Основи профілактичної медицини_ДИФЗАЛІК

Додано: 12 червня 2023
Предмет: Основи здоров’я, 11 клас
Тест виконано: 142 рази
50 запитань
Запитання 1

Вкажіть норму температури повітря для організму людини в навч. приміщенні:

варіанти відповідей

 20-25ºС

17-21ºС

18-22ºС

26-37ºС

Запитання 2

Вкажіть норми відносної вологості повітря в навчальному приміщенні

варіанти відповідей

100%

40-80%

18-22ºС

30-60%

Запитання 3

Вкажіть оптимальне значення швидкості руху повітря в приміщенні для організму людини:

варіанти відповідей

0,1-0,3 м/с

 1-3 м/с

5-7 м/с

10-12 м/с

Запитання 4

Вкажіть кількість кисню в атмосферному повітрі:

варіанти відповідей

 0,1%

21%

78%

 0,01%

Запитання 5

Вкажіть газ в атмосферному повітрі, що захищає від шкідливого ультрафіолет.ового випромінювання:

варіанти відповідей

кисеннь

 азот

вуглекислий газ

озон

Запитання 6

Вкажіть, від чого залежить нормування параметрів мікроклімату приміщення:

варіанти відповідей

від призначення приміщення

 від затіненості вікон

від орієнтації приміщень

від поверху

Запитання 7

Вкажіть, із збільшенням якого газу в атмосферному повітрі пов’язане виникнення «парникового ефекту»:

варіанти відповідей

 озон

 азот

 вуглекислий газ

кисень

Запитання 8

Вкажіть, де відмічається різке зниження атмосферного тиску:

варіанти відповідей

 над рівнем моря

 на висоті

на земній поверхні

під товщею води

Запитання 9

Вкажіть, яке захворювання може виникати під дією на організм зниженого атмосферного тиску:

варіанти відповідей

  кесонна хвороба

куряча сліпота

туговухість

 висотна хвороба

Запитання 10

  Вкажіть, до яких наслідків може призвести дія на організм зниженої температури:

варіанти відповідей

перегрівання, тепловий удар

переохолодження, обмороження

 запаморочення, втрата свідомост

 замерзання, підвищення артеріального тиску

Запитання 11

Вкажіть прилад для вимірювання вологості повітря:

варіанти відповідей
Запитання 12

При якій швидкості руху повітря в закритому приміщенні людина буде відчувати протяг?:

варіанти відповідей

0,01 м/с

 0,3 м/с

 0,1 м/с

 0,5 м/с

Запитання 13

Вміст вуглекислого газу в повітрі приміщення не повинен перевищувати:

варіанти відповідей

 0,01%

0,1%

 1%

 0,001%

Запитання 14

Вкажіть прилад для реєстрації коливань вологості повітря протягом певного часу:

варіанти відповідей
Запитання 15

Вкажіть прилад для вимірювання температури повітря протягом тривалого часу:

варіанти відповідей
Запитання 16

Найбільшу кількість тепла людина віддає через:

варіанти відповідей

 органи дихання

органи виділення

шкіру 

нагрівання оточуючих предметів

Запитання 17

Співвідношення абс. та макс. вологості повітря в момент спостереження, виражене у %, називається:

варіанти відповідей

 абсолютна вологість

 дефіцит насичення

 максимальна вологість

відносна вологість

Запитання 18

 В яких випадках виникає кесонна хвороба?

варіанти відповідей

 при підйомі в гори

 при опусканні під товщу води

при інтенсивному сонячному опроміненні

при швидкому підйомі з глибини на поверхню

Запитання 19

Вкажіть назву захворювання, що може виникнути в певінй місцевості і пов’язане з мінеральним складом їжі:

варіанти відповідей

пандемії

 глобальні ендемії

 епізоотії

геохімічні ендемії

Запитання 20

Для повного фізико-хімічного дослідження відбирають:

варіанти відповідей

 5 дм3 води

0,5 дм3 води

 3 дм3 води

2 дм3 води

Запитання 21

Не пізніше якого часу відібрану воду необхідно доставити в бактеріологічну лабораторію?

варіанти відповідей

6 годин

 2 години

 72 години

3 години

Запитання 22

Вміст води в організмі людини становить:

варіанти відповідей

80-90 %

10-20 %

60-70 %

50-60 %

Запитання 23

Вкажіть непрямі показники органічного забруднення води:

варіанти відповідей

сульфати, хлориди, залізо

аміак, нітрити, нітрати

 сульфати, сечовина, нітратна кислота

 завислі речовини, сухий залишок, мінеральні солі

Запитання 24

Найуживаніший метод знезараження води на господарсько-питних водогонах 

варіанти відповідей

 кип’ятіння

хлорування

електрична коагуляція

 ультрафіолетове опромінення

Запитання 25

Вкажіть речовину, надлишок якої у воді викликає розвиток флюорозу:

варіанти відповідей

йод

сульфати

фтор

 аміак

Запитання 26

Ендемічний зоб розвивається при вживанній води, в якій:

варіанти відповідей

велика кількість сульфатів

 мала кількість йоду

 велика кількість нітратів

мала кількість фтору

Запитання 27

Наука про раціональне харчування, котра забезпечує збереження здоров'я – це

варіанти відповідей

гастроентерологія

гігієна харчування 

 нутріціологія

Запитання 28

Функція їжі, що здійснюється смаковими і екстрактивними речовинами, які регулюють харчову мотивацію, тобто підтримують її на певному рівні - це

варіанти відповідей

забезпечення організму енергією

біорегуляторна

 пластична

мотиваційно-сигнальна

Запитання 29

Органічні та неорганічні речовини, що обов’язково мають входити до складу споживаної людиною їжі з метою підтримання процесів життєдіяльності - це

варіанти відповідей

 ксенобіотики

 нутрієнти

пробіотики

контамінанти

Запитання 30

Речовини-забруднювачі хімічної і біологічної природи, що надходять із навколишнього середовища - це

варіанти відповідей

ксенобіотики

нутрієнти

пробіотики

контамінанти

Запитання 31

Чужорідні сполуки, що потрапляють в організм людини з їжею, повітрям, що вдихається, через шкіру, а також при прийом лікарських засобів - це

варіанти відповідей

ксенобіотики

нутрієнти

пробіотики

контамінанти

Запитання 32

Токсичні речовини, сполуки або суміші яких призначені для знищення шкідливих організмів, гризунів, бур’янів, унаслідок чого можуть уражуватися рослини, тварини, люди - це

варіанти відповідей

ксенобіотики

нутрієнти

пестициди

контамінанти

Запитання 33

Організм, генотип якого було змінено за допомогою методів генної інженерії - це

варіанти відповідей

пестицид

біологічно активна добавка

генетично модифікований організм 

харчова добавка

Запитання 34

Біологічно активні речовини і їх композиції, призначені для безпосереднього прийому з їжею або введення до складу харчових продуктів - це

варіанти відповідей

пестицид

біологічно активна добавка

генетично модифікований організм 

харчова добавка

Запитання 35

Речовина, яку зазвичай не вважають харчовим продуктом або його складником, але додають до харчового продукту з технологічною метою в процесі виробництва та у результаті стає невід'ємною частиною продукту - це

варіанти відповідей

пестицид

біологічно активна добавка

генетично модифікований організм 

харчова добавка

Запитання 36

З латини слово «раціональний» (ratio) перекладається як:

варіанти відповідей

чистий

розумний

той, що несе здоров’я 

 поживний

Запитання 37

Розставте по порядку етапи виконання практичної навички "Вимірювання зросту дорослої людини":

варіанти відповідей

1,2,3,4

2,4,1,3

4,3,2,1

Запитання 38

Розставте по порядку етапи виконання практичної навички "Вимірювання маси тіла":

варіанти відповідей

1,4,5,3,2

1,2,3,4,5

5,4,3,2,1

Запитання 39

Розставте по порядку етапи виконання практичної навички "Вимірювання окружності грудної клітки":

варіанти відповідей

1,2,3,4

1,4,2,3

4,3,2,1

Запитання 40

Визначення первинної захворюваності: ПЗ =

варіанти відповідей

70,2

485,4

886,1

176,9

116,2

1440,0

12,4

Запитання 41

Визначення загальної захворюваності: ЗЗ =

варіанти відповідей

70,2

485,4

886,1

176,9

116,2

1440,0

12,4

Запитання 42

Визначення захворюваності згідно з профілактичним оглядом: ЗзПО =

варіанти відповідей

70,2

485,4

886,1

176,9

116,2

1440,0

12,4

Запитання 43

Визначення госпітальної захворюваності: ГЗ =

варіанти відповідей

70,2

485,4

886,1

176,9

116,2

1440,0

12,4

Запитання 44

Визначення числа випадків тимчасової непрацездатності на 100 працюючих: ЗЗтН=

варіанти відповідей

70,2

485,4

886,1

176,9

116,2

1440,0

12,4

Запитання 45

Визначення числа днів тимчасової непрацездатності на 100 працюючих: ЧДТН=

варіанти відповідей

70,2

485,4

886,1

176,9

116,2

1440,0

12,4

Запитання 46

Визначення середної тривалості одного випадку тимчасової непрацездатності: СТОДТН =

варіанти відповідей

70,2

485,4

886,1

176,9

116,2

1440,0

12,4

Запитання 47

Визначення структури первинної захворюваності (за гіпертонією): СПЗ(гіперт) =

варіанти відповідей

5%

1%

94%

Запитання 48

Визначення структури первинної захворюваності (за виразкою шлунка): СПЗ(вир. шл.) =

варіанти відповідей

5%

1%

94%

Запитання 49

З грецької слово "гігієна" перекладається як "той, що несе здоров'я"

варіанти відповідей

санітарія

гігієна

екологія

Запитання 50

Практичний напрямок гігієни - це

варіанти відповідей

санітарія

профілактика

екологія

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест