Патан «Хвороби печінки»

Додано: 6 квітня
Предмет: Біологія
37 запитань
Запитання 1

При гістологічному дослідженні пункційного біоптату печінки чоловіка із клінічними проявами печінкової недостатності виявлено порушення будови часточок, гідропічна і балонна дистрофія гепатоцитів, їхній некроз на периферії часточок. Крім того, спостерігається дифузна лімфогістіоцитарна інфільтрація склерозованих портальних трактів, що проникає на периферію часточок, оточуючи і руйнуючи гепатоцити. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний активний алкогольний гепатит

Гострий алкогольний гепатит

Гостра циклічна форма вірусного гепатиту

Холестатична форма вірусного гепатиту

Хронічний персистуючий алкогольний гепатит

Запитання 2

При розтині померлої жінки 48 років від інтоксикації виявлено жовтяничне забарвлення шкіри і склер, печінка зменшена, в'ялої консистенції зі зморщеною капсулою. На розрізі тканина печінки червоного кольору, повнокровна. Мікроскопічне дослідження показало, що гепатоцити в центрах часточок некротизовані, а на периферії – у стані жирової дистрофії; ретикулярна строма органа оголена, синусоїди розширені і різко повнокровні. Вкажіть, який з перерахованих діагнозів найбільш імовірний? 

варіанти відповідей

Жировий гепатоз

Гострий продуктивний гепатит

Хронічний активний гепатит

Токсична дистрофія печінки в стадії жовтої дистрофії

Токсична дистрофія печінки в стадії червоної дистрофії

Запитання 3

У хворого 67 років, що довго страждав жовчнкам'яною хворобою з ознаками холангіту і холангіоліту, розвився цироз печінки. До якого виду цирозу він відноситься?

варіанти відповідей

Біліарний

Інфекційний

Токсичний і токсикоалергенний

Обмінно – аліментарний

Циркуляторний

Запитання 4

Хворий протягом тривалого часу страждав хронічним алкоголізмом і помер від отруєння етанолом, при гістологічному дослідженні в підшлунковій залозі виявлена атрофія паренхіми, розширення проток, які місцями нагадують кісти, утворення регенераторних аденом, склероз, осередкова петрифікація і лімфогістіоцитарні стромальні інфільтрати. Вкажіть, який з перерахованих діагнозів найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Жировий панкреонекроз

Геморагічний панкреатит

Гострий гнійний панкреатит

Хронічний панкреатит

Рак підшлункової залози

Запитання 5

Хворий 42 років, останні два роки лікувався від хронічного алкоголізму. В даний час скаржиться на швидку втрату ваги, сверблячку шкіри, збільшення об'єму живота, задуху, тупу біль в правому підребер'ї. Макроскопічно: печінка малих розмірів, щільна, дрібногорбкувата. Пункційна біопсія печінки: гідропічна і балонна дистрофія печінкових клітин, окремі фокуси некрозів. Зустрічаються гіалінові тільця Малорі. В печінкові дольки вклинюються широкі фіброзні розростання, які розділяють паренхіму на «несправжні дольки». Вздовж холангіол спостерігається активна проліферація клітин, місцями з утворенням невеликих гранульом. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Портальний цироз печінки

Хронічний алкогольний гепатит

Хронічний холангіт

Холангіоцелюлярний рак

Токсична дистрофія печінки

Запитання 6

На аутопсії померлої при макроскопічному вивченні печінки виявлено округле утворення щільної консистенції розміром 10х8 см, яке на розрізі має пористий вигляд з прослойками.

варіанти відповідей

Ехінококоз

Портальний цироз печінки

Біліарний цироз печінки

Алкогольний гепатит

Вірусний гепатит

Запитання 7

Хворий на протязі довгого часу страждає хронічним алкоголізмом. Після вживання великих доз алкоголю неодноразово відзначав жовтяницю, при дослідженні біопсійного матеріалу печінки діагностували повторні атаки гострого алкогольного гепатиту. При мікророскопії печінка жовтого кольору, щільної консистенції, край її загострений, поверхня печінки нерівна, з безліччю дрібних вузлів. Про яке захворювання варто думати?

варіанти відповідей

Цироз печінки

Рак печінки

Підгостра дистрофія печінки

Хронічний гепатит

Гострий гепатит

Запитання 8

Під час розтину тіла чоловіка 38 років, який протягом тривалого часу страждав хронічним алкоголізмом і помер від субтотального панкреонекрозу, були знайдені наступні мікроскопові зміни печінки: розміри збільшені, поверхня з ділянками западання тканини щільна; балково-часточкова будова збережена, незначний перипортальний склероз, інтрачасточкова розташовані множинні дрібновогнищеві некрози гепатоцитів, ділянки некрозу та портальні тракти інфільтровані нейтрофілами, в цитоплазмі гепатоцитів розташовані множинні тільця Малорі. Діагностуйте захворювання печінки.

варіанти відповідей

Гострий алкогольний гепатит

Хронічний алкогольний гепатоз

Хронічний персистуючий гепатит

Хронічний гепатоз

Гострий гепатоз

Запитання 9

Хворий 60 років помер від гострої шлункової кровотечі. На розтині виявлено варикозно розширені вени шлунку, стравоходу, кров у порожнині шлунку, кишківнику, різко зменшена, ущільнена бугриста печінка. Який патологічний процес привів через ускладнення до смерті хворого?

варіанти відповідей

Цироз печінки

Хронічний гастрит

Виразкова хвороба

Синдром Едісона-Золлінгера

Жовчно-кам'яна хвороба

Запитання 10

При мікроскопічному дослідженні печінки виявлено венозне повнокрів'я центра часток, діапедез еритроцитів міжтрабекулярні простори, дистрофія і атрофія гепатоцитів центра часток, наявність розростання сполучної тканини в місцях атрофії гепатоцитів, жирова дистрофія гепатоцитів периферії часток. Про який патологічний процес у печінці йде мова?

варіанти відповідей

Мускатна печінка з предциротичними явищами

Біліарний цироз

Гепатит

Токсична дистрофія печінки

Жировий гепатоз

Запитання 11

Хворий інфекційного відділення скаржився на слабкість, відсутність апетиту, підвищення температури до 38*С. на 7 добу - різкий біль у правому підребер'ї та пожовтіння шкіри. При мікроскопії біоптату у печінки: порушення балкової будови, у гепатоцитах гідропічна та балонна дистрофія, в деяких гепатоцитах некроз, тільця Каунсільмена, на периферії часточок збільшена кількість багатоядерних гепатоцитів. Яка форма вірусного гепатиту найбільш вірогідна?

варіанти відповідей

Циклічна жовтяниця

Злоякісна

Хронічна

Холестатична

Без жовтянична

Запитання 12

Чоловік 28 років надійшов зі скаргами на нудоту, блювання, біль у правому підребір'ї. Об'єк-тивно: жовтушність шкіри, склер; температура тіла підвищена, печінка збільшена, сеча темна, кал гіпохолічний. Гіпербілірубінемія (білірубін прямий та непрямий), білірубінурія, уробілінурія, гіпопротеїнемія, зниження зсідання крові. Для якого з перелічених нижче станів найбільш характерні ці зміни?

варіанти відповідей

Гострий холецистит

Клітинно - паренхіматозна жовтяниця

Гострий панкреатит

Надпечінкова гемолітична жовтяниця

Підпечінкова жовтяниця

Запитання 13

У пункційному біопті печінки виявлена дистрофія гепатоцитів з некрозами, а також склероз з порушеннями балкової та часточкової будови, з утворенням несправжніх часточок і регенераторних вузлів. Оберіть найбільш вірогідний діагноз.

варіанти відповідей

Гострий гепатит

Прогресуючий масивний некроз печінки

Хронічний гепатит

Цироз печінки

Хронічний гепатоз

Запитання 14

Хворий інфекційного відділення скаржився на слабкість, відсутність апетиту, підвищення температури до 38оС. На 7 добу різкий біль у правому підребер'ї та пожовтіння шкіри. При мікроскопії біоптату печінки: порушення балкової будови, у гепатоцитах гідропічна та балонна дистрофія, в деяких гепатоцитах некроз, тільця Каунсільмена, на периферії часточок збільшена кількість багатоядерних гепатоцитів. Яка форма вірусного гепатиту найбільш вірогідна?

варіанти відповідей

Циклічна жовтянична

Злоякісна

Хронічна

Холестатична

Безжовтянична

Запитання 15

У хворого знайдено асцит, в два рази збільшена селезінка, варикозне розширення вен стравоходу і прямої кишки. При гістологічному дослідженні біоптата печінки виявлений мікронодулярний цироз. Який процес ускладнив цироз печінки?

варіанти відповідей

Синдром портальної гіпертензії

Серцева недостатність

Гепато-лієнальний синдром

Печінково-клітинна недостатність

Запитання 16

Хворий 53 років поступив в клініку з нестримною блювотою "свіжої" кров'ю і через 1 годину помер. На розтині в нижній третині стравоходу—варикозно- розширені вени з декількома розривами. Патологія якого органу викликала зміни в судинах стравоходу?

варіанти відповідей

Печінка

Нирки

Підшлункова залоза

Легені

Серце

Запитання 17

На розтині чоловіка 49 років, який надійшов до стаціонару з картиною гепатотропної інтоксикації і раптово помер, печінка збільшена, в'яла, жовто-коричневого кольору; на поверхні розрізу печінки і лезі ножа помітні краплі жиру. Мікроскопічно: гепатоцити периферії класичних печінкових часточок містять масу дрібних крапель, які заповнюють цитоплазму і відтісняють ядро на периферію. Який процес, найбільш ймовірно, має місце в печінці?

варіанти відповідей

Гангліозидліпідоз (хвороба Тея-Сакса)

Цереброзидліпідоз (хвороба Гоше)

Сфінгоміелінліпідоз (хвороба Німана- Піка)

Жирова дистрофія печінки

Генералізований гангліозидоз (хвороба Нормана-Ландінга)

Запитання 18

У хворого 49 років діагностовано підпечінкову (механічну) жовтяницю. Найбільш вірогідним наслідком цього патологічного процесу слід вважати:

варіанти відповідей

Портальний цироз

Біліарний цироз

Постнекротичний цироз

Дисциркуляторний цироз

Аліментарний цироз

Запитання 19

Під час розтину трупа в печінці виявлені метастази раку. Вважаючи, що мова йде про первинні метастази гематогенного генезу, яка локалізація первинної пухлини?

варіанти відповідей

Легені

Шлунок

Молочна залоза

Гортань

Нирки

Запитання 20

У пункційному біоптаті печінки знайдена виражена вакуольна і жирова дистрофія гепатоцитів, ступінчасті некрози у всіх портальних трактах, порто-портальні і порто- центральні мостовидні некрози, портальний і перипортальний склероз з вираженою, переважно лімфоцитарною, інфільтрацією, ланцюжки лімфоцитів в часточках. Оберіть найбільш правильний діагноз

варіанти відповідей

Хронічний гепатит C з помірною активністю

Хронічний гепатит С зі слабкою активністю

Хронічний гепатит С з вираженою активністю

Гепатит А

Цироз печінки

Запитання 21

У пункційному біоптаті печінки знайдена вакуольна дистрофія гепатоцитів, ступінчасті і мостовидні некрози, портальний i перипортальний склероз з утворенням внутрішньочасточкових септ, помірна лімфо-гістіоцитарна інфільтрація, порушення балочної і часточкової будови з утворенням несправжніх часточок, регенераторних вузлів. Оберіть найбільш вірний діагноз.

варіанти відповідей

Хронічний гепатит з помірною активністю 

Хронічний гепатит зі слабко вираженою активністю

Хронічний гепатит з високим ступенем активності

Гострий гепатит

Цироз печінки на тлі активного гепатиту

Запитання 22

Під час розтину у чоловіка 38 років, який тривалий час зловживав алкоголем і помер внаслідок субтотального панкреонекрозу, були знайдені такі макроскопічні зміни печінки: збільшена, поверхня гладка, тканина в'яла жовтого кольору; мікроскопічно: балочно- часточкова будова частково порушена внаслідок мезенхімальноклітинної реакції, майже всі гепатоцити мають перстневидну форму, інфільтрація портальних трактів нейтрофільними лейкоцитами і тільця Меллорі і Каунсильмена не знайдені. Діагностуйте захворювання печінки.

варіанти відповідей

Портальний цироз

Алкогольний гепатит

Хронічний персистуючий гепатит

Хронічний гепатоз

Гострий гепатоз

Запитання 23

За підозри на гострий холецистит хворій 70 років проведена лапаротомія. При ревізії органів черевної порожнини був встановлений клінічний діагноз: біліарний цироз печінки. Які макроскопічні зміни характерні для цього цирозу?

варіанти відповідей

Печінка збільшена, щільна, зеленого кольору, з дрібнобугристою поверхнею

Печінка велика, червона

Печінка жовта, в'яла

Печінка зменшена, щільна, з великими вузлами

Печінка щільна, бліда

Запитання 24

Чоловік 59 років з ознаками паренхіматозної жовтяниці і портальної гіпертензії. Під час гістологічного дослідження пункційного біоптату печінки було виявлено: часточкова будова порушена, частина гепатоцитів має ознаки жирової дистрофії, формуються порто-портальні сполучнотканинні прошарки, перипортально розташовані лімфо-макрофагальні інфільтрати. Діагностуйте захворювання печінки.

варіанти відповідей

Портальний цироз

Гострий гепатоз

Хронічний гепатоз

Біліарний цироз

Постнекротичний цироз

Запитання 25

Після проведення діагностичної біопсії печінки хворому поставлений діагноз хронічного активного гепатиту. Назвіть найбільш характерну гістологічну ознаку активності захворювання.

варіанти відповідей

Вогнища некрозу гепатоцитів

Внутрішньодуктальний холестаз

Наявність тілець Маллорі

Зменшення кількості клітин Купфера

Лімфоїдна інфільтрація портальних трактів 

Запитання 26

Хворий К. поступив в стаціонар з клінікою печінкової недостатності, де і помер. Печінка на секції щільна, дещо зменшена в розмірах, з бугристою поверхнею. Спостерігаються однакових розмірів (більшість діаметром до 0,3 см) вузли-регенерати, розділені вузькими прошарками сполучної тканини. Про яку макроскопічну форму патології печінки йде мова?

варіанти відповідей

Фіброз печінки

Великовузловий цироз

Дрібновузловий цироз

Мускатний фіброз печінки

Змішаний цироз

Запитання 27

На розтині трупа хворої, яка померла при явищах важкого токсикозу вагітних, відзначається деяке збільшення печінки, вона в'ялої консистенції, яскраво-жовтого забарвлення як на поверхні, так і на розрізі; мікроскопічно в центрах часточок відзначається жирова дистрофія і некроз гепатоцитів з утворенням жиробілкового детриту, в якому видно кристали лецитину і тирозину. Назвіть патологічний процес, що має місце в печінці і його стадію.

варіанти відповідей

Токсична дистрофія печінки, стадія жовтої дистрофії.

Токсична дистрофія печінки, стадія червоної дистрофії.

Токсична дистрофія печінки, стадія сірої дистрофії.

Цироз

Запитання 28

У хворого на гепатит отримали біопсію печінки. Мікроскопічно видно, що жовчні капіляри і жовчні протоки портальних трактів переповнені жовчю, жовчний пігмент накопичується як в гепатоцитах, так і в зірчастих ретикулоендотеліоцитах, також відзначається холангіт і холангіоліт. Гепатоцити центральних відділів часточок в стані гідропічної або балонної дистрофії, зустрічаються тільця Каунсильмена. Портальні тракти розширені, інфільтровані переважно лімфоцитами, макрофагами, нейтрофілами. Назвіть форму вірусного гепатиту.

варіанти відповідей

Некротична

Безжовтянична

Холестатична

Фульмінантна

Гостра циклічна

Запитання 29

Хворий Н. надійшов до стаціонару з діагнозом отруєння грибами, де і помер на 12 День з ознаками гострої печінкової недостатності. На секції макроскопічно: печінка в'яла, жовто-сірого кольору, глинистого вигляду як на поверхні, так і на розрізі; мікроскопічно: ділянки некрозу з аутолітичним розпадом і утворенням жиро-білкового детриту в центрі і вузькою смужкою гепатоцитів в стані жирової дистрофії на периферії печінкових часточок. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Токсична дистрофія печінки в стадії жовтої дистрофії

Токсична дистрофія печінки в стадії червоної дистрофії

Хронічна токсична дистрофія печінки

Хвороба Вільсона-Коновалова

Спадковий пігментний гепатоз

Запитання 30

Хворий 42 років потрапив в стаціонар зі скаргами на жовтяницю, біль у правому підребер'ї. Захворів після прийому великої дози алкоголю. При пункційній біопсії печінки: жирова дистрофія гепатоцитів, наявність в їх цитоплазмі еозинофільних включень,інфільтрація строми поліморфноядерними лейкоцитами; часточкова будова печінки збережена. Яке захворювання печінки у хворого?

варіанти відповідей

Гострий алкогольний гепатит

Хронічний алкогольний гепатит

Жировий гепатоз

Дрібновузловий портальний цироз

Хвороба Вільсона

Запитання 31

Після отруєння грибами y хворого розвинулися ознаки гострої печінкової недостатності, що призвело до його смерті. На розтині тіла померлого макроскопічно печінка зменшена, в'яла, капсула зморшкувата, на розрізі тканина охряно-жовта. Мікроскопічно: жирова дистрофія гепатоцитів, центральні відділи часточок представлені тканинним детритом. Виявлено зміни характерні для:

варіанти відповідей

Масивного прогресуючого некрозу

Жирового гепатозу

Гострого ексудативного гепатиту

Гострого продуктивного гепатиту

Гепатолентикулярної дегенерації

Запитання 32

Хворий 64 років, перші ознаки захворювання у вигляді слабкості і болю в правому підребер'ї зауважив за 2 місяці до госпіталізації. У стаціонарі відзначалися: кахексія, асцит, іктеричність шкіри і склер. Хворий помер. Під час розтину: по малій кривизні шлунка виявлено утворення у вигляді поліпа на товстій ніжці. Печінка дуже щільна, поверхня дрібнозерниста, ліва частка представлена вогнищевими білими розростаннями щільної консистенції, які зливаються. У нижній третині стравоходу варикозне розширення вен. Атеросклероз аорти. Набряк мозку. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Прогресуючий портальний цироз печінки

Рак шлунка з метастазами в печінку

Хронічний гепатит

Постнекротичний цироз печінки

Рак печінки на тлі портального цирозу

Запитання 33

Хворий 59 років протягом тривалого часу страждає хронічним алкоголізмом. Після вживання великих доз алкоголю неодноразово відзначав жовтяницю. При дослідженні біопсійного матеріалу печінки в минулому були діагностовані повторні атаки алкогольного гепатиту. При лапароскопії— печінка жовтого кольору, щільної консистенції, край її загострений, поверхня печінки нерівна, з безліччю дрібних вузлів. Про яке захворювання варто думати?

варіанти відповідей

Цироз печінки

Рак печінки

Підгостра дистрофія печінки

Хронічний гепатит

Гострий гепатит

Запитання 34

Хворий помер при явищах серцево-судинної недостатності. На розтині: післяінфарктний кардіосклероз, гіпертрофія міокарда і дилатація його порожнин, особливо правого шлуночка. Печінка збільшена, поверхня гладка, на розрізі повнокровна, з темно-червоними крапками на буруватому фоні тканини. Гістологічно: повнокров'я центральних відділів часточок; у периферичних відділах навколо портальних трактів – гепатоцити у стані жирової дистрофії. Назвіть, описані вище, зміни печінки.

варіанти відповідей

Стеатоз печінки

Несправжньомускатна печінка

Цироз печінки

Мускатна печінка

Амілоїдоз

Запитання 35

Під час розтину тіла чоловіка, який протягом тривалого часу страждав хронічним алкоголізмом, печінка малих розмірів, щільна, дрібногорбкувата. Мікроскопічно: псевдочасточки дрібні, розподілені вузькими прошарками сполучної тканини з лімфомакрофагальними інфільтратами; велико крапельна жирова дистрофія гепатоцитів. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Хронічний персистуючий алкогольний гепатит

Токсична дистрофія печінки

Хронічний активний алкогольний гепатит

Алкогольний цироз

Жировий гепатоз

Запитання 36

У померлого, який прижиттєво отримував чисельні ін'єкції наркотиків, в печінці гістологічно знайдена гідропічна дистрофія гепатоцитів, “матовосклоподібні гепатоцити", ацидофільні тільця Каунсільмена, лімфоцитарно-макрофагальні скопичення в портальних трактах. Найбільш вірогідна етіологія захворювання:

варіанти відповідей

Вірусна

Бактеріальна

Токсична

Паразитарна

Грибкова

Запитання 37

Хворий К., 55 років, довгий час зловживає алкоголем. Останнім часом з'явилися біль в правому підребер'ї, збільшення розмірів печінки. При дослідженні біоптату печінки виявлені персневидні гепатоцити, які розміщені окремими ділянками. Який діагноз можна припустити?

варіанти відповідей

Жировий гепатоз (стеатоз печінки)

Гострий гепатит

Токсична дистрофія печінки

Рак печінки

Біліарний цироз печінки

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест