Обмін речовин. Їжа. Травна система. Повторення.

Додано: 24 листопада 2021
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 3 рази
32 запитання
Запитання 1

Позначте правильний порядок проходження їжі органами травлення:

варіанти відповідей

кишечник, шлунок, стравохід, ротова порожнина

ротова порожнина, стравохід ,глотка ,шлунок, кишечник

ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, кишечник

ротова порожнина, шлунок, тонка кишка, пряма кишка

Запитання 2

Печінка позначена цифрою:

варіанти відповідей

1

5

12

11

Запитання 3

Біологічно активні речовини, що розщеплюють їжу, це:

варіанти відповідей

консументи

ферменти

апартаменти

філаменти

Запитання 4

Органи травлення відіграють важливу роль у постачанні організму поживними речовинами. А яку ще роль в організмі вони виконують:

варіанти відповідей

1. Захисну функцію.

2. Виведення із організму неперетравлених решток.

3. Беруть участь у формуванні імунітету.

4. Всі перераховані тут функції.

Запитання 5

Розгляньте малюнок та визначте, якими цифрами на ньому позначені травні залози, протоки яких відкриваються у порожнини органів травлення:

варіанти відповідей

1. 2, 3, 6.

2. 1, 5, 8.

3. 4, 6, 9.

4. 3, 5, 10.

Запитання 6

Де починається процес травлення?

варіанти відповідей

ротова порожнина

шлунок

тонкий кишечник

товстий кишечник

Запитання 7

Назвіть орган травної системи, через який їжа надходить до шлунку:

варіанти відповідей

глотка

язик

стравохід

гортань

Запитання 8

Яка довжина травної системи людини?

варіанти відповідей

5 - 7 м.

3 - 5 м.

8 - 10 м.

12 - 14 м.

Запитання 9

Функції травної системи:

варіанти відповідей

секреторна, рухова, всмоктувальна, захисна

секреторна, рухова, дихальна, захисна

секреторна, рефлекторна, всмоктувальна, захисна

секреторна, захисна, рухова, всмоктувальна, видільна, регуляторна

Запитання 10

Оберіть всі травні залози:

варіанти відповідей

печінка

слинні залози

підшлункова залоза

надниркові залози

Запитання 11

Речовинами, які розщеплюються ферментами слини, є:

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

мінеральні солі

Запитання 12

Найбільша травна залоза в організмі людини, яка здатна виробляти жовч, знешкоджувати токсини та очищувати клітини крові:

варіанти відповідей

підшлункова залоза

жовчний міхур

апендикс

печінка

Запитання 13

Укажіть на малюнку підшлункову залозу:

варіанти відповідей
Запитання 14

Скільки разів на день потрібно харчуватися?

варіанти відповідей

2 рази

1 раз

3-5 разів

чим більше, тим краще

Запитання 15

Для чого потрібні молочні продукти ?

варіанти відповідей

містять білки та речовини, які зміцнюють кістки , зуби, сприяють росту

укріплюють імунітет

швидко забезпечують енергією

смачно

Запитання 16

Які поживні речовини надходять до нашого організму з їжею?

варіанти відповідей

 мікро та макроелементи

вітаміни та кальцій

білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини

вода та вітаміни

Запитання 17

Серед поживних речовин найбільшу добову потребу людини становлять:

варіанти відповідей

жири

білки

вуглеводи

вітаміни

Запитання 18

У якому співвідношенні білки, жири та вуглеводи використовуються в організмі людини:

варіанти відповідей

1 : 1 : 4

4 : 1 : 2

2 : 1 : 2

4 : 2 : 1

Запитання 19

Згідно правил раціонального харчування, вечеря має становити певний % загального добового раціону. А саме:

варіанти відповідей

30-35%

5-15%

40-45 %

15-20 %

Запитання 20

Молоко, сир, бобові, горіхи, м"ясо, риба, яйця є найважливішим джерелом:

варіанти відповідей

вітамінів

жирів

білків

вуглеводів

Запитання 21

Друга назва процесу обміну речовин:

варіанти відповідей

Анаболізм

Катаболізм

Асиміляція

Метаболізм

Запитання 22

Друга назва енергетичного обміну:

варіанти відповідей

Асиміляція

Дисиміляція

Фотосинтез

Метаболізм

Запитання 23

Чим супроводжуються реакції пластичного обміну?

варіанти відповідей

Виділення енергії

Поглинання енергії

Синтез органічних речовин

Розщеплення органічних речовин

Запитання 24

Як називається сукупність реакцій розщеплення складних речовин в організмі, що супроводжується виділенням енергії?

варіанти відповідей


енергетичний обмін

 анаболізм

 асиміляція

 пластичний обмін

  

Запитання 25

Найбільший вміст жирів у продуктах:

варіанти відповідей

вершкове масло, соняшникова олія, горіхи.

молоко, сік, випічка.

картопля, огірки, яблука.

яйця, мед, горох.

Запитання 26

За відсутності вітамінів у їжі в організмі виникає порушення:

варіанти відповідей

гіповітаміноз

авітаміноз

хвороба бері - бері

хвороба цинга

Запитання 27

Найбільша кількість енергії виділяється при розщепленні :

варіанти відповідей

Білків

Вуглеводів

Жирів

Вітамінів

Запитання 28

Укажіть ряд харчових продуктів з найбільшим умістом вітаміну С: 

варіанти відповідей

 Морква, печінка, шипшина

Яєчний білок, лимон, рис

Чорна смородина, лимон, шипшина

Аґрус, риба, масло

Запитання 29

Оберіть назву вітаміну, який застосовують для профілактики і лікування рахіту у дітей:

варіанти відповідей

B12

D

A

E

Запитання 30

Відкриття цього вітаміну пов'язане із захворюванням під назвою "цинга". Він міститься переважно в фруктах і овочах, під час термічної обробки їжі руйнується. Протидіє застудним захворюванням.

варіанти відповідей

В1

С

А

Е

Запитання 31

Вітамін, який може утворюватися у шкірі людини під дією сонячних променів:

варіанти відповідей

B12

 D

A

 E

Запитання 32

Недостатнє споживання вітамінів викликає захворювання?

варіанти відповідей

гіповітаміноз

 гіпервітаміноз

мегавітаміноз

авітаміноз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест