Сукупність фізіологічних , хімічних та фізичних перетворень речовин та енергії в організмі від часу їх надходження з навколишнього середовища до виділення продуктів розпаду і тепла.
Процеси розпаду, перетворення складних речовин на прості, під час яких виділяється енергія називається
Процеси утворення складних органічних речовин з простих , на яких затрачається енергія , носить назву
Яка функція харчування оцінюється смаковими рецепторами язика і впливає на поведінку людини?
Їжа містить речовини ( наприклад, вітаміни, клітковина), які беруть участь у регуляції обміну речовин. Така функція називається
6.Які речовини при розщепленні 1 г виділяють близько 17, 6 кДж енергії
Потреби організму в речовинах, що затрачаються на ріст та відновлення клітин, тканин та органів називаються
Речовини , що не виконують
ні енергетичної ні харчової функції, але від них засвоєння їжі та життєдіяльність організму неможлива
Ці речовини були відкриті у 1880 році лікарем Луніним, їх налічується близько 50
Вітамін, що не розчиняється у воді
Серед поживних речовин найбільшу добову потребу людини становлять:
Чорна смородина, лимон, цибуля, шипшина - це джерела вітаміну:
Недостатнє споживання вітамінів викликає захворювання
Гіпервітаміноз виникає внаслідок:
Найбільше уваги на тарілці збалансованого харчування приділяється
Принципи здорового харчування:
1. Зазначте, де в організмі людини може відкладатися глікоген:
Укажіть захворювання, яке спричинене відсутністю в організмі певного вітаміну:
1. Укажіть продукт харчування у якому переважають жири:
1. Укажіть співвідношення білків, жирів та вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:
Виберіть із наведеного переліку ознаки, характерні для жирів :
Виберіть ознаки, що характеризують дисиміляцію:
А перетворення речовин
1 розщеплення речовин 2 синтез речовин
3 перетворення речовин не відбувається
Б енергетичні зміни
1 поглинання енергії 2 вивільнення енергії
3 відсутність енергетичних змін
В місце, де безпосередньо відбувається процес
1 клітина 2 тканиинна рідина 3 порожнина кишечнику
Виберіть характерні ознаки вітаміну С:
А розчинність
1 розчиняється у воді 2 розчиняється у жирах
3 не розчиняється ні у воді, ні у жирах
Б у яких продуктах переважно міститься
1 рослинного походження 2 тваринного походження
3 рослинного і тваринного походження
В під дією яких чинників руйнується
1 кип’ятіння 2 нарізання продуктів 3 не руйнується ніколи
Виберіть із наведеного переліку ознаки, характерні для БІЛКІВ:
Неорганічними речовинами, які повинні входити до складу їжі, є:
Ферменти є однією з груп:
Жиророзчинним вітаміном є:
Водорозчинним вітаміном є:
(Кількість балів 1.00)
Пелагра виникає внаслідок:
Відсутність у раціоні вітаміну C призведе до розвитку захворювання:
Надмірне споживання моркви може призвести до:
(Кількість балів 1.00)
Установіть правильну послідовність способів обробки овочів за ступенем збереження вітамінів в овочах від найбільшого до найменшого:
Априготовлені на пару
Б свіжі, порізані ножем на шматочки
В свіжі, помиті, але не порізані
Г зварені у воді
Яка бактерія здатна синтезувати в організмі людини вітамін К та незамінні амінокислоти?
Вітаміни та їхні похідні беруть участь в обміні речовин як
До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин?
Сучасний підхід до формування раціону збалансованого харчування людини передбачає наявність у ньому: 1) овочів і фруктів; 2) продуктів із високим умістом цукру й жирів (цукор, олія); 3) білкових продуктів (м’ясо, риба, яйця, бобові); 4) крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис, макарони); 5) молочних продуктів. Укажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні.
Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, аскорбінова кислота, вітамін С, протицинготний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну D.
Яке захворювання виникає за нестачі вітаміну А?
Учень та учениця на уроці біології обговорювали значення жирів у життєдіяльності організмів. Учень зазначив, що жири організм використовує як джерело енергії. Учениця висловила судження про те, що організм може використовувати жири як метаболічне джерело води. Хто з них має рацію?
Проаналізуйте твердження щодо обміну вуглеводів в організмі людини.
І. У травній системі крохмаль розщеплюється до молекул глюкози.
ІІ. У клітинах організму глюкоза утворюється з води та вуглекислого газу.
Чи є поміж них правильні?
Учень та учениця аналізували інформацію, наведену в таблиці. Учень висловив судження, що смородина чорна масою 100 г містить стільки само вітаміну С, як 1 капуста брюссельська масою 200 г. Учениця зауважила, що смородини чорної масою 50 г достатньо, щоб задовольнити добову потребу людини у вітаміні С. Чи має хтось з них рацію?
Проаналізуйте твердження щодо особливостей обміну білків в організмі людини.
І. У травній системі білки розщеплюються до амінокислот.
ІІ. Синтез білків відбувається з вивільненням енергії.
Чи є поміж них правильні?
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома