Підсумковий урок (3 кваліфікаційний розряд) "Гігієна та санітарія виробництва"

Тест призначений для самоконтроля та оцінювання теоретичних знань здобувачів освіти з предмета "Гігієна та санітарія виробництва"

21 запитання
Запитання 1

Гігієна – це...

варіанти відповідей

а) практична діяльність, спрямована на зберігання і поліпшення здоров’я людей.

б) наука, яка вивчає закономірності впливу (позитивного чи негативного) чинників зовнішнього та навколишнього середовища на здоров’я людей, а також фізіологічної, побутової та виробничої діяльності людей на зовнішнє та навколишнє середовище.

в) наука, яка вивчає вплив їжі на організм людини

Запитання 2

Оберіть заходи профілактики професійних захворювань, які не відносяться до групи медико-профілактичних (декілька вірних відповідей).

варіанти відповідей

а) проведення навчання та інструктажів з охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки;

б) впровадження автоматичного та дистанційного керування виробничим обладнанням;

в) організація профілактичних медичних оглядів;

г) улаштування нових і реконструкція діючих вентиляційних систем, систем опалення, встановлення кондиціонерів.

Запитання 3

Оберіть фактори зовнішнього середовища, які згубно діють на мікроби (декілька вірних відповідей).

варіанти відповідей

а) фізико-хімічні: вплив температур, тиску, антисептиків

б) хімічні: антисептики – спирт, йод, кислоти, хлорамін, клінісепт і т.д.

в) фізичні: висока і низька температура, високий тиск, ультрафіолетове опромінювання, висушування, і т. д.

г) біологічні: антибіотики (пеніцилін, стрептоміцин), фітонциди – летючі речовини, які виділяються часником, цибулею, цитрусовими і всіма зеленими рослинами

Запитання 4

По відношенню до температури мікроорганізми поділяють на:

варіанти відповідей

а) психрофіли

б) мезофіли

в) термофіли

г) кріофіли

д) всі відповіді вірні

Запитання 5

Серед хвороб мікробної природи (харчових інфекцій), у механізмі передачі яких бере участь їжа, розрізняють: 

варіанти відповідей

а) антропонози і зоонози

б) харчові отруєння мікробного та немікробного походження

в) харчові отруєння та харчові інфекції

Запитання 6

Зоонози - це:

варіанти відповідей

а) одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

б) інфекційні захворювання людини, джерелом яких є інфіковані тварини (хворі або носії).

в) група таких захворювань, для яких джерелом інфекції є людина і ці хвороби перебігають виключно у людському середовищі.

Запитання 7

Молоко та м'ясо тварин, хворих на ящур:

варіанти відповідей

а) молоко пастеризують при температурі 70°С протягом 30 хв або доводять температуру до 90°С, м'ясо тварин, проварюють або солять, витримуючи 60 днів, внутрішні органи утилізують

б) м'ясо і молоко хворих тварин знищують. Сировину (шкуру, шерсть) знезаражують. Трупи спалюють або закопують у спецмогильниках на глибину 2 м над трупом, засипають товстим шаром хлорного вапна і землею. 

в) молоко хворих тварин пастеризують 30 хв при температурі 85°С або кип'ятить 5 хв та залишають у господарстві, м'ясо - відправляють на промислову переробку (ковбаси варені, консерви).

Запитання 8

Харчові отруєння (англ. food poisoning) — це...(декілька вірних відповідей)

варіанти відповідей

а) хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.

б) група інфекційних і інвазивних хвороб тварин, котрими хворіють і люди

в) будь-яке захворювання інфекційної або токсичної природи, викликане або імовірно викликане вживанням їжі або води.

г) розлади здоров'я людей, тварин, рослин у вигляді хвороби, які спричинюють збудники — віруси, різноманітні бактерії, найпростіші, паразитичні гриби, гельмінти, продукти їхньої життєдіяльності (екзотоксини, ендотоксини), патогенні білки — пріони, здатні передаватися від заражених організмів здоровим і схильні до масового поширення

Запитання 9

Оберіть групу харчових отруєнь, які не відносяться до харчових отруєнь мікробного походження:

варіанти відповідей

а) харчові токсикоінфекціі

б) бактеріальні токсикози

в) отруєння продуктами, які токсичні за походженням

г) харчові отруєння змішаної етіології

Запитання 10

Основні продукти і причини, що викликають стафілококове отруєння, наступні:

варіанти відповідей

а) різні консерви, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; окіст, шинка, ковбаси внаслідок неправильного зберігання; риба, особливо осетрова, в результаті порушень правил вилову, обробляння та зберігання її.

б) арахіс і продукти з пшениці, жита, ячменю, рису, відволожені і запліснявілі в процесі зберігання

в) молоко і молочні продукти (сир, кисле молоко, кефір, сирки і т.д.), заражені мікроорганізмами через гнійники на вимені корів або руках доярок; кремові кондитерські вироби і будь-яка готова їжа, яка обсемінена стафілококом хворими (гнійничкові захворювання шкіри або ангіною) кондитерами або кухарями; рибні консерви в олії, забруднені мікробами в процесі їх приготування.

Запитання 11

Для  геогельмінтів характерна...


варіанти відповідей

а) відсутність проміжного хазяїна, для розвитку яєць і личинок необхідне перебування їх у ґрунті протягом певного часу (аскарида, волосоголовець, тощо);

б) розвиток гельмінта відбувається за участю не тільки остаточного хазяїна, а й проміжного, іноді не одного (свинячий й бичачий ціп'яки, тощо);

в) відсутні проміжні біологічні господарі, людина є єдиним хазяїном, і яйця, що виділяються від хворого в зовнішнє середовище до моменту виділення повністю дозрілі (карликовий ціп'як) або дозрівають до ступеня високої інвазивністі протягом буквально кілька годин на будь-яких об'єктах, навіть не на ґрунті (гострик). 

Запитання 12

Збудником теніозу є...

варіанти відповідей

а) бичачий ціп'як

б) свинячий ціп'як 

в) бичачий або свинячий ціп'як

Запитання 13

Метою медичних оглядів є...

варіанти відповідей

а) визначення, оцінювання та фіксування стану здоров’я працівника,

б) з’ясування можливості до виконання певних трудових обов’язків та встановлення медичних протипоказань, своєчасного виявлення гострих та хронічних захворювань,

в) попередження виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб.

г) всі відповіді вірні

Запитання 14

За перебування на роботі осіб, які не пройшли медичного обстеження, а також за порядок і своєчасність його проходження несе відповідальність....

варіанти відповідей

а) адміністрація закладу

б) бригадир закладу

в) працівник закладу

Запитання 15

Працівники, в яких за результатами медичного огляду виявлені такі захворювання, як: сальмонельоз, дизентерія, черевний тиф, паратифи, сифіліс, туберкульоз різних форм та ін., що входять до спеціального переліку до роботи...

варіанти відповідей

а) допускаються до роботи з умовою обов'язкового лікування

б) не допускаються до роботи

Запитання 16

Оберіть, які з нижченаведених правил відноситься до правил особистої гігієни (декілька вірних відповідей).

варіанти відповідей

а) Перед початком роботи працівники повинні прийняти душ, а в разі його відсутності – ретельно вимити руки з милом, одягти чистий санітарний одяг, підібрати волосся під ковпак чи косинку. Забороняється застібати санітарний одяг шпильками і зберігати в

кишенях сигарети, шпильки, гроші та інші предмети, носити прикраси,

значки та ін.

б) При недотриманні або невиконанні санітарних правил керівники ЗРГ несуть правову відповідальність.

в) Кожен працівник повинен мати не менше 3 комплекти санітарного

одягу, зміна санітарного одягу проводиться в міру забруднення, але не

рідше ніж 1 раз на 2 дні.

г) Перед відвідуванням туалету необхідно знімати санітарний одяг у

спеціально відведеному місці, а після відвідування ретельно вимити руки з

милом і продезінфікувати дезінфікуючим засобом 0,2 % розчином хлорного

вапна, що використовується у закладі відповідно до інструкції.

Запитання 17

Дезінфекція (від французького слова des - заперечення, і латинського infectio - інфекція) - це ....

варіанти відповідей

а) знищення мух, тарганів та інших комах

б) знищення гризунів

в) знищення в середовищі, що оточує людину, патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів (бактерій, вірусів, рикетсій,

найпростіших, грибів, токсинів)

Запитання 18

10% (вихідний) розчин хлорного вапна застосовують для...

 


 

варіанти відповідей

а) обробки контейнерів харчових відходів, для приготування робочих розчинів

б) обробки умивальників, унітазів

в) дезінфекції яєць, обладнання,інвентарю кондитерського цеху, прибирального інвентарю

г) оброблення столового посуду, рук персоналу

Запитання 19

Сміттєзбірники розміщують на майданчику, який має тверде покриття, на відстані не менш ніж...

варіанти відповідей

а) 20 м. від вікон і дверей виробничих приміщень

б) 50 м. від вікон і дверей виробничих приміщень

в) 25 м. від вікон і дверей виробничих приміщень

Запитання 20

Миття столового посуду здійснюють згідно алгоритму:

варіанти відповідей

а) миття гарячою водою з додаванням 0,5% миючих

засобів; ополіскують гарячою проточною водою; прогрівають при t 110С.

полірують і сортирують, складують у ячейки для зберігання приборів.

б) миття гарячою водою 40-45С з додавання миючих засобів 0,5% концентрації.; миття гарячою водою 40-45С з додавання миючих засобів 0,2% концентрації; ополіскування проточною водою від 65 до 90С; просушування в положенні «на ребро».

в) зачищають від залишків продуктів; миють гарячою водою при t 40-45С з додаванням миючих засобів (кальцинованої соди) 0,5% концентрації; ополіскують гарячою водою, не менш як 65С; просушують на стелажах.

Запитання 21

Тара і пакувальні матеріали для харчових продуктів повинні ...

варіанти відповідей

а) захищати продукти від забруднення, запобігати псуванню і мати належне маркування.

б) бути нетоксичними, не становити загрози безпечності та придатності

харчових продуктів за певних умов зберігання і споживання,

в) не змінювати їх органолептичні показники.

г) всі відповіді вірні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест