Мікробіологія. Заліковий тест

Додано: 20 січня 2023
Предмет: Природничі науки, 11 клас
Тест виконано: 254 рази
60 запитань
Запитання 1

Що таке „гниття”?

варіанти відповідей

Це процес розкладу білкових речовин до кінцевих продуктів розпаду:аміак, сірководень

Це здатність мікроорганізмів ферментувати цукри 

Це розклад клітковини в анаеробних умовах 

Це процес розкладу жирів

Запитання 2

Який із названих вчених зробив перший опис мікробів?

варіанти відповідей

Л. Пастер

Р. Кох 

А. Левенгук 

І.Мечніков 

Запитання 3

 Розставте відповідно до назви коків їх характеристики:

А. Монококи 1. Розміщуються парами

В. Диплококи 2. Поодинокі мікробні клітини

С. Стрептококи 3. Розміщуються по типу виноградного грона Д. Сарцини 4. Клітини розміщені по чотири

Е. Стафілококи 5. Розміщуються у вигляді ланцюжків різної довжини

Ж. Тетракоки 6. Клітини розміщені у формі тюків по 8-16 шт.

варіанти відповідей

А -2; В -1; С- 5; Д -6; Е- 3; Ж- 4

А -4; В -1; С- 5; Д -6; Е- 3; Ж- 2

А -2; В -1; С- 3; Д -6; Е- 5; Ж- 4

А -6; В -4; С- 5; Д -2; Е- 3; Ж- 1

Запитання 4

 Більшість бактерій розмножуються:

варіанти відповідей

За допомогою спор 

Брунькуванням

Поперечним поділом

 Статевим шляхом

Запитання 5

Назвіть бактерії, які утворюють спори?

варіанти відповідей

Коки

Бацили

Клостридії

Спірили

Запитання 6

Назвіть основні властивості спор бактерій 

варіанти відповідей

Витримують нагрівання до 60-700 С 

Швидко руйнуються при пастеризації

 Стійкі до висушування

Руйнуються при низьких температурах

Запитання 7

Назвіть місця існування термофільних мікроорганізмів

варіанти відповідей

Вода, грунт, рослини 

 Теплі мінеральні джерела

Шлунково-кишковий тракт

 Вода північних морів

Запитання 8

Сарцини це –

варіанти відповідей

Коки, які розміщуються у вигляді ланцюжка

Кокоподібна форма, розміщуються по типу виноградного грона

 Коки які розміщуються пакетами по 8-16 шт.

Палички, у мікроскопічному препараті розміщуються хаотично

Запитання 9

. Розставте правильно визначення бактерій залежно від їх виду

А. Вібріони 1. Бактерії, які мають декілька (2 – 3) великих завитків

В. Спірили 2. Бактерії з одним неповним завитком спіралі у вигляді коми

С. Спірохети 3. Спіральна форма бактерій, яка має центральну осьову нитку

Д. Лептоспіри 4. Бактерії, які мають багато дрібних завитків.  

варіанти відповідей

А-1; В -2; С- 4; Д- 3 

А-4; В -1; С- 4; Д- 2 

А-2; В -4; С- 1; Д- 3 

А-2; В -1; С- 4; Д- 3 

Запитання 10

Які із названих ознак характерні для бацил?

варіанти відповідей

Це споро утворюючі палички, в яких діаметр спор не перевищує розмір мікробної клітини

Це звивисті бактерії із кількома крупними завитками

Це спороутворюючі, палички, в яких діаметр спор більший за розмір мікробної клітини 

 Це палички, які не утворюють спор 

Запитання 11

Грампозитивні бактерії фарбуються у ............... колір. 

варіанти відповідей

жовтий

зелений

рожевий

фіолетовий

Запитання 12

Які хімічні речовини використовуються для фіксації мазків?

варіанти відповідей

Метиловий спирт

 Спирт – ефір

 Сафранін

Розчин Люголя

Запитання 13

Розставити у відповідності до виду рухливих мікроорганізмів такі визначення:

А. Монотрихи 1. Джгутики на обох полюсах бактеріальної клітини

В. Перитрихи 2. Пучок джгутиків на одному полюсі С. Лофотрихи 3. Один джгутик на одному полюсі мікробної клітини

Д. Амфітрихи 4. Джгутики розміщені по всій поверхні тіла

варіанти відповідей

 А- 1; В - 4; С - 2; Д - 3 

 А- 3; В - 4; С - 2; Д - 1 

 А- 3; В - 2; С - 4; Д - 1 

 А- 1; В - 2; С - 3; Д - 4 

Запитання 14

Які препарати готують для дослідження бактерій на рухливість? 

варіанти відповідей

Препарати типу „роздавлена крапля”

Препарати типу „висяча крапля” 

 Мазки-відбитки

Звичайні мазки, які фіксують і фарбують за методом Грама

Запитання 15

Як проникають поживні речовини у мікробну клітину?

варіанти відповідей

 Через спеціальні органи

Через усю поверхню тіла 

 Тільки через капсулу 

Через джгутики

Запитання 16

Вкажіть, на які групи розділяють мікроорганізми за типом живлення

варіанти відповідей

 Аероби

 Автотрофи 

 Гетеротрофи  

 Анаероби 

Запитання 17

Назвіть корисні властивості плісеневих грибів 

варіанти відповідей

 Використовуються при виготовленні деяких видів сичужних сирів

 Використовуються при виробництві вина

 Є продуцентами антибіотиків

 Деякі види використовують для отримання лимонної кислоти 

Запитання 18

 Що відбувається з мікробною клітиною при плазмолізі? 

варіанти відповідей

Проходить ділення бактеріальної клітини

Бактеріальна клітина переходить в стан анабіозу

Бактеріальна клітина гине

Відбувається обмін речовин у клітині

Запитання 19

Розставити, відповідно до групи факторів, чинники які згубно діють на мікроорганізми:


А. Фізичні фактори 1. Осмотичний тиск, променева енергія


В. Хімічні фактори 2. Механічне струшування, радіоактивне випромінювання

С. Біологічні фактори 3. Антибіотики і бактеріофаги

4. Етиловий спирт, формалін

варіанти відповідей

:А – 2,3; В - 4; С - 1

:А – 1,3; В - 4; С - 2

А – 1,2; В - 3; С - 4

А – 1,2; В - 4; С - 3

Запитання 20

Як називається процес теплової обробки продуктів, який здійснюється при температурі вище 1000 С ?

варіанти відповідей

Пастеризація

Кип’ятіння

Стерилізація

Очищення

Запитання 21

Як називаються хімічні речовини біологічного походження, які здатні пригнічувати розвиток мікроорганізмів?

варіанти відповідей

 Бактеріофаги

Антибіотики

 Антисептики

 Бактеріолізини

Запитання 22

Як стерилізують поживні середовища типу МПБ, МПА? 

варіанти відповідей

Кип’ятінням протягом 20 хв.

Насиченою парою під тиском в автоклаві

Пастеризацією при температурі 80-90оС 10 хв

Витримуванням в термостаті 24 год

Запитання 23

Розставити живильні середовища відповідно до їх консистенції А. Рідкі 1. МПА, МППА В. Щільні (тверді) 2. МПБ,МППБ С. Напіврідкі 3. МПЖ ( 10-15% желатину)

4. Кров’яний агар

5. МПА (0,5% агару)

варіанти відповідей

 А – 2, 4; В – 1, 3; С - 5

 А – 1, 4; В – 2, 3; С - 5

 А – 2, 4; В – 1, 5; С - 3

 А – 3, 4; В – 1, 2; С - 5

Запитання 24

Як називається прилад, який використовується для культивування мікроорганізмів, де підтримується оптимальна для їх росту температура?

варіанти відповідей

Анаеростат

Термостат

Апарат Коха  

Автоклав 

Запитання 25

Розставити відповідно до живильних середовищ основні ознаки росту мікроорганізмів

А. Рідкі середовища 1. Мікроорганізми утворюють помутніння середовища

В. Щільні 2. Утворюють колонії

С. МПЖ 3. Розріджують середовище у вигляді ялинки, лійки тощо

4. Утворюється осад

варіанти відповідей

А – 1; В - 2,4; С -3

А – 1, 2; В - 4; С -3

А – 3, 4; В - 2; С -1

А – 1, 4; В - 2; С -3

Запитання 26

 Які об’єкти навколишнього середовища є найбільш сприятливими для розмноження мікроорганізмів?

варіанти відповідей

Вода

Ґрунт

Повітря

4 Усі перелічені

Запитання 27

Для очищення повітря в приміщеннях від мікроорганізмів проводять: 

варіанти відповідей

Щоденні провітрювання і опромінення бактерицидними лампами

Дезінсекцію

Стерилізацію сухим жаром

Аерозольні обприскування хімічними дезінфікуючими речовинами 

Запитання 28

Назвіть мікроорганізми, які розмножуються у повітрі

варіанти відповідей

 Будь-які сапрофітні види бактерій

 Кишкова паличка

 Спори грибів

Повітря є несприятливим середовищем для розмноження бактерій 

Запитання 29

Які показники визначають при санітарній оцінці ґрунту? 

варіанти відповідей

Загальне мікробне число в 1 г грунту

Колі-титр

Наявність та кількість анаеробів

Наявність патогенних мікроорганізмів

Запитання 30

Які показники визначають при санітарній оцінці води?

варіанти відповідей

Колі-індекс

Загальне мікробне число

Колі-титр

Наявність та кількість анаеробів

Наявність патогенних мікроорганізмів

Запитання 31

Які показники визначають при санітарній оцінці повітря?

варіанти відповідей

Загальне мікробне число

Колі-титр

Наявність та кількість анаеробів

Наявність гемолітичних стрептококів

Запитання 32

 Назвіть методи санітарної оцінки повітря 

варіанти відповідей

 Титраційний

 Седиментаційний

 Аспіраційний

 Метод мембранних фільтрів

Запитання 33

Якщо джгутики розміщені по всій поверхні тіла, то такі бактерії називаються...

варіанти відповідей

Амфітрихи

Перитрихи

Лофотрихи

Монотрихи

Запитання 34

Назвіть анаеробні процеси бродіння

варіанти відповідей

Спиртове і молочнокисле

Маслянокисле бродіння 

Пропіоновокисле бродіння

Усі перелічені 

Запитання 35

Як називається процес розкладу цукру на спирт та СО2, який здійснюється під дією мікроорганізмів? 

варіанти відповідей

Молочнокисле бродіння

Спиртове бродіння

Пропіоновокисле бродіння

Лимоннокисле бродіння

Запитання 36

При якій концентрації цукру спиртове бродіння проходить найкраще? 

варіанти відповідей

5%

10%  

15%

30% 

Запитання 37

Розставте у відповідності до вказаного типу бродіння його характерні ознаки


А. Низове спиртове бродіння 1. Бродіння проходить спокійно і дещо повільно 2. Дріжджі залишаються весь час на дні, піни утворюється мало


В. Верхове спиртове бродіння 3. Бродіння проходить швидко

4. Спостерігається сильне виділення СО2 і піни 

варіанти відповідей

 А – 2, 3; В – 1, 4

 А – 1, 3; В – 2, 4

 А – 3, 4; В – 1, 2

 А – 1, 2; В – 3, 4

Запитання 38

Головними продуктами маслянокислого бродіння є 

варіанти відповідей

Пропіонова і оцтова кислота, СО2 та водень

Масляна кислота, СО2 та водень

Етиловий спирт та СО2

Тільки масляна кислота

Запитання 39

Розставте у відповідності до вказаних типів бродінь такі визначення:

А. Спиртове 1. Це перетворення цукру або молочної кислоти та її солей в пропіонову і оцтову кислоти, СО2 та воду

В. Пропіоновокисле 2. Процес розкладу цукру на спирт та СО2

С. Молочнокисле 3. Процес перетворення цукру в молочну кислоту

Д. Маслянокисле 4. Процес розкладу цукру на масляну кислоту, СО2 та водень 

варіанти відповідей

А -2; В - 1; С -3; Д - 4 

А -1; В - 2; С -3; Д - 4 

А -1; В - 2; С -4; Д - 3 

А -3; В - 2; С -4; Д - 1 

Запитання 40

Розставте у відповідності до вказаних типів бродінь збудники, якими вони викликаються:

А. Спиртове 1. Маслянокислі бактерії

В. Пропіоновокисле 2. Дріжджі

С. Молочнокисле 3. Пропіоновокислі бактерії Д. Лимоннокисле 4. Молочнокислі бактерії

Е. Маслянокисле 5. Гриби із роду аспергіл

варіанти відповідей

А - 3; В - 5; С - 4; Д - 2; Е - 1 

А - 2; В - 4; С - 3; Д - 5; Е - 1 

А - 2; В - 3; С - 1; Д - 4; Е - 5 

А - 2; В - 3; С - 4; Д - 5; Е - 1 

А - 5; В - 1; С - 4; Д -3; Е - 2 

Запитання 41

Мікроорганізми, які розвиваються при відносно низьких температурах називаються...

варіанти відповідей

Мезофіли

Термофіли

Мезофіти

Психрофіли

Запитання 42

Назвіть гнильні види бактерій 

варіанти відповідей

Болгарська і ацидофільна палички

Картопляна, сінна паличка і грибоподібна палички

 Протей

 Стрепто -і стафілококи

Запитання 43

Назвіть побічні продукти спиртового бродіння

варіанти відповідей

Гліцерин, оцтова кислота, альдегіди

Сивушні маслі, складні ефіри

Етиловий спирт, СО2 

Мурашина, янтарна кислоти 

Запитання 44

Як називається одноразове прогрівання продукту з наступним швидким його охолодженням (до температури 4 – 80 С),

варіанти відповідей

Пастеризація

Стерилізація

Автоклавування

Нагрівання

Запитання 45

Які із названих мікроорганізмів використовують для отримання столового оцету?

варіанти відповідей

Дріжджі

Маслянокислі

Оцтовокислі

Гриби із роду аспергіл

Запитання 46

Який збудник має здатність утворювати сильнодіючий нейротоксин:

варіанти відповідей

Холерний вібріон

Червонотифозна паличка

Мікобактерія туберкульозу

Паличка ботулізму

Запитання 47

Яку хворобу називають хворобою "брудних рук"?

варіанти відповідей

Холеру

Сибірку

Дизентерію

Туберкульоз

Запитання 48

Яку назву має термін перебігу інфекції від моменту зараження до появи перших ознак захворювання?

варіанти відповідей

Період формування бактеріоносія

Інкубаційний період

Період розпалу хвороби

Період одужання

Запитання 49

Початкове розщеплення вуглеводів відбувається у:

варіанти відповідей

Ротовій порожнині

Шлунку

Тонкому кишечнику

Товстому кишечнику

Запитання 50

Переважною мікрофлорою сквашеного молока є:

варіанти відповідей

Гнильні бактерії

Молочнокислі бактерії

Дріжджі

Плісняві гриби

Запитання 51

Переважними видами псування хліба є:

варіанти відповідей

Пліснявіння

Бродіння

Гниття

Ослизнення

Запитання 52

Переважним способом розмноження дріжджів є:

варіанти відповідей

Ділення клітин навпіл

Розмноження бруньками

Спорангієспорами

Джгутування

Запитання 53

Мікроорганізми, що здатні існувати як за наявності кисню, так і за його відсутності, називаються:

варіанти відповідей

Облігатні анаероби

Аероби

Облігатні аероби

Факультативні анаероби

Запитання 54

За якою температурою найбільш активно здійснюється спиртове бродіння:

варіанти відповідей

0-100 С

25-400 С

50-600 С

10-200 С

Запитання 55

Які органічні речовини здатні піддаватися пропіоновокислому бродінню?

варіанти відповідей

Крохмаль

Молочна кислота

Моносахариди

Клітковина

Запитання 56

Процес глибокого руйнування білкових речовин мікроорганізмами має назву:

варіанти відповідей

Бродіння

Гниття

Декарбоксилування

Дезамінування

Запитання 57

Яка вода відповідає санітарним вимогам, де колі-індекс дорівнює:

варіанти відповідей

100

10

1000

3

Запитання 58

Яйця водоплавних птахів дозволяється використовувати для виготовлення:

варіанти відповідей

Морозива

Кондитерських виробів, які піддаються тепловій обробці

Майонезу

Меланжу

Запитання 59

Оберіть чинники, що перешкоджають розвитку мікроорганізмів на плодах і овочах:

варіанти відповідей

Підвищена температура

Кисле середовище м`якоті

Наявність фітонцидів

Підвищений вміст СО2 у середовищі

Запитання 60

В ротовій порожнині здійснюється:

варіанти відповідей

Основна хімічна обробка їжі

Всмоктування їжі

Механічна обробка

Обробка ферментами

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест