Неврологія. Хвороби вегетативної нервової системи. Інтоксикації нервової системи ІІІ-В

Додано: 28 травня 2020
Предмет:
Тест виконано: 58 разів
10 запитань
Запитання 1

Хвора М. прийшла на прийом до невролога із скаргами на болі в половині голови пульсуючого приступоподібного характеру, тривалістю до двох діб, які супроводжуються нудотою, світлобоязню та посилюються при навантаженні. Лікар діагностував мігрень. Вкажіть, що є найбільш інформативним для діагностики цього стану?


варіанти відповідей

збір анамнезу та неврологічний огляд

КТ або МРТ головного мозку

РеоЕГ, Ехо-ЕГ

ЕМГ, ЕЕГ

люмбальна функція

Запитання 2

При яких профзахворюваннях потрібне негайне переведення на іншу роботу вже на початкових стадіях захворювання?


варіанти відповідей

бензольна інтоксикація

вібраційна хвороба

ртутна інтоксикація

свинцева інтоксикація

шумова хвороба

Запитання 3

Позитивний симптом «білої плями» при вібраційній хворобі виникає при:


варіанти відповідей

невропатичному синдромі

ангіодистонічному синдромі

міофасціальному синдромі

діенцефальному синдромі

остеопатичному синдромі

Запитання 4

У пацієнта К. 39 років виявили хронічну бензольну інтоксикацію. Зміни з боку якої системи несуть загрозу для життя пацієнта?


варіанти відповідей

нервової

кровотворної

гепато-біліарної


сечо-видільної

Запитання 5

. У хворої О., яка поступила в приймальний відділ із скаргами на болі в половині голови пульсуючого приступоподібного характеру, що супроводжуються нудотою, світлобоязню, зоровими феноменами (скотомами, фотопсіямит, зигзагами) та посилююься при навантаженні, повторюються протягом 3 діб, не знімаються прийомом анальгетиків. При неврологічному огляді вогнищевої неврологічної симптоматики не виявлено. ЕЕГ, МРТ – варіант норми. Яке з ускладнень мігрені найімовірніше у хворої?


варіанти відповідей

мігренозний статус

мігренозний інсульт

судомний синдром

базилярна мігрень

вегетативний криз

Запитання 6

1.    60-річний чоловік працював бульдозеристом протягом 30 років. Піддавався впливу локальної та загальної вібрації біля 70% робочого часу. За останні 2 роки став відзначати «оніміння» пальців рук, напади серцебиття, запаморочення, після чого спостерігалося збільшення сечовипускання. При загальному огляді відзначили різницю температури тіла зліва і справа в межах 1 градуса. АТ – 145/90 мм рт ст. На ЕКГ – помірні дифузні зміни в міокарді. Огляд невролога – явища вегетативно-чутливого поліневриту кистей рук. Кисті рук набряклі, ціанотичні. Позитивний симптом «білої плями». Позитивна холодова проба. Знижена вібраційна чутливість на руках. Виберіть стадію захворювання вібраційної хвороби.


варіанти відповідей

 Вібраційна хвороба І –ст, поліневрит кистей рук

Вібраційна хвороба ІІІ –ст,

Вібраційна хвороба ІІ –ст,

Запитання 7

1.    Хвора С. доставлена в неврологічний відділ із скаргами на болі в лівій половині голови пульсуючого приступоподібного характеру, тривалістю до трьох діб, що супроводжуються нудотою, світлобоязню та посилюються при навантаженні. Поряд із звичними для хворої симптомів мігрені з’явилась слабість у правих кінцівках. При неврологічному огляді виявлено правобічний геміпарез. На МРТ – ішемічне вогнище зліва. Який Ваш діагноз?


варіанти відповідей

мігренозний статус

мігренозний інсульт

судомний синдром

базилярна мігрень

вегетативний криз

Запитання 8

1.    Хворий К., 55 років на протязі 20 років ремонтував свинцеві акумулятори. Більше 10 років зловживав алкоголем. Часто хворів на застуду. Звернувся до невролога зі скаргами на загальне нездужання, головокружіння. Відчуття «оніміння» та «повзання мурашок» в пальцях рук. При огляді виявлено вегетативно-чутливий поліневрит кистей рук. Лабораторні дослідження показали: еритроцити – 3,0×109, лейкоцити – 5,0×109, гемоглобін – 90 г/л, ШОЕ – 30 мм/год, ретикулоцити – 8. Який Ваш діагноз?


варіанти відповідей

 Марганцева інтоксикація.

Хронічна свинцева інтоксикація.

Хронічна ртутна інтоксикація.

Ботулізм

Запитання 9

  Хворий О. прийшов на прийом до невролога із скаргами на болі в половині голови пульсуючого приступоподібного характеру, тривалістю до 72 годин, що супроводжуються нудотою, світлобоязню та посилюються при навантаженні. При неврологічному огляді вогнищевої неврологічної симптоматики не виявлено. ЕЕГ, МРТ – варіант норми. Приступи турбують 5-6 раз в місяць. Який з препаратів найбільш доцільно буде призначити для профілактики мігрені?


варіанти відповідей

Топірамат

Спазмалгон

Валидол

Актовегін

Амітриптилін

Запитання 10

Для мігрені характерний:

варіанти відповідей

однобічний головний біль пульсівного характеру

раптовий, різкий, одномоментний головний біль

головний біль у потилиці

різкий біль у лобовій ділянці

різкий біль в очних яблуках, закладення у вухах

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест