Раціональне харчування-основа нормального обміну речовин ( стандарт)

Додано: 10 грудня
Предмет: Біологія, 10 клас
14 запитань
Запитання 1

Раціональне харчування - це:

варіанти відповідей

достатнє в кількісному відношенні;

повноцінне в якісному відношенні

фізіологічно повноцінне харчування здорових людей;

Запитання 2

Раціональне харчування сприяє:

варіанти відповідей

збереженню здоров'я;

опірності шкідливими факторами довкілля;

високій фізичній і розумовій працездатності;

активному довголіттю;

частковому збереженню здоров'я.

Запитання 3

Основні принципи раціонального харчування:

варіанти відповідей

Енергетична цінність раціону;

Поживна цінність їжі

Нездатність їжі створювати відчуття насичення;

Дотримання правил гігієни зберігання та приготування продуктів

Запитання 4

Хліб повинен бути присутнім у раціоні:

варіанти відповідей

обов'язково;

необов'язково;

зерновий з висівками;

білий.

Запитання 5

М'ясо, рибу, птицю слід:

варіанти відповідей

запікати;

готувати на пару;

готувати на грилі;

вживати з рослинним гарніром.

Запитання 6

Їсти слід:

варіанти відповідей

Не поспішаючи та ретельно пережовуючи;

Похапцем, на ходу

За 3 години до сну;

Під час перегляду цікавого контенту

Запитання 7

Кількість вільної рідини у вигляді мінеральної негазваної води, свіжовижатих соків, чаю,кави не менше:

варіанти відповідей

2 л на добу;

1 л на добу;

1-1,5л на добу;

1,5-2л на добу.

Запитання 8

Кількість прийомів їжі на добу повинна бути:

варіанти відповідей

не менше 4-5;

з інтервалом 3 години;

з інтервалом 3,5-4години;

3 основних прийоми їжі і 2 додаткових.

Запитання 9

.Добовий раціон має містити достатню кількість:

варіанти відповідей

білків, жирів, вуглеводів;

вітамінів і мінеральних речовин;

білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин.

Запитання 10

Для профілактики ожиріння мають значення:

варіанти відповідей

Раціональне харчування;

Розумова активність;

Фізична активність;

Замінити жири на вуглеводи

Запитання 11

Регулярне вживання в їжу продуктів із низьким умістом Йоду призводить до виникнення

варіанти відповідей

А карликовості.

Б флюорозу.

В ендемічного зобу.

Г поліомієліту

Запитання 12

Вітаміни – це:

варіанти відповідей

низькомолекулярні органічні сполуки, що мають у порівнянні з іншими компонентами їжі найбільш високу біологічну активність

низькомолекулярні органічні сполуки з високою біологічною активністю, які необхідні для нормальної життєдіяльності організму в надзвичайно малих кількостях

низькомолекулярні органічні сполуки, які є коферментами основних ферментів, що забезпечують метаболізм

низькомолекулярні органічні сполуки, які мають порівняно з іншими компонентами їжі найбільш високою харчовою цінністю

Запитання 13

Який із наведених продуктів варто намагатися виключити із харчового раціону?

варіанти відповідей

Мюслі

Печиво й шоколад

Молоко й сметану

Помідори й капусту

М'ясо птиці

Запитання 14

Співставте рекомендації щодо здорового харчування та їх підґрунтя.

1. уникайте вживання солодощів, чіпсів і газованих напоїв

2. мийте руки та продукти перед приготуванням їжі

3. замінюйте тваринну їжу рослинною

4. проводьте ретельну термічну обробку м’ясних продуктів і риби

А дозволяє уникнути потрапляння патогенних бактерій

Б дозволяє знизити кількість холестерину й насичених жирів у їжі, а також збільшує надходження вітамінів

В солона та штучно солодка їжа провокує розвиток хвороб видільної та серцево-судинної систем

Г знищує потенційно токсичні мікроорганізми

Д дозволяє забезпечити організм необхідною кількістю енергії

варіанти відповідей

1В 2А 3Б 4Г

1А 2Б 3Г 4Д

1Б 2А 3В 4Г

1В 2Б 3А 4Г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест