Можливі післяін’єкційні ускладнення. Причини, ознаки, профілактика, допомога.

Додано: 29 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 85 разів
16 запитань
Запитання 1

Медична сестра пацієнту внутрішньом'язово методом "хлопка" ввела голку, канюля якої відломилась, а голка повністю потра­пила в тканини. Пішки доправила пацієнта із третього поверху на перший у травмпункт. Лікар, оглянувши пацієнта, на каталці напра­вив його в операційну хірургічного відділення, де після рентгеноло­гічного обстеження хірургічним шляхом видалили обломок голки. Яких помилок припустилася медична сестра?


варіанти відповідей

Медична сестра порушила техніку внутрішньом'язової ін'єкції і правила санітарно-протиепідемічного режиму. Категорично заборо­няється вводити голку методом "хлопка". Крім того, пацієнта потрібно було доправити на каталаці або викликати хірурга, попередньо затис­нувши рукою тканини навколо голки, щоб вона не пройшла глибше.


.

Запитання 2

Пацієнтові за призначенням лікаря необхідно внутрішньовенно ввести розчин кальцію хлориду 10 % -10 мл. Медична сестра в асептичних умовах підготувала оснащення та необхідні засоби для виконання ін’єкції, провела психологічну підготовку пацієнта, обрала ділянку для внутрішньовенного введення лікарського засобу. Що вона має зробити далі?

варіанти відповідей

Необхідно відтягнути введений розчин у шприц і, не виймаючи голки з місця ін'єкції, ввести у паравенозний про­стір 20-25мл 0,25 % або 0,5 % розчину новокаїну чи 25—30мл ізотонічного розчину натрію хлориду. Ін'єкцію кальцію хло­риду повторити у вену другої руки іншим стерильним шпри­цом.


.

Запитання 3

Медична дільнична сестра, прийшовши додому до пацієнта, взяла з рук його дружини ампулу, не прочитала етикетку, заповнила шприц і ввела пацієнту вміст ампули внутрішньом'язово, внаслідок чого у пацієнта виник не характерний для попередніх ін'єкцій не­стерпний біль. З'ясувалося, що дружина помилково подала медсест­рі не призначений лікарем препарат, а хіміоотруту для шкідників сільського господарства. Чому виникла помилка? Які подальші дії медсестри?


варіанти відповідей

цьому разі медична сестра грубо порушила правило, не про­читавши етикетку на ампулі. Необхідно терміново викликати швидку невідкладну медичну допомогу для того, щоб надати кваліфікаційну допомогу пацієнту.


.

Запитання 4

У пацієнтки М. 42р. через 12год на місці ін’єкції з’явилося почервоніння, затвердіння, біль. Назвіть вид ускладнення. Яка допомога потрібна пацієнтці? Профілактика ускладнення.



варіанти відповідей

 На місці введення ліків у пацієнтки утворився інфільтрат. Необхідно: накласти зігрівальний спиртовий компрес; зробити йодну сітку; провести фізпроцедури за призначенням лікаря. Профілактика: треба постійно змінювати ділянку тіла для ін’єкцій, не вводити одноразово великий об’єм ліків, підігрівати олійні розчини, суворо дотримуватися виконання правил асептики.

.

Запитання 5

Пацієнту К. 45р., лікар призначив ввести внутрішньом’язово олійний розчин вітаміну Е. Виконуючи призначення лікаря медична сестра побачила в шприці кров. Які її дії?


варіанти відповідей

При введенні олійного препарату внутрішньом’язово необхідно впевнитися, що голка не потрапила в кровоносну судину відтягнувши поршень на себе. Якщо голка потрапила в кровоносну судину, потрібно відтягнути голку на себе і змінити кут уведення голки, ще раз впевнитися , що голка не влучила в кровоносну судину. Тільки за відсутності крові в шприці можна вводити олійний розчин.

 

.

Запитання 6

Прокол обох стінок вени

варіанти відповідей

гематома

.

Запитання 7

Виникає в наслідок введення інсуліну в одну й ту ж ділянку

варіанти відповідей

ліподистрофія

.

Запитання 8

Почервоніння та ущільнення

варіанти відповідей

інфільтрат

.

Запитання 9

Ускладнення при порушенні правил асептики

варіанти відповідей

абцес

.

Запитання 10

Інфільтрат

Лікування

варіанти відповідей

накладають двошаровий зігрівальний компрес із розчином фурациліну 1:5000 і мазю Вишневського. Можна застосувати водно-спиртовий, олійно-спиртовий компреси. Призначають також фізіотерапевтичні процедури (УВЧ, УФ-опромінення). Якщо інфільтрат виник після введення антибіотика, то на шкіру наносять йодну сітку.

.

Запитання 11

Алергійна реакція

Лікування

варіанти відповідей

вище місця ін’єкції накласти джгут; в/м ввести 0,5мл 0,1% розчину адреналіну; при можливості обколоти місце ін’єкції адреналіном, розчинивши його у 10-20мл ізотонічного розчину натрію хлориду. При зниженні АТ в/в ввести 1% р-н мезатону, розчинивши його у 200мл ізотонічного розчину натрію хлориду. При нормалізації показників АТ ввести в/м 1мл 1% р-ну димедролу. Негайно повідомити лікаря.


.

Запитання 12

Некроз тканин

Лікування

варіанти відповідей

припинити введення препарату, обколоти місце потрапляння гіпертонічного розчину 0,25-0,5% розчином новокаїну або 10мл ізотонічного розчину натрію хлориду і накласти зігрівальний компрес. 


.

Запитання 13

 

Потрапляння відломленої голки в тканини

Тактика фельдшера

варіанти відповідей

уламок голки швидко видалити із тканин пальцями руки. Якщо сталося так, що відломлену голку не вдається видалити пальцями, то треба з двох боків місцезнаходження голки затиснути рукою, щоб запобігти просуванню її глибше в тканини і терміново викликати лікаря.


.

Запитання 14

Тромбофлебіт

Тактика фельдшера

варіанти відповідей

необхідно припинити венопункцію цієї ділянки, повідомити лікаря, накласти зігрівальний компрес із маззю Вишневського, створити спокій для даної кінцівки.

Профілактика: постійно змінювати місце ін’єкції, розчини високих концентрацій уводити повільно.


.

Запитання 15

Гематома

Тактика фельдшера

варіанти відповідей

припинити уведення розчину, накласти на місце ін’єкції стерильний ватний тампон, видалити голку із вени, місце ін’єкції притиснути на 5 хв. Призначену пацієнтові в/в ін’єкцію в такому випадку зробити в іншу вену. На ділянку гематоми накласти напівспиртовий зігрівальний компрес.


.

Запитання 16

Пацієнт знепритомнів під час інєкції.Ваша тактика

варіанти відповідей

пацієнтові надати положення лежачи з піднятими ногами і трохи опущеною головою, побризкати обличчя холодною водою, дати понюхати на ватному тампоні розчин аміаку, звільнити від тісного одягу грудну клітку. У більш тяжких випадках в/м ввести кордіамін 2 мл або 1-2 мл 10% розчину кофеїн-бензоату натрію.

Профілактика: не виконувати ін’єкції пацієнтам у положенні стоячи.


.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест