Раціональне харчування

Додано: 11 грудня 2022
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 355 разів
17 запитань
Запитання 1

Який відсоток від маси тіла становить вода?

варіанти відповідей

30 -50%

80 -100%

65 -75%

Запитання 2

Останній прийом їжі перед сном повинен бути

варіанти відповідей

за 2 години

за 6 годин

за 4 години

Запитання 3


Для нормалізації водного балансу в організмі рекомендовано

варіанти відповідей

вранці натщесерце бажано випити склянку рідини кімнатної температури

інтервал між рідиною і їжею - 30 хвилин

інтервал між їжею і подальшим прийомом рідини -20-30 хвилин

всі відповіді вірні

Запитання 4


 Кількість вільної рідини у вигляді мінеральної негазваної води, свіжовижатих соків, чаю,кави не менше

варіанти відповідей

2 л на добу

1 л на добу

1,5л на добу

4л на добу

Запитання 5

Основним ринципом раціонального харчування

варіанти відповідей

збалансоване, повноцінне харчування

теплова обробка продуктів харчування

режим робочого дня та відпочинку

всі відповіді вірні

Запитання 6

Яку інформацію можна знайти на пакуванні кожного продукту?

варіанти відповідей

термін придатності

вміст вітамінів

вміст різних хімічних елементів

інформацію щодо корисності продукту

інформацію про сорти, породи і штами, що були використані у процесі виробництва

Запитання 7

Увідповідніть рекомендації щодо здорового харчування та їх підґрунтя.

1. уникайте вживання солодощів, чіпсів і газованих напоїв

2. мийте руки та продукти перед приготуванням їжі

3. замінюйте тваринну їжу рослинною

4. проводьте ретельну термічну обробку м’ясних продуктів і риби

А дозволяє уникнути потрапляння патогенних бактерій

Б дозволяє знизити кількість холестерину й насичених жирів у їжі, а також збільшує надходження вітамінів

В солона та штучно солодка їжа провокує розвиток хвороб видільної та серцево-судинної систем

Г знищує потенційно токсичні мікроорганізми

Д дозволяє забезпечити організм необхідною кількістю енергії

варіанти відповідей

1-В 2-Г 3-Б 4-Д

1-В 2-А 3-Б 4-Г

1-Б 2-А 3-Б 4-Д

1-Б 2-Г 3-Б 4-Г

Запитання 8

Перший розробив правила раціонального харчування

варіанти відповідей

Авіцена

Арістотель

Гіпократ

Ламарк

Запитання 9

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ — це

варіанти відповідей

надходження до організму поживних речовин

сніданок,обід та вечеря

харчування, за якого до організму з харчовими продуктами надходять усі поживні речовини, вітаміни та мінеральні солі в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльності

споживання великої кількості води

Запитання 10

 Раціональне харчування сприяє

варіанти відповідей

збереженню здоров’я

опірності шкідливим чинникам середовища

 високій працездатності

активному довголіттю

Запитання 11

Енергетичний баланс людини — це

варіанти відповідей

співвідношення між кількістю енергії, що надходить в організм, і кількістю енергії, що виділяється ним

коли в організм надходить енергії більше ніж виділяється

коли в організм надходить енергії менше ніж виділяється

ніякого енергетичного балансу немає

Запитання 12

Співвідношення білків, жирів та вуглеводів згідно із сучасними вимогами становить

варіанти відповідей

1:1:1

2:3:5

1:1:4

1,5 : 3,5 : 5,5

Запитання 13

В результаті окиснення 1 г жиру організм отримує 

варіанти відповідей

38 кДж (8,6 ккал)

17,2 кДж (3,9 ккал)

17,6 кДж (4 ккал)

39,2 кДж (9 ккал)

Запитання 14

Пряма калориметрія — це

варіанти відповідей

 метод безпосереднього вимірювання кількості теплоти, виділеної організмом за певний час

метод визначення кількості виділеного теплоти за кількістю спожитого кисню та виділеного вуглекислого газу

герметичні камери з подвійними стінками, між якими циркулює вода

Запитання 15

Герметичні камери з подвійними стінками, між якими циркулює вода - це 

варіанти відповідей

спірометри

тонометри

калориметри

гігрометри

Запитання 16

Ожиріння збільшує ризик винекнення :

варіанти відповідей

 серцево-судинних захворювань

  розладів травлення

  збільшнення ламкості кісток

Запитання 17

Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.   

            

варіанти відповідей

А-варити в окропі                  

Б-мити до нарізання 

 В-зберігати в закритих контейнерах за кімнатної температури

 Г-зберігати охолодженими

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест