Органічні речовини

Додано: 6 грудня 2020
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 247 разів
24 запитання
Запитання 1

Назвіть основні функції ДНК

варіанти відповідей

Кодування спадкової інформації

Збереження спадкової інформації

Регуляція спадкової інформації

Відновлення спадкової інформації

Запитання 2

Високомолекулярні біополімери, мономерами яких є залишки амінокислот

варіанти відповідей

Білки

Вуглеводи

Ліпіди

Нуклеїнові кислоти

Запитання 3

Вуглеводи з високим ступенем полімеризації, молекулярна маса деяких з них може сягати кількох мільйонів називають

варіанти відповідей

Олігосахариди

Полісахариди

Моносахариди

Гетеросахариди

Запитання 4

До простих ліпідів належать

варіанти відповідей

Жири

Гліколіпіди

Воски

Фосфоліпіди

ліпопротеїди

Запитання 5

До моносахаридів належить

варіанти відповідей

Крохмаль

Сахароза

Фруктоза

Глікоген

Глюкоза

Запитання 6

Чітку відповідність нуклеотидів у двох ланцюгах ДНК називають

варіанти відповідей

Метаболізм

Нуклеотид

Принцип комплементарності

Правило Чаргаффа

Запитання 7

Основні функції вуглеводів в організмі:

варіанти відповідей

захисна

структурна

резервна

регуляційна

Запитання 8

Основними функціями ліпідів є:

варіанти відповідей

теплоізоляційна

енергетична

регуляторна

будівельна

Запитання 9

Запасні речовини, які при окисненні вивільняють велику кількість води?

варіанти відповідей

нуклеїнові кислоти

білки

жири

вуглеводи

Запитання 10

Третинна структура білка утворена:

варіанти відповідей

ланцюгом

спіралью

глобулою

мультимером

Запитання 11

Яку природу мають ферменти

варіанти відповідей

нуклеїнові кислоти

ліпіди

вуглеводи

спирти

білки

Запитання 12

Нестача вітаміну С в організмі викликає захворювання на:

варіанти відповідей

 цингу

бері-бері

 курячу сліпоту

  рахіт

Запитання 13

Ферменти у процесі реакції самі:

варіанти відповідей

змінюються і не витрачаються

змінюються і витрачаються

витрачаються і не змінюються

не змінюються і не витрачаються

Запитання 14

Коферментом у складних ферментів можуть бути:

варіанти відповідей

амінокислоти

вітаміни

активатори

інгібітори

Запитання 15

Назвіть властивість не характерну для ферментів:

варіанти відповідей

мають високу специфічність дії;

мають низьку специфічність дії;

каталізатори, активність яких може регулюватися;

діють у м'яких умовах.

Запитання 16

Вкажіть правильну послідовність етапів ферментативних реакцій:

1- відділення кінцевих продуктів від ферменту; 2 - перетворення фермент-субстратного комплексу на кілька перехідних форм ; 3 - перетворення перехідного комплексу на комплекс фермент-продукт; 4 - приєднання субстрату до ферменту

варіанти відповідей

1. 2. 3. 4

3. 2. 4. 1

4. 3. 2. 1.

4. 2. 3. 1

Запитання 17

Фермент із субстратом взаємодіє за допомогою:

варіанти відповідей

всієї поверхні

кінцевої ділянки

активного центру

певних точок

Запитання 18

Денатурація - це:

варіанти відповідей

відновлення структури білка на початковій стадії руйнування

процес руйнування первинної структури білків

процес порушення природної структури білка без руйнування пептидних зв’язків

не має правильної відповіді

Запитання 19

З поміж речовин вибрати назву ферменту:

варіанти відповідей

мальтоза

лактоза

лактаза

рибоза

Запитання 20

Будівельну функцію виконують такі білки:

варіанти відповідей

актин

трипсин

кератин

гемоглобін

осеїн

Запитання 21

Назвіть білок, що є у складі еритроцитів:

варіанти відповідей

еритротин

фібриноген

гемоглобін

електроцит

Запитання 22

Виберіть характеристики вітаміну Д:

варіанти відповідей

Сприяє засвоєнню солей кальцію;

Гіповітаміноз - рахіт;

Утвоорюється в шкірі під впливом ультрафіолетових променів;

Гіповітаміноз - кретинізм

Міститься у великій кількості в яблуках, моркві, капусті

Запитання 23

До складу РНК входять такі нуклеотиди:

варіанти відповідей

А Т Г Ц

У Г А Т

Г А У Ц

У Ц А Т

Запитання 24

Виберіть функції РНК:

варіанти відповідей

Входять до складу рибосом;

Переносять амінокислоти до місця синтезу біка

Синтезують білок

Містять інформацію про будову білка

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест