Обмін речовин і перетворення енергії (9). Раціональне харчування-основа нормального обміну речовин

Додано: 20 вересня
Предмет: Біологія, 10 клас
24 запитання
Запитання 1

Раціональне харчування-це:



варіанти відповідей

достатнє в кількісному відношенні харчування

повноцінне в якісному відношенні харчування

фізіологічно повноцінне харчування здорових людей

всі відповіді вірні

Запитання 2

Раціональне харчування сприяє...

варіанти відповідей

збереженню здоров'я

опірності шкідливими факторами довкілля

високій фізичній і розумовій працездатності

активному довголіттю

частковому збереженню здоров'я

всі відповіді вірні

Запитання 3

Основні принципи раціонального харчування

варіанти відповідей

Енергетична цінність раціону

Поживна цінність їжі

Нездатність їжі створювати відчуття насичення

Дотримання правил гігієни зберігання та приготування продуктів

Запитання 4

Основні правила раціонального харчування:

1.правило. Хліб повинен бути присутнім у раціоні.

варіанти відповідей

обов'язково

необов'язково

зерновий з висівками

білий

Запитання 5

Основні правила раціонального харчування:

2 правило раціонального харчування: М'ясо, рибу, птицю слід:


варіанти відповідей

запікати

готувати на пару

готувати на грилі

вживати з рослинним гарніром

всі відповіді вірні

Запитання 6

Основні правила раціонального харчування:

3 правило. Харчування має бути:

варіанти відповідей

різноманітним

переважати рослинні жири

солі споживати до 10 г на добу.

вживати поменьше солодощів

всі відповіді вірні

Запитання 7

Основні правила раціонального харчування:

4 правило. Їсти слід:



варіанти відповідей

Не поспішаючи та ретельно пережовуючи

Похапцем, на ходу

За 3 години до сну

Під час перегляду цікавого контенту

всі відповіді вірні

Запитання 8

Основні правила раціонального харчування:

5 правило. Рідину слід випивати:


варіанти відповідей

вранці натщесерце бажано випити склянку рідини кімнатної температури

інтервал між рідиною і їжею - 30 хвилин

 інтервал між їжею і подальшим прийомом рідини -20-30 хвилин;

всі відповіді вірні

Запитання 9

Основні правила раціонального харчування: Кількість вільної рідини у вигляді мінеральної негазованої води, свіжовижатих соків, чаю,кави не менше:

варіанти відповідей

2 л на добу;

1 л на добу;

1-1,5 л на добу;

1,5-2 л на добу.

Запитання 10

Кількість прийомів їжі на добу повинна бути:

варіанти відповідей

не менше 4-5

з інтервалом 3 години

з інтервалом 3,5-4 години

3 основних прийоми їжі і 2 додаткових.

Запитання 11

Основні правила раціонального харчування...Добовий раціон має містити достатню кількість:

варіанти відповідей

білків

жирів

вуглеводів

вітамінів

мінеральних речовин

Запитання 12

Для профілактики ожиріння мають значення

варіанти відповідей

Раціональне харчування

Розумова активність

Фізична активність

Замінити жири на вуглеводи

Запитання 13

Енергетична цінність (калорійність) харчового раціону (харчового продукту, нутрієнта) – це:

варіанти відповідей

кількість енергії, що вивільняється з харчового раціону (продукту, нутрієнта) в організмі людини для забезпечення його фізіологічних функцій

кількість енергії, що міститься в потенціалі харчового раціону, харчового продукту або нутрієнту

кількість енергії, що вивільняється при окисненні харчового раціону, харчового продукту або нутрієнту

частина енергії харчового раціону, харчового продукту чи нутрієнта, що безпосередньо використовується організмом

Запитання 14

Харчовий раціон середньодобовий - це:

варіанти відповідей

кількість харчових продуктів, що споживається людиною за конкретну добу

кількість харчових продуктів, що споживається людиною за добу, що розраховується в середньому за будь-який проміжок часу

кількість поживних речовин у добовому наборі харчових продуктів та страв

середній умовний рівень вмісту нутрієнтів у добовому раціоні харчування

Запитання 15

Харчова цінність харчування – це: поняття, що відображає...



варіанти відповідей

повноцінність харчування за критерієм вмісту в ньому білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних та біологічно активних речовин

всю повноту корисних властивостей харчового продукту, включаючи ступінь забезпечення фізіологічних потреб людини в основних речовинах, енергію та органолептичні переваги

ступінь відповідності вмісту в харчуванні білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних та біологічно активних речовин фізіологічним нормам

ступінь відповідності органолептичних властивостей їжі смаковим традиціям населення, що склалися

Запитання 16

Харчування раціональне – це:



варіанти відповідей

оптимально підібраний набір традиційних продуктів харчування, що нормується на популяційному рівні

харчування, яке визначається соціально-економічними можливостями людини чи популяції

харчування, що визначається сучасним рівнем соціально-економічного розвитку суспільства

харчування, що передбачає використання раціонально підібраного набору страв та продуктів

Запитання 17

Нутрієнти – це:

варіанти відповідей

харчові продукти

структурні елементи їжі

харчові речовини

біологічно активні речовини

Запитання 18

Серед наведених речовин, виберіть ту, що є мікронутрієнтом.

варіанти відповідей

Соняшникова олія

Білок яйця

Кухонна сіль

Клітковина

Цукор

Запитання 19

Який із наведених продуктів варто намагатися виключити із харчового раціону?



варіанти відповідей

 Мюслі

Печиво й шоколад

Молоко й сметану

Помідори й капусту

 М'ясо птиці

Запитання 20

 Увідповідніть рекомендації щодо здорового харчування та їх підґрунтя.

1. уникайте вживання солодощів, чіпсів і газованих напоїв

2. мийте руки та продукти перед приготуванням їжі

3. замінюйте тваринну їжу рослинною

4. проводьте ретельну термічну обробку м’ясних продуктів і риби

А. дозволяє уникнути потрапляння патогенних бактерій

Б. дозволяє знизити кількість холестерину й насичених жирів у їжі, а також збільшує надходження вітамінів

В. солона та штучно солодка їжа провокує розвиток хвороб видільної та серцево-судинної систем

Г. знищує потенційно токсичні мікроорганізми

Д. дозволяє забезпечити організм необхідною кількістю енергії

варіанти відповідей

1А 2Б 3Г 4Д


1Б 2А 3В 4Г

 1В 2А 3Б 4Г

1В 2Б 3А 4Г

Запитання 21

Процес, під час якого відбувається зменшення токсичних властивостей речовини - це...

варіанти відповідей

інтоксикація

біотрансформація

детоксикація

токсична доза

Запитання 22

Визначте приклади токсикантів

варіанти відповідей

отрутохімікакти

алкоголь

ліки

пральні порошки

 нікотин

отрута мухомора

Запитання 23

Визначте приклади токсинів



варіанти відповідей

хлорофос

засіб для миття посуду

нікотин

отрута кобри

алкоголь

мінеральні добрива

Запитання 24

Крім нирок важливу роль у виведені токсичних речовин відіграють

варіанти відповідей

кишечник

видільна система

легені

слизові оболонки органів

 шкіра

кров

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест