Підготовка до Крок М Лікувальна справа (17)

Додано: 15 травня 2020
Предмет:
Тест виконано: 760 разів
150 запитань
Запитання 1

Який рiвень нормального вмiсту кальцiю у сироватцi кровi потрiбен для правильного розвитку кiсток?

варіанти відповідей

1-1,5 ммоль/л

1,75-2,0 ммоль/л

2,25-2,5 ммоль/л

2,5-2,75 ммоль/л

2,75-3,0 ммоль/л

Запитання 2

Пацiєнт скаржиться на озноб, пiдвищення температури тiла до 39oC, бiль у попереку злiва. Хворiє 2-й день. Загальний аналiз сечi: густина - 1008, каламутна, бiлок - 0,3 г/л, лейкоцити - 35-40 у полi зору, еритроцити - 1-2 у полi зору, бактерiї. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Хронiчний гломерулонефрит

Гострий гломерулонефрит

Хронiчний пiєлонефрит

Нирковокам’яна хвороба

Гострий пiєлонефрит

Запитання 3

До фельдшера звернувся чоловiк 33-х рокiв, який скаржиться на загальну слабкiсть, пiтливiсть, пiдвищення температури тiла до 37,6oC, вологий кашель. Такий стан триває останнi 3 мiсяцi. У колективi нещодавно працював колега, у якого пiзнiше був дiагностований туберкульоз легень. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Гострий бронхiт

Туберкульоз легень

Хронiчний бронхiт

Рак легень

Гостра пневмонiя

Запитання 4

До фельдшера звернувся чоловiк 38-ми рокiв, який скаржиться на кашель з видiленням гнiйного мокротиння неприємного запаху до 300 мл за добу, переважно вранцi, задишку при фiзичному навантаженнi, пiдвищення температури тiла до 37,2oC, хворiє з 10 рокiв. Об’єктивно: губи цiанотичнi. Пальцi у виглядi барабанних паличок. Частота дихальних рухiв - 24/хв. Аускультативно: над правою легенею вислуховуються середньопухирчастi вологi хрипи, якi зменшуються пiсля вiдкашлювання мокротиння. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Абсцес легень

Емфiзема легень

Гостра пневмонiя

Хронiчний бронхiт 

Запитання 5

На ФАП звернувся чоловiк 28-ми рокiв, який скаржиться на рiзку загальну слабкiсть, бiль у горлi, кiстках, пiдвищення температури тiла до 39,6oC. Хворiє 2 тижнi. Загальний стан тяжкий. Шкiра блiда. Загальний аналiз кровi: еритроцити - 1, 4 · 1012/л, гемоглобiн - 70 г/л, колiрний показник - 1,0, лейкоцити - 22, 3·109/л, паличкоядернi - 3%, сегментоядернi - 8%, лiмфоцити - 5%, моноцити - 3%, бластнi клiтини - 75%, швидкiсть осiдання еритроцитiв - 47 мм/год. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Залiзодефiцитна анемiя

Лiмфогранулематоз

Хронiчний лiмфолейкоз

Хронiчний мiєлолейкоз

Гострий лейкоз

Запитання 6

До фельдшера ФАПу звернувся чоловiк 32-х рокiв, який скаржиться на iнтенсивний бiль у правiй половинi грудної клiтки, що посилюється при кашлi, глибокому диханнi, сухий кашель, пiдвищення температури тiла до 37,4oC. Захворiв 2 днi тому пiсля переохолодження. Об’єктивно: лежить на правому боку. Права половина грудної клiтки вiдстає в актi дихання. Справа на тлi везикулярного дихання вислуховується шум тертя плеври. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Гострий бронхiт

Сухий плеврит

Рак легень

Гостра пневмонiя

Ексудативний плеврит

Запитання 7

До фельдшера ФАПу звернувся чоловiк 22-х рокiв, у якого 2 днi тому виник головний бiль, набряки на обличчi, сеча кольору м’ясних помиїв, тупий бiль у поперековiй дiлянцi, пiдвищення температури тiла до 37,6oC. Об’єктивно: шкiра блiда, набряки на обличчi. Пульс - 62/хв., ритмiчний, напружений. Артерiальний тиск - 170/120 мм рт.ст., добова кiлькiсть сечi - 300 мл. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Хронiчний пiєлонефрит

Хронiчний гломерулонефрит

Гiпертонiчна хвороба

Гострий пiєлонефрит

Запитання 8

До фельдшера ФАПу звернулась пацiєнтка 22-х рокiв, яка скаржиться на пiдвищення температури тiла до 37,4oC, загальну слабкiсть, пiтливiсть, бiль у лiктьових та колiнних суглобах ”летючого” характеру. Вкажiть для якого захворювання характернi цi скарги:

варіанти відповідей

. Ревматоїдний артрит C. D. E.

Остеоартроз

Остеохондроз

Подагра

Ревматична хвороба

Запитання 9

Хвора, що хворiє на IХС, викликала швидку допомогу. Скаржиться на серцебиття, що з’явилося раптово, пiсля того як вiдчула поштовх у груди. Загальний стан середньої важкостi. Частота дихальних рухiв - 28/хв., пульс - 168/хв., ритмiчний, тони серця приглушенi. На ЕКГ: частота серцевих скорочень - 166/хв., комплекс QRS розширений i змiнений. Ви дiагностували напад пароксизмальної тахiкардiї. Якi з названих препаратiв Ви оберете для надання допомоги?

варіанти відповідей

Диклофенак

Iзадрин

Анаприлiн

Димедрол

Фенiгiдин

Запитання 10

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до пацiєнтки 37-ми рокiв, яка страждає на мiтральний стеноз. Вночi раптово погiршився стан - швидко зростає задишка, дихання ”клекочуче”, кашель iз видiленням пiнистого рожевого харкотиння. Якi вашi першочерговi дiї?

варіанти відповідей

Гiрчичник на дiлянку серця

Iнгаляцiї пiногасниками

Гiрчичник на потилицю

Iнгаляцiї сальбутамолу

ЕКГ

Запитання 11

Хворий 35-ти рокiв, скаржиться на часте похолодання стоп, бiль в литкових м’язах, що посилюється при ходьбi. Вважає себе хворим останнi 3 роки. Палить. При оглядi - шкiра на ступнях холодна, блiда. Пульсацiя артерiй стоп послаблена на обох ногах. Про що свiдчать данi симптоми:

варіанти відповідей

Варикозне розширення вен

Облiтеруючий атеросклероз

Хвороба Рейно

Бешиха

Облiтеруючий ендартерiїт

Запитання 12

Дитинi 3 роки. Мати звернулася до фельдшера зi скаргами на часте дихання, кашель, кволiсть дитини, пiдвищення температури тiла до 39oC. При оглядi: стан важкий, шкiра блiда, цiаноз носогубного трикутника. При перкусiї вкорочення перкуторного звуку паравертебрально, при аускультацiї - велика кiлькiсть крепiтуючих хрипiв. Про що свiдчать данi симптоми?

варіанти відповідей

Бронхiальна астма

Гострий бронхiт

Гостра пневмонiя

Гострий ларинготрахеїт

Хронiчна пневмонiя

Запитання 13

Фельдшер здоровпункту оглядає дитину 4-х рокiв. Скарги на пiдвищення температури тiла до 38oC, висипання на шкiрi, кволiсть. При оглядi: дитина квола, шкiра блiда, на волосистiй частинi голови, обличчi, тулубi полiморфний висип у виглядi плям, папул, везикул, наповнених прозорою рiдиною. Дитина до захворювання вiдвiдувала дитячий садок. Вкажiть термiн карантину в даному випадку: 

варіанти відповідей

5 днiв

21 день

9 днiв

14 днiв

25 днiв

Запитання 14

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до хлопчика 4-х мiсяцiв. Скарги матерi на пiдвищення температури тiла до 39oC, неспокiй, плач. При оглядi: стан хлопчика важкий, шкiра суха, гаряча на дотик, гiперемiя кон’юнктив та слизової оболонки зiва, утруднене дихання через нiс. Який невiдкладний стан виник у дитини?

варіанти відповідей

Судомний синдром

Ларинготрахеїт

Астматичний стан

Гiпертермiчний синдром

Анафiлактичний шок

Запитання 15

Фельдшера швидкої допомоги викликали до родiллi: I перiод пологiв, передбачувана маса плода - 4500 г, на висотi болючих перейм виник рiзкий бiль, пологова дiяльнiсть припинилась. Родiлля блiда. Якiй патологiї вiдповiдає дана клiнiчна картина?

варіанти відповідей

Розрив шийки матки

Передчасне вiдшарування нормально розташованої плаценти

Розрив матки, що вiдбувся

Передлежання плаценти

Розрив плiдного мiхура

Запитання 16

До першовагiтної у термiнi 38 тижнiв був викликаний фельдшер ФАПу. Об’єктивно: перейми через 10 хвилин по 30- 35 секунд, що розпочалися 3 години тому. Положення плода поздовжнє, голiвка плода притиснута до входу у малий таз. Навколоплiднi води не виливались. У якому перiодi пологiв перебуває родiлля?

варіанти відповідей

Перший перiод

Третiй перiод

Другий перiод

Передвiсники пологiв

Загроза передчасних пологiв

Запитання 17

До фельдшера здоровпункту промислового пiдприємства звернулась робiтниця 36-ти рокiв iз скаргами на загальну слабкiсть, бiль i вiдчуття розпирання у правiй статевiй губi. Об’єктивно: температура - 37,5 C; зовнiшнi статевi органи гiперемованi, права велика статева губа набрякла, гiперемована, болюча. Видiлення iз пiхви гнiйнi. Iз приводу якого захворювання необхiдно скерувати пацiєнтку у гiнекологiчне вiддiлення?

варіанти відповідей

Гострий вульвовагiнiт

Рак вульви

Гематома правої статевої губи

Кiста бартолiнової залози

Гострий бартолiнiт

Запитання 18

У породiллi 30-ти рокiв у ранньому пiсляпологовому перiодi виявлено кровотечу iз зовнiшнiх статевих органiв. Жiнка народила дiвчинку вдома - 4540 г. Пологи були повторнi, стрiмкi, розрив промежини при перших пологах. В анамнезi: кандидознi кольпiти. При об’єктивному дослiдженнi фельдшером ФАПу виявлено: розрив слизової пiхви i розрив промежини до ануса. Вкажiть степiнь розриву промежини:

варіанти відповідей

I

II

III

IV

-

Запитання 19

На ФАП звернулась вагiтна, 20-ти рокiв в термiнi вагiтностi 20 тижнiв, зi скаргами на набряки на нижнiх кiнцiвках, животi, головний бiль, погiршення зору. Об’єктивно: загальний стан важкий, артерiальний тиск - 170/100 мм рт.ст. на обох руках, бiлок сечi - 5,0 г/л. Пiд час огляду з’явився напад судом. Про яку патологiю ви подумали?

варіанти відповідей

Гiпертонiчна хвороба

Набряки вагiтних

Еклампсiя

Прееклампсiя легкого ступеня

Пiєлонефрит вагiтних

Запитання 20

У дитини 2-х рокiв з гiпертермiчним синдромом, спостерiгається блiдiсть шкiрних покривiв, остуда, холоднi на дотик кiнцiвки. Що слiд застосувати для полiпшення мiкроциркуляцiї судин?

варіанти відповідей

Оцтовi обгортання

Папаверин 2% внутрiшньом’язово

Анальгiн 50% внутрiшньом’язово

Холод на проекцiю великих судин

Парацетамол всередину

Запитання 21

Ви - фельдшер ФАПу, оглядаєте дитину вiком 6 дiб пiсля виписки з пологового стацiонару. Пiд час огляду виявлено набрякання грудних залоз, видiлення з них незначної кiлькостi рiдини кольору молока. Забарвлення шкiри над залозами не змiнене. Який iз перехiдних станiв новонароджених спостерiгається у дитини?

варіанти відповідей

Токсична еритема

Транзиторна гiпертермiя

Статева криза

Сечокислий iнфаркт

Транзиторний дисбактерiоз 

Запитання 22

Ви - фельдшер ФАПу, проводите антропометрiю дитинi 2-х мiсячного вiку, яка знаходиться на грудному вигодовуваннi. Якою є належна маса тiла дитини, якщо її маса тiла одразу пiсля народження становила 3200 г?

варіанти відповідей

5600 г

3750 г

4000 г

5400 г

4600 г

Запитання 23

Ви - фельдшер ФАПу, проводите патронаж дитини вiком 10-ти днiв. Об’єктивно: легкий цiаноз губ i кiнцiвок, що посилюється пiд час смоктання грудей, шкiра блiда, акроцiаноз. Пiд час аускультацiї серця вислуховується грубий систолiчний шум. З анамнезу стало вiдомо, що мати в першi мiсяцi вагiтностi перенесла вiтряну вiспу. Яку хворобу Ви запiдозрите у дитини?

варіанти відповідей

Рахiт

Бронхiт

Природжену ваду серця

Спазмофiлiю

Асфiксiю

Запитання 24

До фельдшера швидкої допомоги звернувся чоловiк 35-ти рокiв, у якого впродовж 12-ти рокiв при контактi з квiтковим пилком розвивалася ядуха. При зверненнi: дихання за участю додаткових м’язiв, артерiальний тиск - 130/85 мм рт.ст., пульс - 110/хв., частота дихання - 30/хв., при аускультацiї з обох бокiв - дiлянки ”нiмих легень”. Введення яких медикаментозних препаратiв фельдшером доцiльне в данiй ситуацiї? 

варіанти відповідей

Антибiотикiв

Бета-адреноблокаторiв

Бета-адреномiметикiв

Спазмолiтикiв

Глюкокортикостероїдiв

Запитання 25

Пацiєнт 36-ти рокiв, доставлений в приймальне вiддiлення машиною швидкої допомоги. Скарги: раптовий бiль в епiгастрiї i за грудиною протягом 2 годин. Впродовж року мав подiбнi болi без зв’язку з навантаженням, що самостiйно зникали. Пацiєнт блiдий, стогне, холодний пiт. Частота серцевих скорочень - 100/хв., екстрасистолiя, артерiальний тиск - 90/65 мм рт.ст. Живiт болючий, напружений. Яке дослiдження необхiдно провести для пiдтвердження дiагнозу?

варіанти відповідей

Електрокардiографiю

Загальний аналiз кровi

Фiброгастродуоденоскопiю

Рентгенографiю ОГК

Рентгенографiю шлунка

Запитання 26

Бригаду швидкої допомоги викликали до пацiєнта 47-ми рокiв, який скаржиться на iнтенсивний стискальний бiль в дiлянцi серця, загальну слабкiсть, запаморочення, нудоту, задишку в спокої. Стан тяжкий, блiдiсть шкiрних покривiв, акроцiаноз. Артерiальний тиск - 70/20 мм рт.ст., пульс - 110/хв. ЕКГ: ознаки гострого iнфаркту мiокарда. Який препарат слiд використати фельдшеру для корекцiї артерiального тиску?

варіанти відповідей

Мезатон

Допамiн

Адреналiн

Сульфокамфокаїн

Кофеїн

Запитання 27

Пацiєнтка доставлена до фельдшера ФАПу зi скаргами на висипання на шкiрi, яке з’явилось 2 днi тому пiсля вживання цитрусових. Висипання мiсцями зливається, супроводжується свербiнням та пiдвищенням температури тiла до 37, 6oC. Яке захворювання можна запiдозрити у пацiєнтки?

варіанти відповідей

Рожевий лишай

Алергiчний дерматит

Синдром Лайєла

Гостра кропив’янка

Токсикодермiя

Запитання 28

Чоловiк 42-х рокiв, звернувся на ФАП зi скаргами на бiль, деформацiю i порушення функцiї правої кiнцiвки пiсля падiння на витягнуту руку. При обстеженнi: рука знаходиться у вiдведеному положеннi, пошкоджене плече опущене, хворий тримає руку зiгнутою в лiктi, передплiччя пiдтримує здоровою рукою. Пiд дзьобоподiбним вiдростком пальпується вивихнута голiвка. Визначте дiагноз:

варіанти відповідей

Розтягнення зв’язок плечового суглоба

Забiй плечового суглоба

Перелом плечової кiстки

Перелом акромiального вiдростка лопатки

Вивих правого плеча

Запитання 29

Чоловiку 51 рiк, звернувся на ФАП зi скаргами на бiль в горлi, що посилюється пiд час ковтання, загальну слабкiсть, головний бiль, високу температуру тiла. При фарингоскопiї на гiперемованiй i набряклiй слизовiй оболонцi мигдаликiв вiдмiчаються жовтувато-бiлi крапки розмiром з головку шпильки. Визначте дiагноз:

варіанти відповідей

Катаральна ангiна

Фолiкулярна ангiна

Лакунарна ангiна

Дифтерiя глотки

Виразково-плiвчаста ангiна

Запитання 30

Жiнка 22-х рокiв, що годує груддю, звернулась на ФАП зi скаргами на пiдвищену температуру тiла до 39oC, бiль у груднiй залозi, слабкiсть, головний бiль. Об’єктивно: грудна залоза збiльшена в об’ємi, шкiра гiперемована, пальпаторно - болюча, збiльшенi пiдпахвовi лiмфатичнi вузли. Ваш дiагноз:

варіанти відповідей

Рак молочної залози

Мастит лактацiйний

Мастопатiя

Рак Педжета

Фiброаденома

Запитання 31

На ФАП звернувся пацiєнт зi скаргами на тягнучий бiль у ранi, сiпання м’язiв навколо рани правої ступнi. Зi слiв хворого захворiв гостро: з’явилась значна стомлюванiсть жувальних м’язiв i їх напруження. З анамнезу - 4 днi назад отримав колото-рiзану рану правої ступнi. За допомогою не звертався. Що з хворим

варіанти відповідей

Гостра гнiйна iнфекцiя

Газова гангрена

Правець

Дифтерiя рани

Сказ

Запитання 32

До вас на ФАП звернулась пацiєнтка зi скаргами на загальну слабкiсть, головний бiль, озноб. При обстеженнi: права гомiлка набрякла, почервонiння шкiри з чiткими межами, мiсцями пухирi рiзної величини, наповненi серозним ексудатом. Ваш дiагноз:

варіанти відповідей

Бешиха, еритематозна форма

Еризипелоїд

Бешиха, бульозна форма

Бешиха, некротична форма

Флебiт

Запитання 33

Фельдшер ШМД приїхав на виклик до пацiєнтки з нападом бронхiальної астми. Пацiєнтка сидить, спираючись руками в край лiжка. Як називається таке положення пацiєнтки?

варіанти відповідей

Вимушене

Активне

Пасивне

Сiмса

Фаулера

Запитання 34

Фельдшер ФАПу оглядає дитину 8- ми рокiв зi скаргами на слабкiсть, бiль при ковтаннi, дрiбноточковий висип на гiперемованiй шкiрi, пiдвищення температури тiла до 38oC. При оглядi: у зiвi яскрава гiперемiя слизової оболонки, збiльшення лiмфатичних вузлiв, блiдiсть носо-губного трикутника, язик обкладений бiлим нальотом. Для якого захворювання характернi цi симптоми?

варіанти відповідей

Атопiчного дерматиту

Краснухи

Вiтряної вiспи

Кору

Скарлатини

Запитання 35

На профiлактичний огляд до фельдшера ФАПу звернулась мати з дитиною 1-го мiсяця. Який режим годування повинен призначити фельдшер?

варіанти відповідей

Кожнi 2 години

За вимогою дитини

Кожнi 3 години

Кожнi 3,5 години

Кожнi 5 годин

Запитання 36

При зовнiшньому акушерському обстеженнi вагiтної в термiнi 38 тижнiв фельдшер ФАПу визначив над входом в малий таз округлу, помiрної щiльностi балотуючу частину плода. Спинка плода злiва. Яка це позицiя та передлежання плода?

варіанти відповідей

I позицiя, головне передлежання

II позицiя, головне передлежання

II позицiя, сiдничне передлежання

I позицiя, сiдничне передлежання

Косе положення плода

Запитання 37

Пацiєнтка 15-ти рокiв. Менархе в 13 рокiв. Статевi контакти заперечує. Менструацiї у дiвчинки нерегулярнi, з затримками. Чергова кровотеча бiльш рясна, триває 16 днiв, настала пiсля 3-х тижневої затримки. При оглядi дiвчинка блiда, Нb70 г/л. З пiхви ряснi кров’янистi видiлення з дрiбними згустками. При ректальному дослiдженнi визначається маленька матка, безболiсна, рухома. Придатки не пальпуються. Визначте тип кровотечi:

варіанти відповідей

Викидень

Фiбромiома матки

Рак шийки

Клiмактерична кровотеча

Ювенiльна кровотеча

Запитання 38

При профобстеженнi на ФАПi у жiнки 40-ка рокiв була виявлена безсимптомна фiбромiома матки розмiром 7-8 тижнiв вагiтностi. Яка тактика ведення пацiєнтки? 

варіанти відповідей

Оперативне лiкування

Санаторно-курортне лiкування

Диспансерний нагляд за хворою

Фiзiотерапевтичнi методи лiкування

Медикаментозне лiкування

Запитання 39

Ви фельдшер ФАПу. До вас звернувся пацiєнт. Скаржиться на переймоподiбний бiль у животi, нудоту, блювання, затримку газiв, стiлець. При оглядi ви запiдозрили перитонiт. Яку надати долiкарську допомогу?

варіанти відповідей

Знеболити, покласти холод на живiт

Покласти холод на живiт, викликати швидку допомогу

Знеболити, покласти грiлку на живiт

Знеболити, спостерiгати за пацiєнтом

Обмежити прийом їжi та води

Запитання 40

Повторновагiтна, термiн вагiтностi 8 тижнiв, скаржиться на ниючi болi внизу живота i кров’янистi видiлення зi статевих шляхiв. Пiхвове дослiдження: канал шийки матки пропускає палець, в ньому визначаються елементи плодового яйця. Величина матки не вiдповiдає термiну вагiтностi. Придатки матки не визначаються. Кровотеча рясна. Оцiнiть ситуацiю:

варіанти відповідей

Саркома матки

Передчаснi пологи

Передлежання плаценти

Неповний аборт

Мiхуровий занесок

Запитання 41

До фельдшера ФАПу звернулась мати дитини 1 мiсяця зi скаргами на блювання ”фонтаном” без домiшок жовчi. Блювотнi маси мають кислий запах. Дитина погано збiльшує масу тiла. При оглядi живота з’являється симптом ”пiсочного годинника”. Визначить попереднiй дiагноз у дитини:

варіанти відповідей

Пiлороспазм

Диспепсiя

Пiлоростеноз

Гострий гастрит

Виразкова хвороба

Запитання 42

У третьому перiодi пологiв пройшло бiльше 30-ти хвилин, ознаки вiдшарування плаценти позитивнi. Зовнiшнi прийоми видалення послiду неефективнi. Яка повинна бути подальша тактика?

варіанти відповідей

Очiкування самостiйного видалення послiду

Повторно застосувати зовнiшнi прийоми видалення послiду

Застосувати препарати якi збiльшують скорочувальну дiяльнiсть матки

Ввести окситоцин

Ручне видалення послiду пiд знеболюванням

Запитання 43

Пацiєнтка 45-ти рокiв, викликала фельдшера ФАПу додому. Скаржиться на сильний напад болю у правому пiдребер’ї, який з’явився пiсля прийому надто жирної їжi. Бiль вiддає у праву руку. В анамнезi: жовчнокам’яна хвороба. Об’єктивно: шкiра звичайного забарвлення, температура тiла - 36,7oC, позитивний симптом Ортнера, Кора. Сеча i кал звичайного забарвлення. Вкажiть найiмовiрнiший попереднiй дiагноз: 

варіанти відповідей

Хронiчний гепатит

Напад печiнкової колiки

Цироз печiнки

Гострий гастрит

Напад ниркової кольки

Запитання 44

Дитина 5-ти рокiв отруїлась невiдомою речовиною. Фельдшер ШМД для негайного промивання шлунку використає воду, одноразова кiлькiсть якої складає:

варіанти відповідей

100-110 мл

200-250 мл

150-180 мл

300-350 мл

40-50 мл

Запитання 45

До фельдшера звернувся хлопчик 10- ти рокiв зi скаргами на тривалу кровотечу пiсля екстракцiї зуба. Об’єктивно: шкiра та слизовi блiдi, на шкiрi тулуба та кiнцiвок крововиливи рiзної величини вiд петехiй до плям, розташованi хаотично, рiзного забарвлення. Лунка видаленого зуба кровоточить. Печiнка, селезiнка не збiльшенi. Яку хворобу можна запiдозрити?

варіанти відповідей

Гострий лейкоз

Тромбоцитопенiчна пурпура (хвороба Верльгофа)

Геморагiчний васкулiт

Гемофiлiя

Гемолiтична анемiя

Запитання 46

У дитини 7-ми мiсяцiв раптово почалися судоми. Лiкується в iнфекцiйнiй лiкарнi з дiагнозом: менiнгококова iнфекцiя. Якi першочерговi дiї при наданнi невiдкладної допомоги?

варіанти відповідей

Подразнювати корiнь язика

Зiгрiти дитину грiлками

Провести профiлактику западання язика

Повiсити мiхур з льодом до голови

Провести ШВЛ, закритий масаж серця

Запитання 47

Жiнка 25-ти рокiв на 8-му добу пiсля пологiв звернулася до фельдшера зi скаргами на бiль в лiвiй молочнiй залозi, пiдвищення температури. При оглядi залоза гiперемована, в верхньо-зовнiшньому квадрантi пальпується iнфiльтрат. Що запiдозрила акушерка?

варіанти відповідей

Рак молочної залози

Мастопатiя

Аденома молочної залози

Лактацiйний мастит

Бешиха

Запитання 48

Пацiєнт 20-ти рокiв годину тому вiдчув ”кинджальний” бiль в животi, було одноразове блювання. Пiд час обстеження: положення вимушене, блiдий, живiт напружений, дошкоподiбний, температура тiла пiдвищується. Що з пацiєнтом?

варіанти відповідей

Перфорацiя виразки

Гострий живiт (перитонiт)

Шлунково-кишкова кровотеча

Загострення виразкової хвороби

Гострий гастрит

Запитання 49

У передпологовiй палатi знаходиться першородiлля 22-х рокiв з нормальною пологовою дiяльнiстю. Стан родiллi i плода задовiльний. Положення плода поздовжнє. Передлежить голiвка, притиснута до входу в малий таз. Спинка розташована до лiвого боку матки. Вкажiть найкраще мiсце вислуховування серцебиття плода:

варіанти відповідей

Нижче пупка лiворуч

Нижче пупка праворуч

На рiвнi пупка

Вище пупка праворуч

Вище пупка лiворуч

Запитання 50

Хвора 42 роки, звернулась зi скаргами на бiль внизу живота, нудоту, блювання, що з’явились пiсля рiзких рухiв. Об’єктивно: напруження м’язiв черевної стiнки, симптоми подразнення очеревини позитивнi. Вагiнальне обстеження: матка не збiльшена, лiворуч вiд матки пальпується утвiр 7-8 см в дiаметрi, округлої форми, щiльно-еластичної консистенцiї, рiзко болючий при змiщеннi. Який дiагноз є найбiльш ймовiрний?

варіанти відповідей

Розрив пiоксальнiнкса

Позаматкова трубна вагiтнiсть

Перекрут нiжки пухлини

Гострий аднексит

Апоплексiя яєчника

Запитання 51

Хвора 68-ми рокiв, з дiагнозом рак шийки матки скаржиться на значну кровотечу зi статевих шляхiв. При оглядi в дзеркалах виявлено: шийка матки збiльшена, деформована, на її пiхвовiй частинi визначається кратероподiбна виразка, що кровоточить. Що необхiдно зробити в першу чергу при наданнi долiкарської допомоги?

варіанти відповідей

Ввести утеротонiки

Провести тугу тампонаду пiхви

Ввести кровоспиннi засоби

Покласти холод на низ живота

Провести бiопсiю шийки матки

Запитання 52

Фельдшер ФАПу, не з’ясувавши алергологiчного анамнезу у пацiєнта, виконав iн’єкцiю вiтамiну B6. Пiсля iн’єкцiї у пацiєнта з’явилось виражене збудження, стиснення в грудях, загальне почервонiння шкiри, напад кашлю, погiршення ритму дихання, зниження артерiального тиску. Яке ускладнення виникло у пацiєнта?

варіанти відповідей

Колапс

Повiтряна емболiя

Пiрогенна реакцiя

Анафiлактичний шок

Медикаментозна емболiя

Запитання 53

У дитини з гемофiлiєю А почалася носова кровотеча. Який препарат доцiльно використати для зупинки кровотечi?

варіанти відповідей

Крiопреципiтат

Дiцинон

Вiкасол

Хлористий кальцiй

Вiтамiн C

Запитання 54

Фельдшер здоровпункту проводить бесiду серед робiтниць цукрового заводу. Як слiд вiдповiсти на запитання: в якому вiцi починається клiмактеричний перiод?

варіанти відповідей

52-55 рокiв

40-45 рокiв

45-50 рокiв

60-65 рокiв

65-70 рокiв

Запитання 55

Лiкар призначив пацiєнту застосування газовiдвiдної трубки в раннiй пiсляоперацiйний перiод, щоб усунути метеоризм. На скiльки сантиметрiв фельдшеру необхiдно ввести газовiдвiдну трубку?

варіанти відповідей

18-20 см

20-30 см

15-18 см

10-15 см

7-10 см

Запитання 56

Пiд час виклику фельдшера хворий скаржиться на рiзку слабкiсть, запаморочення, що вiдчув хворий пiсля швидкого зниження температури. Об’єктивно: шкiра i видимi слизовi оболонки блiдi, риси обличчя загостренi, пульс ниткоподiбний. Яке ускладнення виникло у пацiєнта?

варіанти відповідей

Непритомнiсть

Колапс

Шок

Кома

Марення

Запитання 57

До фельдшера ФАПу звернулась пацiєнтка 40-ка рокiв зi скаргами на видiлення калу чорного кольору. З анамнезу вiдомо, що пацiєнтка знаходиться на ”Д” облiку з виразковою хворобою 12-ти палої кишки. До якого обстеження слiд пiдготувати пацiєнтку?

варіанти відповідей

Кал на приховану кров

Копрологiчне дослiдження калу

Кал на бактерiологiчне дослiдження

Кал на яйця гельмiнтiв

Загальний аналiз калу

Запитання 58

Пацiєнт 60-ти рокiв, госпiталiзований каретою швидкої допомоги до приймального вiддiлення зi скаргами на головний бiль у потиличнiй дiлянцi, пiдвищений артерiальний тиск - 170/95 мм рт.ст., мерехтiння мушок перед очима. На яку дiлянку тiла фельдшер повинен накласти гiрчичники?

варіанти відповідей

Грудину

Поперекову дiлянку

Потиличну

Спину

Серце

Запитання 59

Чоловiк 48-ми рокiв, звернувся до фельдшера здоровпункту промислового пiдприємства з приводу скарг на головний бiль, запаморочення, шум у головi, загальну слабкiсть. При обстеженнi: артерiальний тиск - 180/95 мм рт.ст. Як називається такий показник артерiального тиску?

варіанти відповідей

Артерiальна гiпотензiя

Гiпертермiя

Брадикардiя

Тахiкардiя

Артерiальна гiпертензiя

Запитання 60

До фельдшера ФАПу звернулась повторно вагiтна в термiнi 30 тижнiв вагiтностi зi скаргами на мажучi кров’янистi видiлення зi статевих шляхiв, болi не турбують. Вiдзначається високе стояння передлежачої частини плода над площиною входу в малий таз. Запiдозрено передлежання плаценти. Яка подальша тактика фельдшера?

варіанти відповідей

Госпiталiзацiя в стацiонар у плановому порядку

Подальше спостереження в жiночiй консультацi

Термiнова госпiталiзацiя в акушерський стацiонар

Проведення пiхвового дослiдження в умовах жiночої консультацiї

Амнiоскопiя

Запитання 61

Пацiєнтка 24-х рокiв скаржиться на гострий бiль у лiвiй здухвиннiй дiлянцi з iррадiацiєю в пряму кишку, який виник раптово пiсля статевого акту. Остання менструацiя була 2 тижнi тому. При пальпацiї визначаються бiль та позитивнi симптоми подразнення очеревини злiва. Який попереднiй дiагноз поставить фельдшер ШМД?

варіанти відповідей

Загроза переривання вагiтностi

Трубний аборт

Розрив маткової труби

Апоплексiя лiвого яєчника

Сальпiнгоофорит

Запитання 62

Фельдшер ФАПу обстежував жiнку з термiном вагiтностi 24 тижнi. Запiдозрив багатоплiдну вагiтнiсть. Який метод обстеження пiдтвердить дiагноз?

варіанти відповідей

Вислуховування серцебиття плода в двох точках

Вимiрювання артерiального тиску та пульсу жiнки

Вислуховування серцебиття плода в однiй точцi

Вимiрювання розмiрiв таза

Вимiрювання ОЖ, ВДМ

Запитання 63

У чоловiка 57-ми рокiв, що протягом 10-ти рокiв страждає на стабiльну стенокардiю напруження, раптово виник iнтенсивний здавлюючий бiль за грудниною, вiдчуття нестачi повiтря. Пiсля прийому 3-х таблеток нiтроглiцерину бiль зменшився, але не пройшов, через 30 хвилин став нестерпним, наростала задишка. Об’єктивно: блiдiсть шкiри, гiпергiдроз. Пульс - 100/хв., артерiальний тиск - 100/60 мм рт.ст. Який попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

IХС. Прогресуюча стенокардiя

Гострий перикардит

Нейроциркуляторна дистонiя

IХС. Гострий iнфаркт мiокарда

Тромбоемболiя легеневої артерiї

Запитання 64

До фельдшера звернулась жiнка 42- х рокiв зi скаргами на кровотечi iз носа, ясен, рiзнокольоровi геморагiї на тiлi, якi локалiзуються пiд гумками панчiх, у мiсцях тертя одягу. Об’єктивно: ”шкiра леопарда”, позитивнi симптоми щипка та джгута. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Гемофiлiя А

Тромбоцитопенiчна пурпура

Гострий лейкоз

Гемолiтична анемiя

Залiзодефiцитна анемiя

Запитання 65

Вкажiть об’єм долiкарської допомоги при кровотечi iз шийки матки, зумовленої злоякiсною пухлиною:

варіанти відповідей

Термiнова госпiталiзацiя

Ввести гiнекологiчний тампон

Провести пiхвову ванночку

Обробити йодом

Провести тампонаду пiхви

Запитання 66

Родiлля 25-ти рокiв народила живого доношеного хлопчика вагою - 3600 г. Пройшло 15 хвилин послiдового перiоду, ознак вiдокремлення послiду немає. Вкажiть, яка максимальна тривалiсть послiдового перiоду?

варіанти відповідей

15 хвилин

60 хвилин

30 хвилин

2 години

40 хвилин

Запитання 67

На виклику фельдшер ШМД встановив, що у дитини 5-ти рокiв блювання, болi в животi, були рiдкi випорожнення, температура - 38,0oC, хворий 4 години. Батько пов’язує захворювання з тим, що дитина їла в кафе тiстечко. Хлопчик неспокiйний, шкiра блiдо-землиста, тахiкардiя, живiт болючий. Симптоми гострого живота негативнi. З чого потрiбно почати надання допомоги?

варіанти відповідей

Ввести антибiотик

Ввести антигiстамiннi препарати

Промити шлунок i кишечник

Почати iнфузiйну терапiю

Ввести 50% розчин анальгiну

Запитання 68

До фельдшера ФАПу звернувся пацiєнт зi скаргами на нападоподiбний бiль у правому пiдребер’ї, що iррадiює в праву лопатку, нудоту, блювання, гiркий присмак у ротi. Пацiєнт неспокiйний, живiт болючий у правому пiдребер’ї, позитивнi симптоми Ортнера, Кера. Для невiдкладної допомоги фельдшер приготує:

варіанти відповідей

Холензим

Ренальган

Маалокс

Альмагель

Кордiамiн

Запитання 69

Фельдшер ФАПу оглядає хлопчика 12-ти рокiв. Мати пояснює, що дитина скаржиться на бiль в правому пiдребер’ї, жовтяничне забарвлення шкiри, темний колiр сечi, знебарвлення випорожнень, швидку втомлюванiсть. При оглядi: печiнка збiльшена, при пальпацiї рухлива, помiрно болiсна. Мати повiдомила, що 3 мiсяцi тому дитинi видалили зуб. Про яке захворювання слiд подумати?

варіанти відповідей

Гострий холецистит

Дискiнезiя жовчовивiдних шляхiв

Вiрусний гепатит В.

Залiзодефiцитна анемiя

Лейкоз

Запитання 70

До фельдшера здоровпункту звернувся робiтник, який наколов стопу цвяхом. На пiдошвi рана - 0,2х0,3 см. Щеплення проти правця проведено 2 роки тому. Який препарат для вакцинацiї повинен першочергово пiдготувати фельдшер?

варіанти відповідей

ПА 1,0 мл

Щеплення не потрiбне

ППС 3000 МО та ПА 1,0 мл

ППС 3000 МО

ПА 0,5 мл

Запитання 71

У недоношеної дитини з масою тiла при народженнi 1900 г пiд час годування виник напад апное, але цiаноз i брадикардiя не спостерiгаються. Що буде першочерговим у наданнi невiдкладної допомоги дитинi?

варіанти відповідей

Перевiрити рiвень глюкози в кровi

Тактильна стимуляцiя вздовж спини

Негайно розпочати ШВЛ

Постiйно пiдтримувати правильне положення

Розпочати зiгрiвання

Запитання 72

На травмпункт доставлений чоловiк 25-ти рокiв, що з ним сказати не може, рот широко вiдкритий, нижня щелепа висунута вперед. Вiдмiчається слинотеча. Травму отримав пiд час бiйки. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

варіанти відповідей

Вивих нижньої щелепи

Перелом верхньої щелепи

Перелом нижньої щелепи

Остеомiєлiт нижньої щелепи

Остеома нижньої щелепи

Запитання 73

Пiд час патронажу новонародженої дитини фельдшер виявив на шкiрi сiдниць, стегон, природних складок дрiбнi поверхневi пухирцi до 2-3 мм в дiаметрi з каламутним вмiстом. Загальний стан задовiльний. Встановiть попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Псевдофурункульоз

Пухирчатка новонароджених

Ексфолiативний дерматит Рiттера

Попрiлостi

Везикулопустульоз

Запитання 74

На ФАП привезли хворого з черепномозковою травмою. Свiдомiсть вiдсутня, крововилив у навколоочну клiтковину, з носа видiляється кров та лiквор, з вух витiкання лiквору. Артерiальний тиск - 100/60 мм рт.ст., пульс - 50/хв. Поставте попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Струс мозку

Перелом кiсток носа

Стиснення мозку

Перелом кiсток склепiння черепа

Перелом основи черепа

Запитання 75

Транспортування потерпiлого з переломом хребта при вiдсутностi щита проводиться в положеннi:

варіанти відповідей

На животi

На лiвому боцi

На правому боцi

На спинi

Сидячи

Запитання 76

До фельдшера ФАПу звернулась жiнка 35-ти рокiв з скаргами на сiпаючий бiль в II пальцi лiвої кистi, яка 3 днi тому поранила палець при чистцi риби. Останню нiч жiнка не спала внаслiдок нестерпного болю. При оглядi: нiгтьова фаланга лiвої кистi рiзко набрякла, гiперемована. Яке захворювання у жiнки?

варіанти відповідей

Паронiхiя

Артрит

Панарицiй

Бурсит

Остеомiєлiт

Запитання 77

Фельдшер ШМД прибув на виклик до хворої зi скаргами на рiзкий бiль внизу живота справа, запаморочення. Остання менструацiя 2 тижнi тому. Об’єктивно: шкiра блiда, артерiальний тиск - 80/60 мм рт.ст., пульс - 92/хв. Живiт напружений, болючий бiльше справа в нижнiх вiддiлах. Симптом Щоткiна-Блюмберга позитивний в нижнiх вiддiлах живота. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Перекрут нiжки кiсти яєчника

Позаматкова вагiтнiсть

Апоплексiя яєчника

Гострий апендицит

Фiбромiома

Запитання 78

До фельдшера ФАПу звернулась жiнка, яка отримала 20 хвилин тому опiк лiвої кистi та передплiччя гарячою водою. При оглядi на ураженiй дiлянцi пухирi, наповненi прозорою рiдиною, шкiра гiперемована. Яке втручання повинен здiйснити фельдшер?

варіанти відповідей

Покласти грiлку

Промити холодною водою

Накласти мазеву пов’язку

Накласти оцтовий компрес

Промити етиловим спиртом

Запитання 79

У хворого 55-ти рокiв пiд час диспансерного огляду вперше виявлено невеликий лейкоцитоз, абсолютний лiмфоцитоз за рахунок зрiлих лiмфоцитiв, тiнi Гумпрехта. Скарг хворий не має. Яке захворювання системи кровi можна запiдозрити?

варіанти відповідей

Хронiчний мiєлолейкоз

Гiпопластична анемiя

Гострий лейкоз

Лiмфогранулематоз

Хронiчний лiмфолейкоз

Запитання 80

До фельдшера ФАПу звернулася вагiтна в термiнi 35 тижнiв за консультацiєю. В ходi огляду фельдшером визначено: голiвка плоду злiва, серцебиття вислуховується на рiвнi пупка, передлегла частина вiдсутня. Фельдшер повинен направити вагiтну:

варіанти відповідей

На УЗД

До ВПВ

До дiльничного гiнеколога

До гiнекологiчного вiддiлення

До терапевта

Запитання 81

Фельдшер ШМД прибув по виклику до пацiєнта 50-ти рокiв, який скаржиться на головокружiння, слабкiсть, блювання за типом ”кавової гущi”, рiдкий чорного кольору кал. При обстеженнi: пульс - 120/хв., артерiальний тиск - 90/60 мм рт.ст. Що з пацiєнтом?

варіанти відповідей

Шлунково-кишкова кровотеча

Проривна виразка шлунку

Гостра кишкова непрохiднiсть

Гострий холецистит 

Гострий геморагiчний панкреатит

Запитання 82

На четверту добу пiсля отримання колотої рани правої стопи у хворого пiдвищилася температура тiла до 38oC, пахвиннi лiмфатичнi вузли збiльшилися, стали болючi, шкiра над ними почервонiла. Яке ускладнення рани можна припустити?

варіанти відповідей

Флегмона

Бешиха

Лiмфангоїт

Лiмфаденiт

Правець

Запитання 83

Пiсля важкої фiзичної роботи, хворий цукровим дiабетом раптово втратив свiдомiсть, з’явились судоми, при пальпацiї шкiрнi покриви вологi, очнi яблука твердi. Ваш попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Непритомнiсть

Колапс

Гiпоглiкемiчна кома

Гiперглiкемiчна кома

Уремiчна кома

Запитання 84

Потерпiлий непритомний, у правiй його руцi обiрваний електричний провiд, наявне судорожне посмикування тiла. Проведено знеструмлення. Об’єктивно: дихання та пульс на магiстральних артерiях вiдсутнi, на долоннiй поверхнi кистi продовгувата припухлiсть з обвугленням. Встановiть попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Електротравма

Iнфаркт мiокарда

Епiлептичний напад

Ларингоспазм

Тромбоз легеневої артерiї

Запитання 85

Фельдшера ШМД викликали до потерпiлої 35-ти рокiв, яка 6 годин тому випила 100 мл столового оцту з суїцидним намiром. Скаржиться на слабкiсть, спрагу, бiль у ротi й епiгастрiї, слинотечу. Слизова оболонка рота гiперемована. Перша допомога:

варіанти відповідей

Викликати блювання

Промити шлунок холодною водою через зонд

Промити шлунок розчином соди через зонд

Промити шлунок розчином перманганату калiю

Не промивати шлунок

Запитання 86

Пацiєнту хворому на цукровий дiабет призначено пiдшкiрне введення iнсулiну в кiлькостi 20 МО (1 мл iнсулiну = 100 МО). Вкажiть, яку кiлькiсть iнсулiну (в мл) необхiдно набрати в шприц ємнiстю 2 мл:

варіанти відповідей

0,6 мл

0,5 мл

0,2 мл

0,3 мл

0,4 мл

Запитання 87

До фельдшера ФАПу звернувся пацiєнт iз скаргами на зниження чутливостi у дiлянцi тильної поверхнi 4 i 5 пальцiв правої кистi, неможливiсть зiгнути 4 i 5 пальцi. При оглядi: м’язовий тонус та м’язова сила у правiй руцi зниженi, обсяг рухiв обмежений, згинально-лiктьовий рефлекс справа знижений. В анамнезi - травма правого передплiччя. Встановiть попереднiй дiагноз: 

варіанти відповідей

Невропатiя променевого нерву

Невропатiя лiктьового нерву

Невропатiя серединного нерву

Центральний паралiч правої руки

Невропатiя великогомiлкового нерву

Запитання 88

Вас викликали до хворого. Пацiєнт збуджений, тремтить, не спить, бачить пiд лiжком ”маленьких пацюкiв”, струшує простирадло i подушку. Зi слiв родичiв зловживає алкоголем. Який дiагноз поставить фельдшер ФАПу?

варіанти відповідей

Старечий параноїд

Шизофренiя

Алкогольний делiрiй

Манiакально-депресивний психоз

Епiлептичний психоз

Запитання 89

Для якого елемента висипки характернi раптовий початок, нетривале iснування, безплiдне зникнення, свербiж:

варіанти відповідей

Уртикарного елемента

Плями

Вузлика

Везикули

Вузла

Запитання 90

У хворого на ГРВI на 4-ту добу стан погiршився, температура пiдвищилася до 38oC, з’явилася задишка, досi сухий кашель став вологим, з серозно-гнiйним харкотинням. В легенях - притуплення перкуторного звуку. Яке ускладнення можна припустити?

варіанти відповідей

Гострий бронхiт

Вiрусна пневмонiя

Ексудативний плеврит

Сухий плеврит

Бактерiальна пневмонiя

Запитання 91

Фельдшер оглянув на дому 70-рiчного чоловiка у якого вiдмiчався помiрний головний бiль, на фонi якого протягом двох дiб з’явилися i поглибилися розлади мови, слабкiсть у правих кiнцiвках. В анамнезi: iнфаркт мiокарда, страждає на аритмiю. В неврологiчному статусi: елементи моторної афазiї, центральний парез VII i XII пар черепних нервiв з правого боку; з того ж боку гемiпарез по центральному типу та гемiгiперестезiя. Який найбiльш ймовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Геморагiчний iнсульт

Iшемiчний iнсульт

Транзиторна iшемiчна атака

Епiдуральна гематома

Пухлина мозку

Запитання 92

До фельдшера звернулася дитина зi скаргами на перiодичну нудоту, свербiж у дiлянцi ануса, зниження апетиту. Який метод обстеження слiд призначити для постановки дiагнозу?

варіанти відповідей

Копрологiчне дослiдження випорожнень

Зiскоб з перiанальних складок

Дуоденальне зондування

Бактерiологiчне дослiдження випорожнень

Фiброгастродуоденоскопiя

Запитання 93

При вiдвiдуваннi ФАПу мати 3- мiсячної дитини поскаржилась на неспокiй дитини, пiтливiсть. При оглядi: на шкiрi елементи пiтницi, в дiлянцi потилицi облисiння, краї переднього тiм’ячка м’якi. Вкажiть найбiльш iмовiрне захворювання:

варіанти відповідей

Гiпокальцiємiчний синдром

Рахiт

Ексудативно-катаральний дiатез

Нервово-артритичний дiатез

iмфатико-гiпопластичний дiатез

Запитання 94

Дитинi 2 роки. Скарги батькiв на раптове пiдвищення температури тiла до 39oC, млявiсть, неспокiй, блювання, судоми. Об’єктивно: на спинi, сiдницях, бокових частинах тулуба, заднiй поверхнi стегон висип у виглядi геморагiчних зiркоподiбних елементiв. Вкажiть найбiльш ймовiрне захворювання:

варіанти відповідей

Кiр

Менiнгококова iнфекцiя

Скарлатина

Краснуха

Вiтряна вiспа

Запитання 95

У пацiєнта при транспортуваннi в реанiмацiйне вiддiлення у коматозному станi, вiдзначається рiдке (6-8 дихальних рухiв за хвилину), шумне, глибоке дихання. Визначте патологiчний тип дихання:

варіанти відповідей

Трахiпное

Брадипное

Дихання Куссмауля

Дихання Бiота

Дихання Чейн-Стокса

Запитання 96

Ви фельдшер ФАПу. До вас звернулась пацiєнтка зi скаргами на нудоту, сухiсть в ротi. Ввечерi вiдмiчала двоїння предметiв, ”туман в очах”, розлади ковтання. При оглядi було виявлено: t o- 37,2oC, птоз, мiдрiаз, анiзокорiю. Оберiть захворювання, на яке вказують зазначенi ознаки:

варіанти відповідей

Гостре порушення мозкового кровообiгу

Вiрусний менiнгоенцефалiт

Герпетичний менiнгоенцефалiт

Ботулiзм

Отруєння блiдою поганкою

Запитання 97

Жiнка 27-ми рокiв, тривожна, пiдозрiла, постiйно озирається, весь час до чогось прислухається, стверджує, що в неї у мозку ”працює мобiльний телефон”, а також, що вона чує голос рiдного брата, який наказує їй робити рiзнi дивнi вчинки ”ображати перехожих, когось вдарити, розбити скло, тощо”. Виглядає пригнiченою, усамiтненою. На основi клiнiчних даних зазначте психопатологiчний синдром:

варіанти відповідей

Корсакова

Манiакальний

Кандинського-Клерамбо

Астенiчний

Невротичний

Запитання 98

Пацiєнтка, прокинувшись уночi, не змогла встати з лiжка через слабкiсть в правих кiнцiвках, хотiла покликати на допомогу, але не змогла сказати нi слова. До ранку всi цi явища зникли. Артерiальний тиск - 180/110 мм рт.ст. Вкажiть, який патологiчний стан розвинувся у хворої:

варіанти відповідей

Транзиторна iшемiчна атака

Гiпертонiчний криз

Iшемiчний iнсульт

Субарахноїдальний крововилив

Геморагiчний iнсульт

Запитання 99

Фельдшер проводить передстерилiзацiйну обробку медичного iнструментарiю. На затискач наносить кiлька крапель 1% р-ну фенолфталеїну. Вкажiть, про що свiдчить рожеве забарвлення на iнструментi?

варіанти відповідей

Наявнiсть залишкiв кровi

Наявнiсть залишкiв мийного розчину

Наявнiсть залишкiв дезоксону

Наявнiсть залишкiв жиру

Наявнiсть залишкiв дезактину

Запитання 100

Фельдшер ФАПу виконав внутрiшньом’язову iн’єкцiю, попередньо пiдiгрiтого олiйного розчину, але не перевiрив, чи не потрапив у судину. Вкажiть ускладнення, яке може виникнути у даному випадку:

варіанти відповідей

Iнфiльтрат

Алергiчна реакцiя

Некроз

Повiтряна емболiя

Медикаментозна емболiя

Запитання 101

Фельдшер ШМД проводить iн’єкцiю антибiотика. Попередньо була проведена проба на чутливiсть до розчинника - новокаїну. Проба дала позитивний результат. Назвiть, який розчинник можна використовувати для розведення антибiотика?

варіанти відповідей

0,25% розчин новокаїну

0,5% розчин новокаїну

10% розчин натрiю хлориду

0,9% розчин натрiю хлориду

0,1% розчин натрiю хлориду

Запитання 102

До фельдшера ФАПу звернувся хворий зi скаргами на почервонiння i закисання очей, рiзь в очах. Пiд час обстеження - гiперемiя кон’юнктиви, наявнiсть гнiйних видiлень. Який попереднiй дiагноз можна поставити?

варіанти відповідей

Блефарiт

Кон’юнктивiт

Ячмiнь

Керотит

Склерит

Запитання 103

Фельдшер прибув на виклик до дитини 5-ти рокiв, яка протягом 2-х днiв хворiє на ГРВI. 2 години тому з’явився дрiбноплямистий висип рожевого кольору на тлi незмiненої шкiри, не схильний до злиття, розташований на розгинальних поверхнях кiнцiвок, спинi, сiдницях. Потиличнi та задньошийнi лiмфатичнi вузли збiльшенi до 1,0 см в дiаметрi. Встановiть дiагноз:

варіанти відповідей

Краснуха

Скарлатина

Кiр

Менiнгококцемiя

Вiтряна вiспа

Запитання 104

До Вас на ФАП звернувся хворий 63-х рокiв, який скаржиться на поступове зниження гостроти зору правого ока. Протягом пiвроку за призначенням офтальмолога закапував вiтамiннi краплi. При оглядi пiд капсулою кришталика видно помутнiння сiрого кольору, яке сягає центру зiницi. Вкажiть iмовiрний дiагноз:

варіанти відповідей

Глаукома

Блефарит

Кон’юнктивiт

Дакрiоаденiт

Катаракта

Запитання 105

У дитини 4,5 рокiв пiдвищення температури тiла до 39oC, порушення загального стану, вiдмова вiд їжi, неспокiй. На шкiрi волосистої частини голови, обличчi, тулубi, кiнцiвках полiморфний висип у виглядi папул, везикул, кiрочок. Вкажiть етiотропний препарат для лiкування при тяжкому перебiгу даного захворювання:

варіанти відповідей

Ацикловiр

Брильянтовий зелений

Цефтрiаксон

Фукорцин

Фенiстил

Запитання 106

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до пацiєнтки, яка втратила свiдомiсть в переповненiй маршрутцi.

Об’єктивно: виражена блiдiсть шкiри, пульс - 90/хв., артерiальний тиск - 85/50 мм рт.ст. Назвiть заходи, якi необхiдно надати пацiєнтцi:

варіанти відповідей

Посадити на стiлець, розстебнути стискаючий одяг

Надати положення лежачи, з припiднятим нiжним кiнцем

Надати положення з опущеними ногами

Надати положення Фаулера

Надати положення Сiмса

Запитання 107

До фельдшера ФАПу звернувся пацiєнт зi скаргами на кашель з видiленням великої кiлькостi харкотиння, особливо вранцi. Вкажiть, яке положення слiд надати пацiєнту, для полегшення вiдходження харкотиння:

варіанти відповідей

Активне

Пасивне

Дренажне

Вимушене

Фаулера

Запитання 108

Бригада ШМД обслуговує виклик до хлопчика 14-ти рокiв. При обстеженнi: свiдомiсть дитини збережена, шкiра блiда iз цiанотичним вiдтiнком. На шкiрi правої руки - глибокi опiки. Артерiальний тиск - 125/70 мм рт.ст., пульс - 80/хв. Тонiчне скорочення м’язiв. Знаходився коло трансформаторної будки через кiлька годин пiсля грози. Вкажiть препарати, якi необхiдно ввести дитинi першочергово:

варіанти відповідей

Кордiамiн, супрастин, анальгiн

Седуксен, димедрол, амiназiн

Строфантiн, адреналiн, тавегiл

Цефазолiн, манiтол, еуфiлiн

Ефедрин, алупент, атропiн

Запитання 109

Пiсля виконання манiпуляцiї iнструменти потрiбно занурити у дезiнфiкуючий розчин, потiм промити пiд проточною водою. Назвiть наступний етап у проведеннi передстерилiзацiйного очищення виробiв медичного призначення:

варіанти відповідей

Висушування та стерилiзацiя в автоклавi

Контроль якостi передстерилiзацiйного очищення

Промивання у дистильованiй водi

Занурення у миючий засiб

Стерилiзацiя

Запитання 110

Ви - фельдшер ФАПу. При обстеженнi породiллi виявили: загальний стан не порушений, права молочна залоза болюча та щiльна на дотик. Ваш попереднiй дiагноз

варіанти відповідей

Гiпогалактiя

Мастит

Лактостаз

Лактогенез

Лактопоез

Запитання 111

Родiлля у термiнi пологiв, доставлена у першому перiодi пологiв з матковою кровотечею. Артерiальний тиск - 90/60 мм рт.ст. Шийка матки згладжена, вiдкрита на 6 см. На всьому протязi вiчка визначається плацентарна тканина. Кровотеча пiдсилюється. Яка тактика ведення пологiв?

варіанти відповідей

Рання амнiотомiя

Стимуляцiя пологової дiяльност

Накладення порожнинних акушерських щипцiв

Консервативне ведення пологiв

Кесарiв розтин

Запитання 112

У дитини 2-х рокiв - IV ступiнь гострого стенозуючого ларинготрахеїту. Який метод невiдкладної допомоги найдоцiльнiший в цьому випадку?

варіанти відповідей

Подавання зволоженого кисню

Трахеотомiя

Вiдволiкальна терапiя

Антигiстамiннi засоби

Паровi iнгаляцiї

Запитання 113

Ви фельдшер швидкої допомоги, приїхали на виклик до потерпiлої, яка випадково вилила на себе окрiп. При обстеженнi: потерпiла кричить вiд болю, передня поверхня обох нижнiх кiнцiвок яскраво-гiперемована, вкрита пухирцями з серозним вмiстом. Яка ступень та площа опiка у потерпiлої?

варіанти відповідей

III А ст., 18%

II ст., 36%

III Б ст., 45%

I ст., 9%

III А ст., 27%

Запитання 114

До фельдшера здоровпункту заводу звернувся робiтник, який скаржиться на слабкiсть, пiдвищення температури до 38oC, наявнiсть болючого iнфiльтрату на заднiй поверхнi шиї. При оглядi: наявнiсть iнфiльтрату синюшно-багрового кольору з кiлькома гнiйними крапками. Вiдмiчається збiльшення та болючiсть потиличних лiмфовузлiв. Який попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Фурункул

Абсцес

Флегмона

Карбункул

Бешиха

Запитання 115

До фельдшера ФАПу звернулася жiнка 45-ти рокiв, скаржиться на загальну слабкiсть, неприємнi вiдчуття в дiлянцi серця, утруднене дихання, ковтання. Протягом 40-ка рокiв жила на Закарпаттi. Об’єктивно: шкiра звичайного кольору, волога. Щитоподiбна залоза збiльшена, пульс - 72/хв., артерiальний тиск - 120/70 мм рт.ст. Який попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Акромегалiя

Ендемiчний зоб

Гiпотерiоз

Дифузний токсичний зоб

Нецукровий дiабет

Запитання 116

До фельдшера ФАПу звернувся пацiєнт 63-х рокiв зi скаргами на затруднене сечовипускання, особливо вночi. Хворий вiдзначає, що цiвка сечi стала слабкою, час вiд часу переривається. Яке обстеження проведе фельдшер для уточнення дiагнозу?

варіанти відповідей

Цистоскопiю

Пальцеве дослiдження прямої кишки

Хромоцистоскопiю

Iригоскопiю

Ректороманоскопiю

Запитання 117

Фельдшера ФАПу запросили оглянути пацiєнта 43-х рокiв, який пiсля вживання алкоголю скаржиться на оперiзувальний бiль, нудоту, багаторазове блювання, яке не приносить полегшення. Об’єктивно: пацiєнт збуджений, живiт здутий, при пальпацiї - болючiсть в проекцiї пiдшлункової залози. Якi лiкарськi препарати застосує фельдшер при наданнi першої допомоги?

варіанти відповідей

Дицинон, етамзiлат

Гепарин, фiбринолiзин

Но-шпу, гордокс

Прозерiн, ацеклидiн

Сибазон, димедрол

Запитання 118

Пiсля визначення груп кровi, резусфактора, проведення проб на iндивiдуальну сумiснiсть та бiологiчної проби їх результати заносять до:

варіанти відповідей

Листа iнтенсивного нагляду

Протоколу переливання кровi

Температурного листка

Листка лiкарняних призначень

Амбулаторної картки

Запитання 119

До фельдшера ФАПу звернулася мати з дитиною 3-х мiсяцiв зi скаргами на асиметрiю шкiрних складок на стегнах у дитини. Яке захворювання припустить фельдшер?

варіанти відповідей

Природжений вивих стегна

Звичний вивих стегна

Застарiлий вивих стегна

Травматичний вивих стегна

Патологiчний вивих стегна

Запитання 120

До фельдшера ФАПу звернувся чоловiк 37-ми рокiв зi скаргами на пiдвищення температури тiла, утруднення носового дихання, видiлення з носа, бiль у лобовiй дiлянцi, який посилюється пiд час пальпацiї або постукування по переднiй стiнцi лобової пазухи, особливо в разi натискання у верхньо-внутрiшньому кутi очної ямки. Яке захворювання запiдозрить фельдшер?

варіанти відповідей

Гострий етмоїдiт

Гострий ринiт

Гострий гайморит

Гострий сфеноїдит

Гострий фронтит

Запитання 121

Дитину, яка народилася на 38-му тижнi вагiтностi з довжиною тiла - 45 см i масою - 2500, обвiд голови - 34 см треба рахувати як:

варіанти відповідей

Переношену

Недоношену I ступеню

Доношену

Недоношену II ступеню

Недоношену III ступеню

Запитання 122

До фельдшера ФАПу звернулась пацiєнтка 25-ти рокiв, зi скаргами на свербiж, печiю в пiхвi, що з’явилися пiсля випадкового статевого акту. Об’єктивно: слизова оболонка пiхви гiперемована, набрякла, з точковими геморагiями. Видiлення пiнистi, з неприємним запахом. Ваш ймовiрний дiагноз:

варіанти відповідей

Мiкозний кольпiт

Трихомонадний кольпiт

Хламiдiоз

Ендометрит

Цервiцит

Запитання 123

До фельдшера ФАПу звернулася пацiєнтка зi скаргами на бiль у правому пiдребер’ї, який виник пiсля споживання жирної їжi, нудоту та блювання, яке не принесло полегшення. Об’єктивно: живiт болючий у правому пiдребер’ї, позитивнi симптоми Ортнера, Мерфi, Кера. Який з медикаментiв необхiдно ввести першочергово?

варіанти відповідей

Вiкасол

Алохол

Баралгiн

Дицинон

Нiтроглiцерин

Запитання 124

До фельдшера ФАПу принесли дитину 7 днiв зi скаргами на блiдiсть шкiри i слизових оболонок. Загальний стан задовiльний. В загальному аналiзi кровi знижена кiлькiсть еритроцитiв та Hb, Rh (+), у матерi Rh (-). На яке захворювання вказують данi симптоми?

варіанти відповідей

Гемолiтична хвороба, жовтянична форма

Залiзодефiцитна анемiя

Гiпохромна анемiя

Гемолiтична хвороба, анемiчна форма

Гемолiтична хвороба, набрякова форма

Запитання 125

Ви фельдшер ФАПу, берете на облiк вагiтну. Остання менструацiя була 2 мiсяцi тому. Дно матки на 2 пальцi вище лона, видiлення з пiхви кров’янi з мiхурцями. У жiнки набряки на ногах та переднiй черевнiй стiнцi, артерiальний тиск - 140/90 мм рт.ст., пульс - 60/хв. Що Ви запiдозрити у вагiтної? Вашi дiї?

варіанти відповідей

Мiхуровий занесок. Негайна госпiталiзацiя

8 тижнiв вагiтностi. Аборт, що розпочався

12 тижнiв вагiтностi. Направити в жiночу консультацiю

Вагiтнiсть, що завмерла. Госпiталiзацiя

Хорiонепiтелiома. Госпiталiзацiя

Запитання 126

Фельдшер проводить санiтарноосвiтню лекцiю на пiдприємствi з питань профiлактики онкозахворювань. Що повинен вiдповiсти фельдшер на питання: ”Як часто жiнка повинна проводити самообстеження молочних залоз?” 

варіанти відповідей

1 раз на тиждень

1 раз на рiк

1 раз на мiсяць

2 рази на рiк

2 рази на тиждень

Запитання 127

До ФАП звернувся пацiєнт iз загостренням хронiчного холециститу. Який метод найпростiшої фiзiотерапiї доцiльно використати в даному випадку для зняття болю?

варіанти відповідей

Мiхур з льодом

Холодний компрес

Грiлку

Холодну примочку

Зiгрiвальний компрес

Запитання 128

Ви фельдшер ШМД. Проводите серцево-легеневу реанiмацiю дитини 15- ти днiв. На яку глибину повинна прогинатися грудина пiд час виконання закритого масажу серця?

варіанти відповідей

0,5 см

2 см

3 см

1-1,5 см

2-2,5 см 

Запитання 129

Фельдшер ШД виїхав на мiсце ДТП, хворий з вiдкритою травмою грудної клiтки та переломом ребер з правого боку. У нього дiагностований правобiчний пневмоторакс. Хворому термiново показано дренування плевральної порожнини. Вкажiть мiсце проведення плевральної пункцiї:

варіанти відповідей

2-ге мiжребер’я по середньоключичнiй лiнiї

7-ме мiжребер’я по лопатковiй лiнiї

6-те мiжребер’я по задньопахвовiй лiнiї

Мiсце найбiльшої тупостi, визначеної пiд час перкусiї

Проекцiя плеврального синуса

Запитання 130

Фельдшер ФАПу спостерiгає за пацiєнткою з залiзодефiцитною анемiєю. Вiн визначив, що у хворої суха шкiра, трiщини у кутиках рота, ламкi нiгтi, посилене випадiння волосся. Який синдром характеризує цi ознаки?

варіанти відповідей

Анемiчний

Геморагiчний

Сидеропенiчний

Астеновегетативний

Диспептичний 

Запитання 131

До фельдшера ФАПу звернулася жiнка 54-х рокiв зi скаргами на бiль та набряк у дiлянцi нижньої третини правої гомiлки, судоми литкових м’язiв уночi. При оглядi: поверхневi вени розширенi, видно зони гiперпiгментацiї нижньої тре- Крок М Лiкувальна справа (україномовний варiант) 2017 рiк 16 тини гомiлки. Вкажiть дiагноз

варіанти відповідей

Флебiт поверхневих вен правої нижньої кiнцiвки

Варикозна хвороба правої нижньої кiнцiвки

Гостра венозна недостатнiсть правої нижньої кiнцiвки

Облiтеруючий атеросклероз судин правої нижньої кiнцiвки

Тромбоз поверхневих вен правої нижньої кiнцiвки

Запитання 132

На ФАП звернулась дiвчинка 14-ти рокiв зi скаргами на болi в суглобах та пiдвищення температури тiла до 37,5oC. Iз анамнезу вiдомо, що 2 тижнi тому перехворiла на ангiну. Пiсля обстеження дитини фельдшер поставив попереднiй дiагноз: ревматизм. Якi iз великих критерiїв ревматизму пiдтверджують дiагноз?

варіанти відповідей

Гiпертермiя, анемiя, артралгiя

Полiартрит, кардит, хорея

Анемiя, збiльшення швидкостi осiдання еритроцитiв, пiдвищення артерiального тиску

Анемiя, лейкопенiя, артралгiя

Змiни ЕКГ, анемiя, гiпертермiя

Запитання 133

Дiагностика перфоративної виразки шлунку базується на головних ознаках (трiада Мондора):

варіанти відповідей

Нудота, блювання, затримка стулу

”Кинджальний” бiль, ”дошкоподiбний” живiт, виразковий анамнез

Головний бiль, запаморочення, загальна слабкiсть

Кровотеча, зiяння країв рани, порушення функцiї

Зниження артерiального тиску, тахiкардiя, втрата свiдомост

Запитання 134

Потерпiлий 50-ти рокiв був збитий автомашиною. Зi слiв оточуючих перебував без свiдомостi близько 10 хвилин. Скаржиться на головний бiль, головокружiння, нудоту. Було одноразове блювання. Об’єктивно: лице блiде, пульс - 90/хв., частота дихання - 16/хв., артерiальний тиск - 130/80 мм рт.ст. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

варіанти відповідей

Забiй головного мозку

Синдром здавлення головного мозку

Перелом склепiння черепа

Струс головного мозку

Перелом основи черепа

Запитання 135

Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернулась пацiєнтка, якiй було проведено струмектомiю. У неї виявленi проблеми: в’ялiсть, загальна слабкiсть, зниження працездатностi, зниження пам’ятi, мерзлякуватiсть, сонливiсть вдень, шкiра суха, лущиться, не береться в складку, сухiсть, ламкiсть, випадiння волосся. Про яке захворювання можна подумати?

варіанти відповідей

Цукровий дiабет

Атеросклероз

Гiпотиреоз

Гiпертироз

Акромегалiя

Запитання 136

Хвора 76-ти рокiв впала з висоти близько 3-х м на деревину. Доставлена МШД через 6 годин пiсля травми. Стан тяжкий. Артерiальний тиск - 80/60 мм рт.ст., пульс - 120/хв. Позитивнi симптоми подразнення очеревини. В ходi оглядової рентгенографiї виявлено вiльний газ у черевнiй порожнинi пiд куполом дiафрагми. Дiагноз: розрив порожнистого органа. Яке ускладнення розвинулося у хворої? 

варіанти відповідей

Iнфаркт мiокарда

Перелом основи черепа

Перитонiт

Тромбоз мезентерiальних судин

Механiчна кишкова непрохiднiсть

Запитання 137

Хворого 72-х рокiв госпiталiзовано фельдшером швидкої допомоги зi скаргами на бiль у серцi, задишку. Об’єктивно: межi серця змiщенi лiворуч на 1 см, тони послабленi, аритмiчнi. На ЕКГ iнтервали R-R рiзної тривалостi, хвилi f. Про яке порушення серцевого ритму йдеться?

варіанти відповідей

Екстрасистолiчна аритмiя

Миготлива аритмiя

Синусова тахiкардiя

Пароксизмальная шлуночкова тахiкардiя

Синусова аритмiя

Запитання 138

До фельдшера звернувся чоловiк 45- ти рокiв, зi скаргами на ожирiння обличчя, тулуба, стегон, червоно-фiолетовi смуги на шкiрi живота, плечей, грудних залоз, а також на сонливiсть, слабкiсть, депресiю та порушення статевої функцiї. На рентгенограмi черепа - турецького сiдла є базофiльна аденома аденогiпофiза, у кровi - пiдвищений рiвень кортизолу. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Хвороба Iценко-Кушинга

Акромегалiя

Нецукровий дiабет

Хвороба Аддiсона

Гiпофiзарний нанiзм

Запитання 139

До фельдшера звернувся хворий 20-ти рокiв зi скаргами на пiгментацiю шкiри, яка виникла недавно (золотистокоричневого кольору), потемнiшання волосся, вiдсутнiсть апетиту, нудоту, дiарею, бiль у животi, схуднення. Дихання везикулярне, артерiальний тиск - 100/70 мм рт.ст., пульс - 60/хв. Аускультативно: тони серця ослабленi. Живiт при пальпацiї болiсний в епiгастрiї. Нiктурiя. Зниження функцiї статевих залоз. Яке захворювання виникло у пацiєнта?

варіанти відповідей

Ожирiння

Хвороба Iценко-Кушинга

Хвороба Аддiсона

Подагра

Панкреатит

Запитання 140

Дитина народилась вiд ВIЛiнфiкованої матерi з оцiнкою за шкалою Апгар - 8 балiв, масою тiла - 3200 г, довжиною - 50 см. Загальний стан задовiльний. Антиретровiрусна терапiя не проводилась. Через який час можна визначити методом IФА наявнiсть ВIЛ-iнфекцiї у дитини?

варіанти відповідей

Через 12 мiсяцiв

Через 18 мiсяцiв

У першi днi пiсля народження

У першi 6 мiсяцiв

У 2 роки

Запитання 141

Ви фельдшер ФАПу. У доношеної клiнiчно здорової дитини на третю добу пiсля народження виникла блювота iз домiшками кровi, мелена. Який препарат потрiбно було ввести для профiлактики геморагiчної хвороби новонароджених на другу добу життя?

варіанти відповідей

Вiтамiн D

Етамзилат

Амiнокапронову кислоту

Препарати залiза

Вiтамiн K

Запитання 142

Ви фельдшер ФАПу. Виклик до дитини 4-х рокiв. Скарги на розлад сну, втрату апетиту, блювання, болi в кiнцiвках. Об’єктивно: дитина млява, голова мокра вiд поту, гiперестезiя шкiри. При спробi посадити дитину в лiжку - дитина плаче, скаржиться на бiль в спинi, заводить руки за спину та спирається на них (”симптом тринiжка”). Профiлактичнi щеплення не проводились. Встановiть попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Полiомiєлiт

Менiнгококова iнфекцiя

Гемофiльна iнфекцiя

Нейротоксикоз

Грип

Запитання 143

Пацiєнтка 25-ти рокiв звернулась iз скаргами на часте, болiсне сечовипускання малими порцiями, болi в надлобковiй дiлянцi, субфебрильну температуру тiла, порушення сну, якi з’явились пiсля переохолодження. Який ймовiрний дiагноз поставите?

варіанти відповідей

Гострий цистит

Гострий гломерулонефрит

Сечокам’яна хвороба

Гострий апендицит

-

Запитання 144

Хворий 72-х рокiв скаржиться на серцебиття, задишку при незначному фiзичному навантаженнi, появу набрякiв на ногах, тяжкiсть у правому пiдребер’ї. Хворiє на гiпертонiчну хворобу. Що є найбiльш вiрогiдною причиною розвитку такого стану?

варіанти відповідей

Анемiя

Хронiчна серцева недостатнiсть

Бронхiальна астма

Хронiчний гепатит

Набута вада серця

Запитання 145

Хворий скаржиться фельдшеру ФАПу на оперiзуючий бiль в надчеревнiй дiлянцi, в лiвому та правому пiдребер’ях, нудоту, метеоризм, бурчання в животi, рiдкi випорожнення, якi мають кашкоподiбний вигляд, жирнi, блискучi. Симптоми спостерiгаються протягом року. Який попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Цироз печiнки

Хронiчний гастрит

Хронiчний гепатит

Хронiчний панкреатит

Хронiчний холецистит

Запитання 146

Хвора 35-ти рокiв звернулася до фельдшера ФАПу зi скаргами на загальну слабкiсть, рiзкий бiль у великих суглобах, пiдвищення температури тiла до 38,2oC, пiтливiсть. З анамнезу вiдомо, що два тижнi тому хвора перенесла стрептококовий фарингiт. Об’єктивно: блiдiсть шкiри, артерiальний тиск - 110/70 мм рт.ст. Гомiлковi-ступневi та колiннi суглоби гарячi на дотик, червонi, набряклi. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Ревматичний ендокардит

Ревматичний перикардит

Ревматичний полiартрит

Ревматична хорея

Ревматичний мiокардит

Запитання 147

На ФАП звернувся хворий 22-х рокiв, на 2-й день захворювання з профузним проносом i блюванням, судомами м’язiв нижнiх кiнцiвок. Об’єктивно: стан тяжкий, температура тiла - 35,8oC. Шкiра блiда, акроцiаноз. Риси обличчя загостреннi, очi та щоки запалi. Голос сиплий. Задишка - 32/хв. Тони серця глухi, пульс - 130/хв., слабкого наповнення i напруження, артерiальний тиск - 70/50 мм рт.ст. Язик сухий. Живiт запалий, пальпацiя безболiсна. Випорожнення водянистi без кольору i запаху. Пiд час огляду - блювота ”фонтаном”. Протягом останнiх 24 годин видiлив 350 мл сечi. Три днi тому приїхав з Криму, де вiдпочивав з родиною. Члени родини здоровi. Сформулюйте i обґрунтуйте попереднiй дiагноз:

варіанти відповідей

Сальмонельоз. Зневоднення III ступеню

Харчова токсикоiнфекцiя. Зневоднення III ступеню

Дизентерiя

Холера. Зневоднення III ступеню

Колi-iнфекцiя

Запитання 148

Хворий 28-ми рокiв звернувся на ФАП зi скаргами на сильний головний бiль, нудоту, блювання, мовнi розлади, порушення слуху, смаку, пiдвищення температури до 39oC, загальну слабкiсть. В анамнезi: гнiйний отит. В неврологiчному статусi: сенсорна афазiя, нюховi, слуховi, смаковi галюцинацiї. В кровi: L30 · 109/л, швидкiсть осiдання еритроцитiв - 42 мм/год. Що можна дiагностувати у хворого?

варіанти відповідей

Мозковий iнсульт

Абсцес головного мозку

Менiнгiт

Радикулiт

Неврит

Запитання 149

До фельдшера з’явився хворий 45- ти рокiв, який скаржиться на наявнiсть висипу на груднiй клiтцi. Об’єктивно: на правiй половинi грудної клiтки в мiжреберних промiжках виявляються згрупованi мiхури з серозним та каламутним вмiстом. З анамнезу: впродовж 3-х днiв до появи висипу вiдмiчалось пiдвищення температури, головний бiль, невралгiчний бiль у зонi майбутнього висипу. Встановiть дiагноз:

варіанти відповідей

Оперезувальний герпес

Герпес простий

Стафiлострептодермiя

Бешиха

Себорея

Запитання 150

Фельдшеру здоровпункту необхiдно провести оцiнювання фiзичного розвитку учнiв. Фельдшер визначив iндекс Кетле. Як його розраховувати? 

варіанти відповідей

Множення маси тiла на зрiст у сантиметрах

Дiлення зросту на масу тiла

Дiлення маси тiла в грамах на зрiст у сантиметрах

Сума показникiв зросту та маси тiла

Множення зросту на масу тiла E.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест