Обмін речовин і перетворення енергії в організмі людини. Тренувальні тести для підготовки до ЗНО

Додано: 17 квітня 2022
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 170 разів
42 запитання
Запитання 1

Сукупність фізіологічних , хімічних та фізичних перетворень речовин та енергії в організмі від часу їх надходження з навколишнього середовища до виділення продуктів розпаду і тепла.

варіанти відповідей

Асиміляція

Дисиміляція

Метаболізм.

Катаболізм

Запитання 2

Процеси розпаду, перетворення складних речовин на прості, під час яких виділяється енергія називається

варіанти відповідей

Асиміляція

Дисиміляція

Метаболізм

Анаболізм

Запитання 3

Процеси утворення складних органічних речовин з простих , на яких затрачається енергія , носить назву

варіанти відповідей

Асиміляція;

Дисиміляція

Катаболізм

Метаболізм.

Запитання 4

Яка функція харчування оцінюється смаковими рецепторами язика і впливає на поведінку людини?

варіанти відповідей

Енергетична;

Інформаційна

Харчова;

Регуляторна

Запитання 5

Їжа містить речовини ( наприклад, вітаміни, клітковина), які беруть участь у регуляції обміну речовин. Така функція називається

варіанти відповідей

Енергетична;

Інформаційна

Харчова;

Регуляторна

Запитання 6

6.Які речовини при розщепленні 1 г виділяють близько 17, 6 кДж енергії

варіанти відповідей

Білки і вуглеводи;

Білки і жири;

Вуглеводи і жири

Вуглеводи, білки і жири

Запитання 7

Потреби організму в речовинах, що затрачаються на ріст та відновлення клітин, тканин та органів називаються


варіанти відповідей

Енергетичними

Харчовими

Запасаючими

Метаболічними

Запитання 8

Речовини , що не виконують

ні енергетичної ні харчової функції, але від них засвоєння їжі та життєдіяльність організму неможлива

варіанти відповідей

Білки;

Жири

Вода, мінеральні речовини, пектини, клітковина

Все перелічене;

Запитання 9

Ці речовини були відкриті у 1880 році лікарем Луніним, їх налічується близько 50

варіанти відповідей

Пектини;

Білки

Вітаміни

Ферменти

Запитання 10

Вітамін, що не розчиняється у воді

варіанти відповідей

Вітаміни групи В

Вітамін С

Втамін А

Вітамін Д.

Запитання 11

Серед поживних речовин найбільшу добову потребу людини становлять:

варіанти відповідей

білки,

 вуглеводи;

жири

вітаміни

Запитання 12

Чорна смородина, лимон, цибуля, шипшина - це джерела вітаміну:

варіанти відповідей

А

С

РР

Е

Запитання 13

Недостатнє споживання вітамінів викликає захворювання

варіанти відповідей

гіповітаміноз

авітаміноз

гіпервітаміноз

 мегавітаміноз

Запитання 14

Гіпервітаміноз виникає внаслідок:

варіанти відповідей

нестачі вітамінів у їжі

неправильного харчування

надмірного вживання вітамінних препаратів

вживання калорійної їжі

Запитання 15

Найбільше уваги на тарілці збалансованого харчування приділяється

варіанти відповідей

Овочам та фруктам

Рибі

 Зерновим та хлібобулочним виробам

Молочним продуктам

Запитання 16

Принципи здорового харчування:

варіанти відповідей

Харчуватися регулярно

 Контролювати розмір порцій

Обов'язково сідати

Збільшити вживання жирної їжі

Пити менше води

Вживання фруктів і овочів

Запитання 17

1.     Зазначте, де в організмі людини може відкладатися глікоген:

варіанти відповідей

у підшкірній жировій клітковині;

у сальнику

у клітинах печінки;

у кістках;

Запитання 18

Укажіть захворювання, яке спричинене відсутністю в організмі певного вітаміну:

варіанти відповідей

авітаміноз

гіповітаміноз

гіпервітаміноз

мультивітаміноз

Запитання 19

1.     Укажіть продукт харчування у якому переважають жири:

варіанти відповідей

персик

маслини

рис

картопля

Запитання 20

1.     Укажіть співвідношення білків, жирів та вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:

варіанти відповідей

2:2:1

1:1:2

1:1:4;

1:1:6

Запитання 21

Виберіть із наведеного переліку ознаки, характерні для жирів :

варіанти відповідей

продукти розщеплення - амінокислоти

продукти розщеплення - молекули глюкози

продуктами розщеплення є гліцерол і вищі карбонові кислоти

у клітинах перетворюються на глікоген;

ніколи не відкладаються про запас

одна з функцій - енергетична

Запитання 22

Виберіть ознаки, що характеризують дисиміляцію:

А перетворення речовин

1 розщеплення речовин 2 синтез речовин

3 перетворення речовин не відбувається

Б енергетичні зміни

поглинання енергії вивільнення енергії

відсутність енергетичних змін

В місце, де безпосередньо відбувається процес

клітина тканиинна рідина порожнина кишечнику

варіанти відповідей

1 2 3

1 2 1

2 2 2

3 2 1

Запитання 23

Виберіть характерні ознаки вітаміну С:

А розчинність

1 розчиняється у воді  2 розчиняється у жирах

3 не розчиняється ні у воді, ні у жирах

Б у яких продуктах переважно міститься

1  рослинного походження 2  тваринного походження

3  рослинного і тваринного походження

В  під дією яких чинників руйнується

1 кип’ятіння  2 нарізання продуктів 3 не руйнується ніколи

варіанти відповідей

1 2 3

1 2 1

1 1 2

1 1 1

Запитання 24

Виберіть із наведеного переліку ознаки, характерні для БІЛКІВ:

варіанти відповідей

продуктами розщеплення є амінокислоти

продуктами розщеплення молекули глюкози

у клітинах перетворюються на глікоген

ніколи не відкладаються про запас;

насамперед виконують будівельну функцію;

насамперед виконують енергетичну функцію

Запитання 25

Неорганічними речовинами, які повинні входити до складу їжі, є: 

варіанти відповідей

жири 

вуглеводи

мінеральні речовини 

білки 

Запитання 26

Ферменти є однією з груп: 

варіанти відповідей

мінеральних речовин 

білків 

жирів 

вуглеводів 

Запитання 27

Жиророзчинним вітаміном є: 

варіанти відповідей

C

B2 

B6

Запитання 28

Водорозчинним вітаміном є:

(Кількість балів 1.00)


варіанти відповідей

A

D

С

Запитання 29

Пелагра виникає внаслідок: 

варіанти відповідей

гіповітамінозу за вітаміном B12

гіповітамінозу за вітаміном C 

гіповітамінозу за вітаміном PP

гіпервітамінозу за вітаміном D

Запитання 30

Відсутність у раціоні вітаміну C призведе до розвитку захворювання:

варіанти відповідей

цинга 

 бері-бері

анемія 

рахіт

Запитання 31

Надмірне споживання моркви може призвести до: 

(Кількість балів 1.00)


варіанти відповідей

гіповітамінозу вітаміну C 

гіповітамінозу вітаміну PP 

 гіпервітамінозу вітаміну D 

гіпервітамінозу вітаміну A

Запитання 32

Установіть правильну послідовність способів обробки овочів за ступенем збереження вітамінів в овочах від найбільшого до найменшого: 

Априготовлені на пару

Б свіжі, порізані ножем на шматочки 

В  свіжі, помиті, але не порізані 

Г зварені у воді 


варіанти відповідей

А Б В Г

В Б Г А

В Б А Г

Б В А Г

Запитання 33

Яка бактерія здатна синтезувати в організмі людини вітамін К та незамінні амінокислоти?

варіанти відповідей

сальмонела

кишкова паличка

стрептокок

туберкульозна паличка

Запитання 34

Вітаміни та їхні похідні беруть участь в обміні речовин як

варіанти відповідей

ферменти.

коферменти.

гормони

окисники

Запитання 35

До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин?

варіанти відповідей

амінокислоти

гормони щитоподібної залози

вітаміни

нейромедіатори

Запитання 36

Сучасний підхід до формування раціону збалансованого харчування людини передбачає наявність у ньому: 1) овочів і фруктів; 2) продуктів із високим умістом цукру й жирів (цукор, олія); 3) білкових продуктів (м’ясо, риба, яйця, бобові); 4) крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис, макарони); 5) молочних продуктів. Укажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні.


варіанти відповідей

частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має перевищувати частку молочних продуктів

частка молочних продуктів має бути більшою порівняно з часткою крохмалистих продуктів

частка овочів і фруктів має перевищувати частку білкових продуктів

частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має дорівнювати частці крохмалистих продуктів

Запитання 37

Є різні назви вітамінів: хімічна, буквена й фізіологічна. Наприклад, аскорбінова кислота, вітамін С, протицинготний фактор відповідно. Укажіть фізіологічну назву вітаміну D.

варіанти відповідей

протиневритний фактор

протирахітичний фактор

протистерильний фактор

протиксерофтальмічний фактор

Запитання 38

Яке захворювання виникає за нестачі вітаміну А?

варіанти відповідей

бері-бері

рахіт

куряча сліпота

цинга

Запитання 39

Учень та учениця на уроці біології обговорювали значення жирів у життєдіяльності організмів. Учень зазначив, що жири організм використовує як джерело енергії. Учениця висловила судження про те, що організм може використовувати жири як метаболічне джерело води. Хто з них має рацію?

варіанти відповідей

лише учень

лише учениця

обоє мають рацію

обоє помиляються

Запитання 40

Проаналізуйте твердження щодо обміну вуглеводів в організмі людини.

І. У травній системі крохмаль розщеплюється до молекул глюкози.

ІІ. У клітинах організму глюкоза утворюється з води та вуглекислого газу.

Чи є поміж них правильні?

варіанти відповідей

лише І

лише ІІ

обидва правильні

немає правильних

Запитання 41

Учень та учениця аналізували інформацію, наведену в таблиці. Учень висловив судження, що смородина чорна масою 100 г містить стільки само вітаміну С, як 1 капуста брюссельська масою 200 г. Учениця зауважила, що смородини чорної масою 50 г достатньо, щоб задовольнити добову потребу людини у вітаміні С. Чи має хтось з них рацію?


варіанти відповідей

лише учень

лише учениця

обоє мають рацію

обоє помиляються

Запитання 42

Проаналізуйте твердження щодо особливостей обміну білків в організмі людини.

І. У травній системі білки розщеплюються до амінокислот.

ІІ. Синтез білків відбувається з вивільненням енергії.

Чи є поміж них правильні?

варіанти відповідей

правильне лише І

правильне лише ІІ

обидва правильні

немає правильних

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест