Обмін речовин і перетворення енергії в організмі людини

Додано: 11 квітня
Предмет: Біологія
22 запитання
Запитання 1

Яке захворювання виникає за нестачі вітаміну С?


варіанти відповідей

А рахіт

Б цинга

В бері-бері

Г куряча сліпота

Запитання 2

Яка бактерія здатна синтезувати в організмі людини вітамін К та незамінні амінокислоти?


варіанти відповідей

А сальмонела

Б кишкова паличка

В стрептокок

Г туберкульозна паличка

Запитання 3

При нестачі вітаміну С розвивається


варіанти відповідей

А рахіт.

Б цинга.

В бері-бері.

Г куряча сліпота.

Запитання 4

Вітаміни та їхні похідні беруть участь в обміні речовин як


варіанти відповідей

А ферменти.

Б коферменти.

В гормони.

Г окисники.

Запитання 5

Артеріальна кров у організмі людини рухається


варіанти відповідей

А по легеневій артерії.

Б по легеневій вені.

В по ворітній вені.

Г по верхній порожнистій вені.

Запитання 6

При нестачі вітаміну В1 розвивається


варіанти відповідей

А цинга.

Б бері-бері.

В рахіт.

Г куряча сліпота.

Запитання 7

До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин?


варіанти відповідей

А амінокислоти

Б гормони щитоподібної залози

В вітаміни

Г нейромедіатори

Запитання 8

Утворенню вітаміну D в організмі сприяє


варіанти відповідей

А вживання продуктів рослинного походження.

Б вживання риб'ячого жиру.

В ультрафіолетове випромінювання.

Г інфрачервоне випромінювання.

Запитання 9

Сучасний підхід до формування раціону збалансованого харчування людини передбачає наявність у ньому: 1) овочів і фруктів; 2) продуктів із високим умістом цукру й жирів (цукор, олія); 3) білкових продуктів (м’ясо, риба, яйця, бобові); 4) крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис, макарони); 5) молочних продуктів. Укажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні.


варіанти відповідей

А частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має перевищувати частку молочних продуктів

Б частка молочних продуктів має бути більшою порівняно з часткою крохмалистих продуктів

В частка овочів і фруктів має перевищувати частку білкових продуктів

Г частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має дорівнювати частці крохмалистих продуктів

Запитання 10

Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, аскорбінова кислота, вітамін С, протицинготний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну D.


варіанти відповідей

А протиневритний фактор

Б протирахітичний фактор

В протистерильний фактор

Г протиксерофтальмічний фактор

Запитання 11

Учень склав раціон сбалансованого харчування відповідно до фізіологічних вимог (див. рисунок). На рисунку продукти розташовано за зменшенням їхньої частки в прийомі їжі. Укажіть правильну комбінацію продуктів для заповнення пропусків у раціоні.




варіанти відповідей

А 1 - фрукти, 2 - м'ясо, 3 - молочні продукти, 4 - крупи

Б 1 - молоко, 2 - молочні продукти, 3 - м'ясо, 4 - крупи

В 1 - овочі, 2 - молоко, 3 - м'ясо, 4 - фрукти

Г 1 - овочі, 2 - м'ясо, 3 - м'ясо, 4 - молоко

Запитання 12

Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, кальциферол, вітамін D, протирахітичний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну С.


варіанти відповідей

А протиневритний фактор

Б протицинготний фактор

В протистерильний фактор

Г протианемічний фактор

Запитання 13

Антимутагенну дію виявляють


варіанти відповідей

А алкалоїди

Б вітаміни А, С, Е

В ультрафіолетове та рентгенівське випромінювання

Г антибіотики, які порушують синтез клітинної стінки бактерій

Запитання 14

Яке захворювання виникає за нестачі вітаміну А?


варіанти відповідей

А бері-бері

Б рахіт

В куряча сліпота

Г цинга

Запитання 15

Учень та учениця на уроці біології обговорювали значення жирів у життєдіяльності організмів. Учень зазначив, що жири організм використовує як джерело енергії. Учениця висловила судження про те, що організм може використовувати жири як метаболічне джерело води. Хто з них має рацію?


варіанти відповідей

А лише учень

Б лише учениця

В обоє мають рацію

Г обоє помиляються

Запитання 16

Проаналізуйте твердження щодо обміну вуглеводів в організмі людини.

І. У травній системі крохмаль розщеплюється до молекул глюкози.

ІІ. У клітинах організму глюкоза утворюється з води та вуглекислого газу.

Чи є поміж них правильні?


варіанти відповідей

А лише І

Б лише ІІ

В обидва правильні

Г немає правильних

Запитання 17

Укажіть групу харчових продуктів, багатих на вітамін D.


варіанти відповідей

А морква, горох, шпинат

Б капуста, цибуля, лимон

В риба, печінка, яєчний жовток

Г яловичина, горох, яєчний білок

Запитання 18

Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.


варіанти відповідей

А мити до нарізання

Б зберігати охолодженими

В варити в окропі

Г зберігати в закритих контейнерах за кімнатної температури

Запитання 19

Прочитайте текст: «Лікар виявив у пацієнта руйнування емалі зубів. До таких наслідків могла призвести нестача (1). Лікар порадив уживати в їжу (2), які містять цей хімічний елемент». Замість цифр у тексті потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.


варіанти відповідей

А 1- Флуору, 2 - молоко, морепродукти, шпинат

Б 1- Йоду, 2- бурі водорості

В 1- Феруму, 2 - яблука, петрушку, яйця, печінку

Г 1- Калію, 2 - картоплю, абрикоси, сливи

Запитання 20

Яка група рослин найбагатша на ліпіди?


варіанти відповідей

А яблуня, вишня, томати, овес

Б ріпак, гірчиця, маслини, соняшник

В квасоля, жито, пшениця, соя

Г капуста, редька, горох, картопля

Запитання 21

Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це - вітамін


варіанти відповідей

А А

Б В12

В С

Г D

Запитання 22

Проаналізуйте твердження щодо особливостей обміну білків в організмі людини.

І. У травній системі білки розщеплюються до амінокислот.

ІІ. Синтез білків відбувається з вивільненням енергії.

Чи є поміж них правильні?


варіанти відповідей

А правильне лише І

Б правильне лише ІІ

В обидва правильні

Г немає правильних

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест