Педіатрія АК с

Додано: 27 жовтня 2021
Предмет:
Тест виконано: 141 раз
60 запитань
Запитання 1

У дитини 9 місяців, яка хворіє на рахіт, раптом з’явилися ознаки ларингоспазму – короткочасна зупинка дихання, потім короткий вдих, подібний до „півнячого крику”. Виберіть препарат, який треба використати для лікування у цьому разі:  


варіанти відповідей

Розчин кальцію глюконату 10% в/в струминно   

Розчин метамізолу натрію 50% в/м 

Розчин еуфіліну 2,4% в/в струминно

Розчин димедролу 1% в/м

-    

Запитання 2

Дитина народилася внаслідок першої вагітності з вагою 2900 г. Після народження виявлено множинні вади розвитку: мікроцефалія, катаракта, глухота, уроджена вада серця. Матері 18 років. Протягом перших трьох тижнів вагітності перенесла гостре інфекційне захворювання. Яка інфекційна хвороба матері стала найбільш імовірною причиною цієї патології новонародженої дитини?


варіанти відповідей

Менінгококова інфекція

Кір

Краснуха   

Вітряна віспа    

Скарлатина  

Запитання 3

У новонародженої дитини на 5-ту добу життя на шкірі з’явились великі пухирі діаметром до 3 см, заповнені серозно-гнійним вмістом. Пухирі збільшуються, розриваються з утворенням ерозій. Стан дитини порушений, виражена інтоксикація. Яке захворювання можна припустити?


варіанти відповідей

Везикулопустульоз 

Пухирчатка новонароджених

Омфаліт    

Попрілості

Вітряна віспа

Запитання 4

До акушерки ФАПу звернулася мати дитини 6 років, у якої спостерігається підвищення температури тіла до 38,60 С, вологий кашель. Тиждень тому дитина перехворіла на грип. Об’єктивно виявлено: загальний стан середньої тяжкості, шкіра бліда. Перкуторно виявлено: укорочення перкуторного звуку. Аускультативно виявлено: дихання ослаблене, крепітація в нижніх відділах грудної клітки справа. Назвіть захворювання, для якого найбільш характерні ці симптоми:


варіанти відповідей

Хронічний бронхіт  

Гострий бронхіт

Бронхіальна астма

Пневмонія   

Плеврит

Запитання 5

У дитини 6 років після перенесеної ангіни з’явились набряки обличчя та кінцівок. Під час об’єктивного обстеження виявлено: стан тяжкий, температура тіла – 37,80 С, шкіра бліда, периферичні та периорбітальні набряки. АТ – 130/80 мм рт.ст. Діурез знижений. Загальний аналіз сечі показав: мікро гематурія, циліндрурія, протеїнурія. Назвіть найбільш імовірний діагноз:


варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит

Аномалії розвитку сечов. шляхів

Гострий гломерулонефрит

Гостра ниркова недостатність

Інфекція сечовивідних шляхів


Запитання 6

У дитини, народженої з внутрішньочерепною пологовою травмою, різко погіршився стан, дитина стала неспокійна, з’явились зригування та блювання, виникли судоми. Який препарат необхідно ввести дитині насамперед?


варіанти відповідей

Преднізолон

Реланіум

Адреналін  

Ефедрин 

Кордіамін

Запитання 7

Стан хлопчика 11 років, який перебуває на диспансерному обліку через цукровий діабет І типу, різко погіршився. У дитини після введення інсуліну з’явився тремор рук і ніг, шкіра бліда, вкрита холодним липким потом, свідомість сплутана. Що у такому разі треба терміново ввести дитині для надання невідкладної допомоги?


варіанти відповідей

4%-ий р-н натрію гідрокарбонату

0,9%-ий р-н натрію хлориду

10%-ий   р-н кальцію хлориду

40% р-н глюкози

24 ОД інсуліну

Запитання 8

До ФАПу звернулася мати з дитиною 5 міс. у тяжкому стані. Дитина захворіла 2 дні тому. Протягом останніх 6 годин стан різко погіршився, температура тіла до 390 С. під час огляду на шкірі тулуба і кінцівок виявлено геморагічну „зірчасту” висипку. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:


варіанти відповідей

Менінгококцемія 

Кір

Вітряна віспа

Кропив’янка  

Скарлатина    

Запитання 9

У породіллі 25 років під час нормального перебігу пологів народився живий доношений хлопчик, вагою 3400 г. Оцінка стану дитини на першій хвилині життя: серцебиття ритмічне, 140/хв.; дихання самостійне, повільне нерегулярне, кричить неголосно; колір шкіри обличчя і тулуба рожевий, кінцівок – синій; рухи активні, кінцівки зігнуті; під час відсмоктування слизу з верхніх дихальних шляхів кричить, кашляє, чхає, реакція на тактильну стимуляцію позитивна. Оцініть стан новонародженого за шкалою Апгар:


варіанти відповідей

8 балів

6 балів  

10 балів

4 бали  

3 бали

Запитання 10

До інфекційного відділення доставлено хлопчика 5 років із симптомами ангіни, інтоксикації. Стан важкий, шкіра червона, вкрита дрібно крапковим висипом, переважно в складках. Які залишкові зміни будуть спостерігатися у дитини в періоді реконвалесценції?


варіанти відповідей

Блідий носо-губний трикутник 

Плями на слизовій щік  

Лущення долонь та підошв

Палаючий зів    

Пігментація шкіри

Запитання 11

У дитини 4 років з’явились лихоманка до 390 С, діарея, повторне блювання, головний біль, сонливість, анорексія. Кількість дефекацій 15 разів на добу, випорожнення зі слизом, прожилками крові. Виражені тенезми і біль у животі, сигмоподібна кишка пальпується як тонкий тяж. Яке захворювання можна припустити?


варіанти відповідей

Сальмонельоз  

Токсична диспепсія 

Ешерихіоз

Холера    

Дизентерія

Запитання 12

Після пологів у новонародженої дитини визначено підвищену збудливість, посилений м’язовий тонус, тремор кінцівок та підборіддя, судоми, вип’ячування переднього тім’ячка. Який діагноз можна припустити на підставі цих симптомів?


варіанти відповідей

Кефалогематому  

Гемолітичну хворобу новонароджених 

Внутрішньочерепну пологову травму   

Сепсис

Асфіксію

Запитання 13

У дівчинки 10 років скарги на ниючий біль у правому підребер’ї, погіршення апетиту, нудоту, відчуття гіркоти в роті. Під час пальпації живота – незначне напруження м’язів і біль у правому підребер’ї. Позитивний симптом Ортнера. Який діагноз найімовірніший?


варіанти відповідей

Виразкова хвороба 12-палої кишки

Дискінезія жовчних шляхів   

Хронічний холецистит      

Ентероколіт

Хронічний гастрит

Запитання 14

У дитини 12 років скарги на загальну слабкість, кволість, втрату апетиту, підвищення температури тіла до 380 С, біль у верхніх і нижніх кінцівках. Хвороба розвивається поступово. Під час об’єктивного обстеження спостерігається блідість шкіри, крововиливи на нижніх кінцівках до 1-2 см, збільшення шийних лімфовузлів, печінки, селезінки. Попередній діагноз: гострий лейкоз. Яке обстеження найбільш інформативне для встановлення діагнозу?


варіанти відповідей

Біохімічний аналіз крові  

Визначення в крові С-реактивного білка

Коагулограма    

Мієлограма

Загальний аналіз крові

Запитання 15

У дитини 6 років з’явилися сильний головний біль, блювання, підвищилась температура тіла. Об’єктивно встановлено: блідість шкіри, ригідність потиличних м’язів, позитивний симптом Керніга. Яка діагностична процедура буде найбільш інформативна у цьому разі для встановлення діагнозу, враховуючи такі симптоми?



варіанти відповідей

Загальний аналіз крові  

ЕКГ  

МРТ голови      

Офтальмоскопія

Люмбальна пункція

Запитання 16

Одразу після народження над лівою тім’яною кісткою у новонародженого відзначається пухлина, що флюктує, не поширюється за межі однієї кістки. Про яку патологію це свідчить?



варіанти відповідей

Абсцес   

Набрякові форма гемолітичної хвороби

Кефалогематома

Пологова пухлина

Гідроцефалія

Запитання 17

До ФАПу звернулась мати з дитиною 10-ти років зі скаргами на підвищення температури тіла до 380 С, біль у горлі, появу висипу в природних складках шкіри. Об’єктивно виявлено: шкіра носо-губного трикутника бліда, без висипань, на боковій поверхні тулуба та на згинальних поверхнях кінцівок спостерігається дрібно крапковий висип на гіперемованій шкірі, язик яскраво-малинового кольору з набряклими сосочками. Назвіть найбільш імовірний діагноз:


варіанти відповідей

Скарлатина  

Кір    

Лакунарна ангіна 

Кропив’янка

Вітряна віспа

Запитання 18

У гематологічному відділенні на лікуванні перебуває дитина 8 років, у якої з’явились синці, точкові крововиливи на шкірі передньої поверхні тулуба та нижніх кінцівок, спонтанні кровотечі з носової порожнини. Аналіз крові показав: Нb – 125 г/л, тромбоцити – 100 х 109 г/л; збільшення часу кровотечі за Дюкс до 8 хв. Назвіть захворювання, для якого найбільш характерні дані симптоми:


варіанти відповідей

Лейкоз       

Гемофілія А    

Тромбоцитопенічна пурпура  

Гемофілія В

Анемія

 

Запитання 19

Виклик до дитини 5-ти років, яка хворіє на природжену ваду серця. При огляді: стан дитини тяжкий, виражена задишка, дихання клекотливе, ціаноз шкіри. При аускультації в легенях на фоні жорсткого дихання значна кількість вологих хрипів з обох боків. Вкажіть препарат, який необхідно ввести в першу чергу:


варіанти відповідей

Глюконат кальцію

Анальгін

Преднізолон

Розчин корглікону   

Піпольфен

Запитання 20

Дитину 2-х років за праву щоку вкусила комаха. На місці укусу з’явилося почервоніння, почали набрякати губи, повіки. Дихання стало утруднене, голос хриплим. Температура тіла підвищилася до 380 С. Такий стан діагностують у разі:


варіанти відповідей

 Молочному струпі 

Кропив’янки 

Сінної гарячки   

Набряку Квінке

Анафілактичному шоку

Запитання 21

Акушерка проводить плановий огляд дівчинки 6-ти місяців. У дитини майже зникла підшкірна жирова клітковина на животі, кінцівках, маса тіла знизилась на 24%. На що вказують ці симптоми?


варіанти відповідей

Гіпотрофія ІІ ступеня   

Гіпотрофія І ступеня   

Простий гастроентерит

Гіпотрофія ІІІ ступеня

Хронічний гастрит

Запитання 22

Дитина народилася від першої вагітності з вагою 2900 г. При народженні виявлені множинні вади розвитку: мікроцефалія, катаракта, глухота, вроджена вада серця. Матері 18 років. В перші три тижні вагітності перенесла гостре інфекційне захворювання. Яке інфекційне захворювання матері стало найбільш імовірною причиною даної патології новонародженої дитини?


варіанти відповідей

Менінгококова інфекція

Краснуха

Вітряна віспа 

Скарлатина 

Кір    

Запитання 23

Мама з дитиною 12-ти місяців звернулася на ФАП для проведення специфічної профілактики проти кору, паротиту, краснухи. Вона поцікавилась, у якому віці її дитині будуть повторно вводити вакцину від зазначених хвороб:


варіанти відповідей

У 2 роки       

У 3 роки

У 6 років

У 10 років        

У 14 років     

Запитання 24

На прийомі в дитячій поліклініці мати з дитиною 3-х місяців. Дитина на грудному вигодовуванні, розвиток фізіологічний, здорова. В пологовому будинку щеплення проти туберкульозу не проведене. Які заходи необхідні для проведення протитуберкульозної вакцинації?


варіанти відповідей

Провести туберкулінову пробу

Біохімічний аналіз крові   

Флюорографія ОГК      

Взяти кров для загального аналізу 

Провести вакцинацію БЦЖ

Запитання 25

У дитини 2-х років субфебрильна температура, катаральні явища, інтоксикація. Хворіє тиждень, кашель гавкаючий, голос поступово втратив гучність, дихання з участю допоміжних м’язів. Відомо, що щеплення проводились з грубим порушенням термінів. Якого збудника виявлять при спеціальному обстеженні дитини?


варіанти відповідей

Менінгокок

Бацилу Лефрера

Стрептокок

Бацилу Коха   

Коклюшну паличку  

Запитання 26

У дитини 4-х років з’явились  лихоманка до 390 С, пронос, повторне блювання, головний біль, сонливість, анорексія. Кількість дефекацій 15 разів на добу, випорожнення зі слизом, прожилками крові. Виражені тенезми і біль у животі, сигмоподібна кишка пальпується у вигляді тонкого тяжа. Яке захворювання можна припустити?


варіанти відповідей

Ешерихіоз

Дизентерія     

Холера  

Токсична диспепсія

Сальмонельоз

Запитання 27

До акушерки ФАПу звернулася мати дитини віком 6-ти років, у якої спостерігається підвищення температури тіла до 38,60 С, вологий кашель. Тиждень тому дитина перехворіла на грип. Об’єктивно: загальний стан середньої тяжкості, шкіра бліда. Перкуторно: вкорочення перкуторного звуку. Аускультативно: дихання ослаблене, крепітація в нижніх відділах грудної клітки справа. Вкажіть захворювання, для якого найбільш характерні дані симптоми:


варіанти відповідей

Гострий бронхіт 

Хронічний бронхіт  

Бронхіальна астма   

Пневмонія

Плеврит

Запитання 28

. У дитини 5-ти років протягом 2-х тижнів спостерігається кашель, який посилюється вночі і не піддається симптоматичному лікуванню. Поступово кашель набув нападоподібного характеру з репризами. Лікарем діагностовано кашлюк. Яке обстеження доцільно провести для підтвердження діагнозу?


варіанти відповідей

Бактеріологічне обстеження слизу з носової частини глотки      

Загальний аналіз сечі  

Взяти змиви з носоглотки на вірусологічне дослідження   

Рентгенологічне обстеження

Аналіз крові на біохімічне дослідження

Запитання 29

До акушерки ФАПу звернулася мати з дівчинкою 8-ми років зі скаргами на погіршення загального стану дитини, відмову від їжі, одноразове блювання, часті випорожнення. Об’єктивно: підвищення температури тіла до 38,50 С; біль у животі, зі слів матері, випорожнення рідкі, з домішками слизу, з прожилками крові. При пальпації живота: сигмоподібна кишка болюча і спазмована. Який лікарський засіб слід використати для лікування дитини?



варіанти відповідей

Димедрол

Пеніцилін     

Лактобактерин

Ніфуроксазид     

Еуфілін     

Запитання 30

У інфекційне відділення надійшла дитина 7-ми років з діагнозом кір. Який патогномонічний симптом характерний для кору?


варіанти відповідей

 „Малиновий язик”   

Симптом Мурсона

Трикутник Філатова

Плями Бєльського-Філатова-Копліка  

„Географічний язик”

Запитання 31

У дівчинки молодшої групи дитячого садочку діагностовано вітряну віспу. На який термін необхідно ізолювати контактних дітей?


варіанти відповідей

 5 днів    

7 днів        

10 днів

17 днів

21 день      

Запитання 32

Ви працюєте на ФАПі в кабінеті профілактичних щеплень. У 4-х місячної дитини після введення ІІ АКДП раптово виникли симптоми анафілактичного шоку. З введення якого препарату Ви почнете надавати невідкладну допомогу?


варіанти відповідей

Р-н кальцію глюконату 10% 1,0 мл

Р-н аміназину 2,5% 0,2 мл

Р-н адреналіну гідрохлориду 0,1% 0,1 мл

Р-н сібазону 0,5% 0,3 мл

Р-н анальгіну 50% 0,1мл

Запитання 33

Який рівень нормального вмісту кальцію у сироватці крові потрібен для правильного розвитку кісток?  

варіанти відповідей

1-1,5 ммоль/л 

1,75-2,0 ммоль/л 

2,5-2,75 ммоль/л 

2,2-2,5 ммоль/л

2,75-3,0 ммоль/л  

Запитання 34

Яка з функцій шкірних покривів у новонародженого розвинена найгірше?       


варіанти відповідей

Дихальна 

Терморегуляторна 

Пігментоутворююча  

Резорбційна 

Регенераторна  

Запитання 35

Які з придатків шкіри при народженні дитини недорозвинені? 

     

варіанти відповідей

Нігті 

Сальні залози 

Потові залози 

Пушкове волосся між лопатками 

Вії на повіках очей  

Запитання 36

У дитини 2 років температура 38°С, вологий кашель, задишка змішаного типу, в'ялість, розлад сну, тахікардія. Шкіра бліда, періоральний ціаноз. Такі симптоми визначають при:


варіанти відповідей

Гострій пневмонії

Госторому ларингіті

Назофарингіті 

Бронхіальній астмі 

Гострому бронхіті  

Запитання 37

Дитина 4 років захворіла раптово, з'явився сухий кашель, свистячий видих, який чути на відстані, в акті дихання участь допоміжних м'язів. Визначте діагноз:  


варіанти відповідей

Гострий бронхіт 

Бронхіальна астма

Гострий ларингіт 

Назофарингіт 

Гостра пневмонія 

Запитання 38

Головним чинником ризику розвитку бронхіальної астми є: 


варіанти відповідей

Неефективне лікування пневмоній 

Алергічні захворювання, що передаються по спадковості

Септичні захворювання шкіри 

Дисбактеріоз 

Хронічні вогнища інфекції  

Запитання 39

У дитини з раннього віку спостерігаються задишка, тахікардія, ціаноз шкіри, грубий серцевий шум, що поширений по всій ділянці грудної клітки, розширення меж серця. Така симптоматика діагностується при:   

   

варіанти відповідей

Вегето-судинній дистонії 

Ревматизмі 

Природженій ваді серця

Малій хореї 

 Інфекційному міокардиті  

Запитання 40

Для якого захворювання є характерним ниючий тупий біль у ділянці правого підребір’я з іррадіацією в праву лопатку?   


варіанти відповідей

Хронічного гастриту 

Хронічного холециститу

Хронічного коліту 

Хронічного панкреатиту 

Виразкової хвороби  

Запитання 41

Дитина 5 років захворіла гостро, через 2 дні після грипу. На шкірі нижніх кінцівок симетрично розташовані, дрібні, геморагічно-папульозні висипи, які скупчені навколо суглобів. Визначте діагноз:


варіанти відповідей

Хвороба Верльгофа 

Геморагічний васкуліт, шкірна форма

Кір 

Геморагічний васкуліт, абдомінальна форма 

Гемофілія 

Запитання 42

Клінічна картина гострого пієлонефриту характеризується у дітей наявністю:


варіанти відповідей

Ціанозу шкіри

Піурії

Головним болем

Глюкозурією

Носовою кровотечею

Запитання 43

Дівчина 12 років одержує інсулін, порушила дієту і стан погіршився. Шкіра бліда суха, гіпотонус м'язів, запах ацетону з рота, посилення діурезу. Визначте діагноз:


варіанти відповідей

Печінкова кома 

Гіпоглікемічний стан

Гіперглікемічний стан

Уремічна кома 

Анафілактичний шок

Запитання 44

У дитини 3-х місяців асиметрія голови, плоска потилиця, велике тім'ячко 4,5x5 см. Симптоми вказують на:


варіанти відповідей

Гіпервітаміноз Д 

Рахіт

Алергічний діатез 

Спазмофілію 

 Гіпотрофію  

Запитання 45

Загальний стан дитини дуже важкий, температура 39,5°С, повторні блювання, на шкірі тулуба з'являються елементи геморагічного висипу, які мають "зірчасту форму". Встановіть діагноз:

    

варіанти відповідей

Вітряна віспа 

Менінгококцемія

Кір 

Дифтерія 

Скарлатина 

Запитання 46

Енантеми, плями Філатова-Копліка-Бельського на слизовій оболонці рота, етапність появи плямисто-папульозного висипу - симптоми, які вказують на:

 

варіанти відповідей

Вітряну віспу 

Скарлатину 

Кір

Менінгококову інфекцію 

Краснуху 

Запитання 47

Мікрофлора кишечнику дитини, яка перебуває на грудному вигодовуванні переважно складається з: 


варіанти відповідей

Кишкової палички 

Стрептококів 

Біфідо-бактерій

Стафілококів 

Дріжджової мікрофлори 

Запитання 48

Згідно призначень лікаря, новонародженій дитині з ознаками метеоризму Ви ввели газовивідну трубку. На який час можна залишити введену трубку:


варіанти відповідей

20-30 хвилин

5-10 хвилин 

2-3-хвилини 

1 годину 

 2 години  

Запитання 49

Вкажіть препарат, який необхідно ввести дитині при анафілактичному шоці: 


варіанти відповідей

Корглікон 

Преднізолон

Еуфілін 

Фуросемід 

Седуксен  

Запитання 50

У стаціонар поступила дівчинка 8 років з підозрою на гострий гломерулонефрит. Які зміни в сечі найбільш характерні для даного захворювання:  


варіанти відповідей

Лейкоцитурія, гематурія 

Протеїнурія, гематурія

Глюкозурія 

Бактеріурія 

Ацетонурія, протеїнурія 

Запитання 51

Воду якої температури Ви підготуєте для промивання шлунку дитині 5 років з гострим гастритом? 


варіанти відповідей

26-28оС 

20-24оС 

16-20оС 

36-37оС 

24-28оС  

Запитання 52

З диспансерного обліку дітей з виразковою хворобою шлунку можна знімати через: 


варіанти відповідей

2 роки повної ремісії 

6 місяців повної ремісії 

5 років повної ремісії

1 рік повної ремісії 

3 роки повної ремісії 

Запитання 53

Згідно призначень лікаря, Ви повинні ввести антитоксичну протидифтерійну сироватку за методом Безредко. В якому розведенні Ви зробите першу ін’єкцію і який оберете шлях введення: 


варіанти відповідей

Нерозведену, внутрішньошкірно 

1:100, внутрішньошкірно

Нерозведену, підшкірно 

1:100, підшкірно 

1:100,внутрішньом’язово 

Запитання 54

Вкажіть початкову дозу інсуліну для надання невідкладної допомоги дитині з діабетичною комою: 


варіанти відповідей

0,5 ОД/кг 

0,1-0,2 ОД/кг

0,3-0,5 ОД/кг 

5,0 ОД/кг

2,0 ОД/кг 

Запитання 55

Які показники гемоглобіну у дітей характерні для анемії середньої ступені важкості:


варіанти відповідей

90-100 г/л 

70-90 г/л

70-50 г/л 

90-110 г/л 

60-80 г/л  

Запитання 56

У дівчинки молодшої групи дитячого садочку діагностовано вітряну віспу. На який термін необхідно ізолювати контактних дітей: 


варіанти відповідей

7 днів 

21 день

17 днів  

10 днів 

5 днів 

Запитання 57

Вкажіть, з якої маніпуляції розпочинається невідкладна допомога при гострій дихальній недостатності: 


варіанти відповідей

Санації верхніх дихальних шляхів

Оксигенотерапії 

Відволікаючої терапії 

Інфузійної терапії 

Введення еуфіліну  

Запитання 58

Вкажіть захворювання, яке супроводжується різким погіршенням загального стану, збудженістю, вимушеним сидячим положенням, експіраторною задишкою:

 

варіанти відповідей

Бронхіальна астма

Стенозуючий ларинготрахеїт 

Бронхіоліт

Кашлюк 

Гостра пневмонія

Запитання 59

Назвіть захворювання, яке розвивається на першому тижні життя, характеризується наявністю пустул розміром 0,5 см, заповнених серозним прозорим або каламутним вмістом:


варіанти відповідей

Попрілості 

Везикулопустульоз

Алергічний дерматит 

Краснуха

Скарлатина 

Запитання 60

До групи ризику по бронхіальній астмі відносяться діти з: 


варіанти відповідей

Захворюваннями нирок 

Цукровим діабетом 

Атопічним дерматитом

Захворюваннями шкіри 

Ревматизмом 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест