Порушення крообігу ІІ

Додано: 21 жовтня
Предмет: Біологія, 11 клас
23 запитання
Запитання 1

Запис в акті судово-медичного експерта про обстеження трупа потерпілого з тупою травмою обох нирок, у якого після травми спостерігалася гостра ниркова недостатність: "В обох сечоводах виявлені червоні тромби завдовжки до 10 см, які обтурують просвіт сечоводів". Начальник судово-медичного бюро прочитав і не погодився з цим записом. Чому?

варіанти відповідей

У сечоводах можуть бути лише змішані тромби

Тромби в сечоводах не бувають обтуруючими

Це тромбоемболи

У сечоводах можуть бути лише білі тромби

У сечоводах не буває тромбів

Запитання 2

 При мікроскопічному дослідженні згортка крові, виявленого в просвіті стегнової артерії, патологоанатом побачив нерівномірне чергування скупчень фібрину і зруйнованих формених елементів крові, зв'язок з інтимою, повне закриття просвіту артерії. Що це?

варіанти відповідей

Змішаний тромб

Посмертний згорток крові

Тромбоембол

Гіаліновий тромб

Червоний тромб

Запитання 3

Хворий 55 років прооперований з приводу гострого апендициту. На 5-у добу, піднявшись з ліжка, відчув нестачу повітря, розвинувся виражений ціаноз обличчя, втрата свідомості. Після безуспішної реанімації констатована смерть. На розтині виявлена тромбоемболія легеневого стовбура. Що могло бути найбільш вірогідним джерелом тромбоемболії?

варіанти відповідей

Тромбоз ворітної вени

Тромбоз вен нижніх кінцівок

Тромбоз брижових артерій

Тромбоз у лівому шлуночку серця

Кулястий тромб передсердя

Запитання 4

При мікроскопічному дослідженні пупкової вени новонародженого, який помер від інтоксикації, виявлено: стінка судини з дифузною запальною інфільтрацією, у її просвіті - обтуруючий тромб з великою кількістю нейтрофільних лейкоцитів з явищами каріорексису і колоніями бактерій. Який з наслідків тромбу найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Організація і каналізація тромбу

Асептичний аутоліз

Септичний аутоліз

Перетворення в тромбоембол

Петрифікація тромбу

Запитання 5

Хворий 65 років, який страждав на атеросклероз, госпіталізований в хірургічне відділення з приводу розлитого гнійного перитоніту. Під час операції діагностований тромбоз брижових артерій. Яка найбільш вірогідна причина перитоніту?

варіанти відповідей

Ішемія ангіоспастична

Геморагічний інфаркт

Ішемічний інфаркт

Стаз

Ішемія компресійна

Запитання 6

При розтині померлого в лівій легені виявлена ділянка зруйнованої тканини червоного кольору. Ділянка має форму конуса, чітко відмежованого від здорової тканини, своєю основою зверненого до плеври. Тканина ділянки щільна, зерниста, темно-червона. Ваш діагноз

варіанти відповідей

Гангрена легені

Абсцес легені

Геморагічний інфаркт

Первинний туберкульозний афект

Крупозна пневмонія

Запитання 7

У хворої 70 років, прооперованої з приводу варикозного розширення вен нижніх кінцівок, у післяопераційному періоді несподівано настала смерть при явищах гострої легеневої недостатності. На розтині трупа в правій легені виявлена ділянка темно-червоного кольору конусовидної форми, обернена основою до плеври. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Запальна гіперемія

Недокрів'я

Гіперемія після анемії

Геморагічний інфаркт

Місцеве венозне повнокрів'я

Запитання 8

На розтині померлого 48 років виявлено обтурацію просвіту середньої мозкової артерії тромбом. У тім'яно-скроневій області лівої півкулі головного мозку - вогнище кашкоподібної консистенції сірого кольору. Швидше за все, це:

варіанти відповідей

Фібриноїдний некроз

Казеозний некроз

Гангрена

Секвестр

Інфаркт

Запитання 9

У хворої 43-х років на тлі септичного шоку відзначається тромбоцитопенія, зменшення фібриногену, поява в крові продуктів деградації фібрину, поява петехіальных крововиливів. Вкажіть причину виникнення цих змін:

варіанти відповідей

ДВЗ-синдром

Аутоімунна тромбоцитопенія

Порушення утворення тромбоцитів

Екзогенна інтоксикація

Геморагічний діатез

Запитання 10

На секції виявлені множинні геморагічні інфаркти легенів, у деяких судинах легенів - бурого кольору щільні маси, які не прикріплені до стінки судин, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, в яких є тромби. Про який патологічний процес у судинах легенів іде мова?

варіанти відповідей

Геморагічна бронхопневмонія

Застійний тромбоз судин легеневої артерії

Тромбоемболія судин легеневої артерії

Жирова емболія судин легеневої артерії

Тканинна емболія судин легеневої артерії

Запитання 11

У хворого на тромбофлебіт нижніх кінцівок з'явилися болі в грудній клітці, кровохаркання, наростаюча дихальна недостатність, при явищах якої він помер. На розтині діагностовані множинні інфаркти легенів. Яка найбільш вірогідна причина їх розвитку в даному випадку?

варіанти відповідей

Тромбоз легеневих вен

Тромбоз гілок легеневої артерії

Тромбоемболія бронхіальних артерій

Тромбоз бронхіальних артерій

Тромбоемболія гілок легеневої артерії

Запитання 12

У льотчика, який загинув унаслідок розгерметизації кабіни літака, при гістологічному дослідженні внутрішніх органів в судинах виявлена велика кількість бульбашок, у печінці - жирова дистрофія. У головному і спинному мозку - множинні дрібні ішемічні вогнища сірого розм'якшення. Вкажіть найбільш вірогідну причину таких змін

варіанти відповідей

Тканинна емболія

Тромбоемболія

Жирова емболія

Повітряна емболія

Газова емболія

Запитання 13

У хворого 29 років з діагнозом "багатоуламчастий перелом правого стегна" на 3 добу після отримання травми з'явилися скарги на біль в грудній клітці справа, ускладнене дихання. Через добу на тлі прогресуючої легенево-серцевої недостатності настала смерть. При гістологічному дослідженні в кровоносних судинах легенів і головного мозку виявлені суданофільні краплини помаранчевого кольору, які повністю перекривають просвіти судин мікроциркуляторного русла. З яким ускладненням пов'язана смерть хворого?

варіанти відповідей

Медикаментозною емболією

Жировою емболією

Газовою емболією

Мікробною емболією

Тромбоемболією

Запитання 14

Під час внутрішньовенної трансфузії фізіологічного розчину стан хворого різко погіршився і внаслідок задухи настала смерть. При розтині померлого виявлено гостре венозне повнокрів'я внутрішніх органів, різко розширені праві відділи серця. При проколі правого шлуночку під водою з'являються бульбашки. Вкажіть, який патологічний процес і його вид виникли у хворого?

варіанти відповідей

Тромбоемболія 

Тканинна емболія

Жирова емболія

Повітряна емболія 

Газова емболія

Запитання 15

При внутрішньовенному введенні контрастної речовини у пацієнта гостро виникла задишка і сталася зупинка серця. Під час розтину виявлено збільшення легенів в об'ємі. Мікроскопічне дослідження виявило в просвітах значної частини дрібних судин легенів суданофільні включення. Про який вид емболії можна думати?

варіанти відповідей

Повітряна емболія

Газова емболія

Тромбоемболія

Жирова емболія

Тканинна емболія

Запитання 16

У хворого після відкритого перелому ключиці несподівано настала смерть. При розтині в правому шлуночку серця і легеневих артеріях виявлена піниста кров. Що стало причиною смерті?

варіанти відповідей

Бактеріальна емболія

Кровотеча

Повітряна емболія

Тканинна емболія

Жирова емболія

Запитання 17

На розтині померлого після абдомінальної операції у венах малого тазу були виявлені численні тромби. Клінічно був зафіксований тромбоемболічний синдром. Де слід шукати тромбоемболи?

варіанти відповідей

У легеневих артеріях

У портальній вені

У лівому шлуночку серця

У головному мозку

У венах нижніх кінцівок

Запитання 18

На секції виявлено: множинні геморагічні інфаркти легенів, у деяких судинах легенів бурого кольору щільні маси, не прикріплені до стінки судин; варикозне розширення вен нижніх кінцівок, в яких є тромби. Про який патологічний процес йде мова?

варіанти відповідей

Жирова емболія судин легеневої артерії

Тромбоемболія судин легеневої артерії

Тканинна емболія судин легеневої артерії

Застійний тромбоз судин легеневої артерії

Геморагічна бронхопневмонія

Запитання 19

Чоловік з кесонною хворобою помер з ознаками гострого порушення мозкового кровообігу у басейні середньої мозкової артерії лівої півкулі головного мозку. На розтині виявлено вогнище сірого розм'якшення мозку вказаної області розмірами 6х7х3,4 см. Визначте характер процесу, який викликав смерть людини A)

варіанти відповідей

Атеросклероз судин

Тромбоемболія

Тромбоз

Жирова емболія

Газова емболія

Запитання 20

У хворого, що страждав на гнійний отит і тромбоз сигмовидного синуса твердої мозкової оболонки, стався відрив частини тромбу. Яке ускладнення може розвинутися у пацієнта?

варіанти відповідей

Тромбоемболія гілок легеневої артерії

Тромбоемболія судин головного мозку з розвитком сірого розм'якшення мозку

Тромбоемболія судин сітчастої оболонки ока і розвиток сліпоти

Тромбоемболія коронарних артерій

Місцеве недокрів'я

Запитання 21

У хворої 65 років, що страждала на тромбофлебіт глибоких вен гомілки, в поліклініці, в черзі на прийом до лікаря, несподівано настала смерть. На розтині трупа в загальному стволі і біфуркації легеневої артерії знайдені червоні рихлі маси, що вільно лежать, з тьмяною гофрованою поверхнею. Який патологічний процес в легеневій артерії виявив патологоанатом?

варіанти відповідей

Тромбоз

Тромбоемболію

Тканинну емболію

Емболію чужорідними тілами

Жирову емболію

Запитання 22

У хворого 27 років з діагнозом «політравма» (закрита травма грудної клітки, закритий перелом правого стегна), через дві години після проведення скелетного витяжіння різко погіршився стан і на тлі гострої серцеволегеневої недостатності настала смерть. При гістологічному дослідженні кровоносних судин легенів, головного мозку померлого, при забарвленні їх суданом III, виявлені краплі помаранчевого кольору, які закупорюють просвіт судин. Яке ускладнення політравми розвинулося у хворого?

варіанти відповідей

Повітряна емболія

Тромбоемболія

Мікробна емболія

Жирова емболія

Газова емболія

Запитання 23

Під час дорожньо-транспортної події водій отримав поранення в шию розбитим склом. Кровотеча була незначною, але через декілька хвилин потерпілий помер при явищах гострої задухи. При розрізі перикарду в заповнену водою порожнину виділяються бульбашки. Вкажіть можливий патологічний процес

варіанти відповідей

Емболія чужорідними тілами

Тромбоемболія

Жирова емболія

Повітряна емболія

Газова емболія

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест