Правила подачі гарячих перших та других страв

Додано: 16 квітня 2020
Предмет:
Тест виконано: 129 разів
24 запитання
Запитання 1

За способом приготування супи класифікують

варіанти відповідей

заправні і не заправні

прозорі;заправні;пюреподібні; молочні;холодні; солодкі.

пюреподібні; молочні; холодні;солодкі.

в залежності від складу продуктів, їх особливості пригот ування

Запитання 2

За температурою подачі супи поділяють 

варіанти відповідей

гарячі і холодні

гарячих супів 75 С, якщо супи заправляють льєзоном - 65С, холодних супів 10 - 14С. 

в залежності від пори року

гарячих супів 75-80 С, холодних супів 10 - 12С. 

Запитання 3

Супи подають

варіанти відповідей

у металевих мисках ,у порцелянових супницях 

у бульйонних чашках 

у керамічних горщикаху , у глибоких столових тарілках

всі відповіді вірні

Запитання 4

Тарілки, супові миски, бульйонні чашки для перших перед подачею

варіанти відповідей

для гарячих страв слід підігрівати, для холодних - охолоджувати

для гарячих та теплих страв слід щоб були кімнатної температури, для холодних - не охолоджувати

для гарячих страв слід не підігрівати, для холодних - злегка охолоджувати

підготовлюють в залежності від сезону

Запитання 5

До прозорих супів подають на пиріжковій тарілці 

варіанти відповідей

пиріжки, гострі грінки, кулеб'яки,хліб

локшину, вермішель, рис, пельмені, равіолі, рис

пиріжки, гострі грінки, кулеб'яки,профітролі 

набір столовий

Запитання 6

До бульйону подають у салатнику на закусочній тарілці з паперовою серветкою

варіанти відповідей

кулебяку

грінки

хліб

профітролі 

Запитання 7

Супи-пюре відпускають у

варіанти відповідей

супових мисках на підставній тарілці

тільки у бульйонних чашках

супових мисках, тарілках та у бульйонних чашках

в залежності від виду супу

Запитання 8

Якщо суп їдять із глибокої тарілки ,яку і де кладуть ложку

варіанти відповідей

ліворуч кладуть столову ложку

поглибленням вниз


ліворуч кладуть звичайну ложку

поглибленням нагору


праворуч кладуть столову ложку

поглибленням нагору


праворуч кладуть десертну ложку

поглибленням нагору


Запитання 9

Як подають "Бульйон м'ясний прозорий з яйцем звареним «в мішечок» і грінками"

варіанти відповідей

У бульйонній чашці з блюдцем, ручка чашки - ліворуч, на блюдце кладуть бульйонну або десертну ложку ручкою праворуч.

У бульйонній чашці з блюдцем, ручка чашки повернута ліворуч, поруч з чашкою на блюдці кладеться бульйонна або десертна ложка ручкою праворуч, ліворуч від чашки на пиріжковій тарілці з полотняною серветкою – грінки

У бульйонній чашці з блюдцем, чашка повернута ручкою ліворуч, бульйонна або десертна ложка – ручкою праворуч. Профітролі подають в салатнику на пиріжковій тарілці з паперовою серветкою

У бульйонній чашці з блюдцем, ручка чашки повернута праворуч. Грінки подають на пиріжковій тарілці в полотняній серветці, ставлять з лівого боку

Запитання 10

Вкажіть, як подають "Борщ український"

варіанти відповідей

У бульйонній чашці з блюдцем, ручка чашки повернута ліворуч, перед чашкою на блюдці бульйонна ложка, ручкою праворуч, за пиріжко- вою тарілкою – розетки із січеною зеленню та лимоно

Підігріту глибоку столову тарілку встановлюють на мілку столову тарілку, ліворуч на пиріжковій тарілці – ватрушка з сиром.

Підігріту глибоку столову тарілку встановлюють на мілку столову тарілку, ліворуч від неї пиріжкову тарілку з пампушками, в бік до центру столу встановлюють сметану в соуснику ручкою ліворуч на підставній тарілці, перед соусником – чайна ложка ручкою праворуч, за соусником – розетка з січеною зеленню.

У підігрітій столовій глибокій тарілці, яку встановлено на мілку столову тарілку, праворуч за пиріжковою тарілкою – розетка з січеною зеленню петрушки

Запитання 11

При подаванні страв у багатопорційному посуді стіл сервірують 

варіанти відповідей

тільки всі види столового посуду та набору

мілкими порцеляновими тарілками, рибними ножами та виделками

різними порцеляновими тарілками, столовими ножами та виделками

мілкими порцеляновими тарілками, столовими або рибними ножами та виделками

Запитання 12

При подаванні других страв дотримуються такої послідовності: 

варіанти відповідей

рибні, м'ясні, птиця і дичина, овочеві, круп'яні, яєчні, сирні, борошняні

м'ясні, рибні птиця і дичина, овочеві, круп'яні, яєчні, сирні, борошняні

птиця і дичина,рибні, мясні, овочеві, круп'яні, яєчні, сирні, борошняні

овочеві, круп'яні, яєчні, сирні, рибні, м'ясні, птиця і дичина, борошняні

Запитання 13

Другі страви подають

варіанти відповідей

тільки холодними, тому тарілки для подавання других страв охолоджують до температури 10-12°С.

тільки гарячими, тому мілкі порцелянові тарілки для подавання других страв підігрівають до температури 40-50°С.

на мілкі порцелянові тарілки для подавання других страв підігрівають до температури 25-40°С.

в залежності від виду страви на тарілках , які підігрівають до температури 50- 65°С.

Запитання 14

Страва "Печеня по-домашньому" подається

варіанти відповідей

посуд ставлять на стіл на підставній тарілці, накритій паперовою серветкою, збоку столовими наборами.

на тарілці, збоку кладуть ложку ,стіл не сервірують мілкими столовими тарілками та столовими наборами.

у горщиках , їх ставлять на стіл на підставній тарілці, накритій паперовою серветкою,на тарілку кладуть ложку для розкладання,стіл сервірують мілкими столовими тарілками та столовими наборами.

немає правильної відповіді

Запитання 15

Салати, мариновані фрукти, овочі до других страв подають

варіанти відповідей

у салатнику, який ставлять зліва від страви, зверху кладуть набори для розкладання (ложку, виделку)

на пиріжковій тарілці зліва від страви, поруч кладуть ніж і виделку

на закусочній тарілці , зліва від страви, поруч кладуть столовий набір

у салатнику,його ставлять справа від страви, зверху кладуть набори для розкладання (ложку, виделку)

Запитання 16

Соус подають

варіанти відповідей

у піалках, мілких тарілках, на яку кладуть чайну або десертну ложку.

у бокалах на підставній тарілці, на яку кладуть ложку.

у соусниках на розетці, на яку кладуть десертну ложку.

у соусниках на підставній тарілці, на яку кладуть чайну або десертну ложку.

Запитання 17

Риба, відварена з гарніром подається на такому посуді

варіанти відповідей

Мельхіорове овальне блюдо. Металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо

Порцелянове овальне блюдо або овальний баранчик на підставній тарілці, круглий баранчик для картоплі, металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо

Порцелянове або мельхіорове кругле (овальне) блюдо, металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо. Зліва - тарілка для кісток

Два металеві круглі баранчики (для основної страви та гарніру) на підставній тарілці або мельхіорове овальне блюдо. Металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо

Запитання 18

В якому посуді подається "Птиця, дичина, кролик відварені"

варіанти відповідей

Мельхіорове овальне блюдо. Металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо

Круглий металевий баранчик на підставній тарілці. Гарнір можна подати окремо на круглому блюді

Мельхіорове овальне блюдо або порційна сковорідка на таганчику з гарячими вуглинками

Філе - в круглому баранчику на підставній тарілці, гарнір - на порційній сковорідці на підставній тарілці

Запитання 19

Як подають "Бефстроганов"

варіанти відповідей

Для м'яса - круглий баранчик на підставній тарілці, для гарніру - порційна сковорідка на підставній тарілці

Порцелянове (металеве) блюдо або мілка столова тарілка, салатник на підставній тарілці Металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо Піала з теплою водою та скибочкою лимона на підставній тарілці, полотняна серветка

Металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо

немає правильної відповіді

Запитання 20

Як подають "Котлети по-київськи"

варіанти відповідей

Порційна сковорідка на підставній тарілці

Металеве або порцелянове блюдо, салатник на підставній тарілці, на кістці папільйотка

Металеве блюдо або порційна сковорідка на підставній тарілці Металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо

Круглий металевий баранчик на підставній тарілці. Гарнір можна подати окремо на круглому блюді

Запитання 21

Овочі в молочному соусі подаються на

варіанти відповідей

Круглий баранчик або порційна сковорідка на підставній тарілці, ложка

Металеве блюдо або порційна сковорідка на підставній тарілці Металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо

Порційна сковорідка на підставній тарілці,ложка

Металеве або порцелянове блюдо, салатник на підставній тарілці, ложка, виделка

Запитання 22

Як подають "Омлет"

варіанти відповідей

сковорідка на підставній тарілці, ложка, виделка

Порцелянове кругле блюдо,металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо, лопатка

Металеве блюдо або порційна сковорідка на підставній тарілці , металевий соусник на підставній тарілці, на яку кладуть чайну ложку ручкою вправо, лопатка

Круглий баранчик або порційна сковорідка на підставній тарілці, виделка

Запитання 23

Температура других страв у їдальнях і закусочних, кафе із самообслуговуванням 

варіанти відповідей

тільки 60-65 *С,

70-75 *С, у ресторанах - 65-70 "С

60-65 *С, 12-14 "С

60-65 *С, у ресторанах - 85-90 "С

Запитання 24

Перед подачею другої страви офіціант 

варіанти відповідей

прибирає зі столу використаний посуд з-під закусок і перших страв і досервіровує стіл

залишає посуд і ставить на закусочну тарілку

розкладає столові набори, ставить мілку столову тарілку

подає другу страву у мілкій столовій тарілці, яку офіціант ставить перед відвідувачем

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест