Порушення кровообігу І

Додано: 21 жовтня
Предмет: Біологія, 11 клас
23 запитання
Запитання 1

Хворій 55 років, що страждає на хронічну ІХС на тлі гіпертонічної хвороби, у минулому перенесла великий інфаркт передньої стінки лівого шлуночку. Постійно лікувалася у кардіолога. Смерть настала від гострої серцевої недостатності. Які з перерахованих змін свідчать про гостру декомпенсацію за лівошлуночковим типом?

варіанти відповідей

Водянка порожнин [асцит, гідроторакс, гідроперикардіум]

Ціаноз шкіри і видимих слизових оболонок

Набряк легенів

Мускатна печінка

Ціанотична індурація нирок і селезінки

Запитання 2

Хворий помер при явищах серцево-судинної недостатності. Результати розтину: постінфарктний кардіосклероз, гіпертрофія міокарду і дилятация його порожнин, особливо правого шлуночку. Печінка збільшена, з гладкою поверхнею, на розрізі повнокровна, з темно-червоним крапом на бурому фоні. Гістологічно - повнокрів'я центральних відділів часточок; у периферичних відділах навколо портальних трактів - гепатоцити в стані жирової дистрофії. Як називаються описані вище зміни печінки?

варіанти відповідей

Стеатоз печінки

Цироз печінки

Амілоїдоз

Мускатна печінка (хронічне венозне повнокрів'я)

Хибно-мускатная печінка

Запитання 3

Чоловік 63 років, який впродовж 15 років страждав на хронічну дифузну обструктивну емфізему легенів, помер від прогресуючої серцевої недостатності. На розтині виявлено: мускатний цироз печінки, ціанотична індурація нирок і селезінки, асцит, набряки нижніх кінцівок. Для якого типу серцевої недостатності характерні ці зміни у внутрішніх органах?

варіанти відповідей

Загальна серцева недостатність

Гостра лівошлуночкова недостатність

Хронічна лівошлуночкова недостатність

Хронічна правошлуночкова недостатність

Гостра правошлуночкова недостатність

Запитання 4

 На розтині померлого виявлено, що печінка збільшена в розмірах, щільна, краї закруглені, на розрізі тканина жовто-коричневого кольору з темно-червоними крапками і смужками, які нагадують малюнок мускатного горіха. Який патологічний процес лежить в основі таких змін печінки?

варіанти відповідей

Хронічне венозне повнокров'я

Гостре венозне повнокров'я

Артеріальне повнокров'я

Артеріальне недокрів'я

Хронічна кровотеча

Запитання 5

При розтині тіла чоловіка 60 років, померлого від серцево-легеневої недостатності виявлено міогенне розширення порожнин шлуночків серця, гідроперикардіум, бура індурація легенів, мускатна печінка, ціанотична індурація нирок і селезінки. Яке порушення кровообігу мало місце у хворого? A)

варіанти відповідей

Гостре загальне венозне повнокрів'я

Хронічне місцеве венозне повнокрів'я

Хронічне загальне венозне повнокрів'я

Гостре місцеве венозне повнокрів'я

Загальне артеріальне повнокрів'я

Запитання 6

Хворому з переломом плечової кістки наклали гіпс. Через 2 години кисть і видима частина передпліччя стали синюшними, холодними на дотик, набряклими. Який розлад кровообігу мав місце?

варіанти відповідей

Місцеве недокрів'я

Місцеве артеріальне повнокров'я

Місцеве венозне повнокров'я

Стаз крові

Тромбоз

Запитання 7

У хворого з цирозом печінки, після видалення з черевної порожнини 10 літрів асцитичної рідини, розвинувся колапс і гіперемія очеревини. Визначте вид артеріальної гіперемії очеревини

варіанти відповідей

Вакатна

Запальна

Унаслідок шунтування крові

Колатеральна

Гіперемія після анемії

Запитання 8

Хворий, що страждає на ішемічну хворобу серця, переніс повторний інфаркт міокарду, помер при явищах прогресуючої серцевосудинної недостатності. На розтині виявлена збільшена щільна селезінка, темно-вишневого кольору на розрізі. При мікроскопічному дослідженні органу встановлені склероз пульпи і атрофія фолікулів. Яким терміном визначають зміни селезінки?

варіанти відповідей

Ціанотична індурація селезінки

Сагова селезінка

Сальна селезінка

Порфірова селезінка

Септична селезінка

Запитання 9

Чоловік 44 років з інфарктом міокарду, помер від лівошлуночкової недостатності. При розтині виявлено: набряк легенів, крапчасті крововиливи в серозних і слизових оболонках. Мікроскопічно: дистрофічні і некробіотичні зміни епітелію проксимальних канальців нирок, в печінці - центролобулярні крововиливи і вогнища некрозу. Який з видів порушення кровообігу найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Артеріальна гіперемія

Хронічне загальне венозне повнокров'я

Гостре загальне венозне повнокров'я

Гостре недокрів'я

Хронічне недокрів'я

Запитання 10

Чоловік 44-х років, хворий на інфаркт міокарду, помер від лівошлуночкової недостатності. При розтині виявлено: набряк легенів, точкові крововиливи в серозних і слизових оболонках. Мікроскопічно: дистрофічні і некробіотичні зміни епітелію проксимальних канальців нирок, у печінці - центролобулярні крововиливи і вогнища некрозу. Який з видів порушення кровообігу найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Хронічне недокрів'я

Гостре недокрів'я

Хронічне загальне венозне повнокрів'я

Артеріальна гіперемія

Гостре загальне венозне повнокрів'я

Запитання 11

На розтині померлого, що страждав на серцеву недостатність, визначається збільшена у розмірі печінка строкатого вигляду, з малюнком мускатного горіха на розрізі. Назвіть вид порушення кровообігу

варіанти відповідей

Кровотеча

Крововилив

Недокрів'я

Загальне венозне повнокров'я

Загальне артеріальне повнокров'я

Запитання 12

Хворий 35 років скаржиться на багаторазову блювоту, пронос, падіння АТ, серцебиття. Свій стан пов'язує з прийомом недоброякісної їжі. Дослідження показало інфікування сальмонелами. У аналізі крові - збільшення числа еритроцитів в одиниці об'єму. Який розлад кровообігу міг мати місце у цього хворого?

варіанти відповідей

Гіперхромна анемія

Поліцитемія

Загальне артеріальне повнокрів'я

Згущення крові

Гемоліз еритроцитів і компенсаторне посилення гемопоезу

Запитання 13

На секції тіла жінки 76 років було виявлено: ознаки хронічного бронхіту і легеневого серця; печінка щільна, збільшена в розмірах, строката на розрізі. Мікроскопічно: просвіти центральних вен печінкових часточок дилятовані, синусоїди центрів часточок повнокровні, центролобулярні гепатоцити з ознаками жирової дистрофії, некрозу і атрофії; на периферії часточок гепатоцити збережені. Який вид порушення кровообігу викликав зміни печінки?

варіанти відповідей

Місцева венозна гіперемія

Загальна венозна гіперемія

Загальна артеріальна гіперемія

Місцева артеріальні гіперемія

Загальне недокрів'я

Запитання 14

При розтині чоловіка 73 років, який довго страждав на ішемічну хворобу серця, виявлені: "мускатна" печінка, бура індурація легенів, ціанотична індурація нирок і селезінки. Вкажіть, який з видів порушення кровообігу найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Хронічне загальне венозне повнокров'я

Артеріальна гіперемія

Гостре загальне венозне повнокров'я

Гостре недокрів'я

Хронічне недокрів'я

Запитання 15

На розтині хворого 65 років, померлого від хронічної серцевої недостатності внаслідок ревматичної вади серця, легені бурого кольору, збільшені в розмірах, ущільнені. Яку назву носять такі зміни в легенях?

варіанти відповідей

Мускатні легені

Бура індурація легенів

Стільникові легені

Хронічний бронхіт

Хронічна емфізема

Запитання 16

У хворого, що тривало страждав на ревматизм, виявлений стеноз лівого атріовентрикулярного отвору, смерть настала від серцево-легеневої недостатності. На розтині виявлена бура індурація легенів. Вкажіть вид порушення кровообігу, при якому виникають подібні зміни в легенях

варіанти відповідей

Хронічна правошлуночкова недостатність

Хронічна лівошлуночкова недостатність

Гостра лівошлуночкова недостатність

Гостра правошлуночкова недостатність

Портальна гіпертензія

Запитання 17

Хворій 70 років, який страждав на цукровий діабет і переніс інфаркт міокарду, помер при явищах прогресуючої серцево-судинної недостатності. На розтині виявлені: ціанотична індурація селезінки і нирок, бура індурація легенів і мускатна печінка. Який вид порушення кровообігу зумовив зміни внутрішніх органів?

варіанти відповідей

Артеріальна ішемія в результаті перерозподілу крові

Місцева хронічна венозна гіперемія

Загальна хронічна венозна гіперемія

Загальна гостра венозна гіперемія

Загальна артеріальна гіперемія після анемії

Запитання 18

На розтині хворого, що страждав на ваду серця, виявлена збільшена в розмірі печінка, строкатого вигляду, з малюнком мускатного горіха на розрізі. Назвіть вид порушення кровообігу :

варіанти відповідей

Кровотеча

Крововилив

Недокрів'я

Загальне венозне повнокрів'я

Загальне артеріальне повнокрів'я

Запитання 19

Під час емоційно напруженої роботи несподівано помер молодий чоловік. На розтині виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарду. Гістохімічно - зниження вмісту глікогену, електронна мікроскопія показала деструкцію мітохондрій, контрактури міофібрил. Укажіть вірогідне порушення кровообігу?

варіанти відповідей

Ангіоневротична артеріальна гіперемія

Гостра венозна гіперемія

Вакатна артеріальна гіперемія

Гостра ішемія

Хронічна ішемія

Запитання 20

 Хворий, якому швидко видалили близько 10 літрів асцитичної рідини з черевної порожнини, раптом втратив свідомість. Яка причина цього явища?

варіанти відповідей

Недокрів'я головного мозку

Тромбоз церебральних артерій

Крововилив в головний мозок

Вакатна гіперемія

Тромбоз церебральних вен

Запитання 21

У чоловіка, що помер раптово при явищах гострого порушення мозкового кровообігу, на розтині виявлений розрив аневризми середньої мозкової артерії і округла порожнина діаметром 4 см, заповнена кров'ю в лобній частці головного мозку. Як називається такий вид крововиливу? A)

варіанти відповідей

Петехії

Гематома

Пурпура

Синець

Екхімози

Запитання 22

При розтині хворого в підкіркових ядрах правої півкулі головного мозку визначається порожнина неправильної форми 5 х 3,5 см, заповнена червоними згортками крові і розм'якшеною тканиною мозку. Назвіть патологію, яка розвинулася в головному мозку?

варіанти відповідей

Гематома

Геморагічне просочення

Ішемічний інфаркт

Кіста

Абсцес

Запитання 23

У хворого похилого віку виникло гостре порушення мозкового кровообігу з коматозним станом і смертельним результатом. При розтині в правій півкулі головного мозку виявлена велика порожнина, заповнена кров'ю. Який патологічний процес виявлений в головному мозку?

варіанти відповідей

Пухлина мозку

Діапедезні крововиливи

Інфаркт мозку

Геморагічна інфільтрація

Гематома

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест