Персія і пустеля

Додано: 9 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
31 запитання
Запитання 1

Потреба доставляти зброю і припаси совєтам, труднощі арктичного шляху зробили важливим відкрити зв'язок із росіянами через Персію. Перські ..... родовища були головним воєнним чинником, тож якби росіяни пограли, нам треба було б бути готовими самим окупувати їх.

варіанти відповідей

Нафтові

Рудні

Вугільні

Запитання 2

Крім того, там була загроза для ....

варіанти відповідей

Іраку

Ірану

Індії

Запитання 3

Придушення повстання в .... і англо-французька окупація ...., поклали край східним планам Гітлера, але якщо росіяни програють, ці плани він міг реанімувати.

варіанти відповідей

Індії, Іраку

Іраку, Сирії

Запитання 4

В .... розмістилося активне і численне німецьке посольство. Напередодні своєї поїздки в затоку Пласеншіа, я створив спец комітет для координації планування операції проти Персії.

варіанти відповідей

Тегерані

Кінані

Запитання 5

Було очевидно, що перси не виженуть німецьких агентів зі своєї країни і що ми мусимо вдатися до сили. 13 серпня Іден прийняв Майстерно і ми узгодили текст наших нот Тегерану. Спільна англо-совєтська нота від 17 серпня отримала негативну відповідь, тож дату вступу британських і російських військ у Персію призначили на ....

варіанти відповідей

24 серпня

26 серпня

25 серпня

Запитання 6

За 4 дні все скінчилося. ..... нафтовий завод ми захопили. І ще кілька суден. Ми послали війська до Ахваза. Тоді шах сказав, що перський генерал наказав всім військам піти в казарми і припинити вогонь. Були ще вуличні бої. Наші втрати становили 22 полеглих і 42 поранених.

варіанти відповідей

Тегеранський

Ахвазький

Абаданський

Запитання 7

Далі окупація Персії була мирною. Тегерані окупували спільно ... вересня, шах зрікся престолу на користь сина. Він відновив конституційну монархію. Створення великого шляху постачання до росіян через Перську затоку стало головною метою. Ми можемо радіти, що завдяки нашій перемозі незалежність Персії була збережена.

варіанти відповідей

17

15

21

Запитання 8

Генерал .... офіційно прийняв командування на Близькому Сході 5 липня, і я почав налагоджувати свої стосунки з нашим новим головнокомандувачем, але серед нас були серйозні розбіжності.

варіанти відповідей

Окінлек

Річі

Запитання 9

Він пропонував швидше послати на .... 1 дивізію підкріплення, розумів потребу відвоювання ...., але не був впевненим, що Тобрук вдасться утримувати після вересня.

варіанти відповідей

Кіпр, Кіренаїки

Кіренаїка, Мальта

Запитання 10

Окінлек підтвердив, що у кінці липня він матиме десь 500 швидкісних, піхотних і американських танків. Проте для будь-якої операції необхідно мати в резерві 50% танків: 25% для заміни тих, що будуть на ремонті, і 25% для негайної заміни бойових утрат. Він вважав, що Північ(Туреччина, Сирія, Палестина) буде більш важливішим фронтом ніж у пустелі.

Завдяки наполяганням я зміг перекинути в Єгипет .... брит. дивізію.

варіанти відповідей

50

45

51

Запитання 11

Окінлек хотів цю чудову 50 дивізію кинути у Крит. Ніхто не міг зрозуміти його. Його постанова не діяти проти Роммеля в пустелі була 4,5 місяці. Виправданням дій Вейвелла .. червня, тобто операції "Бойова сокира", був факт, що хоча ми опинилися в трохи гіршому стані, німці були нездатні наступати протягом цього періоду.

варіанти відповідей

15

23

10

Запитання 12

І ще однією хибною думкою Окінлека була надмірна зосередженість на нашому пн. фланзі. Він справді вимагав пильності і будівництва укріплених ліній у Палестинці і Сирії. Але ситуація в тому регіоні стала кращою, ніж була у ..... Сирію ми завоювали. Можна було не боятися німців через Туреччину.

варіанти відповідей

Червні

Липні

Травні

Запитання 13

У липні я запросив Окінлека до Лондона. У нас почала з'являтися довіра. Хоча ми не могли переконати його в діях. Він хотів підготувати планомірний наступ на .. листопада. Ця операція називалася .....

варіанти відповідей

1, Хрестоносець

8, Оверлорд

Запитання 14

Окінлек віддавав перевагу генералові .... Ми повинні були погодитися. Німці з Роммелем поки там не мали достатньо озброєнь і авіації. Обидві сторони використали літо як для зміцнення.

варіанти відповідей

Вілсону

Каннінгему

Запитання 15

Украй важливим для нас було поповнення запасів на Мальті. Втрата Криту, позбавила Каннінгему заправної бази. Ворожі авіабази і на Криті, і в Кіренаїці були такою серйозною загрозою конвоям, які прямували з Олександрії на Мальту, що ми повинні були покладатися на постачання припасів із заходу. У виконанні цього завдання допоміг .... зі своїм флотом(....) у Гібралтарі.

варіанти відповідей

Соммервіл, Forse H

Окінлек, Sadfet G

Запитання 16

Проте 2 великі конвої пробилися. У жовтні 60% постачань Роммеля потопили під час транспортування. Я прагнув, щоб на Мальті створили нову ударну надводну групу кораблів. У жовтні на Мальті створена група ....

варіанти відповідей

"Force K"

"Lively"

"Valiant"

Запитання 17

Вона складалася з крейсерів .... і ...., і есмінців .... і .....

варіанти відповідей

"Lance"

"Roper"

"Penelope"

"Lively"

"Aurora"

Запитання 18

Завдання Окінлека, полягало у відвоюванні .... і знищенні в цьому процесі панцерної техніки ворога і якщо піде все добре, він мав захопити .....

варіанти відповідей

Кіренаїка

Триполітанія

Каїр

Крит

Запитання 19

Каннінгему дали командування створеною 8 армією, що складалася з 13 і 20 корпусів і мала разом з Тобруком .. дивізій з трьома бригадами в резерві і ... танків.

варіанти відповідей

6, 724

5, 635

7, 963

Запитання 20

Повітряні сили Західної пустелі налічували 1072 літака і це на додачу до 10 ескадрилей з Мальти. Фортеця Тобрук заважала Роммелю для наступу в Єгипет. Армія Роммеля складалася з ....... корпусу, що мав .. і .. панцерні дивізії і ... легку дивізію.

варіанти відповідей

Африканський

Критський

Грецький

15, 21, 90

12, 54, 101

54, 15, 23

Запитання 21

Ворог мав .. танків. У ворога була краща протитанкова зброя. В момент наступу військово-повітряні сили Осі складалися з .. німецьких і .. італійських літаків.

варіанти відповідей

558, 120, 200

432, 91, 120

Запитання 22

Уранці .. листопада, під рясним дощем, 8-ма армія пішла в наступ, і три дні все було добре.

варіанти відповідей

18

19

1

12

Запитання 23

Британська .. панцерна дивізія захопила ....., але потім її атакував Африканський корпус. Попри героїчне командування Джона Кемпбелла, німці взяли гору і ми зазнали втрат. Ми втратили багато танків і відступили.

варіанти відповідей

5, Річ

7, Сиді-Резег

4, Ель-Барді

Запитання 24

Британці захопили штаб Африканського корпусу, мало не відбили Сиді-Резег, а новозеландська дивізія стояла перед ним. Роммель проминувши .. корпус і 2 великі склади боєприпасів, без яких ми б не змогли воювати, дістався кордону. Він поділив військо на колони, де частина повернула на пд. і пн., а решта пішла в глиб єгипетської території. Він зробив хаос. Ми своєю авіацією гнали війська німців, Роммель програв.

варіанти відповідей

30

28

Запитання 25

Окінлек наказав тиснути й далі, наступаючи на ворога. 25 листопада Окінлек вирішив тимчасово замінити Каннінгема на генерала ....

варіанти відповідей

Річі

Фрейберга

Запитання 26

Фрейберг і його новозеландці тиснули на Сиді-Резег. Вони знову захопили місто. Деякі підрозділи ввійшли в обложений Тобрук. Це повернуло Роммеля з Ель-Барді. Він пробився до Сиді-Резега. Новозеландці відступили. Роммель вдався до останнього прориву, але програв. Після цього почався відступ німців до .....

варіанти відповідей

Газали

Тобруку

Запитання 27

Всі відчули полегкість, але з'явилися німецькі підводні човни. .. листопада, переправивши більше літаків на Мальту, наш авіаносець ... повертався в Гібралтар і був уражений торпедою з німецького підводного човна.

варіанти відповідей

11, "Hornet"

15, "Catalina"

12, "Ark Royal"

Запитання 28

Через 2 тижні у корабель .... влучили три торпеди і загинуло 500 людей. Далі було іще гірше.

варіанти відповідей

"Warsprite"

"Barhaam"

Запитання 29

Уночі .. грудня італійський підводний човен підплив до Александрії і випустив три торпеди, кожною з яких керували 2 людини. Італійці підклали годинникові бомби, що вибухнули вранці під лінкорнами ..... і .....

варіанти відповідей

18

19

"Valiant"

"Queen Elizabeth"

"Roper"

Запитання 30

Того самого дня сказали, що ворог вже пливе до Триполі. І 3 крейсера і 4 есмінця пливли задля його перехоплення. Але потрапили на мінне поле. Урятувався 1 чоловік, з ....

варіанти відповідей

700

500

1000

Запитання 31

5 грудня Гітлер наказав перевести корпус від росіян до Сицилії і Пн. Африки. Під командою .... почався новий повітряний наступ на Мальту.

варіанти відповідей

Кессельрінга

Йодля

Геббельса

Роммеля

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест