці стану повітря в операційній перед операцією седиментаційним методом виявлено 5 дрібних округлих, навколо яких чітко було видно зону гемолізу. На яке середовище були зроблені посіви?

варіанти відповідей

МПА

Ендо

ЖСА

Кров’яний МПА

Запитання 41

У приймальному відділенні лікарні відбирають матеріал для бактеріологічного дослідження. З якою метою слід взяти матеріал у хворого з гнійним ураженням глибоких тканин нижньої кінцівки?

варіанти відповідей

Для виявлення патогенного стафілокока і визначення антибіотикограми

Для виявлення збудника, щоб попередити внутрішньолікарняне інфікування

Для встановлення етіології гнійного процесу і визначення чутливості до антибіотиків

Для підтвердження анаеробної інфекції

Запитання 42

Кров, отриману від хворого з підозрою на сепсис, посіяли на цукровий бульйон. В цукровому бульйоні утворився придонний осад. При пересівання на кров'яний агар виросли дрібні, прозорі, круглі колонії, оточені зоною гемолізу. У мазку, виготовленому з осаду, визначалися грампозитивні коки, що розташовуються у вигляді довгих ланцюжків.

Які мікроорганізми присутні у крові цього хворого?

варіанти відповідей

Мікрококи

Стрептококи

Стафілококи

Тетракоки

Запитання 43

У дитячому садку після вживання в їжу сиру у дітей виникло захворювання, що характеризується гострим початком, нудотою, блювотою, проносом. при мікроскопії мазків, виготовлених з сиру і блювотних мас виявлені грампозитивні мікроорганізми, що розташовуються в мазках у вигляді скупчень, що нагадують грона винограду. Якими будуть Ваші подальші дії по встановленню етіології цього спалаху харчової інтоксикації?

варіанти відповідей

Зробити висновок про те, що причиною захворювань став стафілокок.

Додатково провести бактеріологічний метод дослідження

Додатково поставити алергічну пробу.

Додатково визначити антитіла в сироватці крові.

Запитання 44

У дітей молодшої групи дитбудинку зареєстрований спалах кишкової інфекції з ознаками коліентериту. Які дослідження слід провестии для остаточної ідентифікації виділеного збудника?

варіанти відповідей

Визначити чутливість до антибіотиків

Вивчити антигенні властивості збудника

Вивчити чутливість до бактеріофагів

Вивчити біохімічні властивості збудника

Запитання 45

У дитини з гострою кишковою інфекцією швидко розвинулись ознаки зневоднення, з’явилась кров у випорожненнях. Педіатром було запідозрено коліентерит. Яким методом необхідно скористатись для діагностики ентерального ешерихіозу?

варіанти відповідей

Серологічним

Біологічним

Бактеріологічним

Алергічним

Запитання 46

В інфекційне відділення надійшов хворий з підозрою на дизентерію. Який основний із наведених методів лабораторної діагностики необхідно назначити?

варіанти відповідей

Серологічний.

Бактеріологічний.

Алергічний.

Біологічний.

Запитання 47

При ідентифікації збудника харчової токсикоінфекції з'ясувалося, що за своїми біохімічними властивостями він відноситься до роду Sаlmonеllа. Які ознаки збудника дозволять найбільш точно встановити його видову належність?

варіанти відповідей

Антибіотикограма

Патогенність для різних видів лабораторних тварин

Серологічний тип токсину, який виділяється збудником

Антигенна структура

Запитання 48

До лабораторії надійшов матеріал із рани хворого. Попередній діагноз – газова гангрена. Яким мікробіологічним методом можна встановити видову належність збудника?

варіанти відповідей

Алергічним

Бактеріоскопічним

Бактеріологічним

Серологічним

Запитання 49

Через 8 днiв пiсля хiрургiчної операцiї у пацiєнта розвинувся правець. Лiкар запiдозрив, що причиною став контамiнований збудником правця шовний матерiал, який був доставлений в бактерiологiчну лабораторiю. Яке живильне середовище необхiдно використовувати для первинного посiву шовного матерiалу?

варіанти відповідей

Кiтта-Тароццi

Ендо

Сабуро

ЖСА

Запитання 50

В лабораторiї була визначена чутливість стафiлокока до антибіотиків i отримані наступні результати дослідження - діаметр зон затримки росту дорівнює: пенiцилiн - 8 мм, оксацилiн - 8 мм, ампiцилiн - 25 мм, гентамiцин - 22 мм. Який метод дослідження був використаний?

варіанти відповідей

Метод серійних розведень

Біохімічний

Бактерiоскопiчний

Метод паперових дисків

Запитання 51

Для лікування бактеріальної пневмонії було призначено бензилпеніциліну натрієву сіль.

Який механізм антимікробної дії препарату?

варіанти відповідей

Пригнічення внутрішньоклітинного синтезу білка

Пригнічення синтезу клітинної стінки мікроорганізмів

Пригнічення активності холінестерази

Пригнічення SH-груп ферментів мікроорганізмів

Запитання 52

У хлопчика 12 років після перенесеної ангіни розвинулося ревматичне ураження серця. Кожна наступна стрептококова інфекція погіршує стан хворого. Який препарат доцільно використати для профілактики ускладнень?

варіанти відповідей

Стрептококовий анатоксин

Стрептококовий бактеріофаг

Пеніцилін

Донорський гама-глобулін

Запитання 53

Хворому 50 років з метою лікування черевного тифу призначений левоміцетин, але на наступний день стан хворого погіршився, температура підвищилася до 39,6oС. Чим пояснити погіршення стану хворого?

варіанти відповідей

Алергічною реакцією

Дією ендотоксинів збудника

Нечутливістю збудника до левоміцетину

Приєднанням вторинної інфекції

Запитання 54

У дитини, що одужує після кору, развинулася пневмонія, викликана умовно-патогенними бактеріями. Яка найбільш імовірна форма цієї інфекції?

варіанти відповідей

Реінфекція

Суперінфекція

Вторинна інфекція

Персистуюча інфекція

Запитання 55

З гнійної рани хворого виділений патогенний стафілокок і визначена чутливість його до антибіотиків: пеніцилін - зона затримки росту 8 мм; оксацилін - 9 мм; ампіцилін - 10 мм; гентаміцин - 22 мм; линкомицин - 11 мм. Який антибіотик необхідно вибрати для лікування хворого?

варіанти відповідей

Гентаміцин

Оксацилін

Ампіцилін

Пеніцилін

Запитання 56

У бактерій встановлений процес кон’югації, при якому між бактеріями утворюється цитоплазматичний місток, по якому з клітини-донора до клітини-реципієнта надходять плазміди і фрагменти молекули ДНК. Яке значення цього процесу?

варіанти відповідей

Забезпечує обмін речовинами між клітинами

Забезпечує обмін генетичного матеріалу

Ліквідує небажані мутації

Підвищує гетерозиготність

Запитання 57

У пацієнта після тривалого вживання антибіотиків розвинувся дизбактеріоз кишечника. Які препарати слід призначити для відновлення нормальної мікрофлори?

варіанти відповідей

Сульфаніламіди

Інтерферон

Еубіотики (пробіотики)

Протигрибкові препарати

Запитання 58

Поворотний тиф, що викликається B.caucasica зустрічається лише на певних територіях, де є переносник кліщ роду Alectorobius. Як можна назвати таку інфекцію?

варіанти відповідей

Екзотичною

Ендемічною

Спорадичною

Пандемічною

Запитання 59

Пацієнт одужав після перенесеної дизентерії Зонне і повторно заразився цим же збудником. Як називається така форма інфекції?

варіанти відповідей

Реінфекція

Рецидив

Суперінфекція

Персистуюча інфекція

Запитання 60

Людина, яка проживала в ендемічному вогнищі перехворіла 3-денною малярією. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 року після переїзду захворіла на малярію знову. Яка найбільш вірогідна форма цього захворювання?

варіанти відповідей

Реінфекція

Рецидив

Суперінфекція

Персистуюча інфекція

Запитання 61

У хворого 37 років в результаті тривалої антибіотико-терапії розвинувся дисбактеріоз кишечника. Який вид препаратів необхідно використати для нормалізації кишкової мікрофлори?

варіанти відповідей

Сульфаніламіди

Бактеріофаги

Аутовакцини

Еубіотики

Запитання 62

Лікар-бактеріолог виділив у хворої дитини збудника дизентерії Флекснера -тип 2, Зонне - тип I та ентеропатогенну кишкову паличку - 055 / В5. Як називається такий тип інфекції у даної дитини?

варіанти відповідей

Вторинна інфекція

Змішана інфекція

Носійство патогенних бактерій

Суперінфекція

Запитання 63

Молода людина, у якого в анамнезі була гонорея і від якої він повністю вилікувався, знову занедужав на гонорею. В даному випадку можна говорити про

варіанти відповідей

Реінфекцію

Мікст-інфекцію

Рецидив

Суперинфекцію

Запитання 64

Прикладом специфічних паразитів людини є малярійний плазмодій, гострик дитячий і деякі інші. Джерелом інвазії таких паразитів завжди є людина. Такі специфічні паразити людини викликають захворювання, які називаються:

варіанти відповідей

Мультифакторіальні

Зоонозні

Антропонозні

Інфекційні

Запитання 65

Гризуни є резервуаром збудників багатьох хвороб. З чим це пов’язано в першу чергу?

варіанти відповідей

Належність гризунів до важливих компонентів наземних біоценозів

Властивість гризунів швидко розмножуватися

Біологічні особливості гризунів, що сприяють обміну паразитами і збудниками з людиною

Проживання в умовах, де ектопаразити використовують гризунів як джерело харчування

Запитання 66

У хворого лікар діагностував гостру гонорею. З анамнезу відомо, що раніше він переніс гонорею та одужання було повним. До якої категорії інфекцій можна віднести це нове

захворювання?

варіанти відповідей

Суперінфекція

Вторинна інфекція

Рецидив

Реінфекція

Запитання 67

Для прискорення заживлення рани слизової оболонки в ротовій порожнині хворому призначено препарат, який являє собою термостабільний білок, що міститься у людини в сльозах, слині, грудному молоці матері, а також його можна виявити в свіжознесеному курячому яйці. Відомо, що він являє собою фактор природної резистентності організму і має назву:

варіанти відповідей

Комплемент

Лізоцим

Інтерферон

Інтерлейкін

Запитання 68

Хлопчик 1,5 років, який не отримував планові щеплення, контактував з хворим на кір. З метою екстреної специфічної профілактики дитині було введено донорський гамаглобулін. Який вид імунітету було створено при цьому?

варіанти відповідей

Пасивний

Природний

Антитоксичний

Поствакцинальний

Запитання 69

Лікар-педіатр, проводячи з батьками бесіду про профілактику кору, зауважив, що певна категорія дітей має природний пасивний імунітет до цього захворювання. Яких саме дітей мав на увазі лікар?

варіанти відповідей

Старші 14 років

Ті, що перенесли кір на першому році життя

Ті, що отримали планові щеплення

Новонароджені

Запитання 70

У кабінет до лікаря-дерматолога звернувся хворий. З гнійних виділень уретри цього пацієнта лікар приготував мазок, пофарбував за Грамом. При мікроскопії в препараті виявлена маса лейкоцитів, в цитоплазмі яких знаходилася велика кількість грамнегативних бобовидной форми диплококков. Результати якого процесу спостерігаються в препараті?

варіанти відповідей

Метаболізму

Фагоцитозу

Капсулоутворення

Спороутворення

Запитання 71

У місті епідемія грипу. Який препарат доцільно використати для неспецифічної профілактики захворювання?

варіанти відповідей

Пеніцилін

Протигрипозний імуноглобулін

Протигрипозна сироватка

Лейкоцитарний інтерферон

Запитання 72

У сироватцi кровi новонародженого виявлено антитiла до вiрусу кору. Про наявнiсть якого iмунiтету це може свiдчити?

варіанти відповідей

Штучний пасивний

Природний пасивний

Природний активний

Штучний активний

Запитання 73

У інфекційну лікарню потрапив пацієнт з вірусним гепатитом А. Які антитіла будуть синтезуватися першими у відповідь на збудника?

варіанти відповідей

IgG

IgA

IgM

IgD

Запитання 74

Ліквідатору наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що отримав велику дозу опромінення проведено трансплантацію кісткового мозку. Через деякий час після проведеної операції у пацієнта діагностовано розвиток реакції трансплантат проти хазяїна. Які антигени послужили пусковим механізмом виникнення цієї реакції?

варіанти відповідей

Антигени системи Rh еритроцитів ліквідатора

Антигени HBs, HBc, HBe

Антигени системи HLA клітин організму ліквідатора

Антигенами системи ABO еритроцитів ліквідатора

Запитання 75

Держсанінспекцією вилучена на базарі партія ковбаси з назвою "свиняча домашня" в зв'язку з підозрою щодо її фальсифікації. За допомогою якої серологічної реакції імунітету можна ідентифікувати харчовий продукт?

варіанти відповідей

РЗК

Аглютинації

Преципітації

Імунофлюоресценції

Запитання 76

Під час експертизи шкір тварин була використана реакція преципітації по Асколі. При обліку результатів через декілька хвилин після поєднання імунної сироватки та екстракту шкіри було відмічено утворення білуватого кільця. Про що свідчить даний результат?

варіанти відповідей

Наявність токсину анаеробної інфекції

Наявність збудника бруцельозу

Поверхневого антигену ешеріхій

Наявність антигенів сибірки

Запитання 77

У дитини 2-х років з катаральними явищами та висипом на шкірі лікар запідозрив скарлатину. Внутришкірно дитині було введено невелику кількість сироватки до еритрогенного токсину стрептокока, на місці ін'єкції висип зник. Що означають результати реакції?

варіанти відповідей

У дитини підвищена чутливість до еритрогенного токсину

Клінічний діагноз підтвердився

Захворювання викликав негемолітичний стрептокок

Всю дозу сироватки можна вводити внутрішньовенно

Запитання 78

З метою встановлення токсигенності виділених від пацієнтів збудників дифтерії культури висіяли на чашку Петрі з поживним агаром по обидва боки від розташованої у центрі смужки фільтрувального паперу, змоченого протидифтерійною антитоксичною сироваткою. Після інкубації посівів в агарі між окремими культурами і смужкою фільтрувального паперу виявлено смужкоподібні ділянки помутніння середовища. Яку

імунологічну реакцію було виконано?

варіанти відповідей

Реакцію преципітації в гелі

Реакцію Кумбса

Реакцію аглютинації

Реакцію кільцепреципітації

Запитання 79

Вагітній жінці, при постановці на облік в жіночу поліклініку, було проведено комплексне дослідження на ряд інфекцій. У сироватці крові були виявлені IgM до вірусу краснухи. Про що свідчить дане обстеження?

варіанти відповідей

Про хронічний процес

Жінка здорова

Про первинне зараженні жінки

Загострення хронічного процесу

Запитання 80

В селищі К. у декількох господарствах було виявлено масову загибель щурів. Виникла підозра, що причиною може бути чума. Які постмортальні дослідження тварин слід провести з метою екстренного встановлення збудника інфекції?

варіанти відповідей

Реакція аглютинації

Реакція пасивної аглютинації

Реакція кільцепреципітації

Реакція зв”язування комплементу

Запитання 81

У лабораторію надійшов матеріал /витяжка тваринницької сировини/ з району, де відмічені випадки сибірки серед тварин. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для виявлення антигенів збудника у досліджуваному матеріалі?

варіанти відповідей

Реакцію зв’язування комплементу

Реакцію термопреципітації

Реакцію непрямої гемаглютинації

Радіоімунний аналіз

Запитання 82

У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб встановлено сенсибілізацію алергеном тополиного пуху. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в розвитку цього імунопатологічного стану?

варіанти відповідей

IgD

IgM

IgE

Сенсибілізовані Т-лімфоцити

Запитання 83

Для визначення токсигенності дифтерійних паличок на щільне живильне середовище поклали смужку фільтрувального паперу просочену антитоксичною протидифтерійною сироваткою, а поруч з нею підсіяли у вигляді бляшок досліджувану культуру мікробів і токсигенний штам. Якщо досліджувана культура мікробів продукує екзотоксин то утворюються:

варіанти відповідей

Лінії преципітації

Зони гемолізу

Зони дифузного помутніння

Зони лецітоветілазной активності

Запитання 84

Жінка Д., 54 років звернулася до лікаря зі скаргами на непереносимість курячих яєць, що з’явилася нещодавно. Антигістамінні препарати, що їх призначив лікар призводили до деякого покращення стану хворої. Які антитіла могли сприяти розвитку цієї реакції?

варіанти відповідей

Ig А

Ig E

Ig D

Ig G

Запитання 85

У хворого 34-х років після перенесеної кишкової інфекції, викликаної сальмонелами, стали згасати симптоми захворювання. Імуноглобуліни якого класу будуть виявлені в крові хворого в період реконвалесценції?

варіанти відповідей

IgE

IgM

IgA

IgG

Запитання 86

Пацієнт звернувся до лікаря на другому тижні хвороби, яка за клініко-епідеміологічними даними нагадувала тифо-паратифозне захворювання. Лікар вирішив підтвердити діагноз шляхом виявлення специфічних антитіл. Які препарати слід використовувати для цієї мети?

варіанти відповідей

Діагностичні сироватки

Діагностикуми

Мічені сироватки

Моноклональні антитіла

Запитання 87

У бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження м’ясних консервів на вміст ботулінічного токсину. Для цього дослідній групі мишей ввели екстракт із досліджуваного матеріалу та антитоксичну протиботулінічну сироватку типів А, B, Е; контрольній групі мишей ввели екстракт без протиботулінічної сироватки. Яку серологічну реакцію було використано?

варіанти відповідей

Преципітації

Опсонофагоцитарна

Нейтралізації

Зв’язування комплементу

Запитання 88

У хворого після вживання в їжу консервованих грибів з’явилися симптоми бульбарного паралічу: птоз, двоїння в очах, афонія, порушення ковтання. Попередній діагноз: ботулізм. За допомогою якої реакції можна визначити тип токсину?

варіанти відповідей

Реакція аглютинації

Реакція преципітації

Реакція зв’язування комплементу

Реакція нейтралізації

Запитання 89

В сім'ї з двома дітьми, у дитини до року, на фоні підвищеної температури, виник напад спастичного кашлю. Подібна картина спостерігалася у старшої дитини дошкільного віку місяць тому. Лікар запідозрив кашлюкову інфекцію. Яким методом можна провести ретроспективну діагностику цього захворювання?

варіанти відповідей

Бактеріологічним

Біологічним

Серологічним

Мікроскопічним

Запитання 90

У хворого діагностовано ГРВІ. У сироватці крові знайдено имуноглобуліни класу М. Який період інфекційного процесу в даному випадку

варіанти відповідей

Продромальний період

Інкубаційний період

Реконвалесценція

Гострий період

Запитання 91

У хворого з типовою клінічною картиною дизентерії, внаслідок раннього застосування антибіотиків під час бактеріологічного дослідження випорожнення шигелли не виявлені. Тітр антишигелльозних антитіл в РПГА у парних сироватках у даного хворого виріс в 4 рази. Про що це свідчить?

варіанти відповідей

Виключає діагноз дизентерії

Переніс дизентерію раніше

Підтверджує діагноз дизентерії

Неспецифічна реакція

Запитання 92

З калу і блювотних мас від хворого з підозрою на холеру були виділені культури вібріонів. Проведення якої реакції дозволить визначити вид мікроба, що викликав це захворювання?

варіанти відповідей

Аглютинації з сироватками, що містять Н-антитіла

Пасивної гемаглютинації з еритроцитарним антигенним діагностикумом

Аглютинації Відаля

Аглютинації з сироватками, що містять О-антитіла

Запитання 93

Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, яка полягає у склеюванні мікроорганізмів при дії на них специфічних антитіл при наявності електроліту?

варіанти відповідей

Реакція аглютинації

Реакція преципітації

Реакція зв'язування комплементу

Реакція гемадсорбції

Запитання 94

Хворому із значними опіками зробили пересадку донорської шкіри. Але на 8-му добу трансплантат набряк, змінився його колір і на 11-у добу почав відторгатися. Які клітини беруть у цьому участь?

варіанти відповідей

Еритроцити

Т-лімфоцити

В-лімфоцити

Базофіли

Запитання 95

У хворої з клінічними ознаками імунодефіциту, з незміненою кількістю та

функціональною активністю Т- і В-лімфоцитів, при обстеженні виявлений дефект на молекулярному рівні, при якому порушена функція антигенпрезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

варіанти відповідей

Т-лімфоцити, В-лімфоцити

Макрофаги, моноцити

NK-клітини

Фібробласти, Т-лімфоцити, В-лімфоцити

Запитання 96

Для серологічної діагностики черевнотифозного бактеріоносійства було використано діагностикум, що являє собою оброблені таніном еритроцити барана, на яких адсорбований Vi-антиген Salmonella typhi. В якій реакції буде застосовано цей діагностикум?

варіанти відповідей

РГГА

РГА

РПГА

РП

Запитання 97

В інфекційну лікарню надійшов пацієнт з клінічними ознаками енцефаліту. В анамнезі - укус кліща. В реакції затримки гемаглютинації виявлено антитіла проти збудника кліщового енцефаліту в розведенні 1 : 20, що не є діагностичним. Вкажіть наступні дії лікаря після одержання вказаного результату:

варіанти відповідей

Дослідити цю ж сироватку повторно

Повторити дослідження із сироваткою, взятою через 10 днів

Використати чутливішу реакцію

Повторити дослідження з іншим діагностикумом

Запитання 98

В анотації до препарату вказано, що він містить антигени збудника черевного тифу, адсорбовані на стабілізованих еритроцитах барана. З якою метою використовують цей препарат?

варіанти відповідей

Для виявлення антитіл в реакції зв’язування комплементу

Для виявлення антитіл в реакції непрямої гемаглютинації

Для виявлення антитіл в реакції Відаля

Для виявлення антитіл в реакції затримки гемаглютинації

Запитання 99

При бактеріологічному дослідженні випорожнень хворого на кишкову інфекцію була виділена Shigella sonnei. Яку з перерахованих серологічних реакцій було застосовано для ідентифікації виділеної чистої культури?

варіанти відповідей

Реакція преципітації

Реакція зв’язування комплементу

Реакція нейтралізації

Реакція аглютинації

Запитання 100

У хворої після трансплантації печінки через 1,5 місяці погіршився стан внаслідок початку реакції відторгнення трансплантату. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в цій реакції?

варіанти відповідей

Інтерлейкін-1

Природні кілери

Т-кілери

В-лімфоцити

Запитання 101

У пацієнта з ознаками коліту виділена чиста культура бактерій, яка за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями віднесена до роду шигел. Яку з названих реакцій доцільно застосувати для серологічної ідентифікації культури?

варіанти відповідей

Зв’язування комплементу

Непрямої гемаглютинації

Аглютинації з діагностичними сироватками

Преципітації

Запитання 102

Від хворого з підозрою на черевний тиф виділено чисту культуру збудника, яку ідентифіковано за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями як сальмонелла тифу. Яке дослідження слід застосувати для остаточної ідентифікації збудника?

варіанти відповідей

Серодіагностику

Сероідентифікацію

Алергодіагностику

Антибіотикограму

Запитання 103

У дитини 4 років спостерігаються клінічні ознаки коклюшу. З метою серологічної діагностики була поставлена розгорнута реакція з коклюшним та паракоклюшним діагностикумами. На дні пробірок, до яких було внесено діагностикум з Bordetella parapertussis, утворився зернистий осад. Які антитіла виявила ця реакція?

варіанти відповідей

Преципітини

Опсоніни

Бактеріолізіни

Аглютиніни

Запитання 104

Для вирішення питання ретроспективної діагностики перенесеної бактеріальної дизентерії було призначено провести серологічне дослідження сироватки крові з метою встановлення титру антитіл до шигел. Яку з перерахованих реакцій доцільно використовувати для цього?

варіанти відповідей

Зв'язування комплементу

Преципітації

Пасивної гемаглютинації

Гемоліз

Запитання 105

При повторній постановці реакції аглютинації Відаля виявлено наростання титрів антитіл до О-антигенів S.typhi в сироватці хворого з 1: 100 до 1: 400. Як можна трактувати отримані результати?

варіанти відповідей

Є гострим носієм черевнотифозних мікробів

Є хронічним носієм черевнотифозних мікробів

Хворіє на черевний тиф

Раніше перехворів на черевний тиф

Запитання 106

При бактеріологічному дослідженні випорожнень хворого на кишкову інфекцію була виділена Shigella sonnei. Яку з перерахованих серологічних реакцій було застосовано для ідентифікації виділеної чистої культури?

варіанти відповідей

Реакція преципітації

Реакція нейтралізації

Реакція зв’язування комплементу

Реакція аглютинації

Запитання 107

У хворої після трансплантації печінки через 1,5 місяці погіршився стан внаслідок початку реакції відторгнення трансплантату. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в цій реакції?

варіанти відповідей

Інтерлейкін-1

Природні кілери

Т-кілери

В-лімфоцити

Запитання 108

Ефективна діагностика носійства збудників кишкових інфекцій ґрунтується на виявленні антитіл до певних антигенів бактерій в реакції непрямої гемаглютинації. Який стандартний препарат слід застосувати у цій реакції?

варіанти відповідей

Еритроцитарні діагностикуми з адсорбованими антигенами бактерій

Монорецепторні діагностичні сироватки

Антитіла проти імуноглобулінів основних класів

Еритроцити барана й гемолітичну сироватку

Запитання 109

У людини під дією мутагенного фактору з’явилась велика кількість мутантних клітин. Але більшість з них були розпізнані і знищені клітинами:

варіанти відповідей

Плазмобластами

Т-лімфоцитами кілерами

В-лімфоцитами

Стовбуровими

Запитання 110

Хлопчик на другому році життя став часто хворіти на респіраторні захворювання, стоматити, гнійничкові ураження шкіри. Навіть невеликі пошкодження ясен і слизової оболонки ускладнюються запаленням, що перебігає тривало. Встановлено, що у крові дитини практично відсутні імуноглобуліни всіх класів. Зниження функціональної активності якої клітинної популяції лежить в основі описаного синдрому?

варіанти відповідей

Т-лімфоцити

В-лімфоцити

NK-лімфоцити

Макрофаги

Запитання 111

У жінки 37-ми років протягом року періодично виникали інфекційні захворювання

бактеріального генезу, їх перебіг був вкрай тривалим, ремісії - короткочасними. При

обстеженні виявлена гіпогамаглобулінемія. Порушення функції яких клітин може бути

прямою її причиною?

варіанти відповідей

Макрофаги

Нейтрофіли

Лімфоцити

Плазматичні клітини

Запитання 112

Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, при якій високодисперсні антигени адсорбовані на еритроцитах?

варіанти відповідей

Реакція непрямої (пасивної) гемаглютинації

Реакція зв’язування комплементу

Реакція гемадсорбції

Реакція нейтралізації

Запитання 113

Під час обстеження хворого була виявлена недостатня кількість імуноглобулінів. Які з клітин імунної системи їх продукують?

варіанти відповідей

Т-хелпери

Плазматичні

Т-супресори

Т-кілери

Запитання 114

У дітей молодшої групи дитбудинку зареєстрований спалах кишкової інфекції з ознаками коліентериту. Які дослідження слід провести для остаточної ідентифікації виділеного збудника?

варіанти відповідей

Визначити чутливість до антибіотиків

Вивчити антигенні властивості збудника

Вивчити чутливість до бактеріофагів

Вивчити біохімічні властивості збудника

Запитання 115

Ефективна дiагностика носiйства збудникiв кишкових iнфекцiй ґрунтується на виявленнi антитiл до певних антигенiв бактерiй в реакцiї непрямої гемаглютинацiї. Який стандартний препарат слiд застосувати у цiй реакцiї?

варіанти відповідей

Еритроцити барана й гемолiтичну сироватку

Антитiла проти iмуноглобулiнiв основних класiв

Моноклональнi антитiла

Еритроцитарнi дiагностикуми з адсорбованими антигенами бактерiй


Запитання 116

Для серологічної діагностики сифілісу в реакції Вассермана лікар-лаборант підготував такі реактиви: кардіоліпіновий антиген, спиртовий екстракт ліпідів із серцевої м‘язи бика з холестерином, антиген з трепонем, зруйнованих ультразвуком, гемолітична система, фізіологічний розчин, досліджувані сироватки. Який ще компонент необхідний для

постановки реакції?

варіанти відповідей

Живі трепонеми

Еритроцити барана

Комплемент

Діагностична преципітуюча сироватка

Запитання 117

При підозрі на туберкульоз хворій дитині зробили пробу Манту. Через 24 години у місці введення алергену з’явились припухлість, гіперемія і болісність. Які основні компоненти визначають цю реакцію організму?

варіанти відповідей

Макрофаги, В-лімфоцити і моноцити

Гранулоцити, Т-лімфоцити і Іg0

Мононуклеари, Т-лімфоцити і лімфокіни

В-лімфоцити, ІgМ

Запитання 118

Під час обстеження хворого була виявлена недостатня кількість імуноглобулінів. Які з клітин імунної системи їх продукують?

варіанти відповідей

Плазматичні

Т-хелпери

Т-супресори

Т-кілери

Запитання 119

Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, для проведення якої необхідні 5 інгредієнтів: антиген, антитіло і комплемент (перша система), еритроцити барана і гемолітична сироватка (друга система)?

варіанти відповідей

Реакція пасивної (непрямої) гемаглютинації

Реакція зв'язування комплементу

Реакція преципітації

Реакція нейтралізації

Запитання 120

З метою серологічної діагностики орнітозу лабораторія досліджує сироватку крові хворого у реакції зв’язування комплементу. Проте внаслідок несправності апарату досліджувана сироватка не була достатньо прогріта і її власний комплемент не інактивувався. Результат реакції - негативний (гемоліз еритроцитів). Чому не можна брати до уваги результат цієї реакції?

варіанти відповідей

Надлишок комплементу із власної сироватки спричиняє гемоліз

Власний комплемент блокує антиген

Відбувається зниження титру антитіл внаслідок дії комплементу

Власний комплемент блокує реакцію

Запитання 121

Гемолітична сироватка проти еритроцитів барана є необхідною для роботи в лабораторії, де проводиться серологічна діагностика інфекційних захворювань. З якою метою вона використовується?

варіанти відповідей

Для реакції непрямої гемаглютинації

Для діагностики гемолітичної хвороби немовлят при резус-конфлікті

Для реакції затримки гемаглютинації

Як компонент гемолітичної системи в реакції зв'язування комплементу

Запитання 122

Для встановлення видової належності еритроцитів у судово-медичній експертизі З метою серологічної діагностики інфекційного захворювання лікарю необхідно здійснити реакцію зв’язування комплементу. Що потрібно використати для постановки цієї реакції, крім сироватки хворого?

варіанти відповідей

Діагностичну сироватку

Еритроцитарний діагностикум 

Діагностикум, комплемент, гемолітичну систему

Інтерферон

Запитання 123

Пацієнт госпіталізований з попереднім діагнозом “гепатит В”. Для діагностики захворювання здійснено постановку серологічної реакції, яка базується на взаємодії антигену з антитілом, хімічно зв’язаним з пероксидазою або лужною фосфатазою. Яку назву має використана серологічна реакція? 

варіанти відповідей

Радіоімунологічний метод

Імуноферментний аналіз

Реакція імунофлюоресценції

Реакція зв’язування комплементу

Запитання 124

До інфекційного відділення госпіталізовано хворого зі скаргами на багаторазовий пронос та блювоту, біль у м'язах ніг, слабкість, запаморочення. Після огляду лікар виставив попередній діагноз "холера". Як необхідно досліджувати матеріал від хворого для експрес діагнозу?

варіанти відповідей

РА

Бактеріологічним методом

Серологічним методом

Пряма і непряма РІФ

Запитання 125

У приймальний покій інфекційної лікарні звернувся чоловік, який, за його словами, одержав поштою конверт з підозрілим порошком. Чоловіка госпіталізували в ізолятор, а порошок з конверта скерували в лабораторію з метою дослідити на наявність спор збудника сибірки. Який метод дослідження дає можливість якнайшвидше виявити можливого збудника?

варіанти відповідей

Реакція зв’язування комплементу

Імунолюмінесцентний метод

Реакція преципітації в гелі

Виділення чистої культури

Запитання 126

У вірусологічну лабораторію доставлено патологічний матеріал (виділення слизової оболонки носових ходів), який взяли від хворого з попереднім діагнозом “грип”. Який експрес-метод дасть змогу виявити специфічний вірусний антиген в досліджуваному матеріалі?

варіанти відповідей

Прямий і непрямий ІФА

Пряма і непряма РІФ

РГГА

РНГА 

Запитання 127

При спалаху гострої респіраторної інфекції з метою встановлення діагнозу грип проводиться експрес-діагностика, яка грунтується на виявленні специфічного вірусного антигену в досліджуваному матеріалі (змив носоглотки). Яку серологічну реакцію використовують для цього?

варіанти відповідей

Реакція зв’язування комплементу

Реакція імунофлюоресценції

Реакція аглютинації

Реакція преципітації

Запитання 128

Істотним недоліком мікроскопічного методу діагностики інфекцій є його недостатня інформативність у зв’язку з морфологічною подібністю багатьох видів мікроорганізмів. Яка імунологічна реакція дозволяє значно підвищити інформативність цього методу?

варіанти відповідей

Реакція Кумбса

Імуноферментний аналіз

Реакція імунофлюоресценції

Реакція опсонізації

Запитання 129

Реакція імунофлюоресценції широко використовується для експрес-діагностики багатьох бактеріальних та вірусних інфекцій. Виберіть умову, без дотримання якої неможливо визначити результат реакції. 

варіанти відповідей

Наявність люмінесцентного мікроскопа

Наявність електронного мікроскопа

Наявності імерсійного мікроскопа

Виділеної чистої культури збудника

Запитання 130

З метою діагностики ВІЛ-інфекції досліджують сироватку крові для виявлення специфічних антитіл методом твердофазного імуноферментного аналізу. Які ензиммічені антитіла при цьому використовують? 

варіанти відповідей

Проти антигенів ВІЛ

Проти білка gp 120

Проти імуноглобулінів людини

Проти білка gp 17 

Запитання 131

Мікробіологічна лабораторія одержала завдання підготуватись до дослідження матеріалу з підозрою на інфікування спорами збудника сибірки. Який з перерахованих нижче діагностичних препаратів дозволить провести швидке виявлення спор? 

варіанти відповідей

Протисибірковий імуноглобулін

Стандартний сибірковий антиген

Ензиммічений імуноглобулін 

Люмінісцентна протисибіркова сироватка

Запитання 132

Пацієнтові, що звернувся до травмпункту у зв’язку з травмою, отриманою під час роботи на присадибній ділянці, лікар призначив введення правцевого анатоксину. Який імунітет сформується у даного пацієнта після введення препарату?

варіанти відповідей

Антитоксичний активний

Антитоксичний пасивний

Антимікробний пасивний

Антимікробний активний

Запитання 133

До хірургічного відділення ЦРЛ надійшов хворий з колотою раною стопи, яку він отримав під час косовиці. Який специфічний препарат необхідно застосувати з метою екстреної пасивної імунопрофілактики правця?

варіанти відповідей

Протиправцева вакцина

Вакцина АКДП

Антитоксична сироватка

Антибіотики 

Запитання 134

В дитячому садку проведені планові щеплення вакциною проти кору. Яким методом можна перевірити формування післявакцинального імунітету? 

варіанти відповідей

Вірусологічний

Серологічний

Бактеріологічний

Алергічний 

Запитання 135

Після введення вакцини БЦЖ немовлятам імунітет до туберкульозу триває доти, доки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найбільш правильно назвати такий вид імунітету? 

варіанти відповідей

Гуморальний

Типоспецифічний

Природжений

Нестерильний

Запитання 136

У хворого на дифтерію дитини через 10 днів після введення антитоксичної протидифтерійної сироватки, з'явилися висипання на шкірі, які супроводжувалися сильним свербінням, підвищилася температура тіла до 38оС, з'явилися болі у суглобах. Яку причину цих явищ Ви припускаєте?

варіанти відповідей

Анафілактична реакція

Атопія

Гіперчутливість сповільненого типу

Сироваткова хвороба

Запитання 137

Через декілька хвилин після введення препарату хворому правцем з'явилася задишка, частий пульс, впав артеріальний тиск. Який препарат міг бути найбільш імовірною причиною виниклого ускладнення? 

варіанти відповідей

Сульфаниламид

Антибіотик

Антитоксична сироватка

Анатоксин

Запитання 138

У хворого з підозрою на дифтерію під час бактеріоскопічного дослідження мазка з зіву виявлені паличкоподібні бактерії з зернами волютину. Який етіотропний препарат є препаратом вибору в даному випадку?

варіанти відповідей

Бактеріофаг

Протидифтерійна антитоксична сироватка

Дифтерійний анатоксин

Еубіотик 

Запитання 139

Значну роль у профілактиці туберкульозу відіграє планова масова вакцинація проти туберкульозу новонароджених дітей віком 5-7 днів життя. При цьому застосовують вакцину:

варіанти відповідей

АКДП

БЦЖ

АДП

АД

Запитання 140

У зв’язку з випадком дифтерії виникла необхідність провести запобіжні щеплення в студентській групі. Який препарат слід використати для створення штучного активного імунітету?

варіанти відповідей

Антидифтерійну сироватку

Дифтерійний анатоксин

Специфічний імуноглобулін

Вакцина АКДП

Запитання 141

Хлопчик 1,5 років, який не отримував планові щеплення, контактував з хворим на кір. З метою екстреної специфічної профілактики дитині було введено донорський гамаглобулін. Який вид імунітету було створено при цьому? 

варіанти відповідей

Природний

Антитоксичний

Пасивний

Поствакцинальний

Запитання 142

У хворого, який отримав травму в автомобільній катастрофі, через 7 днів з'явилися перші симптоми правця. Йому призначили курс лікування протиправцевої сироватки і хворий почав видужувати. Через два тижні у хворого підвищилася температура, збільшилися лімфовузли, з'явилася набряклість суглобів, висип, свербіж, порушення з боку серцевосудинної системи. Як називається стан, який виник у хворого?

варіанти відповідей

Кропив'янка

Анафілактичний шок

Сироваткова хвороба

Дисбактеріоз 

Запитання 143

Вам запропоновані для роботи наступні препарати: 1.Бруцельозна нашкірна вакцина. 2.Лептоспірозна вакцина. 3.Вакцина БЦЖ. 4.Адсорбована коклюшно-дифтерійноправцева вакцина АКДП. 5.Адсорбований правцевий анатоксин. Який імунітет створюють ці препарати?

варіанти відповідей

Нестерильний (інфекційний)

Антибактеріальний

Штучний активний

Штучний пасивний

Запитання 144

У лікарню надійшла дитина з діагнозом дифтерія. Якими препаратами для специфічної терапії Ви скористаєтеся?

варіанти відповідей

Дифтерійним анатоксином, антибіотиками

Протидифтерійною антитоксичною сироваткою

Вакциною "Кодівак", сульфаніламідами

Дифтерійними вакцинами: АКДС, АДС, АД Дифтерійним бактериофагом 

Запитання 145

У зв‘язку з тим, що наближається епідемія грипу, районний епідеміолог складає заявку на профілактичні препарати. Який з них сприятиме формуванню активного специфічного імунітету та є найменш реактогенним? 

варіанти відповідей

Жива вакцина

Вбита вакцина

Донорський гама- глобулін

Субодинична вакцина

Запитання 146

Через декілька хвилин після введення препарату хворому правцем з'явилася задишка, частий пульс, впав артеріальний тиск. Який препарат міг бути найбільш імовірною причиною виниклого ускладнення?

варіанти відповідей

Сульфаніламід

Антитоксична сироватка

Антибіотик

Анатоксин 

Запитання 147

Для лікування піодермії лікар призначив вакцину, яка виготовлена зі штаму бактерій, виділених від хворого. До якого типу вакцин належить даний препарат?

варіанти відповідей

Атенуйована вакцина

Генноінженерна вакцина

Аутовакцина

Асоційована вакцина

Запитання 148

У дитячому колективі проведено планову вакцинацію проти кору. Яким методом можна перевірити ефективність проведеної вакцинації? 

варіанти відповідей

Серологічний

Біологічний

Алергопроба

Вірусоскопічний

Запитання 149

Під час проведення хірургічних маніпуляцій було використано новокаїн з метою знеболення. Через 10 хвилин у хворого з’явилися блідість шкірних покривів, задишка, гіпотензія. Яку алергічну реакцію можна припустити? 

варіанти відповідей

Імунокомплексна

Анафілактична

Цитотоксична

Клітинно-опосередкована

Запитання 150

У хворого діагностовано набутий дефект імунної системи – порушення активації системи комплементу за класичним шляхом на фоні достатнього вмісту компонентів системи. Запідозрено наявність дефекту антитілоутворення. Зменшення вмісту в організмі яких антитіл можна очікувати в першу чергу?

варіанти відповідей

Ig A, IgG

Ig D, IgG

Ig E, IgG

Ig M, IgG

Запитання 151

Досить часто причиною набутих імунодефіцитів є інфекційне ураження організму, при якому збудники безпосередньо розмножуються в клітинах імунної системи і руйнують їх. Виберіть серед перерахованих ті захворювання, при яких має місце вищезгадане: 

варіанти відповідей

Туберкульоз, мікобактеріоз

Поліоміеліт, гепатит А

Інфекційний мононуклеоз, СНІД

Дизентерія, холера

Запитання 152

У хворого з клінічними ознаками первинного імунодефіциту виявлено порушення функції антигенпрезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

варіанти відповідей

Макрофаги, моноцити

Т-лімфоцити

В-лімфоцити

Фібробласти

Запитання 153

У дитини 10-ти років поставлено пробу Манту (з туберкуліном). Через 48 годин на місці введення туберкуліну з'явилаcя папула розміром до 8 мм у диаметрі. Який тип реакції гіперчутливості розвинувся після введення туберкуліну?

варіанти відповідей

Реакція типа феномен Артюса

Реакція гіперчутливості IV типа

Реакція типа сироваткової хвороби

Атопічна реакція

Запитання 154

У хворого з клінічними ознаками імунодефіциту проведено імунологічні дослідження. Виявлено значне зниження кількості клітин, що утворюють розетки з еритроцитами барана. Який висновок слід зробити на основі даних аналізу?

варіанти відповідей

Зниження рівня В-лімфоцитів

Зниження рівня натуральних кілерів (NK-клітин)

Зниження рівня системи комлементу

Зниження рівня Т-лімфоцитів

Запитання 155

Жінка Д., 54 років звернулася до лікаря зі скаргами на непереносимість курячих яєць, що з’явилася нещодавно. Антигістамінні препарати, що їх призначив лікар призводили до деякого покращення стану хворої. Які антитіла могли сприяти розвитку цієї реакції?

варіанти відповідей

Ig E

Ig А

Ig D

Ig G

Запитання 156

У хворого з періодичними нападами ядухи, які виникають при вдиханні різних ароматичних речовин, діагностована атопічна бронхіальна астма. Діагностовано збільшення IgE. Для якого типу реакцій це характерно:

варіанти відповідей

Цитотоксичні реакції

Імунокомплексні реакції

Анафілактичні реакції

ГУТ

Запитання 157

У хворої після трансплантації печінки через 1,5 місяці погіршився стан внаслідок початку реакції відторгнення трансплантату. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в цій реакції?

варіанти відповідей

Інтерлейкін-1

Т-кілери

Природні кілери

В-лімфоцити

Запитання 158

У хворої М. спостерігається локальна реакція на укус бджоли, що виникла в перші хвилини після укусу. За яким типом реакції гіперчутливості вона проходить?

варіанти відповідей

Цитотоксичний

Імунокомплексний

Уповільненого типу

Анафілактичний

Запитання 159

У хворого, який отримав травму в автомобільній катастрофі, через 7 днів з'явилися перші симптоми правця. Йому призначили курс лікування протиправцевою сироваткою і хворий почав видужувати. Через два тижні у хворого підвищилася температура, збільшилися лімфовузли, з'явилася набряклість суглобів, висип, свербіж і порушення з боку серцевосудинної системи. Як називається стан, який виник у хворого? 

варіанти відповідей

Кропив'янка

Анафілактичний шок

Сироваткова хвороба

Дисбактеріоз 

Запитання 160

У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб встановлено сенсибілізацію алергеном тополиного пуху. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в розвитку цього імунопатологічного стану?

варіанти відповідей

IgD

IgM

Сенсибілізовані Т-лімфоцити

IgE

Запитання 161

Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри. Через 4-5 днів шкірний трансплантат прижився. Але на 8-му добу трансплантат набряк, змінився його колір і на 11 добу почав відторгатися. Які клітини приймають у цьому участь?

варіанти відповідей

Т-лімфоцити

Еритроцити

Базофіли

Еозинофіли

Запитання 162

У хворої на дифтерію дитини через 10 днів після введення антитоксичної протидифтерійної сироватки з'явилися висипання на шкірі, які супроводжувалися сильним свербінням, підвищилася температура тіла до 38оС, з'явилися болі в суглобах. Яку причину цих явищ Ви припускаєте?

варіанти відповідей

Анафілактична реакція

Атопія

Сироваткова хвороба

Гіперчутливість уповільненого типу

Запитання 163

У хворої з клінічними ознаками імунодефіциту, з незміненою кількістю та функціональною активністю Т- і В-лімфоцитів, при обстеженні виявлений дефект на молекулярному рівні, при якому порушена функція антигенпрезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

варіанти відповідей

Т-лімфоцити, В-лімфоцити

Макрофаги, моноцити

NK-клітини

Фібробласти, Т-лімфоцити, В-лімфоцити

Запитання 164

В основі розвитку імунних і алергічних реакцій організмом застосовуються однакові механізми відповіді імунної системи на антиген. Визначте основну відмінність алергічних реакцій від імунних:

варіанти відповідей

Шляхи потрапляння антигенів до організму

Розвиток пошкодження тканин

Кількість антигену, що потрапляє

Спадкова схильність

Запитання 165

При дослідженні імунного статусу людини обов’язково визначають кількість імуноглобулінів різних класів. Яка з перерахованих реакцій використовується для цього?

варіанти відповідей

Радіальної імунодифузії

Ланцюгово-полімеразна

Оберненої непрямої гемаглютинації

Подвійної імунодифузії 

Запитання 166

Який стан може розвинутися через 15-30 хвилин після повторного введення антигену внаслідок підвищеного рівня антитіл, переважно ІgЕ, які адсорбуються на поверхні клітин-мішеней тканинних базофілів (тучних клітин) та базофілів крові?

варіанти відповідей

Анафілаксія

Сироваткова хвороба

Гіперчутливість уповільненого типу  

Імуннокомплексна гіперчутливість

Запитання 167

У жінки 22-х років через 5 годин після вживання морепродуктів на шкірі тулуба та дистальних відділів кінцівок з’явились маленькі сверблячі папули, які частиною зливаються між собою. Через добу висипка самовільно зникла. Назвіть механізм гіперчутливості, що полягає в основі даних змін

варіанти відповідей

Клітинна цитотоксичність

Системна анафілаксія

Імунокомплексна гіперчутливість 

Атопія (місцева анафілаксія)

Запитання 168

У дитини 5-ти років діагностовано хворобу Брутона, яка проявляється у важкому перебігу бактеріальних інфекцій, відсутності В-лімфоцитів та плазматичних клітин. Які зміни вмісту імуноглобулінів будуть спостерігатися в сироватці крові цієї дитини?

варіанти відповідей

Збільшення Іg D, ІgЕ

Зменшення ІgА, ІgМ

Змін не буде

Збільшення ІgА, ІgМ 

Запитання 169

Під час обстеження хворого була виявлена недостатня кількість імуноглобулінів. Які з клітин імунної системи їх продукують?

варіанти відповідей

Т-хелпери

Т-кілери

Плазматичні

Т-супресори

Запитання 170

У чоловiка 25-ти рокiв дiагностований гострий дифузний гломерулонефрит. З анамнезу: за 18 днiв до прояву хвороби перенiс ангiну. Який механiзм ураження ниркових клубочкiв буде спостерiгатися у цьому випадку? 

варіанти відповідей

Медикаментозний

Нефротоксичний

Iмунний

Iшемiчний

Запитання 171

Хлопчик на другому роцi життя став часто хворiти на респiраторнi захворювання, стоматити, гнiйничковi ураження шкi-ри. Навiть невеликi пошкодження ясен i слизової оболонки ускладнюються запаленням, що протiкає тривало. Встановлено, що у кровi дитини практично вiдсутнi iмуноглобулiни всiх класiв. Зниження функцiональної активностi якої клiтинної популяцiї лежить в основi описаного синдрому? 

варіанти відповідей

В-лiмфоцити

Т-лiмфоцити

Нейтрофiли

Макрофаги 

Запитання 172

У юнака 20 років травмоване праве яєчко. Яку небезпеку це становить для лівого (здорового) яєчка?

варіанти відповідей

Демаскування антигену та виникнення ушкодження антитілами

Не загрожує нічим

Розвиток атрофії

Розвиток інфекційного процесу

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест