Педіатрія 2019

Додано: 12 жовтня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
26 запитань
Запитання 1


В поліклініку на прийом звернулася мати з дитиною 3-х років. Скарги на підвищення температури тіла до 38.0* С, надсадний кашель. який посилюється з кожним днем. має приступоподібний характер. і супроводжується блюванням. наявна діяльність і втрага апетиту. 3 анамнезу відомо. що таких приступів у дитини 15-20 на добу, хворіє протягом 5 діб. Що з дитиною?

варіанти відповідей

Ангіна


ГРВІ

Бронхіт

Кашлюк

Запитання 2

В дитячому садочку виявили дитину , що хворіє на скарлатину . Які профілактичні заходи треба провести у вогнищі інфекції?

варіанти відповідей

Карантин на 21 днів,

проведення щеплення контактиих

Карантин на 7 днів огляд контактних

Поточна дезінфекція, обстеження контактних

Запитання 3

У дитини 1.5 років. яка лікується з приводу рахіту на фоні задовільного самопочуття раптово виникли клоніко-тонічні судоми. Який препарат застосовують дня надання невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

Аміназин

Діазепам 0.5%

Сибазон 0.5%

MgS 25%

Запитання 4

Учень 5 класу після урока фізкультури звернувся до фельдшера медпункту із скаргами на інтенсивний переймоподібний біль у ділянці правого підребер я. який іррадіює у праве плече. праву лопатку. При пальпації живота відмічається болючість у точці проекції жовчного міхура. Про яку захворювання можна подумати?

варіанти відповідей

Дискінезія жовчних шляхів по гіпертонічному типу

Виразкове хвороба 12-палої кишки

Дискінезія жовчних шляхів по гіпотонічному типу

Дуоденіт

Запитання 5

У н/н дитини діагностовано гіпёртирсов: потворне набрякле обличчя з товстими губами і збільшеним язиком. очні щілини вузькі. широке перенісся. велика голова, коротка товста шия. шкіра дуже суха і холодна на дотик. Що спричинює розвиток ланого захворовання?

варіанти відповідей

Зниження продукції тиреоїдних гормонів щитовидної залози

Дефіцит інсуліну

Підвишення продукції тирсоїдних гормонів шитовидної залози

Знижена функція кори наднирників

Запитання 6

До фельдшера ФАПу звернулася мати 5-річної дитини. Скарги: у дигини рангово підвищилася температура тіла до 40.0*С. дитина млява, малорухлива. на шкірі висип геморагічного характеру, зірчастої форми підвищується на поверхнею шкіри. не зникас після натискання. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Скарлатина

Kip

Краснуха

Менінгококцемія

Запитання 7

У дитини 9 років, яка часто хворіє па ГРВІ раптово у ночі погіршився стан: из явився сухий кашель піл час якого мокротиння майже не виділяється. задишка експіраторного характеру з довгим свистячим видихом. який чути на відстані. блідість шкіри з ціанотичним відтінком. Визначити для якого стану характерні дані симптоми?

варіанти відповідей

Гострий стенозуючий ларингіт

Гострий трахеїт

Кашлюк

Бронхіальна астма

Запитання 8

У дитини 5-ти років на 8 день захворювання. яке супроводжувалося підвищення температури тіла та везикульозною висипкою. зʼявився сильний головний біль. загальмованість, тремор кінцівок і блювання. У дитини діагностовано енцефаліт. Ускладнення якого інфекційного захворювання може бути енцефаліт?


варіанти відповідей

Вітряна віспа

Ентеровірусна інфекція

Краснуха

Кір

Запитання 9

При обстеженні дівчинки після народження був виявлений крововилив на голові, який не виходить за межі однієї кістки. не пульсує. не болить. Яка патологія у дитини?


варіанти відповідей

Кефалогематома

Внутрішньо черепна травма

Пухирчатка новонародженого

Септикопіємія

Запитання 10

Після вживання великої кількості недозрілих ягід у дитини 5-ти років зʼявилась нудота. біль у животі. блювання. Зʼявився головний біль. слабкість. При огляді: язик сухий .

апетит знижений, випорожнення не стійкі. На шкірі тулуба виявлені елементи алергічних висипань. Що першочергово має зробити фельдшер при наявності у дитини даних симптомів:

варіанти відповідей

Надати хворому кисневу подушку

Ввести анальгін

Промивання шлунка

Шлункове зондування

Запитання 11

До фельдшера звернулася дитина зі скаргами на періодичну нудоту. свербіж в ділянці ануса. зниження апетиту. Який метод обстеженія слід призначити для постановки

данозу

варіанти відповідей

Зіскоб з пері анальних складок

Фіброгастродуоденоскопія

Бактеріологічне дослідження випорожнень

Доуденальне зондування

Запитання 12

Ви працюєте на ФАПі для профілактичного огляду звернулася мати з дитиною, які виповнилось 1 рік. Останні 3 місяці пе хворіла. Профілактичні щеплення на 1-му році життя проводилися згідно з календарним планом. Вкажіть, що необхідно призначити дитині:

варіанти відповідей

Ревакцинацію проти епідемічного паротиту

Вакцинацію проти кору. краснухи. паротиту

Ревакцинацію проти туберкульозу

Baкцинацію проти дифтерії

Запитання 13

У новонародженої дівчинки на 4-ту добу життя зʼявилося жовтяничне забарвлення шкіри і слизових оболонок. Загальний стан дитини задовільний. сеча і кал мають звичайне забарвлення. Печінка і селезінка не збільшені. Зазначте. для якого стану характерні лані

симтоми:

варіанти відповідей

Фізіологічної жовтяниці новонароджених

Гемолітичної хвороби новонароджених

Аномалій розвитку гепатобіліарної системи

Обтураційної жовтяниці

Запитання 14

Про відвідуванні хворої дитини 4-х років фельдшер виявив: температура гіла до 39.9* С . біль в горлі при ковтанні, головний біль. пудога. На гіперемійованому фоні шкіри дрібно точковий, яскраво-червоний висип. при натисненні шкіра блідне. Висип почався з обличчя і шиї. Носогубний трикутник блідий. Для якого захворовання характерні дані симтоми?

варіанти відповідей

Кір

Скарлатина

Вітряна віспа

Краснуха

Запитання 15

До фельдшера ФАПу звернулися батьки з дитиною 2-х років, що хворіла на ГРВІ. Вночі раптово дихання стало гучним. Його чути на відстані, зʼявився приступоподібний.

гавкаючий кашель. Про яке ускладення можна думати?

варіанти відповідей

Назофарингіт

Обструктивний бронхіт

Гострий трахеї

Гострий стенозуючий ларингіт

Запитання 16

При відвідуванні вдома фельдшером дитини 7 місяців мама поскаржилась на зригування у лигини. випороження т6-8 разів на добу. кашкоподоні, рідкі з білими грудочками Обективмо: температура 36.6*( . язк 3 білим мальотом. Для якого захворювання характерні дані симптоми?

варіанти відповідей

Дизентерія

Сальмонельоз

Колі інфекція

Гострий розлад травлення функціонального походження

Запитання 17

Під час профілактичного огляду дитини 1-го місяця. мати поскаржилася фельдшеру ФАПу на неспокій, поганий сон. почервоніния та лущення шкіри щік, появу жовтих лусочок на тім 'яній ділянці голови. схильність до нестійких випорожнень. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Анемія

Пітниця

Алергічний діатез

Рахіт

Запитання 18

Бригаду [/МД викликали до дівчинки 8-ми років. яка після введення самостійно ін скцій інсуліну швидко знепритомніла. При огляді: шкір. слизові оболонки. язик вологі. тризм жувальних мʼязів. Для надання невідкладної допомоги фельдшеру необхідно ввести 20% розчин глюкози. Вкажіть найдоцільніший шлях і метод введення даного препарату:

варіанти відповідей

В/В краплинно

B/В струминно

B/M дробно

П/К повільно

Запитання 19

До фельдшера ФАПу звернулась мати з дитиного віком 5-ти років з такими скаргами: останнім часом у дитини спостерігається зниження апетиту. поява випорожнень зеленуватого кольору з неприємним запахом. іноді закрепи. Які препарати слід призначити з метого відновлення мікрофлори кишківника?

варіанти відповідей

Сорбенти

Антибіотики

Пробіотики

Вітаміни

Запитання 20

Після народження дитини на першій хвилині життя ЧСС становить менше 100/хв. .

дихания неи регулярне. акроціаноз. рефлекси слабкі, тонус мʼязів знижений. Сипошність шкіри обличчя, стоп і кистей. Якому патологічному стану відповідає симптоматика?

варіанти відповідей

Сепсис новонародженого

Внутрішньо черепна пологова травма

Асфіксія новонародженого

С Гостра судинна недостатність

Запитання 21

Дитину, яка народилася на 38-му тижні вагітності з довжиною тіла - 45 см і массоо 3500 г. обвід голови - 34см треба рахувати як:

варіанти відповідей

Доношеного

Педеношеною || ст

Недоношеного Il| ст

Недоношеної | ст

Запитання 22

Мати з 6-ти річного дитиною зериудася до фельшера ФУПЛ. що й дитину в області обличчя вкусила комаха. При огля лі фельдшер виявив еластичну припух ість на шоках повіках. Охриплість голосу. Дитина неспокійна температура-38.0*С. Такий стан відповідас:

варіанти відповідей

Набряк Квінке

Синій лихоманці

Еклампсія

Гнейсу

Запитання 23

Дитині 7 місяців. на штучному вигодовуванні (коровʼяче молоко, манна каша). Поступила в стаціонар з підвищеною температурою до 37.8*С. короткочасними приступами тоніко-клонічних судом. ознаки рахіту II ступеня. Позитивні симптоми Ерба. Труссо. Маслова.

Зазначне патологічний стан. Що став причиною судом:

варіанти відповідей

Спазмофілія

Ниркова еклампсія

Епілепсія

Менінгококцефаліт

Запитання 24

Фельдшер після проведення проби Манту дітям % ми років перед ревакцинацією БЦЖ повинен знати, що інтервал між проведенням проби Манту і ревакцинацією має

становити:

варіанти відповідей

Не менше ніж 2 дні і не більше ніж 3 тижні

Не менше ніж 3 дні і не більше ніж 2 тижні

Не менше ніж 3 дні і не більше ніж 3 тижні

Не менше ніж 1 лень і не більше ніж 3 тижні

Запитання 25

У дитини 5-ти років температура тіла 38.2*С, періодичний біль в животі. випорожнення з домішками слизу і крові, тенезми. Живіт болючий при пальпації. сигмоподібна кишка спазмована. болюча. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Колі-ентерит

Дизентерія

Сальмонельоз

Стафілококовий ентероколіт

Запитання 26

26

У дитини 2-х років з гіпертермічним синдромом спостерігається блідість шкіри. остуда. холодні на дотик кінцівки. Що слід застосувати для поліпшення мікроциркуляції судин?

варіанти відповідей

Парацетамол перорально

Папаверин 2%

Холод на проекцію великих судин

Анальгін 50% в/м

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест