органи травлення

Додано: 13 квітня 2021
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 262 рази
36 запитань
Запитання 1

Які речовини розщеплюються в ротовій порожнині...

варіанти відповідей

вітаміни

вуглеводи

білки

жири

Запитання 2

Який фермент розщеплюють білки...

варіанти відповідей

амілаза

пепсин

ліпаза

лізоцим

Запитання 3

Вкажи фермент, що розщеплює вуглеводи...

варіанти відповідей

амілаза

пепсин

ліпаза

лізоцим

Запитання 4

Поживні речовини в організмі людини переважно всмоктуються в...

варіанти відповідей

шлунку

тонкому кишечнику

товстому кишечнику

Запитання 5

Який процес відбувається у товстому кишечнику...

варіанти відповідей

розщеплення білків

всмоктування води

розщеплення жирів

розщеплення вуглеводів

Запитання 6

Основним джерелом енергії для організму є...

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

жири

вода

Запитання 7

Слина утворюється у слинних залозах і містить у своєму складі ферменти ..., мінеральні солі, які надають їй ... реакції та ..., який виконує захисну функцію. Прочитайте текст та вставте пропущені слова:

варіанти відповідей

1. Ліпази, слабколужна, лізоцим.

2. Амілази, слабколужної, лізоцим.

3. Пептидаза, слабкокислої, лізоцим.

4. Амілази, слабкокислої, лізоцим.

Запитання 8

Які умови необхідні для того, щоб ферменти шлункового соку почали працювати:

варіанти відповідей

1. Кисле середовище.

2. Наявність ферментів підшлункового соку.

3. Жовч.

4. Всі перераховані фактори.

Запитання 9

Розташуйте у відповідному порядку процеси, які відбуваються при надходженні їжі в організм людини: а) всмоктування води та мінеральних речовин у кишечнику; б) розщеплення білків до амінокислот; в) всмоктування жирних кислот та гліцерилу; г) подрібнення їжі; д) розщеплення вуглеводів до мальтози; е) емульгація жирів. 

варіанти відповідей

1. в, д, а, г, е, б.

2. а, д, в, г, б, е.

3. г, д, б, е, в, а.

4. б, д, а, в, е, г.

Запитання 10

Людина поклала до рота шматок сира. Які процеси будуть тут відбуватися:

варіанти відповідей

1. Подрібнення їжі.

2. Розщеплення білків.

3. Розщеплення жирів.

4. Всі перераховані процеси.

Запитання 11

Для травного каналу притаманна перистальтика. Яка структура стінки травного каналу забезпечує цей процес:

варіанти відповідей

1. Сполучнотканинна оболонка.

2. Гладкі м'язи, що утворюють середній шар стінки травного каналу.

3. Підслизова оболонка.

4. Епітелій, що вистилає травний канал зсередини.

Запитання 12

Стравохід має залози, які виділяють:

варіанти відповідей

1. Слину.

2. Слиз.

3. Травний сік.

4. Хлорводневу кислоту.

Запитання 13

Органи травлення відіграють важливу роль у постачанні організму поживними речовинами. А яку ще роль в організмі вони виконують:

варіанти відповідей

1. Захисну функцію.

2. Виведення із організму неперетравлених решток.

3. Беруть участь у формуванні імунітету.

4. Всі перераховані тут функції.

Запитання 14

Розгляньте малюнок та визначте, якими цифрами на ньому позначені травні залози, протоки яких відкриваються у порожнини органів травлення:

варіанти відповідей

1. 2, 3, 6.

2. 1, 5, 8.

3. 4, 6, 9.

4. 3, 5, 10.

Запитання 15

В організмі людини печінка відігріє важливу роль. В чому проявляється бар'єрна роль печінки:

варіанти відповідей

1. Вона утворює жовч, яка має речовини, що активізують роль ферментів у дванадцятипалій кишці.

2. Вона утворює майже всі захисні білки крові.

3. Вона знешкоджує шкідливі речовини, що надходять із кров'ю з кишечника.

4. Вона утилізує еритроцити що загинули та аміак, який утворюється при розщепленні білків.

Запитання 16

Поживні речовини, які з кров’ю переносяться до клітин організму:

варіанти відповідей

1. Повинні мати великі розміри, щоб містити більший запас енергії.

2. Повинні утворювати між собою комплексні сполуки, щоб легше засвоюватися в організмі.

3. Повинні мати незначні розміри молекул, щоб проходити через стінки капілярів.

4. Всі відповіді вірні.

Запитання 17

 На роботу кишечника позитивний вплив мають:

варіанти відповідей

1. Білки тваринного походження.

2. Жири рослинного походження.

3. Клітковина, яка входить до складу овочів та фруктів.

4. Жири тваринного походження.

Запитання 18

У стінці шлунка, на відміну від стравоходу:

варіанти відповідей

1. Є серозна оболонка.

2. Є кільцеві м'язи.

3. Є косі м'язи.

4. Є поздовжні м'язи.

Запитання 19

У шлунку відбувається розщеплення:

варіанти відповідей

1. Вуглеводів.

2. Білків.

3. Жирів рослинного походження.

4. Вітамінів.

Запитання 20

 Встановіть відповідність між компонентами шлункового соку та їх значенням. 1 - ферменти, 2 -  соляна кислота 3 - муцини; а - беруть участь у травленні вуглеводів, б - захищають стінку шлунка від самоперетравлення, в - активізують дію ферментів, г - беруть участь у травленні білків та емульгованих жирів молока: 

варіанти відповідей

1. 1 - в, 2 - б, 3 - г.

2. 1 - г, 2 - в, 3 - б.

3. 1 - а, 2 - г, 3 - в.

4. 1 - б, 2 - г, 3 - а.

Запитання 21

Транспорт речовини через стінку ворсинки у кровоносні та лімфатичні капіляри, які відбуваються за градієнтом концентрації, називається:

варіанти відповідей

1. Активний транспорт.

2. Пасивний транспорт.

3. Броунівський рух.

4. Активне перенесення.

Запитання 22

У кров при всмоктуванні із тонкого кишечника НЕ надходять:

варіанти відповідей

1. Амінокислоти.

2. Глюкоза.

3. Хіломікрони (жири).

4. Фруктоза.

Запитання 23

Встановіть відповідність між відділами травного каналу та реакцією середовища у цих відділах. 1 -  ротова порожнина, 2 - порожнина шлунка, 3 - порожнина тонкого кишечника, 4 - порожнина товстого кишечника; а - кисле середовище, б - слабко лужне середовище, в - лужне середовище,  г - нейтральне середовище:

варіанти відповідей

1. 1 - в, 2 - г, 3 - а, 4 - б.

2. 1 - а, 2 - г, 3 - в, 4 - а.

3. 1 - б, 2 - а, 3 - в, 4 - а.

4. 1 - в, 2 - б, 3 - в, 4 - а.

Запитання 24

Жовч виконує в організмі важливі функції. Вона сприяє емульгуванню жирів, активує ферменти підшлункової залози, шлункових та кишкових залоз, посилює перистальтику кишок, сприяє всмоктуванню продуктів розщеплення жирів. Яка неточність допущена у цьому тексті:

варіанти відповідей

1. Жовч не впливає на емульгування жирів.

2. Жовч не бере участі у активації ферментів шлункового соку.

3. Жовч не активує перистальтику кишечника.

4. Жовч не сприяє процесам всмоктування продуктів гідролізу жирів.

Запитання 25

Якщо їжа, яка надійшла у шлунок, утворює тут продукти розщеплення жирів, то можна припустити, що це було: а) ; б) ; в) ; г)

варіанти відповідей

1. Жирне м'ясо.

2. Жирні сорти риби.

3. Молоко.

4. Їжа, приготовлена із використанням олії.

Запитання 26

У якому середовищі відбувається останній етап розщеплення складних органічних речовин до простих у травному каналі людини за допомогою її ферментних систем:

варіанти відповідей

1. Лужному.

2. Кислому.

3. Слабколужному.

4. Нейтральному.

Запитання 27

Хлоридна кислота входить до складу:

варіанти відповідей

слини

підшлункового соку

шлункового соку

Запитання 28

Печінка - це

варіанти відповідей

залоза

гормон

фермент

Запитання 29

Запалення слизової оболонки шлунку:

варіанти відповідей

гастрит

виразка

діарея

Запитання 30

Познач правильний порядок проходження їжі органами травлення.

варіанти відповідей

кишечник, шлунок, стравохід, ротова порожнина

ротова порожнина, стравохід,глотка,шлунок, кишечник

ротова порожнина, глотка, стравохід шлунок, кишечник

Запитання 31

Де в організмі починається розщеплення білків?

варіанти відповідей

У ротовій порожнині

у товстому кишківнику

у шлунку

у ротовій порожнині

Запитання 32

Які функції виконує жовч в 12-палій кишці?

 

варіанти відповідей

розщеплює жири

  активує ферменти шлункового соку

   емульгує жири

активує ферменти підшлункового соку

Запитання 33

Протоки печінки і підшлункової залози впадають у


варіанти відповідей

 шлунок

пряму кишку 

 дванадцятипалу кишку

 товсту кишку

Запитання 34

Ворсинки і мікроворсинки - це елементи:

варіанти відповідей

тонкого кишечнику

стравоходу

товстого кишечнику

ротової порожнини

Запитання 35

Слаболужна рідина, яка містить муцин, лізоцим,амілазу і мальтазу це -

варіанти відповідей

 Жовч

Слина

 Шлункових сік

 Підшлункова сік

Запитання 36

Біологічно активні речовини, що розщеплюють їжу це

варіанти відповідей

консументи

ферменти

апартаменти

філаменти

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест