Мікробіологія Поживні середовища.

Додано: 21 травня
Предмет: Біологія, 11 клас
35 запитань
Запитання 1

Визначте середовище, на якому визначають протеолітичні ферменти мікроорганізмів:

варіанти відповідей

Ендо

кров’яний агар

желатин

Запитання 2

Назвіть середовища, найбільш сприятливі для певного виду мікроба:



варіанти відповідей

елективні

селективні

основні

Запитання 3

Визначте температуру для оптимального росту мікроорганізмів:

*


варіанти відповідей

370С

430С

220С

Запитання 4

Гемолітичні властивості мікроорганізмів визначають на поживному середовищі із:

варіанти відповідей

сечовиною

сироваткою крові

кров’ю

Запитання 5

Визначте ознаки, за якими вивчають колонії:

*

варіанти відповідей

за розміром, контуром краю

всі відповіді правильні

структурою, консистенцією, кольором

Запитання 6

Номер аналізу підписують:



варіанти відповідей

немає значення

на кришці чашки Петрі

на дні чашки Петрі

Запитання 7

Характер росту мікроорганізмів на поживному середовищі це властивості:

варіанти відповідей

культуральні

антигенні

ферментативні

Запитання 8

Пересівання підозрілих колоній проводять з метою:

*

варіанти відповідей

виділення чистої культури

визначення ферментативних властивостей

визначення культуральних властивостей

Запитання 9

Визначте режим стерилізації поживних середовищ, що містять вуглеводи:

варіанти відповідей

1100С

1120С

3700С

Запитання 10

Назвіть диференціально-діагностичні середовища:

*

варіанти відповідей

МПБ, 1% ПВ

Ендо, ВСА, ЕМС

ЖСА, МЖСА

Запитання 11

Аеробні бактерії на рідких живильних середовищах утворюють:

*

варіанти відповідей

плівку

пристінковий ріст

осад

Запитання 12

Консистенцію колонії можна визначати:

*

варіанти відповідей

за допомогою лупи

у прохідному світлі

при доторканні бактеріальною петлею

Запитання 13

Визначте середовище для визначення сахаролітичної активності мікроорганізмів:

варіанти відповідей

Гісса

ЖСА

кров’яний агар

Запитання 14

Визначте спеціальні живильні середовища:

*

варіанти відповідей

Ендо, ЕМС, ВСА

кров’яний, сироватковий агари

1% лужна пептонна вода

Запитання 15

Назвіть ферменти, що розщепляють білки:

*

варіанти відповідей

протеолітичні

сахаролітичні

гіалуронідаза

Запитання 16

Посів на щільне поживне середовище проводять:

*


варіанти відповідей

всі відповіді правильні

тампоном

бактеріологічною петлею


Запитання 17

Визначте режим стерилізації МПБ, МПА:

*

варіанти відповідей

1320С

1270С

1210С

Запитання 18

Визначте середовище, на яких визначають сахаролітичні ферменти мікроорганізмів:

варіанти відповідей

Гісса

МПА

лужний агар

Запитання 19

Назвіть прилад для культивування мікроорганізмів:

*

варіанти відповідей

автоклав

апарат Коха

термостат

Запитання 20

Визначте термін культивування більшості патогенних мікробів:

*

варіанти відповідей

6-12 годин

18-24 години

3-4 доби

Запитання 21

На щільних поживних середовищах мікроорганізмів утворюють:

варіанти відповідей

колонії

помутніння

плівку

Запитання 22

Чашки Петрі ставлять в термостат:

*

варіанти відповідей

догори дном

немає значення

всі відповіді правильні

догори кришкою

Запитання 23

Вкажіть ферменти, що розщепляють білки:

*

варіанти відповідей

сахаролітичні

протеолітичні

гіалуронідаза

Запитання 24

Визначте режим стерилізації простих поживних середовищ:

*

варіанти відповідей

1120С

1270С

1210С

Запитання 25

Стерилізацію використовують багаторазову – при 1000С по 30 хвилин 3 доби підряд середовищ, що містять:

варіанти відповідей

яєчну масу

молоко

плазму крові

Запитання 26

Назвіть елективні середовища:

*

варіанти відповідей

лужний агар

кров’яний агар

сироватковий агар

Запитання 27

За величиною середні колонії мають розміри:

*

варіанти відповідей

2-4 мм

менше 1 мм

1-2 мм

Запитання 28

Визначте характер росту на рідких поживних середовищах більшості факультативно-анаеробних мікроорганізмів:

варіанти відповідей

дифузне помутніння

осад

пристінковий ріст

Запитання 29

Гемолітичні властивості мікроорганізмів вивчають на середовищах:

*


варіанти відповідей

кров’яний агар

сироватковий агар

МПА

Запитання 30

Назвіть середовища для культивування ентеробактерій:

*

варіанти відповідей

Ендо, ЕМС, ВСА

ЖСА, КА

Гісса, желатин

Запитання 31

Структуру колоній досліджують:

*

варіанти відповідей

при доторканні бактеріальною петлею

при малому збільшенні мікроскопа

візуально

Запитання 32

Уреазну активність мікроорганізмів визначають на середовищах, що містять:

варіанти відповідей

сечовину

желатин

жовток курячого яйця

Запитання 33

Сахаролітичну активність мікроорганізмів виявляють на поживних середовищах:

варіанти відповідей

кров’яний агар

Гісса, Ресселя

сироватковий агар

Запитання 34

Протеолітично активні мікроби гідролізують білки до:

*

варіанти відповідей

індолу

сірководню

всі відповіді правильні

Запитання 35

В напіврідких середовищах Гісса можна визначити:

*

варіанти відповідей

рухливість бактерій

уреазну активність

гемолітичні властивості

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест