Порушення обміну речовин (метаболізму), пов’язані з нестачею чи надлишком надходження певних хімічних елементів, речовин.

30 запитань
Запитання 1

Виберіть йодовмісні продукти:

варіанти відповідей

 морська капуста

 насіння гарбуза

морепродукти

 зелень

 йодована сіль

Запитання 2

Що займає найбільшу частку в "Тарілці здорового харчування"?

варіанти відповідей

Овочі та цільнозернові

 Фрукти та ягоди

Риба, м'ясо, яйця

 Молочні та кисломолочні

Запитання 3

Укажіть захворювання, яке виникає внаслідок нестачі вітамінів.

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

 ліпіди

неорганічні сполуки

Запитання 4

Мікрофлора кишечника

варіанти відповідей

Здійснює синтез вітамінів групи В і вітамін K

Здійснює синтез вітамінів С, Д, Е

Мікрофлора забезпечує тренування імунної системи, запобігає зростанню шкідливих видів, полегшує симптоми діареї і закрепів

Запитання 5

До жиророзчинних відносяться вітаміни

варіанти відповідей

 С і А

А і D 

вітаміни групи В

 D і С

Запитання 6

Вітамін К забезпечує:

варіанти відповідей

розмноження організмів;

загоювання ран;

зсідання крові;

 стійкість до інфекцій

Запитання 7

Укажіть захворювання, яке виникає внаслідок нестачі вітамінів.

варіанти відповідей

   рахіт

  поліомієліт

 дизентерія

ендемічний зоб

Запитання 8

Яка хвороба характеризується такими ознаками: знижена опірність організму до хвороб, підвищена ламкість судин, кровоточивість ясен, ушкодження суглобів.

варіанти відповідей

цинга  

 бері-бері


  рахіт


  куряча сліпота

Запитання 9

Який з перелічених вітамінів підвищує опірність організму до простудних захворювань?

варіанти відповідей

     Вітамін А 

Вітамін С 

Вітамін В1

Вітамін Д

Запитання 10

Вітаміном розмноження називають:

варіанти відповідей

А


  Е

 С

В12

Запитання 11

Ендемічного зоб пов'язаний з нестачею

варіанти відповідей

нестача Са

нестача Fe

нестача Na

нестача I

нестача F

нестача Mg

Запитання 12

У разі нестачі цього вітаміну погіршується зір, розвиваються ураження епітелію, порушуються функції рогівки, імунної системи та уповільнення росту. Назвіть його.

варіанти відповідей

 філохінон

 ретинол

 токоферол

  кальциферол

Запитання 13

До фізичних показників якості води належать:

варіанти відповідей

кислотність (pH)

колір, запах і смак.

температура

прозорість чи каламутність

 жорсткість або мінералізація

Запитання 14

Дефіцит цього елемента може призвести до анемії, яка є порушенням обміну речовин.Це

варіанти відповідей

залізо

 фосфор


магній

кальцій

Запитання 15

Визнач, які хвороби, пов'язані з надлишком біонеорганічних речовин в організмі людини:

варіанти відповідей

остеохондроз, подагра, жовчнокам'яна та сечокам'яна хвороби

залізодефіцитна анемія, аденома простати, остеопороз

грип, ангіна, епідемічний паротит

 скарлатина, пневмонія, виразка шлунку

Запитання 16

Укажи, які хвороби, пов'язані з недостатньою кількістю біонеорганічних речовин в організмі людини:

варіанти відповідей

 скарлатина, пневмонія, виразка шлунку, ботулізм

остеопороз, аденома простати, залізодефіцитна анемія

 

грип, ангіна, кір

 остеохондроз, жовчнокам'яна та сечокам'яна хвороби, подагра

Запитання 17

Вибери можливі причини виникнення захворювань — грип, ангіна, кір:

варіанти відповідей

 вірусні або бактеріальні захворювання

 хвороби, пов'язані з надлишком біонеорганічних речовин

хвороби, пов'язані з нестачею біонеорганічних речовин

Запитання 18

Учень склав раціон збалансованого харчування відповідно до фізіологічних вимог (див. рисунок). На рисунку продукти розташовано за зменшенням їхньої частки в прийомі їжі. Укажіть правильну комбінацію продуктів для заповнення пропусків у раціоні.

варіанти відповідей

А1 - фрукти, 2 - м'ясо, 3 - молочні продукти, 4 - крупи

Б1 - молоко, 2 - молочні продукти, 3 - м'ясо, 4 - крупи

В1 - овочі, 2 - молоко, 3 - м'ясо, 4 - фрукти

Г1 - овочі, 2 - м'ясо, 3 - м'ясо, 4 – молоко

Запитання 19

Сучасний підхід до формування раціону збалансованого харчування людини передбачає наявність у ньому: 1) овочів і фруктів; 2) продуктів із високим умістом цукру й жирів (цукор, олія); 3) білкових продуктів (м’ясо, риба, яйця, бобові); 4) крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис, макарони); 5) молочних продуктів.Укажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні.

варіанти відповідей

А- частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має перевищувати частку молочних продуктів

Б -частка молочних продуктів має бути більшою порівняно з часткою крохмалистих продуктів

В-частка овочів і фруктів має перевищувати частку білкових продуктів

Г-частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має дорівнювати частці крохмалистих продуктів

Запитання 20

Яке співвідношення білків, жирів та вуглеводів доцільне у добовому раціоні?

                                

варіанти відповідей

А) 1:2:3   

Б) 1:1:4  

 В) 4:1:1     

  Г)1:4:1

Запитання 21

 Укажіть групу харчових продуктів, багатих на вітамін D.           

варіанти відповідей

А морква, горох, шпинат 

 Б капуста, цибуля, лимон

В риба, печінка, яєчний жовток       

Г яловичина, горох, яєчний білок

Запитання 22

Останнім часом продаж продукції фаст-фудів став скорочуватися через негативний вплив на організм людини. А що означає фаст-фуд у перекладі з англійської?                   

варіанти відповідей

А) смачна їжа                             

 Б) легка їжа 

В) калорійна їжа  

  Г) швидка їжа

Запитання 23

Середні добові енергетичні витрати школяра становлять 11 800 кДж. Дані щодо його добового раціону та енергетичної цінності поживних речовин наведено в таблиці.



Проаналізуйте твердження щодо наслідків дотримання школярем такого раціону протягом місяця.

І. До кінця місяця школяр схудне.

ІІ. Більше половини енергетичних потреб забезпечено вуглеводами.

Чи є поміж них правильні?


варіанти відповідей

А правильне лише І

Б правильне лише ІІ

В обидва правильні

Г немає правильних

Запитання 24

Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання. Збільшення його вмісту в їжі є одним зі способів профілактики та лікування рахіту. Це – вітамін

варіанти відповідей

A

B12


C

D

Запитання 25

Порушення метаболізму ,що спиричиняє накопичення в організмі амінокислоти фенілаланіну називається

варіанти відповідей

гемофілія

целіакія

фенілкетонурія

муковісцидоз

Запитання 26

Порушення метаболізму пов'язане із підвищенням крихкості кісток і їх схильності до переломів, називається

варіанти відповідей

остеохондроз

подагра

остеопороз

артроз

Запитання 27

Анемія пов'язана з порушенням обміну

варіанти відповідей

кальцію

калію

заліза

міді

Запитання 28

Хвороба, пов'язана з надлишком сечової кислота , яка кристалізується в суглобах називається (дивитися малюнок)

варіанти відповідей

артрит

артроз

подагра

остеопороз

Запитання 29

Хронічне захворювання, пов'язане з ущільнення стінок артерій,що може стати причиною інфаркту чи інсульту , це:

варіанти відповідей

остеохондроз

атеросклероз

остеопороз

варикоз

Запитання 30

Не переносимість білка глютену викликає захворювання тонкого кишечника,яке має назву

варіанти відповідей

муковісцидоз

целіакія

гемофілія

геморой

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест