Підготовка до Крок М С/с (2017 ІІ частина)

Додано: 24 січня 2021
Предмет:
Тест виконано: 32 рази
50 запитань
Запитання 1

У 5-рiчної дитини через 3-5 хвилин пiсля укусу бджоли посилився рiзкий бiль в мiсцi укусу, погiршився загальний стан, вiдчуття жару та недостатку повiтря, головокружiння, шум у вухах. Виражена блiдiсть шкiри акроцiаноз, холодний липкий пiт на тiлi, рiзко знижений АТ. Який стан розвинувся у дитини?

варіанти відповідей

Гiперглiкемiчна кома

Анафiлактичний шок

Набряк Квiнке

Ацетонiчний синдром

Гiпоглiкемiчна кома

Запитання 2

Дитинi вiком 1 мiсяць з метою профiлактики рахiту призначають:

варіанти відповідей

Аквадетрiм

Аскорутiн

Фарiнгосепт

Фестал

Пантенол

Запитання 3

Потерпiлий скаржиться на болi внизу живота i неможливiсть рухати ногами. При пальпацiї визначається болючiсть в проекцiї лобкового зрощення, осьове навантаження посилює бiль. Визначається позитивний симптом прилиплої п’яти. Як необхiдно виконати транспортну iммобiлiзацiю?

варіанти відповідей

Лежачи на спинi в положеннi ”жаби”

Лежачи на животi

Напiвсидячи 

Лежачи на спинi

Стоячи

Запитання 4

У хворої 48-ми рокiв скарги на болi у дiлянцi лiвої сiдницi, пiдвищена t o до 38,5oC. Протягом 10-ти днiв проводились в/м iн’єкцiї. Об’єктивно: загальний стан задовiльний, у дiлянцi лiвої сiдницi визначається утворення розмiром 5х5 см, шкiра над ним гiперемiйована, болюча на дотик, в центрi визначається розм’якшення. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Фурункул

Карбункул

Лiпома

Флегмона

Пiсляiн’єкцiйний абсцес

Запитання 5

Чоловiк звернувся до лiкувального закладу зi скаргами на болючу припухлiсть верхньої повiки лiвого ока. Об’єктивно: на обмеженiй дiлянцi краю верхньої повiки, припухлiсть, яка має жовтуватий колiр, на верхiвцi пустула, по периферiї гiперемiя, набряк. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Халязiон

Ячмiнь

Флегмона

Абсцес

Алергiчний набряк

Запитання 6

Хворому iз паронiхiєю лiвого вказiвного пальця призначене оперативне лiкування пiд анестезiєюза методом Оберста-Лукашевича. Який анестетик та в якiй кiлькостi повинна пiдготувати медсестра?

варіанти відповідей

1% розчин новокаїну 20 мл

0,25% розчин новокаїну 200 мл

2% розчин дикаїну 3 мл

0,5% розчин лiдокаїну 500 мл

5% розчин новокаїну 2 мл

Запитання 7

У дитини 3-х рокiв на другий день хвороби загальний стан погiршився. Дитина стала неспокiйною, дихання шумне, допомiжнi м’язи грудної клiтки беруть участь у актi дихання. ”Гавкаючий” кашель, голос сиплий. Яке незалежне втручання слiд провести для надання допомоги?

варіанти відповідей

Надати горизонтальне положення

Накласти зiгрiваючий компрес на грудну клiтину

Зробити лужну iнгаляцiю

Закрапати нiс розчином ”Називiн”

Зрошувати ротову порожнину розчином фурацилiну

Запитання 8

Медична сестра готує набiр iнструментiв. Вкажiть за допомогою якого iнструмента проводять iнструментальну ревiзiю порожнини матки:

варіанти відповідей

Конхотом

Скальпель

Ложечка Фолькмана

Кюретка

Абортцанг

Запитання 9

Дитина вiд доношеної вагiтностi народилась з оцiнкою за шкалою Апгар 2 бали. Що потрiбно негайно провести в пологовому залi, враховуючи стан дитини?

варіанти відповідей

Реанiмацiйнi заходи

Обстеження на фенiлкетонурiю

Купання дитини

Зважування дитини

Щеплення проти гепатиту

Запитання 10

Студент, що вперше переступив порiг операцiйної, раптом вiдчув слабкiсть, запаморочення, ”дзвiн” у вухах. Знепритомнiв. Об’єктивно: шкiрнi покриви блiдi, вкритi холодним липким потом. Пульс - 60/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. Зiницi розширенi, жваво реагують на свiтло. Назвiть стан, який розвинувся:

варіанти відповідей

Колапс

Непритомнiсть

Кардiогенний шок

Анафiлактичний шок

Клiнiчна смерть

Запитання 11

В школi виник спалах захворювання на вiрусний гепатит А. На який шлях передачi iнфекцiя повинна звернути увагу медична сестра школи

варіанти відповідей

Фекально-оральний

Трансмiсивний

Парентеральний

Повiтряно-краплинний

-

Запитання 12

Пацiєнтка 58-ти рокiв, поступила у ендокринологiчне вiддiлення у тяжкому станi. При медсестринському обстеженнi виявлено: свiдомiсть вiдсутня, шкiра суха, очi запалi, цiаноз, запах ацетону з рота. Який медикамент найбiльш доцiльно пiдготувати медсестрi для надання невiдкладної допомоги?

варіанти відповідей

Iнсулiн пролонгованої дiї

40% р-н глюкози

Iнсулiн короткої дiї

Фiзiологiчний розчин

-

Запитання 13

Пацiєнтка при вiдвiдуваннi її вдома сiмейною медсестрою, повiдомила, що пiсля переохолодження у неї з’явилися головний бiль, озноб, температура пiдвищилась до t o - 37,8oC. Якi незалежнi медсестринськi втручання необхiдно виконати сiмейнiй медсестрi?

варіанти відповідей

Рекомендувати висококалорiйну їжу

Дати жарознижувальнi препарати

Дати мiцний чай або каву

Тепло вкрити i дати гарячi напої

Накласти гiрчичники на грудну клiтку

Запитання 14

Швидка допомога приїхала на мiсце ДТП. Чоловiк 30-ти рокiв скаржиться на бiль, вiдсутнiсть рухiв в правiй нозi. При оглядi: у середнiй третинi гомiлки набряк, деформацiя, патологiчна рухомiсть. Що застосувати для транспортної iммобiлiзацiї?

варіанти відповідей

Шину Дiтерiхса

Шини Крамера

Шину Белера

Шину Ентiна

Еластичний бинт

Запитання 15

У хiрургiчному вiддiленнi пацiєнту 50- ти рокiв з виразковою хворобою шлунку, ускладненою кровотечею, проведено гемотрансфузiю. Яке лабораторне обстеження необхiдно планувати на наступний день?

варіанти відповідей

Аналiз кровi на цукор

Пробу за Зимницьким

Коагулограму

Клiнiчний аналiз кровi i сечi

Аналiз кровi на RW

Запитання 16

При обстеженнi пацiєнта сестрою медичною були виявленi наступнi симптоми: полiурiя, спрага, полiдипсiя, полiфагiя, свербiж шкiри. Про яке захворювання слiд думати?

варіанти відповідей

. Гiпотиреоз

Дифузний токсичний зоб

Тиреоїдит

Ниркову недостатнiсть

Цукровий дiабет

Запитання 17

При ушкодженнi порожнистих органiв черевної порожнини вiдсутня печiнкова тупiсть, а при рентгенологiчному дослiдженнi визначається ознака:

варіанти відповідей

Чашки Клойбера

Роздутi петлi кишечника

Повiтря пiд куполом дiафрагми

Гаустрацiя кишечника

Горизонтальнi рiвнi рiдини

Запитання 18

Медична сестра з лiкарем визначають групу кровi хворому за допомогою цолiклонiв анти-А i анти-В. Оцiнювання результатiв: реакцiя аглютинацiї вiдбулася з цолiклоном анти-А, а з цолiклоном анти-В не вiдбулася. Яка у хворого група кровi?

варіанти відповідей

0 (I)

. АВ (IV)

А (II)

В (III)

Помилка при визначеннi

Запитання 19

Жiнка 30-ти рокiв, яка хворiє бронхiальною астмою, дiзналась про можливiсть самоконтролю прохiдностi бронхiв за допомогою приладу iндивiдуального користування, який можна використовувати в домашнiх умовах, але не знає як ним користуватися. Якому методу дiагностики навчить жiнку медична сестра?

варіанти відповідей

Пневмотахометрiї

Спiрометрiї

Пiкфлоуметрiї

pН-метрiї

Визначення ЖЄЛ

Запитання 20

. Пацiєнту 33-х рокiв, який знаходиться на стацiонарному лiкуваннi з дiагнозом ”гострий бронхiт”, медсестра для покращення дихальної функцiї кровообiгу запланувала постановку гiрчичникiв на задню поверхню грудної клiтки. Якi речовини можуть спричинювати подразнюючу дiю гiрчичникiв?

варіанти відповідей

Ефiрнi олiї

ерпеновi сполуки

Органiчнi сполуки

Фенольнi сполуки

Спирит

Запитання 21

У родiллi 25-ти рокiв при пiхвовому обстеженнi шийка матки згладжена, розкриття 4 см, плодовий мiхур вiдсутнiй, передлегла частина сiдницi. Вкажiть перiод пологiв:

варіанти відповідей

Пiсляпологовий перiод

I перiод пологiв

II перiод пологiв

III перiод пологiв

Провiсники пологiв

Запитання 22

Хворому 70-ти рокiв в станi гiпоксiї призначено оксигенотерапiю. Що планує медсестра здiйснити перед подачею кисню?

варіанти відповідей

Вимiряти артерiальний тиск

Пiдрахунок частоти дихальних рухiв

Зрошення порожнини рота

Змащування слизової оболонки носових ходiв

Зволоження кисню

Запитання 23

В хiрургiчному вiддiленнi хворого 45- ти рокiв пiсля операцiї з приводу звуження стравоходу годують через фiстулу - гастростому. Для запобiгання подразненню навколо гастростоми медсестра шкiру обробляє:

варіанти відповідей

Пастою Лассара

5% розчином перманганату калiю

10% розчином камфорного спирту

Клеолом

Маззю Вишневського

Запитання 24

Хворий скаржиться на наростаючу м’язову слабкiсть, пiдвищену втомлюванiсть, зниження працездатностi, безсоння, перiодичний бiль в животi, нудоту. Об’єктивно: шкiрнi покриви бронзового вiдтiнку, вiдмiчається пiгментацiя слизової оболонки порожнини рота. Пульс - 80 уд/хв., ритмiчний, слабкого наповнення i напруження. АТ- 90/60 мм рт.ст. Тони серця ослабленi, дiяльнiсть ритмiчна. Про яке захворювання можна подумати?

варіанти відповідей

Феохромоцитома

Нецукровий дiабет

Первинний альдостеронiзм

Хвороба Аддiсона

Акромегалiя

Запитання 25

. Дитинi 1 мiсяць. На 2-му тижнi життя з’явилось блювання. Останнiй тиждень блювання виникає пiсля кожного годування у виглядi ”фонтану”. Об’єм блювотних мас перевищує об’єм висмоктаного молока. Дефiцит маси тiла - 8%. Про яке захворювання можна подумати?

варіанти відповідей

Пiлороспазм

Гiпотрофiя

Пiлоростеноз

Кишковий токсикоз

Проста диспепсiя

Запитання 26

Дитинi 5-ть мiсяцiв. Була в контактi з хворим на кашлюк. Хворiє 2 тижнi, за останнiй тиждень стан дитини погiршився. Напади кашлюзросли до 15 разiв на добу, супроводжуються репризами, часто закiнчуються блюванням. Назвiть потенцiйну проблему

варіанти відповідей

Сухий кашель

Анорексiя

Апное

Блювання

Репризи

Запитання 27

Вихователь дитячого садочка звернулась до медичної сестри iз хлопчиком 3-х рокiв. Скарги: пiдвищення температури до 37,5oC та висипання на шкiрi. Попередньо виставлений дiагноз: вiтряна вiспа. Визначте тривалiсть карантину в дитячому садочку з контактними дiтьми:

варіанти відповідей

7 днiв

21 день

10 днiв

14 днiв

30 днiв

Запитання 28

Пацiєнт 54-х рокiв, скаржиться на тяжкiсть та бiль в потилицi, ”миготiння мушок перед очима”, шум у вухах, кровотечi з носа. Вночi у пацiєнта виник рiзкий бiль голови, нудота, блювання, бiль в дiлянцi серця. Яке ускладнення у пацiєнта?

варіанти відповідей

Напад стенокардiї

Iшемiчний iнсульт

Гiпотонiчна криза

Гiпертонiчна криза

Геморагiчний iнсульт

Запитання 29

У пацiєнта 56-ти рокiв спостерiгається задишка, яка супроводжується затрудненим видихом, зумовлена спазмом дрiбних бронхiв i скупченням в їхньому просвiтi в’язкого секрету. Як називається така задишка?

варіанти відповідей

Експiраторна

Апное

Тахiпное

Змiшана

Iнспiраторна

Запитання 30

Який з перелiчених методiв обстеження є найважливiшим в дiагностицi раку шлунка?

варіанти відповідей

Дослiдження калу на приховану кров

Гастродуоденоскопiя з цитологiчним дослiдженням матерiалу

Дослiдження шлункової секрецiї за допомогою”Ацидотеста”

Рентгенологiчне дослiдження

Дослiдження шлункової секрецiї з гiстамiном

Запитання 31

Для трахеостомiї використовують спецiальний iнструмент

варіанти відповідей

Гачки Фарабефа

Трахеостомiчна трубка Люєра

Пилка Джиглi

Розширювач Мiкулiча

Распатор Дуайєна

Запитання 32

У родiллi через 20 хвилин пiсля народження дитини з’явилися iнтенсивнi кров’янистi видiлення зi статевих шляхiв. Ознак вiдокремлення плаценти немає. Що слiд зробити в першу чергу в даному випадку?

варіанти відповідей

Пiдготувати жiнку до негайної лапаротомiї

Пiдготувати до екстирпацiї матки без додаткiв

Пiдготувати до ампутацiї матки

Пiдготувати до екстирпацiї матки з додатками

Ручне вiддiлення та видалення плаценти

Запитання 33

Хворий скаржиться на висипання на верхнiй губi та незначне печiння, якi з’являються пiсля переохолодження. Об’єктивно: на червонiй облямiвцi верхньої губи на еритематозному фонi мають мiсце дрiбнi мiхурцi з прозорим вмiстом, якi зливаються мiж собою. Про яке захворювання слiд подумати?

варіанти відповідей

Простий герпес

Iмпетиго

Контактний дерматит

Вульгарна мiхурчатка

Екзема

Запитання 34

Виберiть iнструмент, який вiдноситься до загального iнструментарiю:

варіанти відповідей

Щипцi Лiстона

Щипцi Люєра

Затискач Бiльрота

Щипцi Фарабефа

Ложечка Фолькмана

Запитання 35

Патронажнiй медсестрi необхiдно навчити матiр дитини 1-го року життя визначати зрiст дитини. За якою формулою визначається зрiст дитини пiсля 1-го року життя?

варіанти відповідей

90+n - 1

100+n - 5

75+(5 х n)

76+(2 х n)

80+(2 х n)

Запитання 36

Мати дитини двох рокiв поскаржилась, що у дитини приступи кашлю. При оглядi дитини спостерiгається спазматичний кашель з репризами. Що можна запiдозрити?

варіанти відповідей

Крупозна пневмонiя

Кашлюк

Бронхiальна астма

Вогнищева пневмонiя

Ексудативний плеврит

Запитання 37

Медична сестра проводить у школi бесiду з дiвчатками-пiдлiтками про функцiонування репродуктивної системи у жiнок. Що вона має вiдповiсти на запитання однiєї з дiвчаток про тривалiсть нормального менструального циклу?

варіанти відповідей

15-20 днiв

14 доби

50 днiв

21-35 днiв

18-20 днiв

Запитання 38

Хворий 43-х рокiв, працiвник м’ясокомбiнату, захворiв раптово. Скаржиться на бiль голови, високу температуру, рiзь в очах, бiль у м’язах, особливо литкових, попереку, жовтушний колiр шкiри обличчя, темну сечу. Об’єктивно: на губах - герпетичнi висипання, збiльшенi печiнка та селезiнка, олiгурiя. Температура тiла - 37,8oC, АТ- 90/50 мм рт.ст. Данi ознаки характернi для:

варіанти відповідей

Висипного тифу

Бруцельозу

Вiрусного гепатиту

Черевного тифу

Лептоспiрозу

Запитання 39

Пацiєнт 40-ка рокiв лiкується з приводу сухого плевриту. Турбують iнтенсивнi болi в правiй половинi грудної клiтки. Яке положення в лiжку слiд порадити пацiєнту для зменшення болю?

варіанти відповідей

З припiднятим головним кiнцем лiжка

На правому боцi

B. На лiвому боцi

З припiднятими ногами

На спинi з припiднятим головним кiнцем лiжка

Запитання 40

У хворого на виразкову хворобу шлунка пiсля фiзичного напруження раптово з’явився ”кинджальний” бiль у верхнiх вiддiлах живота, напруження м’язiв передньої черевної стiнки, швидке погiршення загального стану, позитивний симптом Щоткiна-Блюмберга. Яке ускладнення виразкової хвороби шлунка найбiльш iмовiрне?

варіанти відповідей

Перфорацiя

Шлункова кровотеча

Евентрацiя

Малiгнiзацiя

Пенетрацiя

Запитання 41

Пацiєнту з вiдкритим переломом стегна, ускладненим артерiальноюкровотечою, наклали джгут, ввели знеболюючi препарати. Що буде наступним етапом у веденнi пацiєнта?

варіанти відповідей

Накладання захисної асептичної пов’язки на рану

Холод на мiсце травми

Надання хворому зручного положення

Iммобiлiзацiя пошкодженої кiнцiвки

Госпiталiзацiя хворого у травматологiчне вiддiлення

Запитання 42

У 2-х рiчної дитини на 2-й день захворювання ГРВI раптово вночi розвинулася шумна iнспiраторна задишка, виражене втяжiння мiжреберних промiжкiв, роздування крил носа i гавкаючий кашель. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Стороннє тiло у бронху

Бронхiальна астма

Обструктивний бронхiт

Гострий стенозуючий ларингiт

Пневмонiя

Запитання 43

У 5-ти рiчної дитини пiд час їжi раптово виник кашель, стридорозне дихання, позиви на блювання, цiаноз. Про що слiд думати у першу чергу?

варіанти відповідей

Кашлюк

Гострий ларингiт

Гостра пневмонiя

Гострий ларинготрахеїт

Аспiрацiя стороннього тiла

Запитання 44

У терапевтичному вiддiленнi знаходиться пацiєнт 45-ти рокiв з хронiчною недостатнiстю кровообiгу. Визначивши кiлькiсть видiленої сечi за добу (добовий дiурез) та порiвнявши її iз кiлькiстювипитої рiдини та введеної парентерально, медична сестра визначила, що пацiєнт видiлив бiльше сечi, нiж отримав рiдини. Як називається цей дiурез?

варіанти відповідей

Вiд’ємний

Позитивний

Нормальний

Негативний

Незбалансований 

Запитання 45

. В приймальне вiддiлення доставлено пацiєнта з вираженоюзадишкою, цiанозом, набряками на гомiлках. У який спосiб медсестра повинна транспортувати його до вiддiлення?

варіанти відповідей

На крiслi-каталцi

Повiльно пiшки у супроводi двох санiтарок

Повiльно пiшки у супроводi медсестри

На ношах

На каталцi

Запитання 46

Утопленого чоловiка 48-ми рокiв доставили на берег через 6 хвилин пiсля утоплення. Непритомний, пульс не визначається. Почали серцево-легеневу реанiмацiю: ШВЛ методом ”з роту в рот” i масаж серця. Яка з перерахованих ознак вказує на ефективнiсть реанiмацiйних заходiв?

варіанти відповідей

Пiдвищення артерiального тиску

Прискорення пульсу

Прискорення дихання

Сповiльнення пульсу, часте дихання

Звуження зiниць

Запитання 47

При органiзацiї харчування в санаторiї ”Роща” дiєтичною сестроюбуло встановлено, що вiдпочиваючi забезпеченi 4-х разовим харчуванням. Яку частину добової енергетичної цiнностi повинен складати їх снiданок?

варіанти відповідей

25%

30%

35%

40%

45%

Запитання 48

Чергова медсестра визначила t o у палатi недоношених новонароджених i вона дорiвнює 21oC. Який показник t o є оптимальним?

варіанти відповідей

20oC

18oC

25oC

30oC

21oC

Запитання 49

Пацiєнта в дiлянцi лопаток, хребта, лiктiв, п’яток поверхневе (неглибоке) порушення цiлiсностi шкiри з поширенням на пiдшкiрну основу. Стiйка гiперемiя, вiдшарування епiдермiсу. Як характеризувати стан пацiєнта?

варіанти відповідей

Ризик розвитку пролежнiв

Пролежнi II ступеня

Пролежнi I ступеня

Пролежнi IV ступеня

Пролежнi III ступеня

Запитання 50

Вагiтна 31-32 тижнi вагiтностi, надiйшла зi скаргами на появу безболiсної кровотечi зi статевих шляхiв. Об’єктивно: блiдiсть шкiри та видимих слизових оболонок, матка в нормотонусi. АТ100/60 мм рт.ст., Ps- 86/хв. Кровотеча зi статевих шляхiв. При УЗД - край плаценти перекриває внутрiшнє вiчко. Клiнiчна картина характерна для:

варіанти відповідей

Самовiльний викидень

Ризик передчасних пологiв

Вiдшарування плаценти

Передлежання плаценти

Рак шийки матки

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест