Підготовка до Крок М С/с (2017 ІІІ частина)

Додано: 24 січня 2021
Предмет:
Тест виконано: 67 разів
50 запитань
Запитання 1

Медсестру викликали в палату до пацiєнтки, у якої почалася кровотеча з варикозної виразки у дiлянцi нижньої третини лiвої гомiлки. Пацiєнтка налякана, скаржиться на слабкiсть. Вкажiть незалежнi втручання медичної сестри:

варіанти відповідей

Накласти артерiальний джгут

Накласти стискаючу пов’язку

Вимiряти пульс та артерiальний тиск

Викликати лiкаря

Накласти венозний джгут

Запитання 2

До жiночої консультацiї звернулася жiнка зi скаргами на нагрубання молочних залоз, блювання вранцi, затримку мiсячних на 2 мiсяцi. Який метод обстеження необхiдно застосувати для пiдтвердження вагiтностi?

варіанти відповідей

Дворучне пiхвове дослiдження

Чотири прийоми Леопольда

Зважування жiнки

Визначення ВСДМ

Аналiз кровi

Запитання 3

Дiвчинка 14-ти рокiв скаржиться на неспокiй, плаксивiсть, пiтливiсть, пiдвищений апетит, схуднення. Об’єктивно: температура тiла - 37,5oC, вологi долонi, тремтiння повiк i язика, тахiкардiя, екзофтальм, блиск очей. Про яке захворювання йдеться?

варіанти відповідей

Вегето-судинна дисфункцiя

Гiпофiзарний нанiзм

Гiпотиреоз

Дифузний токсичний зоб

Цукровий дiабет

Запитання 4

У пацiєнта 40-ка рокiв, що хворiє на виразкову хворобу шлунка, стан рiзко погiршився: з’явились нудота, блювання ”кавовою гущею”, наростаюча слабкiсть. За призначенням лiкаря медсестра введе:

варіанти відповідей

Церукал

Дицинон

Димедрол

Анальгiн

Но-шпу

Запитання 5

У хворого перелом ключицi без змiщення вiдламкiв. Якою пов’язкою краще виконати iммобiлiзацiю перед вiдправкою до травмпункту?

варіанти відповідей

Пов’язка Дезо

Хрестоподiбна

Колосоподiбна

Черепашача

Спiральна 

Запитання 6

Медична сестра амбулаторiї сiмейної медицини проводить патронаж вагiтної у термiнi 32 тижнi. Вагiтна поскаржилась на головний бiль, миготiння перед очима. Медична сестра визначила: артерiальний тиск - 180/110 мм рт.ст., набряки на нижнiх кiнцiвках, переднiй черевнiй стiнцi, обличчi. Для якої патологiї характерна дана симптоматика?

варіанти відповідей

Прееклампсiя II ступеня

Прееклампсiя I ступеня

Гiпертензiя вагiтних

Водянка вагiтних

Прееклампсiя III ступеня

Запитання 7

Медична сестра пульмонологiчного вiддiлення здiйснює медсестринський процес у хворого з гарячкою. III етап медсестринського процесу вона документує у:

варіанти відповідей

План догляду за пацiєнтом

Iсторiю хвороби

Листок медсестринського обстеження пацiєнта

Листок оцiнки якостi догляду

Карту спостереження за хворим

Запитання 8

Пацiєнтка 39-ти рокiв скаржиться на гострий ”кинжальний бiль” в животi, який посилюється пiд час руху, сухiсть у ротi, нудоту, слабкiсть. В анамнезi - виразкова хвороба шлунка. Об’єктивно: шкiра блiда, вкрита холодним потом, язик сухий обкладений. Живiт дошкоподiбний, болючий в епiгастральнiй дiлянцi. Симптом Щоткiна-Блюмберга позитивний. Яка проблема є прiоритетноюу даному випадку?

варіанти відповідей

Нудота

Загальна слабкiсть

Сухiсть у ротi

”Кинжальний бiль”

Посилене потовидiлення

Запитання 9

В терапевтичному вiддiленнi лiкується пацiєнт 39-ти рокiв з хронiчним колiтом. Вiд яких чинникiв буде залежати стан пацiєнта при проведеннi медсестринського процесу?

варіанти відповідей

Взаємодiї медсестри i старшої медсестри

Професiоналiзм медичної сестри

Взаємодiї медичної сестри i пацiєнта

Взаємодiї медсестри i лiкаря

Взаємодiї медсестри i родичiв пацiєнта

Запитання 10

У пацiєнта пiсля переохолодження пiдвищилась температура до 38oC, озноб, пiтливiсть, бiль у поперековiй дiлянцi, часте та болюче сечовипускання. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Гострий пiєлонефрит


Сечокам’яна хвороба

Гострий гломерулонефрит

Хронiчний гломерулонефрит

Хронiчна хвороба нирок

Запитання 11

Пiд час медичного огляду новонародженої дiвчинки 6-ти днiв життя медсестра виявила нагрубання грудних залоз. При якому станi зустрiчається така проблема?

варіанти відповідей

Мастит

Фiзiологiчна еритема

Статевий криз

Фiзiологiчна лихоманка

Фiзiологiчна жовтяниця

Запитання 12

До приймального вiддiлення швидка допомога привезла непритомного постраждалого. Об’єктивно: кровотеча з вух та носа, на потиличнiй дiлянцi голови - забiйна рана 4х3 см. До якого вiддiлення слiд направити пацiєнта?

варіанти відповідей

Нейрохiрургiчне

Терапевтичне

Неврологiчне

Хiрургiчне

Дiагностичне

Запитання 13

Мати звернулась до дiльничної медсестри iз скаргами на те, що в її дитини вiком 5-ти рокiв пiдвищилась температура тiла до 38oC, з’явився сухий кашель, переважно вночi, пiсля кашлюблювання. Щодня кашель частiшає. Пiд час кашлюобличчя дитини набрякле, цiанотичне, набрякають шийнi вени, очi наливаються кров’ю. Напади спостерiгаються 10-15 разiв на добу. На скiльки днiв iзолюють хворого при цьому захворюваннi?

варіанти відповідей

7 днiв

12 днiв

10 днiв

20 днiв

30 днiв

Запитання 14

При проведеннi непрямого масажу серця i ШВЛ у новонародженого в пологовiй залi спiввiдношення компресiй грудної клiтки до частоти ШВЛ складає:

варіанти відповідей

3:1

1:1

5:1

1:2

4:1

Запитання 15

Пацiєнтка 36-ти рокiв звернулася до медичної сестри з приводу появи впродовж останнiх декiлькох мiсяцiв швидкої втомлюваностi, постiйного серцебиття, дратiвливостi, пiтливостi, схуднення. Зi слiв пацiєнтки, вказанi змiни з’явились пiсля стресу. Об’єктивно: стовщення шиї в нижнiй третинi, екзофтальм, тремор пальцiв рук. Про яке захворювання може подумати медсестра?

варіанти відповідей

Гiпотиреоз

Ендемiчний зоб

Хвороба Аддiсона

Тиреотоксикоз

Акромегалiя

Запитання 16

Пацiєнту 32-х рокiв медсестра вводила за призначенням лiкаря внутрiшньовенно 10% р-н кальцiю хлориду, пацiєнт вiдмiтив пекучий бiль в мiсцi iн’єкцiї. Яке ускладнення повинна запiдозрити медсестра в мiсцi iн’єкцiї?

варіанти відповідей

Гематома

Флебiт

Емболiя

Некроз тканини

Тромбофлебi

Запитання 17

Пацiєнтка 25-ти рокiв скаржиться на бiль, свербiння, печiння, серозно-гнiйнi видiлення. Об’єктивно: набряк зовнiшнiх статевих органiв, гiперемiя слизової оболонки вульви. Як оцiнити цi проблеми?

варіанти відповідей

Вульвiт

Аднексит

Кольпiт

Ендометрит

Ерозiя шийки матки

Запитання 18

У дiвчинки 5-мiсячного вiку протягом останнiх 2-х тижнiв пiсля переходу на змiшане вигодовування з пiдгодовуванням коров’ячим молоком з’явилися частi розрiдженi випорожнення. Стан задовiльний, iнших скарг немає. Результати посiву випорожнень на патогенну мiкрофлору негативнi. Що порадите для нормалiзацiї стану?

варіанти відповідей

Замiнити коров’яче молоко на адаптовану молочну сумiш

Перейти повнiстюна штучне вигодовування

Призначити водно-чайну паузу на 72 години

Призначити ферментнi препарати

Зменшити кiлькiсть коров’ячого молока

Запитання 19

В приймальне вiддiлення районної лiкарнi поступив хворий зi скаргами на тупий постiйний бiль оперiзувального характеру, нудоту, блювання. Якi залежнi дiї медичної сестри для уточнення дiагнозу?

варіанти відповідей

Взяти кал для копрограми

Пiдготувати пацiєнта до ректороманоскопiї

Взяти сечу на дiастазу

Виконати дуоденальне зондування

Пiдготувати пацiєнта до колоноскопiї

Запитання 20

В хiрургiчне вiддiлення поступив пацiєнт 56-ти рокiв з масивною крововтратою. Стан важкий. Група кровi ще невiдома. Назвiть препарат, з якого слiд почати поповнювати крововтрату:

варіанти відповідей

Реополiглюкiн

Гемодез

Неогемодез

Плазма

Сорбiлакт

Запитання 21

Ви працюєте медичною сестрою здоровпункту. До Вас звернулась пацiєнтка 53-х рокiв з скаргами на нудоту, блювання з домiшками жовчi, гiркоту в ротi. Пiд час обстеження: позитивнi симптоми Грекова-Ортнера, Мерфi. Виявленi симптоми дозволяють запiдозрити у пацiєнта:

варіанти відповідей

Гострий панкреатит

Виразкова хвороба шлунка

Кишкова механiчна непрохiднiсть

Гострий апендицит

Гострий холецистит

Запитання 22

До медсестри звернулась пацiєнтка 43-х рокiв, з скаргами на неприємнi вiдчуття в дiлянцi вiдхiдника, свербiж, пiдвищену вологiсть. Пiд час дефекацiї при натужуваннi вiдмiчає появу ”шишок” iз прямої кишки. Данi скарги дозволяють запiдозрити:

варіанти відповідей

Трiщини прямої кишки

Геморой

Парапроктит

Рак прямої кишки

Проктит

Запитання 23

При наданнi невiдкладної допомоги у разi травматичного шоку пацiєнту необхiдно ввести наркотичний анальгетик. Який з препаратiв не рекомендується для введення внаслiдок пригнiчення дихання?

варіанти відповідей

Промедол

Фентанiл

Промедол

Морфiн

Омнопон

Запитання 24

У хiрургiчному вiддiленнi лiкується пацiєнт з приводу виразкової хвороби 12- палої кишки. Ввечерi вiн поскаржився на слабкiсть, нудоту. При оглядi блiдий, вкритий холодним потом. Пульс частий, слабкого наповнення i напруження, АТ80/60 мм рт.ст. Вкажiть дiї медичної сестри: 

варіанти відповідей

Покласти холод на живiт, викликати лiкаря

Ввести кофеїн, викликати лiкаря

Покласти тепло на живiт, вкрити пацiєнта

Зробити очисну клiзму, промивнi води вiдправити на аналiз 

Зробити промивання шлунка, викликати лiкаря

Запитання 25

До сiмейної медичної сестри звернулась мати з дитиноювiком 1 мiсяць зi скаргами на постiйнi закисання правого ока з народження. При натисканнi на область слiзного мiшка iз нижньої слiзної точки видiляється гнiй. Яке захворювання запiдозрить медична сестра?

варіанти відповідей

Гострий дакрiоденiт

 Гострий iридоциклiт

Дакрiоцистит новонароджених

Гострий кон’юнктивiт

Гострий кератит

Запитання 26

У хворого 32-х рокiв, що перебував на протязi, виник бiль за вухами, пiдвищилася температура тiла. Через 2 днi хворий не змiг закрити праве око, надути праву щоку, з’явилася асиметрiя обличчя. Який попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Неврит лицевого нерва

Потилична невралгiя

Iнсульт

Невралгiя трiйчастого нерва

Геморагiчний iнсульт 

Запитання 27

Прибувши на мiсце аварiї, у потерпiлого дiагностували множинний перелом ребер. Потерпiлому надана перша медична допомога та вирiшено транспортувати його в лiкувальний заклад. В якому положеннi слiд здiйснювати транспортування пацiєнта?

варіанти відповідей

В напiвсидячому

Лежачи на спинi

Лежачи на здоровому боцi

На спинi на щитi

Лежачи на животi

Запитання 28

Пацiєнт о 13:00 отримав травму при падiннi iз мотоцикла. Турбували головний бiль, нудота та блювання. О 18:00 втратив свiдомiсть. При оглядi хворий без свiдомостi. Ps- 54/хв. Вираженi симптоми Кернiга та ригiднiсть потиличних м’язiв. На основi яких даних медсестра зробить висновок про виникнення у пацiєнта стиснення головного мозку? 

варіанти відповідей

Втрати свiдомостi

Нудоти та блювання

Неефективностi знеболювання

Розладiв гемодинамiки

Наявностi ”свiтлого промiжку”

Запитання 29

Жiнка 26-ти рокiв доставлена до приймального вiддiлення зi скаргами на раптовий бiль в нижнiй частинi живота, слабкiсть, втрату свiдомостi. Попередня менструацiя 2 тижнi тому. Об’єктивно: Ps- 120/хв., АТ- 80/50 мм рт.ст., болiснiсть та симптоми подразнення очеревини внизу з правого боку. У кровi: Hb- 106 г/л. Дана клiнiчна картина характерна для:

варіанти відповідей

Апоплексiї яєчника

Перекруту нiжки яєчника

Порушеної трубної вагiтностi

Гострого апендициту

Гострого аднекситу

Запитання 30

До гiнекологiчного вiддiлення поступила пацiєнтка зi скаргами на ряснi кров’янистi видiлення зi статевих шляхiв, сильний переймоподiбний бiль внизу живота. Об’єктивно: АТ- 100/60 мм рт.ст., Ps90/хв. При пiхвовому дослiдженнi: зовнiшнє вiчко шийки матки пропускає палець. Матка збiльшена до 8-9 тижнiв вагiтностi. Оцiнiть клiнiчну ситуацiю:

варіанти відповідей

Аборт у ходу

Неповний аборт

Загроза аборту

Аборт, що не вiдбувся

Повний аборт

Запитання 31

Дитина в термiнi гестацiї 42 тижнi. При народженнi в амнiотичнiй рiдинi вiдмiченi частки меконiю. Не виключена можливiсть аспiрацiї новонародженим меконiальних навколоплiдних вод. Самостiйне дихання вiдсутнє. Якою повинна бути тактика в даному випадку?

варіанти відповідей

Штучний масаж серця

Киснева допомога

Тактильна стимуляцiя

Корекцiя гiповолемiї

Санацiя дихальних шляхiв

Запитання 32

Медичну сестру навчального закладу викликали з приводу появи у викладача скарг на загрудинний бiль стискаючого характеру, що вiддає у лiву руку, шию, нижнющелепу, який виник при пiдйомi по сходах, а також вiдчуття страху смертi, нестачу повiтря. Який з лiкарських засобiв вона застосує для надання долiкарської медичної допомоги?

варіанти відповідей

Нiтроксолiн

Еритромiцин

.Цитрамон

Нiтроглiцерин

Парацетамол 

Запитання 33

Хворого 40-ка рокiв турбує бiль у правiй здухвиннiй дiлянцi, нудота, блювання, t o - 37,8oC. Вiдзначаються позитивнi симптоми Ровзiнга, Ситковського, Воскресенського. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Гострий панкреатит

Гострий апендицит

Гострий холецистит

Виразка шлунка

Кишкова непрохiднiсть

Запитання 34

. Пацiєнтка 45-ти рокiв скаржиться на спотворення смаку, появу болючих трiщин у куточках рота, ламкiсть нiгтiв. Шкiра блiда, Ps- 100/хв., АТ- 95/60 мм рт.ст. У кровi - зниження кiлькостi еритроцитiв, вмiсту гемоглобiну. Про яку патологiю слiд думати?

варіанти відповідей

Залiзодефiцитна анемiя

B12-дефiцитна анемiя

Гостра постгеморагiчна анемiя

Гемолiтична анемiя

Фолiєводефiцитна анемiя

Запитання 35

Дитина 4-х рокiв скаржиться на головний бiль, нездужання. При обстеженнi медична сестра вiдзначила пiдвищення температури тiла до 39,2oC, блiдiсть шкiрних покривiв, холоднi на дотик кiнцiвки та чоло дитини. Що слiд використати для зняття спазму судин?

варіанти відповідей

Аскорбiнова кислота

Ацелiзин

Папаверин

. Оксигенотерапiя 

Фенкарол

Запитання 36

В дитячому садку дитина захворiла гостро. Пiдвищилась температура тiла до 38oC. Медична сестра, оглядаючи дитину, помiтила припухлiсть в дiлянцi правої привушної слинної залози, при пальпацiї залоза тiстуватої консистенцiї, колiр шкiри над неюне змiнений. З яким захворюванням можна пов’язати цi проблеми?

варіанти відповідей

Паротитна iнфекцiя

Краснуха

Скарлатина

Дифтерiя

Кiр

Запитання 37

При зовнiшньому акушерському обстеженнi вагiтної в термiнi 36 тижнiв встановлено: над входом в малий таз визначається округла, помiрної щiльностi балотуюча частина плода. Спинка плода злiва. Якому визначенню за акушерською термiнологiєю вiдповiдають отриманi данi акушерського дослiдження

варіанти відповідей

I позицiя, головне передлежання

II позицiя, головне передлежання

I позицiя, сiдничне передлежання

II позицiя, сiдничне передлежання

Поперечне положення

Запитання 38

Пацiєнт 48-ми рокiв скаржиться на постiйну задишку, перiодично бiль в груднiй клiтцi, кашель. Хворiє 15 рокiв. Тривалий час працював шахтарем. Грудна клiтка дiжкоподiбної форми. Над легенями коробковий звук, мiсцями притуплений. Яке захворювання слiд запiдозрити?

варіанти відповідей

Хронiчний бронхiт

Бронхоектатична хвороба

Туберкульоз легень

Рак легень

Пневмоконiоз

Запитання 39

У дитини 5-ти рокiв раптово пiдвищилася температура тiла до 39,4oC, турбує головний бiль дифузного характеру, який посилюється при поворотi голови, свiтлових i звукових подразниках, блювання не пов’язане з прийомом їжi i без нудоти. Дитина сонлива, лежить на боцi з вiдкинутою назад головоюi приведеними до живота колiнами, визначається ригiднiсть потиличних м’язiв. Для якого захворювання характернi вказанi проблеми?

варіанти відповідей

Струс головного мозку

Крововилив у мозок

Менiнгiт

Пухлина головного мозку

Енцефалiт E.

Запитання 40

Дитина 7-ми рокiв захворiла раптово, пiдвищилася температура тiла до 38,3oC, з’явилися болi у животi, випорожнення частi, кал рiдкий з домiшками слизу та кровi. Об’єктивно: при пальпацiї живота спостерiгається бiль у лiвiй нижнiй частинi. Сигмоподiбна кишка пальпується у виглядi щiльного, болючого тяжу. Для якої хвороби характернi вказанi проблеми?

варіанти відповідей

Сальмонельоз

Стафiлококовий ентероколiт

Дизентерiя

Холера

Ротавiрусна iнфекцiя

Запитання 41

Медична сестра ревматологiчного вiддiлення, за призначенням лiкаря, накладає водний зiгрiвальний компрес на лiктьовий суглоб. Термiн накладання компресу становить:

варіанти відповідей

1-2 години

3-4 години

8-10 годин

4-5 годин

0,5-1 година

Запитання 42

Хворий 53-х рокiв звернувся до лiкаря зi скаргами на схуднення, рiдкi випорожнення (7-8 разiв на добу), бiль внизу живота. Був запiдозрений хронiчний колiт. Який ендоскопiчний метод дiагностики призначить лiкар

варіанти відповідей

Фiброгастродуоденоскопiя

Колоноскопiя

Рентгенографiя органiв травного каналу

Цистоскопiя

Ультразвукове дослiдження органiв черевної порожнини

Запитання 43

Медична сестра процедурного кабiнету здiйснює приготування дезiнфiкуючих розчинiв та проводить дезiнфекцiю iнструментiв. Яке професiйне захворювання може виникнути у медичної сестри, якщо вона не користується гумовими рукавичками? 

варіанти відповідей

Хронiчний стрес

Бронхiт

Пiєлонефрит 

Цироз печiнки

Дерматит

Запитання 44

У непритомного пацiєнта починається блювання. Медична сестра повернула голову пацiєнта на бiк, пiд кутик рота поставила ниркоподiбний лоток. Для запобiгання якого ускладнення виконала такi дiї медсестра?

варіанти відповідей

Гiнгiвiт

Шлунково-кишкова кровотеча

Попередження забруднення постiльної бiлизни блювотними масами

Стоматит

Аспiрацiя блювотних мас

Запитання 45

У хворого 30-ти рокiв раптово виник гострий бiль у поперековiй дiлянцi з правого боку, який iррадiює у внутрiшню поверхню стегна, бiль при сечовипусканнi. Для якого стану характернi данi ознаки?

варіанти відповідей

Ниркова колька

Печiнкова колька

Гострий апендицит

Гострий аднексит

Гострий холецистит

Запитання 46

У тракториста пiсля обприскування сiльськогосподарських угiдь фосфорорганiчними пестицидами з’явилися слинотеча, блювання. Об’єктивно: мiоз, блiдiсть шкiри, АТ- 80/50 мм рт.ст. Який препарат слiд застосувати при наданнi медичної допомоги?

варіанти відповідей

Адреналiн

Кофеїн

Атропiн

Унiтiол

Хлористий кальцiй

Запитання 47

Родiлля в I перiодi пологiв. Пологи тривають 4 години, останню годину перейми посилились, стали болючими, з’явилась позитивна ознака Вастена. Серцебиття плода становить 125/хв. Яке ускладнення пологiв розвинулось у родiллi?

варіанти відповідей

Дискоординацiя пологової дiяльностi

Слабкiсть пологової дiяльностi

Дистрес плода

Клiнiчно вузький таз

Надмiрна пологова дiяльнiсть

Запитання 48

Пацiєнтка доставлена в приймальне вiддiлення зi скаргами на слинотечу, нудоту, блювання, бiль у животi, сльозоточивiсть, порушення зору. Цi явища виникли пiсля знищування мух i комарiв. Яке отруєння запiдозрить медична сестра у пацiєнта?

варіанти відповідей

Метиловим спиртом

Чадним газом

Хлорорганiчними сполуками

Ртутьорганiчними сполуками

Фосфорорганiчними сполуками

Запитання 49

Хлопчик 12-ти рокiв знаходиться на стацiонарному лiкуваннi з приводу гострого гломерулонефриту. З анамнезу вiдомо, що 2 тижнi тому вiн перенiс скарлатину. Яка з проблем дитини буде свiдчити про перенесену iнфекцiю?

варіанти відповідей

Пластинчате лущення на долонях i пiдошвах

Блiдий носо-губний трикутник

Болi у глотцi пiд час ковтання

Ряснi висипання яскраво-червоного кольору

Дрiбноточковi крововиливи на згинах

Запитання 50

У пацiєнта 60-ти рокiв, що хворiє на гiпертонiчну хворобу, виник напад ядухи, кашель з видiленням пiнистого харкотиння рожевого кольору. Яке ускладнення розвинулось у пацiєнта?

варіанти відповідей

Iнфаркт мiокарда

Набряк легень

Легенева кровотеча

Тромбоемболiя легеневої артерiї

Напад бронхiальної астми

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест