Підсумковий тест.2

Додано: 14 травня 2020
Предмет: Історія України, 8 клас
Тест виконано: 9 разів
12 запитань
Запитання 1

Польська сторона наполягала на об'єднанні в єдину державу під одним володарем і спільним сеймом . Литовські та руські магнати виступали за рівноправний союз двох держав.

варіанти відповідей

Утворення Української Греко-Католицької Церкви

Укладення Кревської унії

Утворення Речі Посполитої

Запитання 2

Під Лубнами в травні 1596 року польська кіннота відрізала повстанцям шлях до відступу. В урочищі Солониця оточені приготувалися до оборони...

варіанти відповідей

Повстання під проводом Северина Наливайка

Повстання під проводом Криштофа Косинського

 


Повстання під проводом Устима Кармалюка



Запитання 3

На призначений день до Берестя прибули представники обох сторін. Україна і Білорусь ніколи ще не бачили таких велелюдних зборів духовенства... 18 жовтня відбулось відразу два собори...

варіанти відповідей

Утворення Речі Посполитої

Укладення Бересейської церковної унії

атвердження "Ординації Війська Запорозького реєстрового"

Запитання 4

Перший удар султан спрямував проти козаків, які були стомлені тривалим переходом і ще не встигли спорудити надійний табір. Незважаючи на це, протягом 2-28 вересня козаки успішно відбили 17 штурмів. Один з найуспішніших контрударів П.Сагайдачний здійснив 2 вересня, знищивши, за донесенням польського командувача, 20 тис. турків. Змівши рушнично-артилерійським залпом лави ворогів, які наступали, гетьман... увірвався до "неприступного" табору Османа ІІ.



варіанти відповідей

Хотинська битва

 

Морський похід козаків на Кафу в 1616 р.

 

Битва під Цецорою

 

Запитання 5

Польський уряд у вересні 1625 р. спорядив проти козаків каральний похід. З Бару на Подніпров'я вирушило 30-тисячне військо. Назустріч йому до Канева виступило козацьке військо чисельністю 20-25 тис. чол. Вирішальні бої зав'язалися спочатку під Криловом, а потім були перенесені до Курукового озера. Розпочались переговори, які увінчалися підписанням Куруківської угоди.


варіанти відповідей

Повстання під проводом Тараса Федоровича-Трясила

 

Повстання під проводом Марка Жмайла

 

Повстання під проводом Карпо Скидана, Якова Острянина, Дмитра Гуні

 

Запитання 6

Закон жорстоко обмежував реєстрове козацтво. "На вічні часи" було скасовано виборність козацьких старшин і заборонено козацький суд. Реєстр скорочено до 6 тис. козаків. Замість гетьмана сейм призначав комісара-польського шляхтича. Зі шляхти призначалися також полковники й осавули. Реєстровцям дозволялося селитися лише в Черкаському, Канівському і Корсунському староствах. На Січі мав постійно знаходитись один з реєстрових полків, щоб не доускати "самовільних зібрань і свавілля"

варіанти відповідей

Підписання Хотинського миру між турками й поляками

Підписання Білоцерківської угоди 1651 р.


Прийняття "Ординації Війська Запорозького реєстрового" 

Запитання 7

Упродовж 5-6 травня 1648 р. повстанці майже безперервно штурмували табір. Козаки захопили кілька шанців, здобули королівське знамено. У ніч на 6 травня польський табір знявся з місця, щоб пробиватися до своїх. В одній із балок за Княжими Байраками поляків оточили. Майже всі поляки загинули або потрапили в полон.

 


варіанти відповідей

Пилявецька битва (вересень, 1648)

Жовтоводська битва (травень, 1648)

 

Корсунська битва (травень, 1648)

 

Запитання 8

В Успенському соборі, куди українські й московські урядовці зайшли для складання присяги, несподівано виявилося, що московити очікують, аби присягали лише українці. Гетьман же, відповідно до української та європейської традицій, наполягав на взаємній присязі... Зрештою, українська сторона поступилася... Бо Україна конче потребувала воєнного союзника.

варіанти відповідей

Переяславська рада

Зборівський мир 1649р.

Білоцерківська угода 1651р.

 

Запитання 9

Україна в кордонах Київщини, Брацлавщини та Чернігівщини мала утворити Князівство Руське. Разом із Польщею та Литвою воно ставало третім рівноправним членом Речі Посполитої. Обєднуючись із Польщею та Литвою "як рівний з рівними, вільний із вільними й шанований з шанованими" в союзну державу, Україна продовжувала зберігати значну державну самостійність.

варіанти відповідей

Статті Богдана Хмельницького

Підписання Віленського перемир'я в 1656 р.

 

Укладення Гадяцької угоди в 1658 р.

Запитання 10

Цар наказав зруйнувати гетьманську столицю... Місто легко витримало перші штурми й було готове боронитися. Проте долі тисяч людей перекреслив негідний вчинок зрадника-старшини Івана Носа, який видав нападникам потаємний хід до фортеці.

варіанти відповідей

Руйнування Кодацької фортеці

Зруйнування Чигирина

Знищення Батурина

Запитання 11

На початку червня 1775 року російські війська вступили на територію Запорожжя... загальною чисельністю 40 тис. солдатів. Це не викликало підозри...У ніч на 17 червня, на Зелені свята, росіяни увійшли в передмістя Січі, захопили флот та оточили Січову фортецю...

Ліквідація російською армією 

варіанти відповідей

Ліквідація російською армією Запорозької січі

Приєднання Кримського ханства до Російської держави

Зруйнування Петром І Чортомлицької січі

Запитання 12

Керівники повстання в березні 1768 року зібралися в Мотронинському монастирі. Організатори повстання направили посланців на Запорізьку Січ та Правобережжя із закликом до збройного виступу. 28 травня 1768 рокузагін гайдамаків... виступив з урочища Холодний Яр, що в Чорному лісі біля Чигирина. У ніч з 9 на 10 червня 1768 року повстанці здобули Умань...

варіанти відповідей

Коліївщина

Рух опришків

Рух конфедератів

 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест