Невідкладні стани при патології нирок і сечовивідних шляхів

Предмет "Невідкладні стани у внутрішній медицині". Для студентів спеціалізації «Лікувальна справа» (кваліфікація: фельдшер), спеціальності 223 "Медсестринство". Галузі знань 22 Охорона здоров’я


Додано: 27 березня 2020
Предмет: Природничі науки, 3 клас
Тест виконано: 211 разів
25 запитань
Запитання 1

Вас викликали до чоловіка 47 років, який скаржиться на нападоподібний біль у лівій поперековій ділянці з іррадіацією статеві органи. Пацієнт постійно змінює положення тіла, але полегшення не відчуває. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Виразкова хвороба, ускладнення пенетрація

Гострий панкреатит

Лівобічна ниркова колька

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Запитання 2

У пацієнта Д., 40 років вперше з’явився різкий біль в поперековій ділянці праворуч з ірадіацією в пахвинну ділянку, кров’яниста сеча. В аналізі крові ШЗЕ 10 мм/год., лейкоцити 4,6 х 109 /л; аналіз сечі: колір червоний, питома вага 1022, білок 0,2 г/л, лейкоцити – 5-10 в п/зору, еритроцити незмінені 30 -40 в п/зору. Яка вірогідна причина появи кров’янистої сечі?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Правобічна ниркова колька

Гострий цистит

Хронічний пієлонефрит

Гострий пієлонефрит

Запитання 3

Фельдшер швидкої допомоги був викликаний до пацієнта 18 років, який після перенесеного гломерулонефриту страждає на артеріальну гіпертензію.

В момент огляду скаржиться на сильний головний біль.

Об-но: АТ – 125/100 мм рт.ст. За останню добу діурез зменшився до 600 мл/добу. Якою буде тактика фельдшера?


варіанти відповідей

Дроперидол + каптоприл

Фуросемід + корінфар

Клофелін + анаприлін

Фуросемід + празозин

Гіпотіазид + фуросемід

Запитання 4

Пацієнт А., 40 років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на сильний біль у поперековій ділянці зліва з іррадіацією у статеві органи, стегно. Найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Уремія

Напад ниркової кольки

Гломерулонефрит

Пієлонефрит

Діабетична нефропатія

Запитання 5

У приймальне відділення доставлено хворого з різким болем у поперековій ділянці, що виник після тряскої їзди. Біль віддає в промежину. Хворіє на сечо-кам’яну хворобу впродовж 5 років. Симптом Пастернацького різко позитивний. В аналізі сечі виявляють свіжі еритроцити. Відображена картина дозволяє запідозрити:

варіанти відповідей

Апендицит

Гострий радикуліт

Ниркову кольку

Гострий аднексит

Жовчну кольку

Запитання 6

Хворий 43-х рокiв, працiвник м’ясокомбiнату, захворiв раптово. Скаржиться на головний бiль, високу температуру, вiдчуття печiння в очах, бiль у м’язах, особливо литкових, попереку, жовтяничний колiр шкiри обличчя, темну сечу.

Об’єктивно: на губах - герпетичнi висипання, пальпуються збiльшенi печiнка та селезiнка. Олiгурiя. Температура тiла - 37,8oC, пульс - 100/хв., АТ- 90/50 мм рт.ст. Для якого захворювання характернi данi клiнiчнi симптоми?

варіанти відповідей
Запитання 7

Фельдшера викликано до пацiєнта з гострою затримкою сечовипускання пiсля ниркової колiки. Є пiдозра на сечокам’яну хворобу. Яку першочергову долiкарську допомогу повинен надати фельдшер?

варіанти відповідей

Нiжнi гарячi ванни

Поставити постiйний катетер

Застосувати мiхур з льодом

Сидячу теплу ванну

Застосувати сечогiннi засоби

Запитання 8

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 22-х рокiв. Два днi тому виник головний бiль, набряки на обличчi, сеча кольору м’ясних помиїв, тупий бiль у поперековiй дiлянцi, пiдвищення температури тiла до 37,6oC. Об’єктивно: обличчя одутле, набряки повiк, незначнi набряки на кiнцiвках i тулубi. Над легенями в нижнiх вiддiлах вологi хрипи. Пульс - 82/хв., ритмiчний, тони серця ослабленi, акцент II тону над аортою. АТ- 160/100 мм рт.ст. Живiт м’який, печiнка бiля краю реберної дуги. Симптом Пастернацького - позитивний з обох бокiв. Добовий дiурез - 300 мл. Який попереднiй дiагноз у хворого?

варіанти відповідей

Нирковокам’яна хвороба

Гострий пiєлонефрит

Гiпертонiчна хвороба

Гострий гломерулонефрит

Хронiчний гломерулонефрит

Запитання 9

Хворий 40-ка рокiв, звернувся до фельдшера ФАПу зi скаргами на сильнi болi в правiй половинi живота, поперековiй дiлянцi справа, якi вiддають в пах, стегно, часте болюче сечовидiлення невеликими порцiями, блювання.

Об’єктивно: хворий стогне, неспокiйний. Шкiра блiда, волога, температура тiла - 36,9oC. Пульс - 92/хв. Живiт здутий, болючий при пальпацiї в правiй половинi. Симптом Пастернацького позитивний справа. Ваш ймовiрний дiагноз:

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Гострий пiєлонефрит

Правобiчна ниркова колька

Хронiчний гломерулонефрит

Хронiчний пiєлонефрит

Запитання 10

Хворий лікується в терапевтичному відділенні з приводу хронічної ниркової недостатності. Що треба обмежити в харчуванні хворого на хронічну ниркову недостатність:

варіанти відповідей

хлорид натрію, білок


фрукти

жири

вуглеводи рідину та продукти,

збагачені кальцієм

Запитання 11

Ниркові набряки спочатку з’являються на:

варіанти відповідей
Запитання 12

Хворий госпіталізований у терапевтичне відділення з гострою нирковою недостатністю. Ви проводите обстеження. Які характерні дані об’єктивного обстеження хворого на ГНН:

варіанти відповідей

блідість, сухість шкіри


аміачний запах із рота


усе згадане

підвищення артеріального тиску

набряки

Запитання 13

Який з лабораторних показників найважливіший для діагностики уремії:

варіанти відповідей

гіперпротеїнемія


тромбоцитопенія

лейкопенія

збільшення креатинину

гіпохолестеринемія

Запитання 14

При наявності якого з симптомів діагноз “уремія” вважається безсумнівним:

варіанти відповідей

Слабкість

 

Аміачний запах з рота

Поліурія


Гематурія


   Анурія


Запитання 15

Хворий лікується в стаціонарі з приводу гломерулонефриту, ускладненому гострой нирковой недостатністю. ШКФ - 12 мл/хв. Що необхідно застосовати з метою лікування уремії:

варіанти відповідей

методи замісної ниркової терапії (гострого гемодіалізу або перитонеального діалізу).

розчин Рінгера + ерітропоетин

гематрансфузію

трансплантацію нирки

катетерізація сечового міхура

Запитання 16

До фельдшера ФАПу звернулась хвора 35 р., зі скаргами на часте сечовипускання, біль в попереку, підвищення to - 38,6oС. Хворіє 3 дні. Об’єктивно: шкіра бліда, АТ- 120/70 мм рт.ст., Ps- 100/хв., симптом Пастернацького позитивний зліва. Аналіз сечі - велика кількість бактерій та лейкоцитів. Для якого захворювання характерні дані ознаки?

варіанти відповідей

Хронічна ниркова недостатність

Нирково-кам'яна хвороба

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Запитання 17

Преренальна гостра ниркова недостатність зумовлена розладами загальної циркуляції в судинах нирок, що є наслідком наступних станів (обери декілька вариантів):

варіанти відповідей

діабетична нефропатія

дегідратація (зменшення ОЦК)  

сечокам'яна хвороба

кардіогенний шок

застійна серцева недостатність

Запитання 18

Пацієнт скаржиться на пiдвищення температури до 39,0 oС, мерзлякуватiсть, бiль у попереку справа, часте i болюче сечовипускання. Хворiє 3-й день. Загальний аналiз сечi: сеча мутна, лейкоцитурiя, протеїнурiя, бактерiурiя. Попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Хронiчний пiєлонефрит

Нирковокам`яна хвороба

Хронiчний гломерулонефрит

Гострий пiєлонефрит

Запитання 19

Хворий К., 25 рокiв звернувся до фельдшера ФАПу зi скаргами: на головний бiль, набряки на обличчi, сечу кольору “м’ясних помиїв”, тупий бiль у поперековiй дiлянцi, пiдвищення температури до 37,4 oС.

Об’єктивно: шкiра блiда, набряки на обличчi. Пульс - 72/хв., ритмiчний, напружений. АТ- 180/110 мм рт.ст. Добова кiльксть сечi - 400 мл. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Гiпертонiчна хвороба 

Нирково-кам’яна хвороба

Гострий гломерулонефрит

Хронiчний пiєлонефрит

Гострий пiєлонефрит

Запитання 20

Хвора К., 39 років, звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль в суглобах кистей, загальну слабкість, зниження працездатності, швидку втомлюваність, підвищення температури тіла до 38,3oС, висипку на тілі. Об’єктивно виявлено еритематозні висипання, які розташовані по спинці носа і вилицях, що нагадують “крила метелика”, ЧД- 18/хв., АТ- 120/80 мм рт.ст. Найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Деформуючий остеоартроз

Ревматична хвороба

Системна склеродермія

Ревматоїдний поліартрит

Системний червоний вовчак

Запитання 21

Фельдшера ФАПу викликали до хворої 25 років, яка знаходиться в непритомному стані. Зі слів родичів стан хворої погіршився декілька днів назад, коли підвищилася температура тіла до 38,8oС; появились набряки на обличчі, виділення червоної сечі. В анамнезі: 2 тижні тому хвора перенесла ангіну. Сьогодні стан різко погіршився, появилась нудота, виникли судоми. Об’єктивно: АТ- 190/110 мм рт.ст. Дихання шумне, запах сечовини з рота. Сечовипускання відсутнє. Який найбільш вірогідний діагноз, що зумовлює таку картину?

варіанти відповідей

Нирково-кам’яна хвороба 

Хронічна ниркова недостатність

Гострий пієлонефрит

Гостра ниркова недостатність

Хронічний пієлонефрит

Запитання 22

Хворий 46 років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на сильні болі в правій половині живота, поперековій ділянці справа, які віддають в калитку, стегно, часте болюче сечовиділення невеликими порціями, блювання. Об’єктивно: хворий стогне, неспокійний. Шкіра бліда, волога, температура тіла - 36,9oС. Пульс - 92/хв. Живіт здутий, болючий при пальпації в правій половині. Симптом Пастернацького позитивний справа. Вкажіть найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Ниркова коліка

Хронічний гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Запитання 23

Ренальна гостра ниркова недостатність пов’язана з ураженням паренхіми нирок і виникає при (обери декілька вариантів):

варіанти відповідей

застосуванні нефротоксичних препаратів

гострих гломерулонефритах

лептоспірозі

шоках

обструкція шийки сечового міхура

Запитання 24

В біохімічному аналізі крові пацієнта з гострой нирковою недостатністю (обери декілька варіантів): 

варіанти відповідей

підвищений вміст сечовини, креатиніну, залишкового азоту

знижений вміст сечовини, креатиніну, залишкового азоту

знижений вміст загально білка, гіперкаліемія

підвищений рівень загального білка, гіпокаліемія

підвищення вмісту білірубіну і трансаміназ

Запитання 25

Пацієнт 38 років, який лікується з приводу гострого гломерулонефриту, викликав ШМД у зв’язку із погіршенням стану: зменшилася кількість сечі, виник різкий головний біль, біль в животі, нудота, блювання. З′явилися набряки на кінцівках, тулубі. При огляді звертає на себе увагу специфічний аміачний запах від тіла, анасарка. Яке ускладнення гострого гломерулонефриту виникло у даного пацієнта?

варіанти відповідей

Гостра судинна недостатність


Гостра наднирникова недостатність


Гостра ниркова недостатність

Гостра серцева недостатність


Хронічна ниркова недостатність

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест