Нутриціологія

Додано: 27 листопада
Предмет: Природничі науки, 11 клас
34 запитання
Запитання 1

Наука про харчування (нутріціологія) – це:

варіанти відповідей

наука, що вивчає властивості та значення харчових компонентів

загальне поняття, що інтегрує комплекс наук, своєю методологією сприяють вирішенню проблем харчування населення

розділ гігієни, що вивчає якість та значення харчових продуктів

наука, що вивчає процеси перетворення (метаболізм) компонентів їжі в організмі

Запитання 2

Нутрієнти – це:

варіанти відповідей

харчові продукти

структурні елементи їжі

харчові речовини

біологічно активні речовини

Запитання 3

Основний обмін (ОО) – це:

варіанти відповідей

рівень енергетичного обміну організму людини, що визначає оптимальне його функціонування

рівень енергетичного обміну організму людини, що визначає його здатність до функціонування в умовах дефіциту їжі

мінімальна кількість енергії, необхідна для підтримки функціонування організму у повсякденному житті

мінімальна кількість енергії, необхідна для підтримання життя організму в стані повного спокою лежачи

Запитання 4

Харчування раціональне – це:

варіанти відповідей

оптимально підібраний набір традиційних продуктів харчування, що нормується на популяційному рівні

харчування, яке визначається соціально-економічними можливостями людини чи популяції

харчування, що визначається сучасним рівнем соціально-економічного розвитку суспільства

харчування, що передбачає використання раціонально підібраного набору страв та продуктів

Запитання 5

Харчування спеціалізоване – це:

варіанти відповідей

харчування з використанням спеціальних раціонів з урахуванням індивідуальних потреб організму людини

раціони для контингентів з особливими умовами та факторами життєдіяльності

спеціальне харчування щодо здорових людей для профілактики впливу шкідливих факторів

раціони харчування для контингентів із спеціальними добавками

Запитання 6

Харчування альтернативне (нетрадиційне) – це:

варіанти відповідей

використання у харчуванні продуктів без термічної обробки

використання в харчуванні нетрадиційних дієт та продуктів

використання у харчуванні офіційно заборонених до харчового використання харчових компонентів

використання у харчуванні традицій древнього та античного світу

Запитання 7

Харчування екзогенне - це:

варіанти відповідей

харчування, при якому нутрієнти надходять в організм із зовнішнього середовища.

харчування, при якому потреби організму в нутрієнтах забезпечуються порожнинним травленням

харчування, при якому харчові компоненти вводяться безпосередньо у шлунок

харчування, при якому харчові суміші вводяться безпосередньо в кровоносне русло

Запитання 8

Харчування ендогенне - це:

варіанти відповідей

харчування, що забезпечується симбіонтною мікрофлорою шлунково-кишкового тракту

харчування, при якому для забезпечення організму нутрієнтами використовуються резервні запаси організму

харчування, при якому для забезпечення організму нутрієнтами використовуються запасні тканинні білки, жири та вуглеводи

харчування, за якого для забезпечення організму енергією використовуються запаси глікогену в організмі

Запитання 9

Харчова цінність харчування – це:

варіанти відповідей

поняття, що характеризує повноцінність харчування за критерієм вмісту в ньому білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних та біологічно активних речовин

поняття, що відображає ступінь відповідності вмісту в харчуванні білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних та біологічно активних речовин фізіологічним нормам

поняття, що відображає всю повноту корисних властивостей харчового продукту, включаючи ступінь забезпечення фізіологічних потреб людини в основних речовинах, енергію та органолептичні переваги

поняття, що відображає ступінь відповідності органолептичних властивостей їжі смаковим традиціям населення, що склалися

Запитання 10

Харчовий раціон середньодобовий - це:

варіанти відповідей

кількість харчових продуктів, що споживається людиною за конкретну добу

кількість харчових продуктів, що споживається людиною за добу, що розраховується в середньому за будь-який проміжок часу

кількість поживних речовин у добовому наборі харчових продуктів та страв

середній умовний рівень вмісту нутрієнтів у добовому раціоні харчування

Запитання 11

Харчовий режим (режим харчування) – це:

варіанти відповідей

характер прийому їжі, що визначається часом та умовами її споживання, розподілом їжі протягом доби за енергетичною цінністю та складом

характер харчування, який визначається часом і кратністю прийомів їжі

особливості організації індивідуального харчування чи харчування в організованих колективах

характер споживання їжі, що визначається звичками та традиціями у харчуванні

Запитання 12

Харчування фактичне - це:

варіанти відповідей

харчування, при якому забезпечується фактична потреба людини в харчових речовинах та енергії

харчування, за якого фактично забезпечується відповідність харчування фізіологічним нормам

фактичне споживання людиною харчових продуктів, що відповідає гігієнічним рекомендаціям

реальне споживання людиною харчових продуктів та у їх складі окремих нутрієнтів за певний час

Запитання 13

Харчові добавки – це:

варіанти відповідей

природні (ідентичні природним) біологічно активні речовини, призначені для вживання одночасно з їжею або введені до складу харчових продуктів

природні або штучні речовини та їх сполуки, що спеціально вводяться в харчові продукти в процесі їх виготовлення з метою надання харчових продуктам певних властивостей та (або) збереження якості харчових продуктів

добавки, що приносяться в харчові продукти та страви для надання їм лікувально-профілактичних властивостей

макро- та мікроелементи, що вносяться в продукти для нівелювання їхнього дефіциту в харчуванні

Запитання 14

Коефіцієнт фізичної активності (КФА) – це:

варіанти відповідей

частка енергії основного обміну у загальній структурі енерговитрат

енергія, що витрачається людиною під час здійснення певного виду діяльності за певний проміжок часу

кратність перевищення загальних енерговитрат людини величини її основного обміну

кількість рухових актів, що здійснюється людиною за певний проміжок часу

Запитання 15

Білки – це:

варіанти відповідей

складні органічні сполуки, що витрачаються в організмі на пластичні потреби

високомолекулярні органічні речовини, побудовані з залишків амінокислот

високомолекулярні органічні речовини, що мають високу та різноманітну біологічну активність

високомолекулярні органічні речовини, що містяться, головним чином, у продуктах тваринного походження

Запитання 16

Амінокислоти – це:

варіанти відповідей

сполуки, основою яких є аміни

органічні кислоти, що мають високу біологічну активність

органічні сполуки, основою яких є біогенні аміни

органічні кислоти, з яких складаються білки

Запитання 17

Вуглеводи – це:

варіанти відповідей

група органічних компонентів їжі, які є основним джерелом енергії для організму

велика група складних органічних компонентів їжі, мономером яких є моносахариди

обширна група органічних сполук, хімічна структура часто відповідає формулі Cm(H2O)n

група органічних компонентів їжі, які переважно містяться в рослинних продуктах

Запитання 18

Жири (ліпіди) – це:

варіанти відповідей

органічні компоненти їжі, що відрізняються нерозчинністю у воді

органічні компоненти їжі, що перетворюються в організмі на жирні кислоти

органічні сполуки, утворені із залишків жирних кислот

органічні сполуки, в основному складні ефіри гліцерину та одноосновних жирних кислот (тригліцериди)

Запитання 19

Насичені жирні кислоти – це:

варіанти відповідей

жирні кислоти, що містяться тільки в жирах тваринних продуктів і не мають вільних вуглецевих зв'язків

жирні кислоти, в молекулах яких атоми вуглецю до краю насичені воднем

жирні кислоти у складі жирів харчового продукту або страви, що відрізняються низьким рівнем біологічної активності

жирні кислоти у складі жирів харчового продукту або страви, що відрізняються низькою температурою плавлення

Запитання 20

Ненасичені жирні кислоти – це:

варіанти відповідей

жирні кислоти, в молекулах яких є зв'язки вуглецю не дуже насичені воднем

жирні кислоти у складі жирів харчового продукту або страви, що відрізняються високою температурою плавлення

жирні кислоти у складі жирів харчового продукту або страви, що відрізняються високим рівнем біологічної активності

жирні кислоти у складі жирів харчового продукту або страви, що відрізняються рідким агрегатним станом

Запитання 21

Вітаміни – це:

варіанти відповідей

низькомолекулярні органічні сполуки, що мають у порівнянні з іншими компонентами їжі найбільш високу біологічну активність

низькомолекулярні органічні сполуки, які є коферментами основних ферментів, що забезпечують метаболізм

низькомолекулярні органічні сполуки з високою біологічною активністю, які необхідні для нормальної життєдіяльності організму в надзвичайно малих кількостях

низькомолекулярні органічні сполуки, які мають порівняно з іншими компонентами їжі найбільш високою харчовою цінністю

Запитання 22

Продуктовий набір харчового раціону – це:

варіанти відповідей

реальна кількісна характеристика харчових продуктів, що входять до харчового раціону

загальна кількість найменувань продуктів, що входять до харчового раціону

реальна кількісна характеристика нутрієнтів, що входять до харчового раціону

загальна кількість найменувань харчових продуктів та нутрієнтів, що входять до харчового раціону

Запитання 23

Продукти рафіновані – це:

варіанти відповідей

продукти, що виробляються у вигляді найбільш зручних для вживання форм

продукти, що максимально концентрують біологічно активні речовини при отриманні їх з продовольчої сировини

продукти, які максимально звільнені в процесі промислової переробки від окремих складових і концентрують у результаті будь-який харчовий компонент

продукти, що максимально концентрують біологічно активні речовини при переробці продовольчої сировини

Запитання 24

Продукти збагачені – це:

варіанти відповідей

продукти, багаті на есенціальні харчові компоненти

продукти, в які штучно привнесені будь-які харчові компоненти з метою оптимізації їх нутрієнтного складу

продукти, піддані спеціальної кулінарної обробки з метою підвищення їхньої харчової цінності

продукти, збагачені дефіцитними у традиційному харчуванні вітамінами та мінеральними речовинами

Запитання 25

Енергетична цінність (калорійність) харчового раціону (харчового продукту, нутрієнта) – це:

варіанти відповідей

кількість енергії, що вивільняється з харчового раціону (продукту, нутрієнта) в організмі людини для забезпечення його фізіологічних функцій

кількість енергії, що міститься в потенціалі харчового раціону, харчового продукту або нутрієнту

кількість енергії, що вивільняється при спалюванні харчового раціону, харчового продукту або нутрієнту

частина енергії харчового раціону, харчового продукту чи нутрієнта, що безпосередньо використовується організмом

Запитання 26

Збалансованість харчового раціону – це:

варіанти відповідей

поняття, що використовується для позначення балансу у харчуванні процесів анаболізму та катаболізму

характеристика харчового раціону, що визначається його здатністю підтримувати баланс обмінних процесів в організмі

характеристика харчового раціону, що визначається співвідношенням білків, жирів і вуглеводів, що до нього входять

характеристика харчового раціону, що визначається співвідношенням харчових продуктів і нутрієнтів, що входять до нього

Запитання 27

Аліментарний фактор – це:

варіанти відповідей

найпростіший фактор, що визначається хімічним складом раціону харчування

фактор, який визначається особливостями харчування людини

фактор, що визначається енергетичною цінністю раціону харчування

найпростіший фактор, що визначається можливостями людини забезпечити свої потреби у харчуванні

Запитання 28

До незамінних амінокислот відносяться:

варіанти відповідей

лейцин, треонін, тирозин, валін, ізолейцин, цистин

гліцин, метіонін, триптофан, цистеїн, фенілаланін, аргінін

валін, лейцин, лізин, треонін, метіонін, ізолейцин

аланін, лізин, метіонін, цистин, лейцин, глутамінова кислота

Запитання 29

Індекс маси тіла (ІМТ) – це:

варіанти відповідей

різницю між довжиною тіла в сантиметрах і 100, виражена в кілограмах ідеальної маси тіла

відношення маси тіла в кілограмах до довжини тіла в метрах

відношення довжини тіла, вираженої в метрах, до маси тіла в кілограмах

відношення маси тіла в кілограмах до квадрата довжини тіла, вираженої в метрах

Запитання 30

До поняття «режим харчування» входять:

варіанти відповідей

набір продуктів у харчовому раціоні

набір нутрієнтів у харчовому раціоні

час прийому їжі

умови прийому їжі

Запитання 31

Нутрицевтики – це:

варіанти відповідей

харчові продукти або компоненти їжі, які мають лікувальні властивості

біологічно активні добавки до їжі, що застосовуються у лікувальному харчуванні

біологічно активні добавки до їжі - додаткові джерела нутрієнтів, які застосовуються для корекції хімічного складу їжі

біологічно активні добавки до їжі, що застосовуються у лікувально-профілактичному та спеціалізованому харчуванні

Запитання 32

Парафармацевтики – це:

варіанти відповідей

біологічно активні добавки до їжі, що містять у своєму складі вітаміни та мікроелементи

біологічно активні добавки до їжі, близькі за своєю дією на організм до фармакологічних препаратів.

біологічно активні добавки до їжі, що реалізуються в аптечних організаціях у відділі парафармацевтики.

біологічно активні добавки до їжі, що регулюють функції організму у фізіологічних межах за рахунок біологічно активних речовин

Запитання 33

Пробіотики – це:

варіанти відповідей

харчові продукти або біологічно активні добавки до їжі, що нормалізують мікроценоз кишечника

харчові продукти або біологічно активні добавки до їжі, виготовлені з додаванням живих культур пробіотичних мікроорганізмів та пребіотиків

харчові продукти або біологічно активні добавки до їжі, що стимулюють біологічну активність ферментів

харчові продукти або біологічно активні добавки до їжі, що містять біологічно активні речовини

Запитання 34

Дієтологія - це ...

варіанти відповідей

загальне поняття, що інтегрує комплекс наук, своєю методологією сприяють вирішенню проблем харчування населення

наука про фізіологічні та біохімічні основи харчування здорової людини та при різноманітних захворюваннях.

наука, що вивчає властивості та значення харчових компонентів

розділ гігієни, що вивчає якість та значення харчових продуктів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест