Семінарське заняття №15

40 запитань
Запитання 1

Організаційно-правова форма господарювання – це … 

варіанти відповідей

Форма здійснювання фінансової діяльності з відповідною правовою основою

Форма здійснювання рекламної діяльності з відповідною правовою основою

Форма здійснювання господарської діяльності з відповідною правовою основою, яка визначає характер відносин між засновниками, режим майнової відповідальності по зобов’язаннях підприємства, порядок створення, реорганізації, ліквідації, управління, розподілу одержаних прибутків, можливі джерела фінансування діяльності тощо

Форма здійснювання виробничої діяльності, яка визначає характер відносин між засновниками

Запитання 2

Як називається підприємство, яке є власністю однієї особи, яка несе повну відповідальність як за ведення бізнесу, так і за наслідки, повязані з цією діяльністю? 

варіанти відповідей

Одноосібне

Кооперативне

Орендне

Господарське товариство

Запитання 3

Як називаються добровільні об’єднання громадян з метою спільного ведення господарської або іншої діяльності?

варіанти відповідей

Одноосібні підприємства

Кооперативні підприємства

Орендні підприємства

Господарські товариства

Запитання 4

На чому засновано індивідуальне підприємство?

варіанти відповідей

Засновано на особистій власності фізичної особи та винятково її праці. 

Засновано на особистій власності фізичної особи з правом найму робочої сили.

Засновано на власності юридичної особи без права найму робочої сили.

Засновано на власності юридичної особи з правом найму робочої сили. 

Запитання 5

На чому засновано сімейне підприємство?

варіанти відповідей

Засновано на власності декількох сімей. 

Засновано на власності декількох сімей, з правом найму робочої сили

Засновано на власності та праці громадян України, які є членами однієї сім’ї та проживають разом

Засновано на власності декількох сімей без права найму робочої сили

Запитання 6

На чому засновано приватне підприємство? 

варіанти відповідей

Засновано на власності окремого громадянина України з правом найму робочої сили

Засновано на власності окремого громадянина України без права найму робочої сили

Засновано на власності окремого громадянина України та винятково його праці. 

Засновано на власності декількох громадян України з правом найму робочої сили.

Запитання 7

На чому засновано колективне підприємство?

варіанти відповідей

Засновано на власності трудового колективу підприємства, кооперативу, іншого статутного товариства

Засновано шляхом об’єднання майна різних власників

Засновано на власності адміністративно-територіальних одиниць

Засновано на власності декількох громадян України без права найму робочої сили

Запитання 8

Мале підприємство – це підприємство, у якому число працівників не перевищує …

варіанти відповідей

10 осіб

15 осіб

25 осіб

50 осіб

Запитання 9

Дайте визначення поняття «акціонерне товари­ство»:

варіанти відповідей

Це добровільне об’єднання підприємств, створене з метою здійснення сумісної діяльності на основі господарського розрахунку, самофінансування та самоуправління

Це товариство, яке має статутний фонд, розділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе від­повідальність за обов’язками тільки своїм майном

Це об’єднання підприємств, що добровільно централі­зують деякі чи всі функції господарського та науково-техніч­ного розвитку, інвестиційної, фінансової та зовнішньоеконо­мічної діяльності

Це тимчасове об’єднання на договірній основі декіль­кох підприємств із метою координації їх діяльності при вирі­шенні конкретних завдань

Запитання 10

Органами управління акціонерного товариства є: 

варіанти відповідей

Загальні збори (конференція, рада) представників підприємств. 

Директор товариства та його заступники

Директор товариства та рада правління

Загальні збори акціонерів, рада правління і ревізійна комісія

Запитання 11

Виконавчим органом акціонерного товариства, який здійснює керівництво його повсякденною діяльністю, є:

варіанти відповідей

Рада товариства

Правління

Ревізійна комісія

Загальні збори акціонерів

Запитання 12

Контроль за фінансово-господарською діяльністю правління акціонерного товариства здійснює:

варіанти відповідей

Голова правління

Рада товариства

Ревізійна комісія

Директор товариства

Запитання 13

Етапи створення акціонерного товариства:

варіанти відповідей

Укладання засновницького договору, проведення передплати акцій, проведення засновницької конференції, прийняття статуту, державна реєстрація акціонерного товариства, остаточне формування статутного фонду

Формування статутного фонду, скликання і проведення засновницької конференції, прийняття статуту

Державна реєстрація акціонерного товариства, скликання і проведення засновницької конференції, прийняття статуту

Укладання засновницького договору, який визначає порядок їх сумісної роботи на весь період створення акціонерного товариства

Запитання 14

Дайте визначення поняття «господарська асо­ціація».

варіанти відповідей

Це добровільне об’єднання підприємств, створене з ме­тою здійснення сумісної діяльності на основі господарського розрахунку, самофінансування та самоуправління

Це товариство, яке має статутний фонд, розділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе від­повідальність за обов’язками тільки своїм майном

Це об’єднання підприємств, що добровільно централі­зують деякі чи всі функції господарського та науково-тех­нічного розвитку, інвестиційної, фінансової та зовнішньоеконо­мічної діяльності

Це тимчасове об’єднання на договірній основі декіль­кох підприємств із метою координації їх діяльності при вирі­шенні конкретних завдань

Запитання 15

За якими ознаками можуть об’єднуватись у господарські асоціації заклади ресторанного господарства?

варіанти відповідей

Контролем продукції, призначенням, територіальною ознакою.

Асортиментом продукції і призначенням; спеціалізацією; територією

Матеріально-технічною базою, асортиментом продукції.

Розвитком нових виробництв, спеціалізацією

Запитання 16

Дайте визначення поняття «концерн».

варіанти відповідей

Це організація, що має статутний фонд, розділений на частки, розмір яких визначається статутними документами, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки у межах свого майна

Це об’єднання підприємств, що добровільно централі­зують деякі чи всі функції господарського та науково-тех­нічного розвитку, інвестиційної, фінансової та зовнішньоеконо­мічної діяльності

Це організація, яка створена за згодою юридичних осіб і громадян шляхом об’єднання їхніх вкладів із метою здійснення сумісної господарської діяльності

Це тимчасове об’єднання на договірній основі декіль­кох підприємств із метою координації їх діяльності при вирі­шенні конкретних завдань

Запитання 17

Дайте визначення поняття «консорціум».

варіанти відповідей

Це об’єднання на постійній договірній основі декількох підприємств, яке здійснюється з метою координації їхньої діяльності при вирішенні конкретних задач

Це організація, яка створена за згодою юридичних осіб і громадян шляхом об’єднання їхніх вкладів із метою здійснення сумісної господарської діяльності

Це організація, що має статутний фонд, розділений на частки, розмір яких визначається статутними документами, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки у межах свого майна

Це тимчасове об’єднання на договірній основі декількох підприємств, яке здійснюється з метою координації їхньої діяльності при вирішенні конкретних задач

Запитання 18

Коли консорціум припиняє свою діяльність?

варіанти відповідей

Після подання заяви одним із підприємств, які входять в консорціум.

Після проведення загальних зборів консорціуму та прийнятті рішення про завершення роботи

Після виконання задачі, поставленої перед консорціумом, він припиняє своє існування або перетворюється у другий вид об’єднання

Після рішення галузевої комісії про припинення роботи консорціуму

Запитання 19

Укажіть розділи Положення з організації орендного підряду.

варіанти відповідей

Загальні положення, предмет угоди; права й обов’язки сторін; відповідальність сторін; інші умови

Загальні положення; права й обов’язки сторін; відпо­відальність сторін

Загальні положення; технічний стан об’єкту оренди; права й обов’язки сторін; відповідальність сторін; інші умови

Збереження орендного майна; технічний стан об’єкту оренди; права й обов’язки сторін; відповідальність сторін; інші умови

Запитання 20

Які необхідні документи для відкриття розрахун­кового рахунку у банку орендним підприємством?

варіанти відповідей

Заява на відкриття рахунка; балансова вартість; фак­тичний знос і залишкова вартість; картка зі зразком підпису

 Заява на відкриття рахунка; копія угоди орендного під­ряду; копія рішення орендодавця про надання орендному колек­тиву права складати господарські угоди від імені орендодавця; картка зі зразком підпису.

Заява на відкриття рахунка; балансова вартість; картка зі зразком підпису.

Заява на відкриття рахунка; картка зі зразком підпису

Запитання 21

Система HACCP є: 

варіанти відповідей


Науково-обгрунтованою системою, що дозволяє створити небезпечні чинники.


Система контролю небезпечних чинників.

Безпечна продукція і контроль небезпечних чинників.

Науково-обгрунтованою системою, що дозволяє створити на підприємстві умови для виробництва безпечної продукції шляхом визначення (ідентифікації) і контролю небезпечних чинників.

Запитання 22

Що є метою системи НАССР?

варіанти відповідей

 Ідентифікація небезпечних для споживачів чинників, які можуть виникнути на всьому виробничому ланцюжку, і встановлення контролю з метою гарантування безпечності продукту для споживача.

Досягнення довгострокового успіху шляхом максимального задоволення потреб споживачів, співробітників та суспільства.


Контроль за процесом виробництва продукції більш високої якості.

Усі відповіді є правильними.

Запитання 23

Які переваги впровадження системи НАССР в Україні? 

варіанти відповідей

Відсутність ризиків на підприємстві під час виробництва продукції.

Споживачі отримують впевненість в якості та безпечності українських харчових продуктів, які вони купують в українських супермаркетах, ринках, закладах ресторанного господарства.


Виробники стають більш конкурентоспроможними, виробляючи продукти кращої якості, працюючи над тим, щоб заслуговувати на довіру споживачів та успішно боротись за їхній попит.

Виробники стають більш конкурентоспроможними. Споживачі, отримують впевненість в якості та безпечності харчових продуктів.

Запитання 24

Виробничо-торговельна структура підприємства – це … 

варіанти відповідей

Виробничі площі підприємства з установкою відповідного обладнання

Склад усіх виробничих підрозділів, зв’язок між ними та установка відповідного обладнання. 


Склад усіх підрозділів з вказівкою зв’язку між ними

Склад виробничих площ підприємства. 

Запитання 25

Виробничо-торговельна структура закладу ресторанного господарства залежить від:

варіанти відповідей

Кількості приміщень у підприємстві.

Функцій, що виконує підприємство.

Контингенту, що обслуговується.

Потужності підприємства.

Запитання 26

Вкажіть особливості виробничо-торговельної діяльності закладів ресторанного господарства 

варіанти відповідей


Наявність виробництва продукції.

Наявність виробництва і реалізації продукції


Наявність реалізації продукції

Наявність виробництва, реалізації продукції, організації споживання

Запитання 27

Укажіть вузькоспеціалізований заклад, де виготов­ляються національні страви, закуски, напої, хлібобулочні вироби

варіанти відповідей

Котлетна.

Галушкова, пампушкова.

Шашлична.

Коктейль-хол.

Запитання 28

Укажіть заклад ресторанного господарства, що виробляє кулінарну продукцію з переробленої сировини індуст­ріальними методами

варіанти відповідей

 Їдальня

Вагон-ресторан

Бар.

 Буфет.

Запитання 29

Укажіть спільну функцію в роботі закладів ресто­ранного господарства та підприємств харчової промисло­вості.

варіанти відповідей

Реалізація продукції.

Модернізація продукції

 Виробництво харчової продукції.

Організація споживання продукції

Запитання 30

Яке призначення снек-барів?

варіанти відповідей

Для приготування та реалізації змішаних напоїв.

Для швидкого обслуговування біля стійки з обмеженим асортиментом кулінарних виробів (січених або натуральних біф­штексів, лангетів, страв з птиці та дичини).

Для реалізації пива, холодних та гарячих закусок, бу­тербродів, соків, фруктових та мінеральних вод

Для приготування та реалізації м’яса, птиці, риби на вертелі (гриль-апаратах) з постійним та обмеженим асорти­ментом

Запитання 31

Основними принципами організації виробництва є:

варіанти відповідей

Циклічність, ритмічність, сумісництво професій

Потоковість, ритмічність, сумісництво професій


Циклічність, паралельність, потоковість, ритмічність


Пропорційність, паралельність, потоковість, ритмічність, сумісництво професій

Запитання 32

Важливе місце в раціональній організації виробництва відіграють …

варіанти відповідей

Технологічні картки, схеми, картки організації праці.

Стандарти, схеми, картки організації праці

Технічні умови, галузеві стандарти, картки організації праці

Технологічні картки, стандарти, технічні умови

Запитання 33

До закладів, що поєднують функцію виробництва і обслуговування та працюють на сировині, відносять ...

варіанти відповідей

Їдальні, ресторани, закусочні

 Їдальні

 Їдальні, ресторани

Ресторани, закусочні

Запитання 34

До закладів, що працюють на напівфабрикатах і готовій продукції, відносять … 

варіанти відповідей

Їдальні-доготівельні, вагони-ресторани, заклади швидкого обслуговування, що мають доготівельні цехи

 Ресторани, вагони-буфети, заклади швидкого обслуговування


Кафе, ресторани, вагони-буфети, заклади швидкого обслуговування


Їдальні-роздаточні, ресторани, заклади швидкого обслуговування, що мають доготівельні цехи

Запитання 35

Розрізняють основні групи приміщень

варіанти відповідей

Складська група, виробнича група, торгівельна група, адміністративно-побутова група, група технічних приміщень

Виробнича група, адміністративно-побутова група, група технічних приміщень

Складська група, виробнича група, торгівельна група, адміністративно-побутова група

 Виробнича група, торгівельна група, група технічних приміщень

Запитання 36

Складська група приміщень призначена …

варіанти відповідей


Для переробки продуктів, сировини (напівфабрикатів) і випуску готової продукції

Для реалізації готової продукції та організації її споживання

Для короткочасного зберігання сировини і продуктів в охолоджуваних камерах і неохолоджуваних коморах з відповідними режимами зберігання

Для короткочасного зберігання сировини та її реалізації

Запитання 37

Виробнича група приміщень призначена …

варіанти відповідей

Для переробки продуктів, сировини (напівфабрикатів) і випуску готової продукції

Для реалізації готової продукції та організації її споживання

Для короткочасного зберігання сировини і продуктів в охолоджуваних камерах і неохолоджуваних коморах з відповідними режимами зберігання

Для короткочасного зберігання сировини та її реалізації

Запитання 38

Торговельна група приміщень призначена …

варіанти відповідей

Для переробки продуктів, сировини (напівфабрикатів) і випуску готової продукції.

Для реалізації готової продукції та організації її споживання

 Для короткочасного зберігання сировини і продуктів в охолоджуваних камерах і неохолоджуваних коморах з відповідними режимами зберігання

Для створення нормальних умов праці і відпочинку працівників підприємства

Запитання 39

Основними напрямами розвитку сучасних технологій у закладах ресторанного господарства є …

варіанти відповідей

Створення ресторанів по типу Free Floor; відкриття фуд-кортів; створення концептуальних підприємств ресторанного господарства; розширення мережі віртуальних ресторанів, що забезпечують замовлення по мережі Інтернет та доставку споживачеві; приготування страв у присутності відвідувачів; організація обслуговування за системою кейтеринг

 Відкриття фуд-кортів; приготування страв у присутності відвідувачів; організація обслуговування за системою кейтеринг.

Розширення мережі віртуальних ресторанів, що забезпечують замовлення по мережі Інтернет та доставку споживачеві

Створення ресторанів по типу Free Floor; відкриття фуд-кортів

Запитання 40

Страва – це …

варіанти відповідей

Продукція, яка була повністю вироблена або піддана достатній переробці чи обробці підприємством з використанням власного чи орендованого майна

Харчовий продукт, кулінарно оброблений, але не доведений до кулінарної готовності, який використовується для подальшого виготовлення кулінарних виробів

Сукупність страв, кулінарних виробів та кулінарних напівфабрикатів

Поєднання продуктів харчування, які доведені до кулінарної готовності, порційні, оформлені і готові до споживання

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест