Що таке „гниття”?
Який із названих вчених зробив перший опис мікробів?
Розставте відповідно до назви коків їх характеристики:
А. Монококи 1. Розміщуються парами
В. Диплококи 2. Поодинокі мікробні клітини
С. Стрептококи 3. Розміщуються по типу виноградного грона Д. Сарцини 4. Клітини розміщені по чотири
Е. Стафілококи 5. Розміщуються у вигляді ланцюжків різної довжини
Ж. Тетракоки 6. Клітини розміщені у формі тюків по 8-16 шт.
Більшість бактерій розмножуються:
Назвіть бактерії, які утворюють спори?
Назвіть основні властивості спор бактерій
Назвіть місця існування термофільних мікроорганізмів
Сарцини це –
. Розставте правильно визначення бактерій залежно від їх виду
А. Вібріони 1. Бактерії, які мають декілька (2 – 3) великих завитків
В. Спірили 2. Бактерії з одним неповним завитком спіралі у вигляді коми
С. Спірохети 3. Спіральна форма бактерій, яка має центральну осьову нитку
Д. Лептоспіри 4. Бактерії, які мають багато дрібних завитків.
Які із названих ознак характерні для бацил?
Грампозитивні бактерії фарбуються у ............... колір.
Які хімічні речовини використовуються для фіксації мазків?
Розставити у відповідності до виду рухливих мікроорганізмів такі визначення:
А. Монотрихи 1. Джгутики на обох полюсах бактеріальної клітини
В. Перитрихи 2. Пучок джгутиків на одному полюсі С. Лофотрихи 3. Один джгутик на одному полюсі мікробної клітини
Д. Амфітрихи 4. Джгутики розміщені по всій поверхні тіла
Які препарати готують для дослідження бактерій на рухливість?
Як проникають поживні речовини у мікробну клітину?
Вкажіть, на які групи розділяють мікроорганізми за типом живлення
Назвіть корисні властивості плісеневих грибів
Що відбувається з мікробною клітиною при плазмолізі?
Розставити, відповідно до групи факторів, чинники які згубно діють на мікроорганізми:
А. Фізичні фактори 1. Осмотичний тиск, променева енергія
В. Хімічні фактори 2. Механічне струшування, радіоактивне випромінювання
С. Біологічні фактори 3. Антибіотики і бактеріофаги
4. Етиловий спирт, формалін
Як називається процес теплової обробки продуктів, який здійснюється при температурі вище 1000 С ?
Як називаються хімічні речовини біологічного походження, які здатні пригнічувати розвиток мікроорганізмів?
Як стерилізують поживні середовища типу МПБ, МПА?
Розставити живильні середовища відповідно до їх консистенції А. Рідкі 1. МПА, МППА В. Щільні (тверді) 2. МПБ,МППБ С. Напіврідкі 3. МПЖ ( 10-15% желатину)
4. Кров’яний агар
5. МПА (0,5% агару)
Як називається прилад, який використовується для культивування мікроорганізмів, де підтримується оптимальна для їх росту температура?
Розставити відповідно до живильних середовищ основні ознаки росту мікроорганізмів
А. Рідкі середовища 1. Мікроорганізми утворюють помутніння середовища
В. Щільні 2. Утворюють колонії
С. МПЖ 3. Розріджують середовище у вигляді ялинки, лійки тощо
4. Утворюється осад
Які об’єкти навколишнього середовища є найбільш сприятливими для розмноження мікроорганізмів?
Для очищення повітря в приміщеннях від мікроорганізмів проводять:
Назвіть мікроорганізми, які розмножуються у повітрі
Які показники визначають при санітарній оцінці ґрунту?
Які показники визначають при санітарній оцінці води?
Які показники визначають при санітарній оцінці повітря?
Назвіть методи санітарної оцінки повітря
Якщо джгутики розміщені по всій поверхні тіла, то такі бактерії називаються...
Назвіть анаеробні процеси бродіння
Як називається процес розкладу цукру на спирт та СО2, який здійснюється під дією мікроорганізмів?
При якій концентрації цукру спиртове бродіння проходить найкраще?
Розставте у відповідності до вказаного типу бродіння його характерні ознаки
А. Низове спиртове бродіння 1. Бродіння проходить спокійно і дещо повільно 2. Дріжджі залишаються весь час на дні, піни утворюється мало
В. Верхове спиртове бродіння 3. Бродіння проходить швидко
4. Спостерігається сильне виділення СО2 і піни
Головними продуктами маслянокислого бродіння є
Розставте у відповідності до вказаних типів бродінь такі визначення:
А. Спиртове 1. Це перетворення цукру або молочної кислоти та її солей в пропіонову і оцтову кислоти, СО2 та воду
В. Пропіоновокисле 2. Процес розкладу цукру на спирт та СО2
С. Молочнокисле 3. Процес перетворення цукру в молочну кислоту
Д. Маслянокисле 4. Процес розкладу цукру на масляну кислоту, СО2 та водень
Розставте у відповідності до вказаних типів бродінь збудники, якими вони викликаються:
А. Спиртове 1. Маслянокислі бактерії
В. Пропіоновокисле 2. Дріжджі
С. Молочнокисле 3. Пропіоновокислі бактерії Д. Лимоннокисле 4. Молочнокислі бактерії
Е. Маслянокисле 5. Гриби із роду аспергіл
Мікроорганізми, які розвиваються при відносно низьких температурах називаються...
Назвіть гнильні види бактерій
Назвіть побічні продукти спиртового бродіння
Як називається одноразове прогрівання продукту з наступним швидким його охолодженням (до температури 4 – 80 С),
Які із названих мікроорганізмів використовують для отримання столового оцету?
Який збудник має здатність утворювати сильнодіючий нейротоксин:
Яку хворобу називають хворобою "брудних рук"?
Яку назву має термін перебігу інфекції від моменту зараження до появи перших ознак захворювання?
Початкове розщеплення вуглеводів відбувається у:
Переважною мікрофлорою сквашеного молока є:
Переважними видами псування хліба є:
Переважним способом розмноження дріжджів є:
Мікроорганізми, що здатні існувати як за наявності кисню, так і за його відсутності, називаються:
За якою температурою найбільш активно здійснюється спиртове бродіння:
Які органічні речовини здатні піддаватися пропіоновокислому бродінню?
Процес глибокого руйнування білкових речовин мікроорганізмами має назву:
Яка вода відповідає санітарним вимогам, де колі-індекс дорівнює:
Яйця водоплавних птахів дозволяється використовувати для виготовлення:
Оберіть чинники, що перешкоджають розвитку мікроорганізмів на плодах і овочах:
В ротовій порожнині здійснюється:
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома