Надання невідкладної допомоги

Додано: 21 лютого 2020
Предмет: Основи здоров’я, 11 клас
Тест виконано: 143 рази
20 запитань
Запитання 1

Вас викликали до хворого який скаржиться, на гострий біль в ділянці серця стискаючого  характеру, який віддає в ліву руку, тривалістю більш 30 хв. Приймання нітрогліцерину ефекту не дало. Яке захворювання слід запідозрити?

варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарда


Стабільна стенокардія напруження


Набряк легень 


Сухий плеврит


Госпітальна пневмонію

Запитання 2

Фельдшера викликали до хворого 45 років, який скаржиться на сильний головний біль, запаморочення, блювання, мерехтіння “мушок” перед очима, АТ- 220/110мм рт.ст. Такий стан характерний для?



варіанти відповідей

Гіпертонічного кризу  


Печінкової коми


Гіпоглікемічної коми  


Діабетичної коми  


Анафілактичного шоку

Запитання 3

Бригаду ШД викликали до пацієнта 47 років, який скаржиться на інтенсивний стискаючий  біль в ділянці серця, загальну слабкість, запаморочення, нудоту, задишку в спокої. Стан  тяжкий, блідість шкірних покривів, акроціаноз. АТ- 70/20 мм рт.ст., пульс - 110/хв., ЕКГ:  ознаки гострого інфаркту міокарда. Який препарат слід використати фельдшеру для  корекції АТ?


варіанти відповідей

Допамін 


Мезатон 


Адреналін 


Сульфокамфокаїн 


Кофеїн 

Запитання 4

Фельдшер викликаний на дім до пацієнтки А., 64 роки, яка страждає на гіпертонічну  хворобу. Після прийому каптопресу і атенололу пацієнтка різко встала з ліжка, втратила  свідомість. Об’єктивно: шкіра бліда, волога. Пульс слабкий, 110/хвилину. Тони серця  послаблені, АТ- 70/50 мм рт.ст.. Дихання везикулярне. Вкажіть найбільш імовірний діагноз  фельдшера:


варіанти відповідей

Колапс


Серцева астма


Набряк легенів


Гострий інфаркт міокарда


Гіпертонічний криз

Запитання 5

ШМД викликали до хворого С. 69 років, у якого годину тому після фізичного навантаження  раптово виник сильний біль за грудниною з ірадіацією у міжлопаткову ділянку. Під час  огляду: стан тяжкий, свідомість порушена, шкіра бліда, волога. Рs- 100/хв. АТ- 100/60 мм рт.ст. Тони серця ослаблені. На ЕКГ: глибокий зубець Q та куполоподібний сегмент SТ у відведеннях ІІ-ІІІ. Яка невідкладна долікарська допомога у цьому випадку?


варіанти відповідей

Нітрогліцерин 0,0005 г сублінгвально, аспірин 0,25 г розжувати


Створити фізичний та емоційний спокій 


Спокій, оксигенотерапія 


Спокій, гепарин 4000 ОД болюсно 


Спокій, атропін 0,5-1 мг в/в

Запитання 6

  Фельдшера викликали до пацієнтки 30 р, яка мала скарги на напад ядухи з утрудненим  видихом. Напад триває понад добу. ЧДР- 50/хв., над правою легенею дихання не  вислуховується. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз:


варіанти відповідей

Астматичний статус


Госпітальна невмонія


Серцева астма  


Обструктивний бронхіт  


Бронхоектатична хвороба 

Запитання 7

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнтки 30 р. Скарги на напад ядухи з експіраторною  задишкою. Напад не усувається ефективними раніше сальбутамолом та еуфіліном,  триває майже добу. Об’єктивно: стан тяжкий, ЧДР- 40/хв., вислуховується багато  хрипів зі свистом у легенях з обох боків. Який основний препарат слід ввести пацієнту в  даному випадку:


варіанти відповідей

Преднізолон  


Астмопент  


Солутан  


Папаверин


Морфін 

Запитання 8

  У пацієнта раптово виникла задишка з подовженим видихом, дистанційні сухі хрипи.  Хворий сидить у ліжку, спираючись на коліна. Шкіра бліда, пульс - 90/хв., АТ- 140/90 мм рт.ст., частота дихання - 36/хв. Над легенями перкуторно визначається коробковий  звук, аускультативно - велика кількість сухих хрипів. Що в першу чергу треба зробити під  час надання невідкладної допомоги? 


варіанти відповідей

Інгаляцію сальбутамолу із кишенькового інгалятора


Виконати дихальну гімнастику

Заспокоїти хворого 

Ввести в/м 2% р-н папаверину


Ввести підшкірно 0,1 % розчин адреналіну

Запитання 9

У пацієнта, що страждає на гіпертонічну хворобу, протягом 2-х годин погіршився стан:  з’явились нудота, біль у потилиці й ділянці серця, миготіння “мушок” перед очима.  Об’єктивно: обличчя гіперемійоване. АТ- 180/120 мм рт.ст. Яке ускладнення виникло у хворого?


варіанти відповідей

Гіпертонічний криз


Інфаркт міокарда 


Прогресуюча стенокардія


Гостра серцева недостатність 


Гостра судинна недостатність  

Запитання 10

Фельдшера швидкої допомоги викликано до пацієнта, у якого напад бронхіальної астми не минає на протязі однієї доби. Оберіть препарати для надання невідкладної допомоги:


варіанти відповідей

Еуфілін, преднізолон 


Димедрол, астмопент   


Димедрол, пеніцилін 


Сальбутомол, адреналін 


Вікасол, димедрол

Запитання 11

На здоровпункті хімічного заводу проводиться забір донорської крові. Чоловік 24 років  раптово зблід і знепритомнів. Зіниці вузькі, реагують на світло, кінцівки холодні. Пульс - 85/хв. АТ- 120/80 мм рт.ст.Невідкладна допомога:


варіанти відповідей

Горизонтальне положення, нашатирний спирт


Напівсидяче положення, нашатирний спирт


Сидяче положення, нашатирний спирт


Горизонтальне положення, адреналін 


Горизонтальне положення, ефедрин

Запитання 12

Фельдшера ШМД викликали до пацієнта зі скаргами на напад ядухи, що триває 3 години.  Об’єктивно: вимушене положення тіла, ЧД - 36/хв., дистанційні сухі  хрипи, пульс - 84/хв. АТ- 130/80 мм рт.ст. Інгаляція сальбутамолу  ефекту не дала. Яка буде наступна дія фельдшера? 


варіанти відповідей

Введення еуфіліну 


Введення тренталу 


Введення анальгіну 


Введення дімедролу 


Введення галідору

Запитання 13

Фельдшера ШМД викликали вночі до чоловіка, в якого раптово з’явилась ядуха з  утрудненим вдихом, кашель із виділенням рожевого пінистого мокротиння. Пацієнт у  положенні ортопное. Дихання шумне. Пульс - 100/хв., ритмічний, слабкого наповнення.  Над легенями - вологі дрібно пухирчасті хрипи. Виберіть препарат, який необхідно  застосувати? 


варіанти відповідей

Лазікс


Панангін  


Метопролол 


Єссенціале 


Фероплект

Запитання 14

Фельдшера викликали до чоловіка 50 років, який скаржиться на пекучий інтенсивний біль  за грудниною з іррадіацією в ліву руку, який триває понад 1 годину, виник після стресової  ситуації, не знімається нітрогліцерином. Пацієнт неспокійний. Блідий, на обличчі  холодний піт. Пульс - 100/хв., ритмічний. АТ- 100/70 мм рт.ст. Тони серця приглушені.  Найімовірніший діагноз?


варіанти відповідей

Інфаркт міокарда , типовий варіант


Стенокардія напруження 


Прогресивна стенокардія 


Інфаркт міокарда, астматичний варіант


Гіпертонічний криз

Запитання 15

  До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 42 р., зі скаргами на біль за грудниною  стискаючого характеру з іррадіацією в ліву руку, плече. Біль триває 2-3 хв., з’являється  під час ходьби. Напад зникає після зупинки, знімається нітрогліцерином. Об'єктивно:  пульс - 80/хв., АТ- 125/85 мм рт.ст. Встановіть попередній діагноз:


варіанти відповідей

Стенокардія напруження


Артеріальна гіпертензія  


Гострий інфаркт міокарда 


Серцева астма   


Артеріальна гіпотензія  

Запитання 16

Пацієнт 48 років звернувся зі скаргами на біль у ділянці серця, що виникає у відповідь на фізичне навантаження. Зараз після підняття по сходах у нього з’явився стискаючий біль за  грудиною, оніміння4-5 пальців лівої руки. На ЕКГ: зміщення сегмента ST нижче ізолінії,  від’ємний зубець Т. Після больового приступу змін на ЕКГ не виявлено. Який імовірний  діагноз?


варіанти відповідей

Стабільна стенокардія напруження


Інфаркт міокарда 


Гостра серцева недостатність 


Гостра судинна недостатність 


Стенокардія Принцметала

Запитання 17

Хвора звернулась до фельдшера зі скаргами на загруднинний біль з іррадіацією в ліву  руку, що виникає щодня під час підйому по сходах на 2-й поверх. Об’єктивно:  АТ- 130/90 мм рт.ст., ЧСС- 88/хв., тони серця ритмічні. Яку групу препаратів слід  призначити в першу чергу?


варіанти відповідей

Нітрати


Транквілізатори 


Діуретики 


Антикоагулянти 


Інгібітори АПФ  

Запитання 18

Хвора К., 48 рокiв звернулася до фельдшера здоровпункту iз скаргами на сильний  головний бiль в потиличнiй дiлянцi, який виник 2 години тому пiсля стресовоїситуацiї,  запаморочення, нудоту, бiль у дiлянцi серця. Об’єктивно: обличчя гiперемiйоване, межi  серця розширенi влiво на 1 см. Тони серця ритмiчнi, акцент II тону над аортою. АТ-  190/100 мм рт.ст., пульс напружений ритмiчний. У хворої:


варіанти відповідей

Гiпертонiчна хвороба, неускладнений гiпертензивний криз  


Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть 


Гiпертонiчна хвороба, ускладнений гiпертензивний криз 


Стабільна стенокардiя напруження


Iнфаркт мiокарда  

Запитання 19

У хворого 50 років після надмірного вживання їжі та алкоголю раптово виник інтенсивний  біль в епігастральній ділянці, який супроводжувався нудотою, блюванням та здуттям  живота. Пульс - 100/хв., аритмічний, екстрасистолія. АТ- 90/60 мм рт.ст. Тони серця різко  послаблені. Лейкоцитоз - 13,8·109/л. ЕКГ - інтервал ST у відведеннях ІІІ і aVF вище  ізолінії на 6 мм. Яка патологія розвинулась у хворого?


варіанти відповідей

ІХС. Гострий інфаркт міокарда 


Гострий панкреатит 


Гострий холецистит 


Перфорація виразки шлунка 


Харчова токсикоінфекція  

Запитання 20

У хворої К., 50 років, з мітральною вадою серця, у стоматологічному кабінеті під час  екстракції зуба виник напад задишки, який супроводжувався серцебиттям, кашлем з  виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об’єктивно: стан важкий, акроціаноз, ЧД- 36/хв.  В легенях: “клекітливе” дихання, звучні різнокаліберні вологі хрипи. АТ - 90/50 мм рт.ст.,

 пульс - 120/хв. Який Ваш діагноз?


варіанти відповідей

Гостра лівошлуночкова недостатність  


Тромбоемболія легеневої артерії   


Кардіогенний шок  


Гострий бронхоспазм  


Анафілактичний шок  

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест