Патфіз 4 (31)

Додано: 14 листопада 2023
Предмет: Алгебра, 1 клас
14 запитань
Запитання 1

У хворого 43 років артеріальна гіпертензія є

наслідком помірного збільшення хвилинного об’єму серця і загального периферичного опору. Вкажіть гемодинамічний варіант розвитку артеріальної гіпертензії у даному випадку.

варіанти відповідей

Гіперкінетичний

Еукінетичний

Гіпокінетичний

паракінетичний

Запитання 2

У чоловіка 65 років на протязі 15 років була виражена артеріальна гіпертензія. Останнім часом систолічний тиск почав знижуватися, а діастолічний зостався незмінним. Який гемодинамічний тип артеріальної гіпертензії у хворого?

варіанти відповідей

Гіпокінетичний

нормокінетичний

гіперінетичний

еукінетичний

Запитання 3

У собаки була змодельована артеріальна гіпертензія шляхом звуження ниркових артерій. При цьому збільшилась активність ренін-ангіотензін-альдостеронової системи. Який компонент цієї системи володіє найсильнішим пресорним ефектом?

варіанти відповідей

Ангіотензин І

Ангіотензин ІІ

Ренін

Ангіотензин ІІІ

Запитання 4

У хворого спостерігається підвищений кров’яний тиск, головні болі. Виявлено що це пов’язано із захворюванням нирок. З впливом якої речовини пов’язані ці прояви?

варіанти відповідей

Ренін

Гістамін

Сечовина

NH4

Запитання 5

Під час диспансерного огляду в чоловіка 36 років, за професією - водія, рівень АТ склав 150/90 мм рт ст. До кінця робочого дня з'являється шум у вухах, нездужання, що проходить після відпочинку. Діагностовано гіпертонічну хворобу. Який ведучий патогенетичний механізм при даній формі захворювання?

варіанти відповідей

Нирковий

Нервовий

Гуморальний

Ендокринний

Запитання 6

У хворого, що страждає гіпертонічною хворобою, виявлені добові коливання загального периферичного опору судин току крові. З найбільшою участю яких судин це зв'я

варіанти відповідей

Аорти

Капілярів

Вен

Артеріол

Запитання 7

У кардіологічному відділенні знаходиться хворий з діагнозом «атеросклероз, ІХС, стенокардія спокою». При лабораторному дослідженні в плазмі крові виявлене підвищення рівня ліпідів. Який клас ліпідів плазми крові відіграє ведучу роль у патогенезі атеросклерозу?

варіанти відповідей

Пре-бета-ліпопротеі

Хіломікрони

Ліпопротеіди низкої щільн

ліпопротеіди високої щіль

Запитання 8

У хворого із стійкою артеріальною гіпертензією при проведенні ангіографії виявлено атеросклеротичне ураження обох ниркових артерій. Який механізм розвитку артеріальної гіпертензії є первинним?

варіанти відповідей

Збільшення продукції ренін

Збільшення катехоламіні

Збільшення виділення альдостерон

Збільшення серцевого викиду

Запитання 9

Хворому поставлено діагноз: ниркова артеріальна гіпертензія. Назвіть ініціальний патогенетичний фактор розвитку ниркової артеріальної гіпертенз

варіанти відповідей

Ішемія нирок

Гіпернатріємія

Гіперальдостеронізм

Збільшення синтезу ренін

Запитання 10

Хвора 24 років, скаржиться на біль в ділянці нирок, набряк на обличчі, загальну слабкість. АТ–180/110 мм рт.ст. Аналіз крові: еритроцити – 3,1х1012/л, лейкоцити – 12,6х109/л, ШОЕ – 28 мм/год. Має місце протеїнурія, мікро гематурія, лейкоцитурія. Якою формою гіпертензії страждає хвора:

варіанти відповідей

Нирковою

Легеневою

Первинною

Гормональною

Запитання 11

При обстеженні хворого встановленно, що артеріальний тиск складає 190/100 мм.рт.ст. Які фактори ведуть до підвищення артеріального тиску ?

варіанти відповідей

Міогенна дилатація серцевої м’язу

Тоногенна дилатація серцевого м'яза

Збільшення венозного тис

Спазм резистивних судин

Запитання 12

Артеріальна гіпертензія у хворого зумовлена стенозом ниркових артерій. Активація якої системи є головною ланкою в патогенезі цієї форми гіпертензії?

варіанти відповідей

Симпато-адреналової

Ренін-ангіотензинової

Парасимпатичної

Калікреїн-кінінової

Запитання 13

хворого на інфаркт міокарда артеріальний тиск знизився до 70/40 мм рт. ст. Що є первинним механізмом розвитку артеріальної гіпотензії при недостатності серця

варіанти відповідей

Зменшення хвилинного об’єму крові

Втрата організмом натрі

Затримка калію в організмі

Генералізована вазодилятація

Запитання 14

Після перенесеної психічної травми у пацієнтки періодично відбувається підвищення артеріального тиску, яке супроводжується головним болем, серцебиттям, загальною слабістю. Вирішальне значення для артеріальної гіпертензії має

варіанти відповідей

Тахікардія

Збільшення маси циркулюючої крові

Підвищення тонусу артеріол

Збільшення хвилинного об’єму крові

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест