практична робота №5 "Розпізнавання їстівних та отруйних грибів"

Додано: 7 травня 2020
Предмет: Біологія, 6 клас
Тест виконано: 141 раз
30 запитань
Запитання 1


Отруйні гриби

варіанти відповідей

завжди мають неприємний гіркий присмак

це гриби, які можна вживати в їжу

 є отруйними як для тварин, так і людини

 утворюють отруйні речовини - токсини

Запитання 2

Які заходи першої допомоги потрібно застосувати до постраждалому від отруєння грибами

варіанти відповідей

 промивання шлунку

не викликати лікаря, лікуватись самостійно

випити сорбент,  давати багато пити води

 давати багато пити солодкого гарячого чаю

звернутися до лікарні

Запитання 3

Добери правильні твердження щодо грибів

варіанти відповідей

навіть смертельно отруйні для людини гриби можуть бути корисними для природи

гриби розкладають відмерлі рештки рослин

можна збирати незнайомі, маловідомі та сумнівні гриби

їстівними грибами можна отруїтися

Запитання 4

Отруєння від грибів бувають :

варіанти відповідей

первинні

вторинні

третинні

їх не буває

Запитання 5

За способом живлення макроскопічні шапинкові гриби є

варіанти відповідей

паразитами

 

 ґрунтовими сапротрофами

  симбіотрофами

 гетеротрофами

  фототрофами

Запитання 6

Знайди всі правильні відповіді

На підприємствах промислового грибоводства в Україні масово штучно вирощуються такі гриби

варіанти відповідей

 глива звичайна

  білий гриб

  білий трюфель

  печериця

Запитання 7

До смертельно отруйних грибів відносяться:

варіанти відповідей

білий мухомор

сироїжка ароматна

  опеньки

  мухомор смердючий

  бліда поганка

Запитання 8

Обрати зображення їстівних грибів:

варіанти відповідей
Запитання 9

Найбільшою за кількістю видів є група умовно-отруйних грибів. За якими особливостями гриби відносять до цієї групи?

варіанти відповідей

отруєння проявляється швидко, протягом доби людина одужує

   при своєчасній допомозі лікаря та правильній першій допомозі хворі одужують через кілька днів

  

15% випадків отруєння закінчується смертю пацієнта

  життя людини після отруєння врятувати не вдається

Запитання 10

До їстівних грибів І категорії відносять гриби

варіанти відповідей

які можуть вживатись в їжу після термічної обробки

 які не потребують термічної обробки, мають яскраві особливості

які потребують спеціальних методів приготування

маловідомі їстівні гриб

Запитання 11

 Назвіть отруйні (А) і їстівні (Б) гриби: 1) лисичка; 2) жовчний гриб: 3) підосичник; 4) свинуха; 5) бліда поганка; 6) маслюк; 7) білий груздь; 8) строчок; 9) павутинник найкрасивіший.

варіанти відповідей

А - 4, 6, 7, 2; Б - 1, 5, 8, 9; 

 А - 1, 2, 3, 4; Б - 5, 6, 7, 8;

 А - 2, 6, 8, 9; Б - 1, 3, 4, 7.

 А - 2,4, 5, 8, 9; Б - 1, 3, 6, 7;

Запитання 12

 Найдорожчий гриб у світі, має підземне бульбоподібне плодове тіло, занесений у Червону книгу, в Україні зустрічається в Карпатах:

варіанти відповідей

білий груздь

 боровик

  

 рижик їстівний

трюфель білий

Запитання 13

Вторинні отруєння грибами:

варіанти відповідей

спричинені токсинами, які виробляють самі гриби;

спричинені порушенням правил кулінарної обробки грибів;

спричинені грибами, зібраними поблизу автомобільних доріг;

спричинені порушенням правил зберігання грибів;


Запитання 14

Не їстівні гриби

варіанти відповідей

Лисички, гнойовик чорнильний

Опеньки чорні, мухомор

Мухомор пантерний, говорушка білувата

Запитання 15

Назвіть їстівні гриби

варіанти відповідей

Зелені сироїжка, білий гриб, мухомор

Опеньки, лисички,печериця звичайна

Бліда поганка, масоята

Запитання 16

Головні ознаки смертельно отруйних грибів:

варіанти відповідей

товста ніжка

кільце на ніжці- залишки покривала

біла випуклість і пластинчастий гіменофор

специфічний запах

відсутність черв'яків у ніжці

Запитання 17

Оберіть зображення із отруйними грибами (декілька правильних).

варіанти відповідей
Запитання 18

Гриби називають умовно-їстівними -це гриби отруйні або їдкі чи гіркі на смак у сирому вигляді, але їстівні після ретельної кулінарної обробки. 

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 19

Майже 300 років її культивує людина ці гриби

варіанти відповідей

глива

печериці

білий гриб

лисичка

Запитання 20

До їстівних грибів належать:

варіанти відповідей
Запитання 21

Первинні отруєння грибами:

варіанти відповідей

спричинені токсинами, які виробляють самі гриби;

спричинені порушенням правил кулінарної обробки грибів;

спричинені грибами, зібраними поблизу автомобільних доріг;

спричинені порушенням правил зберігання грибів;


Запитання 22

Міцелій шапинкових грибів утворений

варіанти відповідей

гіфами

спорами

пеньками

ніжками

Запитання 23

Підземна частина шапинкового гриба:

варіанти відповідей

мікориза

міцелій

плодове тіло

пластинка

Запитання 24

Плодове тіло шапинкових грибів має:

варіанти відповідей

ніжку

шапинку

ніжку і шапинку

все правильно

Запитання 25

Укажіть дві групи грибів, на які за будовою нижнього шару шапинки поділяють шапинкові гриби:

варіанти відповідей

 нижчі й вищі;

одношарові й багатошарові;

 трубчасті й пластинчасті;

 сапротрофи й паразити.

Запитання 26

Укажіть ознаку, характерну для грибів:

варіанти відповідей

не мають клітинної будови

 не містять хлорофілу

здатні до фотосинтезу

автотрофні організми

Запитання 27

Що таке мікориза?

варіанти відповідей

взаємовигідне співжиття кореня бобових рослин з азотофіксуючими бактеріями

взаємовигідне співжиття грибниці з азотофіксуючими бактеріями

одна з хвороб рослин, яку зумовлюють гриби

 взаємовигідне співжиття кореня рослин з грибницею

 паразитування гриба на коренях рослини

Запитання 28

Яких правил потрібно дотримуватись при збиранні грибів?

варіанти відповідей

не збирати гриби у кошик

 не збирати старих грибів

не збирати грибів поблизу доріг та звалищ

 не збирати дуже молодих грибів

не збирати незнайомих грибів

Запитання 29

Оберіть зображення із отруйними грибами (декілька правильних).

варіанти відповідей
Запитання 30

Гриби не радять споживати людям, які мають хвороби...

варіанти відповідей

ротової порожнини

кісток

нирок, кишечника або шлунка

сечового міхура

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест