Пересклад (15 тестів)

Додано: 11 грудня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
14 запитань
Запитання 1

При яких групах крові батьків за системою резус-фактор можлива резус-конфліктна ситуація під час вагітності?

варіанти відповідей

Жінка Rh-, чоловік Rh-

Жінка Rh +, чоловік Rh + (гомозигота)

Жінка Rh +, чоловік Rh + (гетерозигота)

Жінка Rh-, чоловік Rh + (гомозигота)

Жінка Rh + (гетерозигота), чоловік Rh+ (гомозигота)

Запитання 2

У чоловіка по системі АВО встановлена IV (АВ) група крові, а у жінки - ІІІ (В). У батька жінки 1 (0) група крові. У них народилося 5 дітей. Вкажіть генотип дитини, якого можна вважати позашлюбним:

варіанти відповідей

ii

IaIb

IbIb

Iai

Ibi

Запитання 3

У юнака 18 років діагностовано хворобу Марфана. При дослідженні встановлено порушення розвитку сполучної тканини, будови кришталика ока, аномалії серцево- судинної системи, арахнодактиля Яке генетичне явище зумовлюс розвиток цієї хвороби?

варіанти відповідей

Кодомінування

Компліментарність

Плейотропія

Множинний алелізм

Запитання 4

До генетичної консультації звернулася жінка-альбінос (успадковується за аутосомно- рецесивним типом), з нормальним згортанням та І (0) групою крові. Який генотип найбільш вірогідний у цієї жінки?

варіанти відповідей

AA ii XHXh

Aa I^i XHXH

aa I^I^ XhXh

aa ii XHXH

Запитання 5

Жінка з І (0) Rh- групою крові вийшла заміж за чоловіка з IV (AB) Rh+ групою крові. Який варіант групи крові і резус-фактора можна очікувати у дітей?

варіанти відповідей

IV (AB) Rh+

I (0) Rh-

III (B) Rh+

IV (AB) Rh-

Запитання 6

До медико-генетичної консультації звернулася жінка з приводу оцінки ризику захворювання на гемофілію у її дітей. Її чоловік страждає на гемофілію. Під час збору анамнезу виявилося, що в родині жінки не було випадків гемофілії. Вкажіть ризик народження хворої дитини:

варіанти відповідей

Відсутня

25%

50%

75%

100%

Запитання 7

У клінічно здорових батьків народилася дитина, хвора на фенілкетонурію (аутосомно- рецесивне спадкове захворювання). Які генотипи батьків?

варіанти відповідей

aa×aa

AA×AA

AA×Aa

Aa×aa

Aa×Aa

Запитання 8

Одружуються резус-позитивна гетерозиготна жінка з IV (AB) групою крові і резус-негативний гомозиготний чоловік з II (A) групою крові (антигенна система АВО). Яка ймовірність народження в цій сім'ї резус-позитивної дитини 3 III (В) групою крові?

варіанти відповідей

0%

25%

50%

75%

100%

Запитання 9

У клінічно здорової тридцятирічної жінки при підйомі на гору Говерлу (Україна) спостерігаються ознаки анемії. При проведенні загального аналізу крові поряд з нормальними клітинами були виявлені серпоподібні еритроцити. Який генотип цієї жінки?

варіанти відповідей

аа

АА

Аа

ХАХа

ХаХа

Запитання 10

Припустимо, що одна пара алелів контролює розвиток кришталика, а друга пара - розвиток сітківки. В цьому випадку нормальний зір буде результатом взаємодії генів:

варіанти відповідей

Плейотропія

Комплементарність

Кодомінування

Полімерія

Наддомінування

Запитання 11

При серповидно-клітинній анемії має місце фенотиповий прояв точкової мутації гена (еритроцити аномальної форми), далі за нею реалізуються ієрархічні ступінчасті прояви, які в сукупності призводять до множинних дефектів - анемії, збільшення селезінки, ураження шкіри, серця, шлунково-кишкового тракту, нирок, головного мозку тощо. Яке генетичне явище спостерігається в цьому випадку?

варіанти відповідей

Плейотропія

Компліментарна взаємодія

Полімерія

Кодомінування

Епістаз

Запитання 12

У гетерозиготних батьків з II (А) і III (В) групами крові за системою АВО народилася дитина. Яка ймовірність наявності у неї І (0) групи крові?

варіанти відповідей

100%

50%

75%

25%

0%

Запитання 13

До лікарні поступив чоловік 25 років з діагнозом гепатоцеребральна дегенерація. Батьки здорові. Його здорова вагітна сестра побоюється народження дитини з патологією.Чоловік сестри здоровий і в його родині ніколи не було хворих на шо патологію. Яка ймовірність народження у неї дитини з гепатоцеребральною дегенерацією?

варіанти відповідей

100%

25%

75%

0%

50%

Запитання 14

У родині студентів, що приїхали з Африки, народилася дитина з ознаками анемії, яка невдовзі померла. Обстеження виявило, що еритроцити дитини мають аномальну півмісяцеву форму. Визначте можливі генотипи батьків дитини:

варіанти відповідей

АА×АА

Аа×Аа

Аа×аа

аа×аа

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест