§ 1 "ПОДРАЗЛИВІСТЬ БІОЛОГІЧНИХ ОБ'ЄКТІВ"
11 клас Профільний рівень. Задорожний К. М.
Властивість живих організмів реагувати на дію певних факторів - подразників це:
Процес дії подразника на організм називають :
Здатність до подразливості є обов’язковою для :
За природою подразники поділяють на:
Подразники діють на організми за допомогою механічних, теплових, світлових та електричних факторів це:
Речовини: кислоти, луги, гормони, вітаміни, продукти обміну речовин перебувають в організмах у вигляді молекул або окремих йонів і діють на клітинному рівні належать до:
Подразники, що здійснюють на організми комбінований вплив, який складається і з фізичних, і з хімічних компонентів це:
До яких подразників належать осмотичний тиск і рН середовища :
За силою подразники бувають:
Сила впливу на організм менша за порогову і не може викликати реакцію організму це:
Подразники мають силу, мінімально необхідну для виникнення відповідної реакції організму це:
За біологічним значенням подразники поділяють:
На рівні клітини подразнення сприймають спеціальні молекулярні структури це:
Рецептори є білковими молекулами, які розташовані на мембрані або всередині :
Молекули певних речовин, що спроможні оборотно зв’язуватися з рецепторами нековалентними зв’язками називають:
Рецепторами, що змінюють потенціал мембран, є :
Рецептори, які запускають каскад метаболічних реакцій, поділяються на групи :
Білки – трансдуктори (G-білки або N - білки) – внутрішньомембранні білки, які сприймають :
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома