ПАТАН: тести «Хвороби органів дихання»

Додано: 1 березня
Предмет: Біологія
50 запитань
Запитання 1

При розтині тіла чоловіка, що помер від серцево-легеневої недостатності, знайдені потовщені, деформовані бронхи, заповнені слизисто-гнійним ексудатом. При мікроскопії в бронхах виявлена запальна інфільтрація, осередки плоскоклітинної метаплазії епітелію та збільшення кількості келіхоподібних клітин. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний бронхіт

Бронхопневмонія

Бронхоектатична хвороба

Гострий бронхіт

Обструктивна емфізема

Запитання 2

Хворий 72 років протягом 20 років скаржився на нав'язливий кашель з виділенням гнійного харкотиння та задуху.  Смерть наступила при явищах серцево-легеневої недостатності. При розтині в просвітах бронхів— гнійне харкотиння, стінки бронхів потовщені; в серці— гіпертрофія правих відділів.  Мікроскопічно: слизова оболонка бронхів атрофована, кількість бокаловидних клітин збільшена, бронхіальні залози кистовидно розширені, стінки бронхів дифузно інфільтровані великою кількістю нейтрофільних лейкоцитів, має місце перибронхіальне та периваскулярне розростання сполучної тканини. Який з діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Деформуючий бронхіт

Хронічний гнійний бронхіт

Бронхоектатична хвороба

Хронічний поліпозний бронхіт

Хронічний слизовий бронхіт

Запитання 3

При гістологічному дослідженні біоптату стінки бронха в слизовому шарі виявлено: осередкову плоскоклітинну метаплазію призматичного епітелію, збільшену кількість келихоподібних клітин, розростання грануляційної тканини, яка виступає над поверхнею слизового шару та містить дифузний запальний інфільтрат з лімфоцитів, плазмоцитів, гістіоцитів. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний деформуючий бронхіт

Хронічний слизисто-гнійний бронхіт

Хронічний гнійний бронхіт

Хронічний поліпозний бронхіт

Хронічний слизистий бронхіт

Запитання 4

При розтині тіла померлого від серцево-легеневої недостатності чоловіка виявлено: в порожнинах плеври каламутна рідина з нитками сірого кольору, легені збільшені в об'ємі, безповітряні з сірими плівками та нітками на плеврі.  На розрізі легені щільні з зернистою поверхнею.  Мікроскопічно: в альвеолах міститься фібринозно-лейкоцитарний ексудат. Назвіть стадію крупозної пневмонії.

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія (стадія сірої гепатизації)

Крупозна пневмонія (стадія червоної гепатизації)

Крупозна пневмонія (стадія припливу)

Крупозна пневмонія (стадія розрішення)

Запитання 5

 Хворий на крупозну пневмонію після зниження температури, на 6-й день захворювання, самостійно припинив стаціонарне лікування. Яке найбільш ймовірне ускладнення розвинеться в найближчий час?

варіанти відповідей

Карніфікація

Гангрена легені

Абсцес легені

Бронхоектатична хвороба

Легеневе серце

Запитання 6

Хворий, що страждав хронічною обструктивною емфіземою легень, помер від легенево-серцевої недостатності.  Які зміни можна виявити в серці?

варіанти відповідей

Гіпертрофію правого шлуночка серця

Гіпертрофію лівого шлуночка серця

Амілоїдоз

Великоосередковий кардіосклероз

Розрив серця

Запитання 7

При розтині померлого від легенево-серцевої недостатності знайдені стовщені, деформовані бронхи, заповнені слизово-гнійним ексудатом. При мікроскопії в бронхах виявлена запальна інфільтрація, вогнища плоскоклітинної метаплазії епітелію та збільшення кількості клітовидних клітин. Ваш діагноз

варіанти відповідей

Хронічний бронхіт

Бронхопневмонія

Рак легенів

Пневмосклероз

Емфізема легень

Запитання 8

На розтині хворого, померлого від серцевої недостатності, виявлене збільшене серце масою 550г, фібринозний перикардит, а також зморщені, щільні нирки масою по 50г, з дрібнозернистою поверхнею і вираженим гіалінозом артеріол та клубочків. Назвіть основне захворювання.

варіанти відповідей

Гіпертонічна хвороба

Атеросклероз

Ревматизм

Перикардит

Кардіоміопатія

Запитання 9

Чоловік віком 65 років знаходився в ЛОР-відділенні з приводу гнійного, рецидивуючого отиту. На 9 добу перебування в стаціонарі помер від набряку мозку з вклиненням мигдаликів мозочка у великий потиличний відвір. На аутопсії у скроневій області лівої півкулі виявлено ділянку круглої форми, безструктурну, яка являє собою порожнину з нерівними, шорсткими краями, заповнену каламутною сливкоподібною жовтувато-зеленуватою рідиною.  Стінки порожнини вистелені тканиною мозку.  Про який патологічний процес свідчать описані морфологічні зміни у тканині мозку:

варіанти відповідей

Колікваційний некроз (сіре розм'якшення мозку)

Флегмону

Гострий абсцес

Емпієму

Хронічний абсцес

Запитання 10

У результаті гістологічного дослідження біоптату із стінки бронха в слизовому шарі виявлено: вогнищеву плоскоклітинну метаплазію призматичного епітелію, збільшення кількості келіхоподібних клітин, розростання грануляційної тканини, що виступають над поверхнею слизового шару та містять дифузний запальний інфільтрат, який складається з лімфоцитів, плазматичних клітин, гістіоцитів.  Діагностуйте вид бронхіту:

варіанти відповідей

Хронічний слизисто-гнійний бронхіт

Хронічний слизистий бронхіт

Хронічний гнійний бронхіт

Хронічний деформуючий бронхіт

Хронічний поліпозний бронхіт

Запитання 11

Хворий 67 років мав важку форму грипу (штам вірусу грипу А2) з летальним наслідком. На секції зміни у легенях були подібні змінам «великих строкатих легень». При мікроскопічному дослідженні виявлено: різке повнокров'я судин, крововиливи, пошкодження легеневої тканини, у просвіті бронхів і альвеол ексудат, який містить переважно еритроцити.

Про який характер запалення легень свідчать ці морфологічні ознаки?

варіанти відповідей

Геморагічна бронхопневмонія

Катаральна бронхопневмонія

Гнійна бронхопневмонія

Десквамативна бронхопневмонія

Фібринозна бронхопневмонія

Запитання 12

У мікропрепараті біоптату бронха виявлено різке повнокров’я судин мікроциркуляторного русла з фібриноїдними змінами і підвищенням проникливості їх стінок, серозний периваскулярний набряк слизової оболонки і підслизового шару, слизова оболонка інфільтрована еозинофілами, базофілами, лімфоїдними і плазматичними клітинами. Базальна мембрана епітелію потовщена за рахунок набряку, слизові залози в стані гіперсекції з підвищеною наявностю глікозамінгліканів.

варіанти відповідей

Парагрип

Системний червоний вовчак

Анафілактичний шок

Бронхіальна астма

Сироваткова хвороба

Запитання 13

Під час розтину трупа чоловіка, що страждав на крупозну пневмонію і помер від пневмококового сепсису, у правій плевральній порожнині містилося 900мл каламутної зеленувато-жовтого кольору рідини. Листки плеври тьмяні, повнокровні. Назвіть клініко-морфологічну форму запалення в плевральній порожнині:

варіанти відповідей

Емпієма

Фібринозне запалення

Хронічний абсцес

Гострий абсцес

Флегмона

Запитання 14

 У померлого чоловіка 56 років, який за життя страждав правосторонньою нижньочастковою пневмонією і тривалий час відхаркував слиз гнійного характеру, в 9-10-му сегментах правої легені виявлено порожнину зі щільними краями, у якій знайдені гнійні маси.  Від порожнини тягнеться білувата доріжка до кореня легень.  При мікроскопічному дослідженні виявлено, що порожнина відділена від незмінної тканини легенів оболонкою, яка зовні являє собою волокнисту сполучну тканину, а всередині— грануляційну.  Який з перерахованих діагнозів найбільш ймовірний?

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Гангрена легені

Гострий абсцес легень

Хронічна пневмонія

Хронічний абсцес

Запитання 15

 42-річний чоловік знаходився в пульмонологічному відділенні. Захворів гостро після переохолодження. Помер від серцево-дихальної недостатності.  Під час розтину померлого виявлено, що права легена збільшена в розмірах, печінкової щільності, важка, на плеврі має значні фібринозні накладення.  На розрізі легеня сірого кольору, зерниста, з поверхні стікає каламутна рідина. При гістологічному дослідженні виялена картина гострого запалення з наявністю у просвітах альвеол гнійно-фібринозного ексудату. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Інтерстиційна міжальвеолярна пневмонія

Стрептококова пневмонія

Крупозна пневмонія

Стафілококова бронхопневмонія

Ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт

Запитання 16

При розтині тіла дівчинки, яка померла від асфіксії, виявлено, що слизова трахеї і бронхів покрита біло-сірою плівкою, яка рихло з'єднана з підлеглими тканинами і легко знімається пінцетом.  Просвіт сегментарних бронхів виповнений рихлими масами сіро-білого кольору.  Який трахеобронхіт за характером ексудату відмічений при розтині?

варіанти відповідей

Крупозний

Катаральний

Дифтеритичний

Гнійний

Гнильний

Запитання 17

 У хворої бронхіальною астмою вірусне інфікування спровокувало астматичний статус зі смертельним наслідком.  При гістологічному дослідженні легень виявлено спазм і набрякання бронхіол, в їх стінках виявлена ​​інфільтрація лімфоцитами, еозинофілами та іншими лейкоцитами, а також дегрануляція лаброцитів.  Який механізм гіперчутливості лежить в основі описаних змін?

варіанти відповідей

Реагінова реакція гіперчутливості

Запальний

Аутоімунний

Імунокомплексний

Імуннозумлений клітинний цитоліз

Запитання 18

На розтині померлого від легенево-серцевої недостатності чоловіка 47 років у лівій легені знайдено порожнину розміром 4х4см, заповнену гноєм, стінка фестончаста, нерівна, представлена ​​легеневою тканиною. Найвірогідніше це:

варіанти відповідей

гострий абсцес

хронічний абсцес

кавернозний туберкульоз

ехінококоз

фіброзуючий альвеоліт

Запитання 19

При розтині тіла шахтаря та гістологічному дослідженні в легенях було знайдено численні тонкі тяжі сполучної тканини з осередками склерозу навколо бронхів та судин легень;  розростання сполучної тканини в альвеолярних перегородках з розвитком бронхіоліту та бронхоектазів. Яка форма силікозу найбільш вірогідна?

варіанти відповідей

Дифузно-склеротична

Вузликова

Змішана

Силікотична кавернозна

Силікотуберкульоз

Запитання 20

При гістологічному дослідженні біопсії лівого вушка серця виявлено ревматичну гранулему, яка побудована із вогнища фібриноїдного некрозу, навколо якого розміщені базофільні макрофаги, лімфоцити, фібробласти та поодинокі плазмоцити.  Вкажіть ймовірний тип запальної реакції на імунній

варіанти відповідей

Нормергічний тип

Гіперчутливість негайного типу

Вроджений імунодефіцит

Гіперчутливість сповільненого типу

Набутий імунодефіцит

Запитання 21

При розтині трупа чоловіка 63 років, який помер від раку легенів, виявлені множинні метастази.  Які з них можна розцінити як імплантаційні (контактні) за механізмом розвитку?

варіанти відповідей

Проростання пухлини з бронха в стравохід

Метастази в головний мозок

Метастази в наднирники

Дрібні множинні кінцеві вузлики по плеврі

Метастази в перибронхіальні, біфуркаційні, паратрахеальні лімфатичні вузли

Запитання 22

У хворого внаслідок обтурації середньодольового бронха вузлом м'яких тканин утворився ателектаз середньої частки правої легені.  При бронхобіопсії в зоні обтурації виявлені розростання залозистого атипового епітелію з патологічними мітозами, які проростають у підлеглі тканини і хрящ. Якому захворюванню, найбільш вірогідно, відповідають ці дані?  

варіанти відповідей

Запальний поліп

Дисплазія епітелію бронха

Бронхогенний рак легенів

Деформуючий бронхіт

Саркома бронха

Запитання 23

У хворого 53 років, який тривалий час страждав бронхоектатичною  хворобою, кровохарканням, з’явилися набряки на обличчі, в ділянці попереку, в сечі— білок 33 мг/л.  Смерть настала за явищ легеневої кровотечі.  Результат аутопсії: нирки збільшені, ущільнені, поверхня розрізу має сальний вигляд.  Гістологічно відзначено відкладення в клубочках і за ходом канальців гомогенних еозинофільних мас, які вибірково фарбуються Конго-Рот і дають метахромазію з метиленовим синім.  Яке ускладнення бронхоектатичної хвороби має місце в даному випадку?

варіанти відповідей

Амілоїдоз

Гіаліноз

Жирова дистрофія

Зерниста дистрофія

Мукоїдне зниження

Запитання 24

Чоловік 52 років, професія газоелектрозварник, на 10 добу лікування гостролобарної правобічної стафілококової пневмонії з явищами наростаючої серцево-легеневої недостатності.  На аутопсії в нижній частці правої легені виявлена ​​порожнина неправильної округлої форми близько 5 см у діаметрі, що містить гній і сполучена з бронхом. Яке ускладнення гострої пневмонії має місце у хворого?

варіанти відповідей

Гангрена легені

Тромбоемболія легеневого стовбура

Бронхоектатична хвороба

Абсцес легені

Гострий бронхіт

Запитання 25

42-річний чоловік захворів гостро після переохолодження.  Захворювання супроводжувалося серцево-дихальною недостатністю, від якої він помер.  Під час розтину виявлено, що вся права легена збільшена, печінкової щільності, важка;  на плеврі - значні фібринозні відкладення. На розрізі легеня сірого кольору, зерниста, з поверхні стікає каламутна рідина.  Під час гістологічного дослідження—гостре запалення з наявністю в просвітах альвеол гнійно-фібринозного ексудату.  Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт

Інтерстиціальна міжальвеолярна пневмонія 

Вогнищева пневмонія

Стафілококова пневмонія

Крупозна пневмонія

Запитання 26

В операційному матеріалі легені виявлені бронхи з наявністю в стінці лімфо-гістіцитарного інфільтрату з наявністю сегментоядерних лейкоцитів, широким по відношенню до калібру їх просвітом, розростанням рубцевої тканини в стінці. Який найбільш повний і точний діагноз?

варіанти відповідей

Бронхоектази

Хронічний бронхіт із загостренням

Хронічний поліпозний бронхіт із загостренням

Гострий бронхіт

Запитання 27

Жінка 50 років в результаті переохолодження захворіла на крупозну пневмонію. Яка причина виникнення такої форми запалення легенів?

варіанти відповідей

Зниження реактивності організму

Вік

Пневмокок

Вплив на низьку температуру організму

Стафілокок

Запитання 28

У хворого, який страждав тривалий час на хронічний бронхіт, розвинулася хронічна серцева недостатність. На розтині легені збільшені, прикривають переднє середостіння, не спадаються, ріжуться з хрускотом.  В просвіті бронхів слизисто-гнійні пробки, стінка бронхів потовщена. Які зміни в серці розвиваються в даному випадку?

варіанти відповідей

Гіпертрофія правого шлуночка

Дифузний кардіосклероз

Гіпертрофія лівого шлуночка

Атрофія міокарда

Гіпертрофія всіх відділів серця

Запитання 29

Мікроскопічно в легенях: панбронхіт, в просвіті альвеол серозний ексудат з домішками слизу, лейкоцити, макрофаги.  Найбільш ймовірно це:

варіанти відповідей

Гострий бронхіт

Крупозна пневмонія

Інтерстиціальна пневмонія

Набряк легенів

Бронхопневмонія

Запитання 30

Мікроскопічно при гістологічному дослідженні легень померлого виявлено: в просвіті альвеол маси фібрину, поодинокі лейкоцити.  Найбільш ймовірно це:

варіанти відповідей

Фіброзуючий альвеолі

Серозна пневмонія

Крупозна пневмонія

Інтерстиціальна пневмонія

Бронхопневмонія

Запитання 31

Хворий 8 років скаржився на кашель з гнійною мокротою, задишку.  Пальці рук нагадували барабанні палички.  Він помер за явищ легенево-серцевої недостатності. На розрізі просвіт деяких бронхів розширений, деформований. Найбільш вірогідний діагноз:

варіанти відповідей

Рак легенів

Бронхоектатична хвороба

Хронічний бронхіт

Саркоїдоз

Туберкульоз

Запитання 32

У хворого 67 років з клінічним діагнозом хронічного бронхіту, пневмосклерозу, серцево-легенової недостатності взято біоптат з підозрілої ділянки слизової правого головного бронха.  Гістологічно встановлено клітинний і тканинний атипізм, появу структур у вигляді "ракових перлин".  Якому патологічного процесу негативні зазначені гістологічні зміни?

варіанти відповідей

Бронхоектази

Плоскоклітинний рак бронха зі зроговінням

Плоскоклітинна метаплазія слизової бронха 

Хронічний поліпозний бронхіт

Гострий бронхіт

Запитання 33

У хворої на бронхіальну астму вірусне інфікування спровокувало астматичний статус зі смертельним результатом.  При гістологічному дослідженні виявлено спазм і набряк бронхіол, в їх стінках виражена інфільтрація лімфоцитами, еозинофілами та іншими лейкоцитами, а також дегрануляція лаброцитів.  Який механізм смертельного астматичного бронхіолоспазму?  

варіанти відповідей

Запальний

Реагінова реакція гіперчутливості

Аутоімунний

Імунокомплексний

Імунообусловлений клітинний цитоліз

Запитання 34

Хворий 37 років протягом 2,5-3 місяців страждає на пневмонію.  Динаміки від проведеного лікування не спостерігалося і хворий вмирає від дихальної недостатності.  На розтині легені збільшені, сіро-червоного кольору, з поверхні розрізу стікає слизисто- кров'яниста рідина.  При мікроскопічному дослідженні в альвеолах знайдено велику кількість пінистих еозинофільних мас, в яких виявляються пневмоцисти.  Встановлено діагноз пневмоцистної пневмонії. Проявом якої хвороби може бути дана пневмонія?

варіанти відповідей

Грипу

СНІДУ

Туберкульозу

Малярії

Сибірки

Запитання 35

При аутопсії трупа чоловіка, який помер від хронічної серцево-легеневої недостатності, виявлено ознаки хронічної дифузної емфіземи і "легеневого серця".  Який із нижчеперерахованих факторів відіграє найважливішу роль у розвитку легенової гіпертензії як причини "легеневого серця"?

варіанти відповідей

Редукція капілярної мережі в респіраторному відділі легень

Проліферація гладком'язових клітин в стінках артеріол і дрібних артерій

Інтракапілярний склероз

Гіаліноз артеріол і дрібних артерій

Атеросклероз бронхіальних артерій

Запитання 36

Крупозне запалення легенів—гостре інфекційно-алергічне захворювання, при якому вражається: 

варіанти відповідей

Ацинус

Одна або кілька часток

Часточка

Сегмент або декілька сегментів

Група альвеол

Запитання 37

Легеневі ускладнення крупозної пневмонії розвиваються у зв'язку:

варіанти відповідей

3 порушенням фібринолітичної функції нейтрофілів

З генералізацією інфекції

З набряком і клітинною інфільтрацією

З порушенням епітеліального бар'єру

3 ослабленням захисних реакцій організму

Запитання 38

Карніфікація - це:

варіанти відповідей

Ателектаз

Обмежене гнійне розплавлення

Дифузне гнійне запалення

Пасивний ателектаз

Організація фібринозного ексудату

Запитання 39

При розтині трупа хворого, який помер від легеневої недостатності, виявлено збільшені легені з вогнищами темно-червоного, білого, рожево-жовтого кольору, некротичний трахеобронхіт.  Яким захворюванням найімовірніше, важкий хворий?

варіанти відповідей

Корова пневмонія

Крупозна пневмонія

Токсична форма грипу

Фіброзуючий альвеоліт

Грипозна пневмонія

Запитання 40

При розтині померлого 43 років виявлена ​​збільшена сіра щільна безповітряна нижня частина лівої легені, вісцеральна плевра цієї частки з нашаруванням фібрину.  Мікроскопічно: в усіх альвеолах фібринозно-лейкоцитарний ексудат.  Яка зі стадій розвитку крупозної пневмонії мала місце?

варіанти відповідей

Припливу

Червоного спечінкування

Розрішення

Сірого опечінкування

Великої строкатої легені

Запитання 41

У хворого після сильного переохолодження з'явився кашель, болі в правій половині грудної клітки, які посилювалися при диханні, лихоманка.  Помер на 5-й день захворювання при явищах гострої серцевої недостатності.  На розтині нижня частка правої легені ущільнена, плевра покрита біло-сірою плівкою, поверхня розрізу дрібнозерниста, сірого кольору.  Гістологічно в просвіті альвеол виявлено фібрин, просякнутий великою кількістю нейтрофільних лейкоцитів.  Вкажіть ймовірну хворобу.

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

Вогнищева пневмонія

Міжлобулярна пневмонія

Інтерстиціальна пневмонія

Перебронхіальна пневмонія

Запитання 42

При розтині померлої 43 років виявлена ​​збільшена сіра щільна безповітряна нижня частка лівої легені, вісцеральна плевра цієї частки з нашаруванням фібрину.  Мікроскопічно: у всіх альвеолах фібринозно-лейкоцитарний ексудат.  Яка із стадій розвитку крупозної пневмонії мала місце?

варіанти відповідей

Сірого опечінкування

Припливу

Червоного опечінкування

Розрішення

Великої строкатої легені

Запитання 43

На розтині хворого, що помер від серцево-легеневої недостатності, знайдено темний колір легень, нерівномірне вздуття, «легеневе серце».  З анамнезу відомо, що хворий протягом 18 років працював шахтарем.  Яке захворювання привело до смерті?

варіанти відповідей

Антракоз легень

Гостра бронхопневмонія

Крупозна пневмонія

Силікоз легень

Рак легень

Запитання 44

На секції померлої жінки 64 років, яка працювала на хімічному виробництві і страждала нападами експіраторної задухи, яка супроводжувалася кашлем з виділенням густого харкотиння, виявлено, що легені збільшені в розмірах, прикривають середостіння, роздуті, бліді, не спадаються, ріжуться з хрустом.  Із просвітів бронхів видавлюється слиз гнійного характеру.  Який з перерахованих діагнозів найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Хронічна дифузна обструктивна емфізема

Хронічна пневмонія

Атипічна бронхіальна астма

Хронічний бронхіт

Запитання 45

На розтині прозектор, що легені збільшені в розмірах, бліді, м'якої консистенції, не спадаються, ріжуться з хрусткотом. Мікроскопічно - розширення альвеолярних ходів, міжальвеолярні перегородки тонкі, є ознаки інтракапілярного склерозу.  Для якого захворювання легенів характерна така морфологічна картина?

варіанти відповідей

Пневмосклероз

Пневмонія

Ателектаз

Пневмоторакс

Емфізема

Запитання 46

Чоловіка 45 років протягом останніх 3 років непокоїв сухий кашель, наростала задишка, легенева недостатність, швидко втрачалася вага.  На розтині: легеневе серце;  у легенях різко виражений фіброз з наявністю порожнин, що створюють картину «медових сот».  Гістологічно: інтерстиційний фіброз з вираженою інфільтрацією строми лімфогістіоцитами з домішками нейтрофілів.  Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Пиловий пневмосклероз

Хронічна бульозна емфізема

Післязапальний пневмосклероз

Фіброзуючий альвеоліт

Бронхоектатична хвороба

Запитання 47

При мікроскопічному дослідженні біоптату з ділянки пухлини слизової оболонки правого бронха встановлений клітинний і тканинний атипізм, поява структури у вигляді "ракових перлин".  Визначити характер патологічного процесу.

варіанти відповідей

Злоякісна пухлина

Гіперплазія

Доброякісна пухлина

Метаплазія

Гіпоплазія

Запитання 48

Хворий з 30-річним стажем роботи в шахті помер від наростаючої легенево-серцевої недостатності.  На розтині легені збільшені, щільної консистенції, на розрізі в них велика кількість вузликів розмірами з просяні зерна і більше, щільних, сіруватого і сірувато-чорного кольору, місцями вузлики зливаються в більш великі ділянки.  Назвіть найбільш ймовірне захворювання:

варіанти відповідей

Сидероз

Асбестоз

Силікоз

Бериліоз

Антракоз

Запитання 49

39-річна жінка часто хворіла на пневмонію.  Померла за явищ легенево-серцевої недостатності.  На розрізі легені мають вигляд бджолиних сот, мікроскопічно – дифузний склероз, кісти з фіброзними стінками, злущування альвеолярної вистілки, дисплазія альвеолоцитів.  Найбільш вірогідний діагноз:

варіанти відповідей

Хронічний бронхіт

Бронхіальна астма

Фіброзуючий альвеоліт

Бронхоектатична хвороба

Саркоїдоз

Запитання 50

До хронічних неспецифічних захворювань легенів відносять:

варіанти відповідей

Бронхопневмонію

Бронхоектази

Крупозну пневмонію

Проміжну пневмонію

Тубкульоз легень

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест