45 тема ч.1"Надзвичайні ситуації, які характерні для регіону. Потенційно небезпечні об’єкти міста (району).

Тест розроблено за підручником А.А. Гудима та інші " Захист України Основи медичних знань.10 клас"(стр.181 - 185)

Додано: 7 травня 2022
Предмет: Захист України, 10 клас
Тест виконано: 1865 разів
12 запитань
Запитання 1

Об'єкти, на яких використовують, виготовляють, переробляють, зберігають чи транспортують небезпечні речовини та біологічні препарати називають

варіанти відповідей

потенційно небезпечними об'єктами

об'єктами народного господарства

вибухо небезпечні об'єкти

Запитання 2

За видом небезпечних речовин, що їх використовують у виробничому процесі, потенційно небезпечні об’єкти поділяють на:

варіанти відповідей

вибухо- й пожежонебезпечні (ВПНО);


хімічно небезпечні (ХНО);


радіаційно небезпечні (РНО).

потенційно небезпечнішії об'єктами (ПНО)

Запитання 3

Виробництва вибухових (тротил, тетрил, гексоген тощо) і займистих речовин, нафтопереробні підприємства, млинарські комбінати та елеватори, деревообробні й інші підприємства, що використовують або виробляють вибухові та займисті речовини  відносяться до:

варіанти відповідей

Вибухонебезпечних об’єктів

пожежонебезпечних об’єктів

хімічних об’єктів

транспортних об’єктів

промислових об’єктів

Запитання 4

 Підприємства хімічної, целюлозно-паперової, нафтопереробної, металургійної промисловості; пов’язані з виробництвом добрив, соди, кислот; з великими запасами сильнодіючих отруйних речовин (СДОР) і транспортні магістралі для їх перевезення відносяться до:

варіанти відповідей

Хімічно небезпечних об’єктів

вибухо небезпечних об’єктів 

пожежо небезпечних об’єктів

радіаційно небезпечних об’єктів

Запитання 5

Сильнодіючі отруйні речовини (СДОР) можуть вразити не тільки людей, але й тварин, рослин, заражати територію, призводячи до серйозних екологічних наслідків. СДОР можуть проникати в організм через дихальні шляхи, шкірні покриви, слизові оболонки очей і шлунково-кишкового тракту, надходячи з їжею або водою.

варіанти відповідей

так - це правда

ні - це брехня

Запитання 6

Які аварії називають радіаційними ?

варіанти відповідей

Аварії на об’єктах супроводжуються викидом радіоактивних речовин (РР) в атмосферу, що викликають радіоактивне зараження (РЗ) повітря, місцевості, водоймищ, рослинності.

Аварії на виробництвах вибухових (тротил, тетрил, гексоген тощо) і займистих речовин, нафтопереробних підприємствах, млинарських комбінатах та елеваторах, деревообробних й інших підприємствах.

 Аварії на хімічно небезпечному об’єкті з розливом СДОР 

Запитання 7

В якому році трапилась аварія на Чорнобильській АЕС з дуже важкими наслідками не тільки для економіки країни, але і для життя і здоров’я людей, тваринного і рослинного світу, усього довкілля?

варіанти відповідей

1986

1976

2004

2001

Запитання 8

Скільки Державний реєстр України містить даних про потенційно небезпечні об'єкти, до яких належать промислові підприємства, шахти, кар’єри, магістральні газопроводи, нафтопроводи, продуктопроводи, гідротехнічні споруди, вузлові залізничні станції, мости, тунелі, накопичувані й полігони промислових відходів, місця зберігання небезпечних речовин тощо ?


варіанти відповідей

більше 24 тисяч

більше ніж 34 тисячі

біільше 10 тисяч

більше 17 тися

Запитання 9

Потенційно безпечними є гідротехнічні споруди, на яких можливі гідродинамічні аварії, за яких швидко поширюється велика кількість води. Вони виникають унаслідок пошкодження або руйнування гребель гідровузлів, при цьому накопичена потенціальна енергія водосховища вивільнюється як хвиля прориву.

варіанти відповідей

так, безпечні

ні, небезпечні

Запитання 10

Чи згодні ви ствердженням, що "Велика маса води водосховищ накопичена під територіями, які нижче за течією, і в разі прориву греблі може спричинити затоплення земель і населених пунктів."

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 11

Чи згодні ви ствердженням. що "Водосховища можуть накопичувати радіоактивне забруднення, як це було на Київському водосховищі після аварії на Чорнобильській атомній електростанції."

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 12

Чи згодні ви ствердженням, що "СДОР не можуть проникати в організм через дихальні шляхи, шкірні покриви, слизові оболонки очей і шлунково-кишкового тракту, надходячи з їжею або водою."

варіанти відповідей

так, згоден

ні, не згоден

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест