Рельєф дна Світового океану

Додано: 17 лютого 2021
Предмет: Географія, 6 клас
Тест виконано: 15 разів
5 запитань
Запитання 1

Як люди в давнину уявляли будову океанічного дна?


варіанти відповідей

Вивчення дна океану найчастіше проводять за допомогою ехолота (навігаційний прилад використовують для вимірювання часу пробігу звукових променів до об'єкта й назад).

У давнину люди вважали, що дно океану має гладку без жодних нерівностей чашоподібну форму. В середині XIX ст. розпочались океанологічні дослідження і з'ясувалося, що це не так. Вивчення дна океану найчастіше проводять за допомогою ехолота (навігаційний прилад використовують для вимірювання часу пробігу звукових променів до об'єкта й назад).

Всі відповіді правильні

Запитання 2

Назвіть, які частини виокремлюють у рельефі дна Світового океану.

варіанти відповідей

Рельєф дна Океану дуже різноманітний. На ньому є підводні гори і підводні рівнини.


Всі відповіді правильні

На ньому є підводні гори і підводні рівнини.

Запитання 3

Поясніть, як утворюються глибоководні жолоби.

варіанти відповідей

Всі відповіді правильні

які формуються на межі океанічної та континентальної літосферних плит в результаті процесів субдукції.

Значно витягнуті вузькі асиметричні глибокі прогини, які формуються на межі океанічної та континентальної літосферних плит в результаті процесів субдукції. Глибина Ж.О.Г. від 7-8 км до 10-11 км, довжина – сотні або тисячі км, ширина – декілька десятків км. Розташовані вздовж острівних дуг з боку океану. Мають асиметричну будову: океанічний схил відносно пологий, внутрішній – крутий. Активні в тектонічному відношенні. Найглибшим є Маріанський жолоб (11022 м).

Запитання 4

На які корисні копалини багате океанічне дно?

варіанти відповідей

Величезні запаси різних корисних копалин буквально розсипані на дні морів і океанів. Дно встелене залізними і марганцевими рудами. Їх запаси перевищують запаси на суходолі. З-під дна добувають нафту, природний газ, кам’яне вугілля. Їх розробляють за допомогою підводних шахт і бурових платформ

Всі відповіді правильні

 Мінеральні ресурси Світового океану – це не тільки корисні копалини, що залягають на дні і під дном, а й сама вода. У ній розчинено багато речовин, які широко використовує людина. У морській воді є все – від кухонної солі до золота. За це її називають рідкою рудою. З кожним роком вода Світового океану дає людині все більше і більше корисних речовин. Найбільше з неї отримують кухонної солі. Вода також постачає магній, який використовують у літако- і автомобілебудуванні, бром, що необхідний для виготовлення кіноплівки і фотопаперу. Золота в океанічній воді міститься дуже мало: 2 000 т води містять лише 1 г золота. Але його у такий спосіб не видобувають, тому що витрати виявляються у багато разів більшими, ніж вартість самого золота.

В “районах спраги” – посушливих місцях Азії – солону воду морів за допомогою опріснювальних установок перетворюють на прісну. Проте вартість такої води так само поки що занадто висока.

Величезні запаси різних корисних копалин буквально розсипані на дні морів і океанів. Дно встелене залізними і марганцевими рудами. Їх запаси перевищують запаси на суходолі. З-під дна добувають нафту, природний газ, кам’яне вугілля. Їх розробляють за допомогою підводних шахт і бурових платформ.

Запитання 5

Пригадаймо що таке "Географія"

варіанти відповідей

Геогра́фія, або земле́пис[1] (від дав.-гр. γεωγραφία — опис Землі; де γεια — Земля і γραφειν — писати, описувати[2]) — система наук, що вивчає географічну оболонку Землі (епігеосферу), її просторову природну і соціально-економічну різноманітність, господарство і населення планети, окремих її регіонів та країн, а також зв'язки між природним середовищем і діяльністю людини[3]. В сучасному розумінні поняття «географія» заміщено поняттям «географічні науки».

Геогра́фія, або земле́пис[1] (від дав.-гр. γεωγραφία — опис Землі;

Всі відповіді правильні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест