РЕЛАКСАЦІЯ. МУДРИ - ЙОГА ДЛЯ ПАЛЬЦІВ

Додано: 4 січня 2020
Предмет: Фізична культура, 4 клас
Тест виконано: 33 рази
14 запитань
Запитання 1

Що таке мудра?

варіанти відповідей

З одного боку — це прадавня мова жестів, з іншого — інструменти роботи людини зі своїм тілом і простором навколо нього

Це гора в Індії.

Запитання 2

Що таке Аурведа?

варіанти відповідей

Річка в Індії

Давня індійська система медицини

Запитання 3

Підбери правильне зображення до опису мудри

Чін-мудра (Chin Mudrā). Також має назву "Ом-мудра". Вона є універсальним засобом проти душевної напруги і внутрішнього розладу, впорядковує мислення, покращує концентрацію уваги, тому її часто використовують під час медитацій, йога-балансів. Ця мудра дає можливість зосередитися, впорядкувати емоційний стан, загострити пам’ять, вона допомагає позбутися безсоння чи, навпаки, надмірної сонливості, стане у пригоді під час депресії, панічної атаки або гіпертонії.

Позиція: Вказівний палець легко торкається кінчика великого пальця, інші три випрямлені й роз’єднані.

варіанти відповідей
Запитання 4

Підбери правильне зображення до опису мудри

Абхая-мудра (Abhaya Mudrā). Символізує безстрашність, упевненість, відсутність ризику, дарування захисту, й одночасно, доброзичливість. З давніх давен, відкрита у привітанні долоня символізує відсутність зброї у руці і, як наслідок, доброзичливість. З іншого боку, долоня, виставлена ​​перед собою являє собою знак "стоп". Це жест затвердження сили в індуїстської іконографії, Найбільше поширення Абхая-мудра отримала у буддизмі, зокрема, в Лаосі, Таїланді та Японії.

Позиція:

1. Рука зігнута в лікті і піднята, долоня повернута вперед, від особи, пальці витягнуті вертикально вгору.

2. Долоня руки піднята на рівні грудей і звернена назовні, кисть розгорнута долонею від себе, пальці спрямовані догори, великий палець відхилений від інших чотирьох пальців.

3. Іноді виконується обома руками.

варіанти відповідей
Запитання 5

Підбери правильне зображення до опису мудри

Прана-мудра (Prana Mudrā). Мета використання цієї мудри — баланс енергетичного рівня в усьому організмі та підвищення його життєздатності. Прана-мудра досить дієва у відновленні сил під час виснаження чи втоми. Крім того вона позитивно впливає на зір, усуває проблеми з диханням, стимулює нервову та імунну систему.

Позиція: Подушечки великого пальця, підмізинця та мізинця з'єднані, а решта пальців вільно випростані.



варіанти відповідей
Запитання 6

Підбери правильне зображення до опису мудри

Дх’яна-мудра (Dhyāna Mudrā). Мудра для медитації та концентрації. Одна з візитівок Будди Медицини на Сході.

Позиція: Покласти праву долоню на ліву. Долоні направлені вгору. Пальці разом. З'єднати великий палець правої руки із вказівним пальцем правої руки і великий палець лівої руки з вказівним пальцем лівої руки. Тримати мудру слід на рівні пупка або сонячного сплетіння.

варіанти відповідей
Запитання 7

Підбери правильне зображення до опису мудри

Вітарка-мудра (Vitarka Mudrā). Симворлізує обговорення, переконання чи пояснення. В буддизмі це жест того, хто веде дебати чи несе вчення.

Позиція: Права рука піднята на рівень грудей, долоня розгорнута назовні. Вказівний палець торкається кінчика великого пальця, інші три випростані.

варіанти відповідей
Запитання 8

Підбери правильне зображення до опису мудри

Дхармачакра-мудра (Dharmachakra Mudrā). Також відома під назвою "обертання колеса" і являє собою досить вільну композицію, що відображає жест Будди під час першої проповіді в Сарнатху. Зазвичай, тільки Гаутама Будда зображається з цією мудрою.

Позиція: Руки перед грудьми. Права рука вертикально повторює Вітарка-мудру чи наближається до неї. Ліва рука, з таким самим розташуванням пальців, тільки горизонтально до грудей.



варіанти відповідей
Запитання 9

Підбери правильне зображення до опису мудри

Анджалі-мудра (Añjali Mudrā). Символізує привітання, повагу, благоговіння. Відповідає йогічному Намасте. У буквальному перекладі означає «поклін тобі», супроводжується невеликим поклоном і жестом «Анджалі Мудря», при якому рука притискається до іншої руки на рівні серця. Є одним з найбільш поширених та найчастіше вживаних жестів у Південно-Східній Азії та на далекому Сході.

Позиція: Руки, складені в молитовному жесті на рівні грудей, долоні трохи нахилені вперед.

варіанти відповідей
Запитання 10

Підбери правильне зображення до опису мудри

Падма-мудра ( Padma Mudrā). Також має назву "квітка лотоса". Це мудра щастя, заспокоєння та співчуття. Вона впливає на покращення інтуїції, дарує позитивність, сприяє усуненню негативних програм підсвідомості, захищає від несприятливих психічних впливів.

Позиція: Руки на рівні обличчя, з’єднані у нижній частині долонь. Великі пальці обох рук торкаються між собою, так само мізинці, в той час, як інші пальці випростані, наче пелюстки.

варіанти відповідей
Запитання 11

Підбери правильне зображення до опису мудри

Утарабодхі-мудра (Uttarabodhi Mudrā). Символізує просвітлення. Застосовується для зняття нервової напруги і позбавлення від страхів перед вирішенням складних проблем. Її слід виконувати тим, хто відчуває фізичну або духовну слабкість, невпевненість у собі, пригніченість, втрату мотивації.

Позиція: Обидві руки підняті на рівні сонячного сплетіння. Великі пальці з’єднані між собою й направлені вниз, вказівні пальці з’єднані між собою і направлені вгору, інші пальці скланені в "замок".

варіанти відповідей
Запитання 12

Підбери правильне зображення до опису мудри

Прітхві-мудра (Prithvi Mudrā). Символізує землю. Ця мудра призначена для поліпшення психічного стану, протидіє психічній слабкості, істерикам, зривам, стресам. Урівноважує, дарує впевненнісь у власних силах.

Позиція: З’єднати подушечки великого та підмізинного пальців (з легким натиском). Інші пальці вільно випростані.

варіанти відповідей
Запитання 13

Підбери зображення

Апана-мудра (Apana Mudrā). Символізує енергію. Основне призначення — знеболювання і виведення з організму різних отрут. Допомагає при розладах травлення, харчових отруєннях, забрудненнях токсинами. В цілому, сприяє очищенню організму, виведенню шлаків і продуктів розпаду усіляких речовин в організмі, навіть під час похмілля.

Позиція: З'єднати подушечки середнього, підмізинного та великого пальців, інші — вільно випрямлені.

варіанти відповідей
Запитання 14

Підбери правильне зображення до опису мудри

Ганеша-мудра (Ganesha Mudrā). Символізує Шрі-Ганешу, бога, що усуває перешкоди. Ця мудра зміцнює серце на фізичному та енергетичному рівні, а також допомагає покращити стійкість до різного роду труднощів, вселити мужність, побачити вихід у складній ситуації. Намасте!

Позиція: Сидячи у комфортній позі, тримати обидві руки прямо перед собою із зігнутими ліктями. Ліва долоня направлена назовні так, щоб великий палець вказував на сонячне сплетіння, а мізинець був навпроти яремної западини. З'єднати долоні, зігнувши і зчепивши між собою по чотири пальці кожної руки, крім великого. У цьому положенні внутрішній бік правої долоні повинен бути направлений на вас. Глибоко вдихнути. На видиху потягнути руки в різні боки, утримуючи зчеплення. Розтягнення має відбуватися в області плечей і грудного відділу. Ще раз вдихнути, й розслабитися. Повторити вправу слід 6 р. Потім поміняти руки місцями і знову повторити. Далі розслабитися, скласти долоні в Анджалі-мудрі навпроти грудей і спокіно дихати кілька хвилин.

варіанти відповідей

Джерела:

https://uamodna.com/articles/mudry-imdash-yoga-dlya-paljciv/- стаття

https://uamodna.com/assets/articles/image/x/q/w/xqwysneq/content_full.jpg; https://uamodna.com/assets/articles/image/8/r/2/8r25q67i/content_full.jpg;

https://uamodna.com/assets/articles/image/f/s/8/fs8szzoa/content_full.jpg;

https://uamodna.com/assets/articles/image/l/y/x/lyxx8m9m/content_full.jpg;

https://uamodna.com/assets/articles/image/o/9/q/o9qcg6c4/content_full.jpg;

https://uamodna.com/assets/articles/image/u/u/r/uur75abo/content_full.jpg;

https://uamodna.com/assets/articles/image/4/g/m/4gmbozl5/content_full.jpg;

https://uamodna.com/assets/articles/image/h/1/f/h1fmwroc/content_full.jpg;

https://uamodna.com/assets/articles/image/7/o/i/7oic2tm5/content_full.jpg;

https://uamodna.com/assets/articles/image/w/x/s/wxs5eora/content_full.jpg;

https://satyoga.ru/wp-content/uploads/bhujangani-.png;

https://cs11.livemaster.ru/storage/topicavatar/600x450/ee/a7/0d6f7ff5a4db2cef4a23ba01f1244ed3e919wp.jpg?h=7qITIHRUjJ4i3iIY9GRN3w- картинки

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест